Tegnap hazaérkeztem Krétáról .
Sajnos Elafonissira nem jutottunk el, mert hétfõ-keddre terveztük, hogy megyük és Chaniaban maradunk éjszakára, de sajnos borús volt az idõ, vagyis ez még nem lett volna baj, de olyan viharos szél volt hozzá, hogy úgy döntöttünk nem megyük el. Helyette a Lassithi fennsíkra mentünk és megnéztük Zeusz szülõhelyét a Dikté barlangot (4 euró/fõ a belépõ).
Voltunk Sitiában és a körülötte lévõ olajligeteket is megnéztük amik csodálatosak. Achladia Sitiatól kb. 5 km-re egy csodás kis falu, már alig 2-300-an lakják, igazi hagyományos, minden idegenforgalomtól mentes falucska.
Az utolsó napomon ami még mindig igen szeles volt, megnéztük a Velencei erõdöt Heraklion kikötõjében (2 euro/fõ a belépõ).
Heraklionban igen nagy felújítások vannak a Morosini kutat és környékét visszaállítják ahogy eredetileg volt. És szinte az egész belvárost (a kút és környéke) lezárták az autók elõl és "sétálónegyeddé" alakítják.
Többen kértétek, hogy nézzek árakat mivel én Heraklionban voltam a görög páromnál, így nem nagyon tudok nyilatkozni autókölcsönzõs árakról.
Heraklionban egy most nyílt elegáns étteremben 6 fõs vacsoráért 150 eruót fizettünk (3 féle elõétel, 6 fõétel, 3 saláta, 3 desszert, 1 üveg bor, 2 üveg ásványvíz).
Kera nevezetû kis faluban 2 fõre 25 euró volt az ebéd (2 elõétel, 2 fõétel, kis kancsó bor, cola és gyümölcs a végén).
Supermarketben Mythos sör 6×0,33l 3,65 euró, 2l-es Zaros's víz 30 cent,
1l-es dobozos narancslé 95 cent, 40dkg-os feta 3,70 euro, tzatziki és más dobozos saláták 1,3 - 1,7 euro, 1l tej 1,1 - 1,3 euro, kalas tengeri só 2×400g 1,49 euro, balzsamecet 0,5 liter 2,3 euro.
Görög gyorsétterem (csak görög kaják) csirkesouvlaki+krumpli 3,2 euro, gyros pitaban disznóhússal 2,4 euro, csirkével, 2,6 euro, saganaki 3,5 euro.
Szia Karpuzi!
Hányan kérleljünk még,mesélj,mesélj,mindenrõl részletesen....
Személy szerint én már alig vártam hogy hazaérj és mindent megtudjak a tavaszi Krétáról!
Gondolom Te nem annyira siettél haza,hisz a szíved ott maradt,de nem sokára újra ott leszel,ha jól látom utazásod idõpontját...
De addig hadd tudjunk meg mindent ami ránk tartozik
Nem elég hogy most jött haza,de 91 nap múlva újra ott lesz....
Szerintem ez felhábórító egyesekkel szemben akik idén nem tudnak Görög földre menni!!
Na jó ez csak vicc,meg ne sértõdjön senki
Egyébként az "egyesek "én vagyok
Nagyon úgy tûnik,remélem holnapra sikerül ide érnie
Nekem viszont lassan be kell fejeznem,mert ma egész nap itt voltam.....
mást is gépközelbe kell engednem.
De azért késõbb még megpróbálok visszajönni
Nos a tavaszi Kréta csodálatos, minden gyönyörû harsogó, friss zöld, ez leginkább Sitia felé a hegyekben látszott és a Lassithi fennsíkon, bár a képek sajnos nem úgy adják vissza, mert felhõs idõ volt. Most csak a keleti részen kirándultunk, de a krétaiak azt mondják a nyugati fele a szigetnek még inkább zöld, mert ott mindig több esõ esik. A fák tele vannak virágokkal, a talaj apró sárga virágokkal, néhol olyan benyomást keltve, hogy sárga szõnyeget terítettek le.
Illetve csodálatos látvány ahogy lentrõl a part mellõl a hegyekre felnézel és a hegytetõt hó borítja.
A Dikté barlangot mindenkinek ajánlom, bár nekünk így szezonon kívül gyalog kellett felmászunk, mivel ilyenkor nincsenek ott a szamarak amiken kényelmesen ( a tábla szerint 15 euroért) lehet felmenni, ez kb. 3 km felfelé és ugyanennyi lefelé is. A képek sajnos nem túl jól sikerültek, mivel a baralngban nem lehet vakut használni, de mivel más nem volt ott rajtunk kívül azért néhány fotót vakuval csináltunk a többin meg utólag próbáltunk javítani.
Az turistás helyeken mindenki az apartmanját, hotelét csinosítgatja a szezonra, illetve ujabbak kezdenek kinõni a földbõl, hogy még több turistát tudjanak kiszolgálni.
A helyiek a szõlõket, illetve olajfákat metszenek és égetik a levágott ágakat, aminek nagyon kellemes az illata a tavasz illatával keveredve.
Mint már írtam Heraklionban a belvárost sétálónegyeddé alakítják.
Azt nem mondom, hogy egyáltalán nem volt túrista a szigeten, egy-két csoportot láttam, illetve egyénileg érkezetteket is, de még nem feltnõek a túristák.
Számomra érdekes volt, hogy az ottaniak 17-18 fokban ragyogó napsütésben átmeneti kabátban nyakig begombolkozva járkáltak, miközben én rövidujjúban élveztem a tavaszi meleget, persze a miatt volt, hogy én a hûvösebb klímához vagyok szokva és nekem ez az idõjárás már isteni meleg.
Az idõm nagy részét egyébként ismerkedéssel töltöttem el a rokonokkal és a közeli barátokkal.
Hazajönni egyáltalán nem akartam, de nemsokára megint megyek, úgyhogy most ez vígasztal.
Köszi a beszámolót Karpuzi, érdekes. Én is két hete láttam Krétát, bár csak az égen repülve, de meglepõdtem, hogy a hegyek mennyie vastagon hóval vannak fedve. talán Jox beszúrja a képemet ide.
Örülök a friss élménybeszámolódnak, mivel mint tudod én is Kréta azon részére készülök menni júniusban. Remélem még akkor is olyan szép virágos lesz minden. Szerinted június második felére készen lesz Heraklionban a sétáló utca, vagy az még odébb van?
Sítiánál az a kis falucska olyan tipikus görög? Amennyiben igen, beépítem az utitervünkbe.
Nagyon köszönöm az árakat is, így könnyebb kiszámolni, hogy kb. mennyi költõpénzre lesz szükségünk.