A medúzákról meg annyit,hogy szerintem Parália környéke jónak számít ebből a szempontól ,tehát Olympic-Beach is és Korinos környéke is. Thessaloniki kikötőjében a Fehér-torony környékén valami brutál sok van,még jó hogy nem strand. Látványnak mondjuk szép!
#1373482010-06-04 06:17:01 Válasz a #137226. hsz-ra
Szia Hokka!
Tetszik ez a lapátos dolog.
Nálunk hálóval halászták illetve zacskóba szedték őket a
Cocus beachen. Megkérdeztük,hogy miért,azt mondták,h. gyógyszergyáraknak gyüjtik.A strand teljesen alkalmatlan volt egész héten a fürdésre,annyi volt benne. Nekem mindenesetre biztosítékot jelent a háló.
Nem hagyom,hogy azok a kis dögök még egy nyaramat tönkretegyék.
Szeptemberre a hálón belül mindig rengeteg van,mert azok a kicsik,akik korábban befértek a háló lyukán és bennragadtak,addigra megnőnek és nem tudnak visszamenni a nyilt vízre,mert nem férnek már ki. Ezért megyek júliusban.
#1373512010-06-04 07:10:08 Válasz a #137348. hsz-ra
Emici!
Jól van akkor megnyugodtam...mert tegnap már bántam, hogy beírtam a hozzászólásomat, féltem hogy elkeserítelek... de ha nincs júliusban medúza, akkor ok.
Nekem sajnos még csak úgy 5 éve volt szerencsém júliusban nyaralni, de akkor nem paralia vagy környékén...így nem tudom, akkor hogy s mint van.
Sajna munkám miatt mi nem tudunk júniusban, júliusban, augusztusban szabira menni. Ezért marad a szeptember...és akkor valszeg ezért láttam olyan sok medúzát O.B. tavaly.
Zolee84!
Szalonikin tényleg brutál a medúza, ott ahol mondod, de brutál Skyatos felé menet az egyik kikötőben is, ahonnan a hajók indulnak a szigetre...nem tudom sajnos a nevét...majd keresek képeket, sokat készítettünk róluk...
Sziasztok!
Mi idén megyünk először Paráliára. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő meduza csípés esetén. Orvoshoz kell menni, vagy van valami amivel be kell kenni? A lányom öt éves, ezért nyugtalanít kicsit a dolog.
Szia! A medúza csípés kellemetlen, de nem nagy baj, talán mint egy darázs. Erre nem tudom érzékeny e valaki. Van a főutcán orvos érdemes megmutatni, ha nagyon piros lesz. Általában magyar az asszisztens, így a nyelvvel sincs gond, sőt a dokik is tudnak magyarul. Ha rápisilsz az tuti gyógyít.
Ja, és az érkezésnél a tájékoztatóknál erről is van szó. Szóval no para.
#1373882010-06-04 11:20:27 Válasz a #137363. hsz-ra
Bemész még itthon a gyógyszertárba, és kérsz kenőcsöt. Én mindig viszek, sose kellett, maradjon is így.
Vagy rákeresel a neten.
Egyébként medúzától is függ.
Ha pici, átlátszók lesznek, attól semmi bajotok nem lesz, ha a fentebbiek közé bementek ... én egyszer nyaraltam így, nem volt túl felhőtlen mindig azt lesni, tempózik-e felém egy, de még mindig jobb volt, mint megcsípetni magamat, hogy meglássam, hogy reagálok rá... Emlékezetes nyár volt. Szerintem kellő körültekintéssel még invázió esetén sem lehet gond.
#1374122010-06-04 12:46:15 Válasz a #137363. hsz-ra
Én is úgy hallottam, hogy a lepisilés csodákra képes medúzacsípés esetén.
De tényleg a medúza fajtájától függ, van, akinek csak egy pici piros hólyag marad, van aki pedig úgy reagál rá, hogy az egész nyaralása alatt maradhat a szobában az ágyban.
Mi mindig figyelünk a vízben, állandóan lessük, mi jön arra... jobbat nem tudok...inkább óvatosabban...
mi mindig mindenhová amúgy is viszünk kalcium-tablettát (egy darázscsípés, vagy akármi is lehet), és mivel a medúza csípés is allergiás reakciót vált ki, így ez is hatásos lehet.
#1374202010-06-04 13:30:06 Válasz a #137363. hsz-ra
Medúzacsípés esetén:
-jobb tengervízzel kiöblíteni, mint friss vízzel, mert az fokozza a fájdalmat, ugyanúgy, mint a jegelés
-helyileg, higított ecet, paradicsom vagy isopropyl alkoholos lemosást alkalmazzunk
-akár borotvakrémmel, lisztel, szódabikarbónával, vagy iszappal fixáljuk az esetleg a bőrfelületre tapadt tapogatókat, majd lekaparjuk egy késsel, kagylóhéjjal vagy esetleg leborotváljuk
-hűsítő csípés elleni krémmel v. géllel bekenjük.
Hosszú évek óta járok a tengerhez, csípett már meg medúza, kb. olyan erős mint a csaláncsípés. Ha csak lemosod és nem kened be semmivel akkor is elmúlik 1-2 óra alatt.
Persze itt is előfordulhat, hogy valaki allergiás rá, de hát az hamar kiderül, akkor kalcium és orvos.
Köszönöm szépen a válaszokat! Már megnyugodtam egy kicsit.ahová eddig jártunk (Montenegro és Bulgária) nem találkoztunk meduzával, ez újdonság lesz nekünk... de már alig várom!!!!