Gyros
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#142931 Üzenet linkje2010-07-07 09:46:57  Gyros





A gírosz (görögül: γύρος, angolos átírás szerint gyros) egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. A szó eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó-, vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre rakják a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, erőspaprika, sült burgonya, és többféle szósz és öntet, mint a dzadzíki.

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#142936 Üzenet linkje2010-07-07 10:01:44 

Gyrosztál:

# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#142938 Üzenet linkje2010-07-07 10:07:22 

Jox írta:
Triznyak írta:
Ugye nem gondoljátok komolyan ...(


De bizony. Több helyen is láttam már, amikor kitették nyitáskor a vékonyka, kicsit sötétszínű cuccot.
Hidd el, ez nem szamárság! A kevésbé forgalmas helyeken előfordul.
Lényeg: Figyelni kell, hogy friss legyen.

A gyros-ról a továbbikban itt írjunk: https://www.hellasz.hu/forum/viewtopic.php?t=531


Az idén nagyon kevés helyen lehetett kapni Gyrost, amerre mi jártunk. Ennek oka, csak az lehetett, hogy kis forgalmú helyek voltak és nem fogyott volna el estig.

Mi több helyen láttuk, kivártuk a saját szemünkkel, hogy délben nyit ki a gíroszos étterem, akkor pakolássza a főnök (Elafonissoson végignéztük) a friss husokat (amiket reggel hozott egy teheraztós) a nyársra, felteszi és egy órába telik, míg olyan szintre sül az első réteg, hogy le lehet vágni.
Ugyanezt láttuk Githioban és Neapoliban is. Tehát pozitív tapasztalatunk volt a hús minőségére nézve.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu