Görög konyha
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 16
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Edi
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#4008 Üzenet linkje2006-01-03 15:38:25 

Bazsalikom (szentjánosfû, németbors)

A bazsalikom, más néven a "növények királya", a mentafélékkel áll rokonságban és valószínûleg Indiából származik. Itt "tulasi"-nak hívták és a hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték. Nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király. A királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt.
A bazsalikom napimádó egynyári növény, igen változatos a megjelenése. Levelei lehetnek aprók vagy nagyok, zöldek vagy ibolyás színûek is. Kellemes szegfûszegre emlékeztetõ, fanyar illatú, íze jellegzetes, fûszeres, borsos, édeskés.
Több mint 60 fajtája ismert (pl: görög cserjés bazsalikom, bordó levelû bazsalikom, közönséges bazsalikom (apró levelû), a nagyobb levelû olasz bazsalikom és a legnagyobb, a salátalevelû bazsalikom).
Táplálékként leveleit használják fel frissen vagy szárítva. A mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga.
Édes íze miatt sokoldalúan kerül felhasználásra: levesekben, fõzelékekben (különösen fehér babban), salátákban, szószokban, pácokban, sültekben, mártásokban, darát húsokban, halételekben, növényi ecetek készítésekor remek aromát kölcsönöz.
A frissen vágott fûszer a hõkezelés során igen gyorsan elveszti illóolajait, ezért csak a tálalás elõtt adjuk az ételekhez.
A bazsalikom kellemes íze a leveleken található cellácskákban rejtõzik. Ezekben sokféle hatóanyag van, melyek nyugtatólag hatnak szervezetünkre.
Érdekesség, hogy az ókori görög és római orvosok az ellenségeskedés és a téboly szimbólumának tekintették. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörû nõk termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként adták-kapták egymástól.
Közismert a bazsalikom gyógyhatása is. Egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek harmonizálják a test-lélek mûködését.

Oregano (vadmajoranna, szurokfû)

Hippokratész és Dioszkoridész korában már gyógyászati célokra használták. Európában a Földközi-tenger vidékén honos, nálunk napos, cserjés helyeken, erdei vágásokban termõ, évelõ növény.
Az oregano virágzó, föld feletti hajtását gyûjtik, árnyékban, negyven fokon szárítják. Az így nyert fûszer illata és aromája hasonlít a kakukkfûre és a majoránnára, határozottan illatos, íze aromás, kissé kesernyés.
Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, húsételek, töltelékek és halételek ízesítésére használják.
Az oreganonak egyetlenegy különleges fajtája van az arany oregano.
A görög konyha kedvelt fûszere. Az oreganoval egyes vidékeken a majoránnát helyettesítik.
Az oregano nagyon sok más néven is ismeretes: szurokfû, szúfû, varga majoránna, fekete gyopár, vadmajoránna, vargák festõ füve, balzsamfû, kaslók.

# 17
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4011 Üzenet linkje2006-01-03 16:41:08 

Nyúlsztifádó:

1 db egész konyhakész nyúl
ecetes víz
Nagyon apró hagyma / annyi súlyú, mint a nyúl/
olivaolaj
1 fej fokhagyma
1-2 babérlevél
2-3 db szegfûszeg
1 pohár vörösbor
1 pohár ecet
1 sárgarépa karikára vágva
3-4 érett paradicsom turmixolva

A nyulat felaprítjuk és egy éjszakára ecetes vízben áztatjuk. Minden hozzávalót kuktafazékba teszünk és megfõzzük. A hagymákat és a húst kivesszük. a maradék levet visszatesszük fõni és addig fõzzük, amíg jó sûrû mártás lesz belõle. Ezt ráöntjük a húsra és hagymákra.

# 18
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4016 Üzenet linkje2006-01-03 17:08:58 

ÖRDÖG POLIPJA / Htápodi tu diavólu/

70 dkg polip
1/2 pohár olivaolaj
1 apróra vágott hagyma
1 db piros paprika apróra vágva
40gkg paradicsomlé
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 pohár fehér bor
2 kanál petrezselyemzöld
csilipor,só, bors.

A polipot kuktába tesszük és megfõzzük. Levágjuk a lábaikat , a középsõ részbõl kivesszük a szemeket és kiürítjük a gyomrár.
Apróra vágjuk és megpirítjuk az olajon, hozzátesszük a többi hozzávalót és felforraljuk, hozzáöntjük a bort és még fél órát rotyogtatjuk.
Makarónival lehet tálalni.

# 19
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4017 Üzenet linkje2006-01-03 17:15:11 

GÖRÖG PISZTRÁNG

4 db 30dekás pisztráng
peperoni konzerv
olajbogyó konzerv
1 fej hagyma
olivaolaj
fûszerkeverék

Az apróra vágott hagymát, a peperonit,kis darabokra, az olajbogyót nyolcfele vágjuk.Ezeket az olajjal és a fûszerkeverékkel összekeverjük.
A halakat leöntjük ezzel az öntettel és 24 órára hûtõbe tesszük.
A halakat alufóliában f@szénparázs felett 20 percig sütjük. Illik hozzá a görög parasztsaláta.

# 20
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4022 Üzenet linkje2006-01-03 18:26:55 

A kötényes fogadós jó estét kívánva - Kaliszpera - fogadja vendégeit, beinvitálja a ragyogóan tiszta konyhába, ahol étvágygerjesztõ illatok gazdag választékot ígérnek.
S maga is szívesen leül vendégei asztalához, mert a vérében van Epikurosz tanítása: " Barát nélkül enni-inni annyi, mint falni oroszlán módjára". S tudja, arra is tanított a görög bölcs: "Élvezd az életet, élvezd, de módjával! " S tanítása mindmáig érvényes Görögországban.

# 21
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4024 Üzenet linkje2006-01-03 18:47:14 

GYROS:


Az eredeti Gyros birkahúsból készült, manapság azonban sertés, borjú, pulyka, csirkehúsból készítik.
Megváltozott a hõforrás is, eredetileg a forgó hús mellett f@szénparázs volt, melyet felülrõl folyamatosan pótoltak. Manapság már a gázfûtésû ill. elektromos fûtésû gyrossütõk vannak divatban.
A legnagyobb probléma. hogy a klasszikus gyros otthon nehezen készíthetõ el. A megrögzött gyrosimádóknak három válaztási lehetõségük van: a serpenyõs, a grillsütõs és a forgónyársas grillsütõs. Az elsõ esetben egy nagy serpenyõben 2-3 evõkanálnyi olajat forrósítva megpirítjuk a húscsíkokat. tehetjük pitába vagy tányérra, mellé görög saláta, tzatziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Ha a 2. megoldást választjuk a forró grillsütõben oldalankét két és fél- 3 percig grillezzük a húscsíkokat. onnan kivéve éles késsel gyorsan szeleteljük félcentis csíkokra.
talán a3. módszer a legjobb: megfelelõ méretre vágást követõen nyársra húzzuk a hússzeleteket, s a forró grillsütõben kb. 20-25 percig forgatva elkészül a gyros.

# 22
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
édes
1000. Fórum tag
1000. Fórum tag
273 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4025 Üzenet linkje2006-01-03 18:55:12 

Mayirítsa:1kg báránybelsõség,10dkg vaj,4fej hagyma,8dkg rizs,2tojás,2citrom leve,petrezselyem-kapor apróra vágva,só,
bors,babrlevél,1dl fehérbor,1l víz.A belsõségeket megmossuk,csikokra vágjuk,a hagymát vajon megpirítjuk,hozzáadjuk a bort.Párolás után hozáadjuk a vizet,bele tesszük a fûszereket.Félpuhára fõzzük a belsõséget,majd a rizzsel még 20percet fõzzük.A citrom levét a tojással elkeverjük,majd állandó kevergetés mellett a levesbe öntjük.A leves tetejét petrezselyemmel és kaporral hintjük meg.

# 23
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4026 Üzenet linkje2006-01-03 19:04:55 

GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES:

60 dkg vegyes gyyümölcs
1 citrom
9 dl 100%-os narancslé
1 dl triple sec
1 dl fehér bor
10 dkg porcukor
fél csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín


A citromot meghámozzuk, a húsát kockákra vágjuk és egy edénybe a
cukrokkal, a likõrrel, és a borral összekeverjük és lefedve 1 órára a hûtõbe tesszük, összekeverjük a narancslével, 3 dl vízzel és a tejszínnel.
További 1 órára a hûtõbe tesszük, jéghidegen tálaljuk.
Elõételként és desszertként is megállja a helyét.

# 24
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4027 Üzenet linkje2006-01-03 19:09:36 

Görög bárány szuvlaki

Hozzávalók:

35 dkg bárányhús
1 göre friss zsemlemorzsa
1 gerezd préselt fokhagyma
2 evõkanál õrölt kömény
1 evõkanál finomra aprított petrezselyem
1 teáskanál felaprított oregáno
1 finomra reszelt citrom
só, frissen õrölt bors
1 tojás
olívaolaj
8 db grillnyárs, amit beáztatunk fél órára

Egy nagy edényben keverd össze a hozzávalókat, míg a massza lágy lesz

A masszából formázunk kolbászkákat, és szúrjuk õket a pálcákra. Helyezd õket, egy tálcára, és éjszakára tedd hûtõbe.
Forrósíts fel egy kis olajat a grillsütõn vagy f@szénnel üzemelõ edényben, és gyakran megforgatva 5-6 percig süssük a szuvlakikat. Tzatzikivel tálalaljuk.

# 25
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4029 Üzenet linkje2006-01-03 19:17:56 

GÖRÖG HÚSGOMBÓCOK:

1 kg darált marhahús
2 fej apróra vágott hagyma
2 tojás
2-3 szelet kenyér
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
1 gerezd fokhaagyma
só, bors,
kevés liszt
a sütéshez olaj

Az alapanyagokat összekeverjük, jó alaposan összegyúrjuk. kis gombócokat formálunk belõle., 1-2 cm vsatagságúra lapítjuk, majd forró olajban kisütjük.

# 26
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
édes
1000. Fórum tag
1000. Fórum tag
273 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4030 Üzenet linkje2006-01-03 19:21:35 

HIDEG SÁRGA DINNYELEVES
1 kg sárgadinnye
2 dl fehérbor
3 cl triple sec
3 cl konyak
1 db citrom
2 dl tejszín

A kettévágott sárgadinnyébõl karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki.Üvegtálba tesszük,meglocsoljuk a borral,
konyakkal,triple seckel és a citromlével.Turmixoljuk a dinnye fennmaradó részét a tejszínnel.Hozzászürjük a golyócskákon lévõ levet.Hidegen,elõhûtött csészékbe tálaljuk,mindegyikbe teszünk 5-6 sárgadinnye golyócskát.
Elkészítési idõ kb 40 perc

# 27
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4032 Üzenet linkje2006-01-03 19:26:04 

Azért arra légy szíves figyeljetek már, hogy ami már meg van a receptgyûjteménybe ide már ne írjátok le, mert fölösleges kétszer legyen ezen az oldalon meg!

Köszönöm

# 28
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Edi
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
6 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#4049 Üzenet linkje2006-01-04 09:18:15 

Grízes lepény

3/4 l tej,
12,5 dkg gríz,
2 tojás,
cukor,
fahéj,
mazsola,
2 csomag leveles tészta,
vaj, vagy margarin

A tejbõl és a grízbõl tejbedarát készítünk, hûlni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a mazsolát. A leveles tésztából két tepsiméretû lapot nyújtunk. Az egyiket a kizsírozott tepsibe fektetjük, egyenletesen elosztjuk rajta a tejbegrízt és befedjük a második lappal. Vaj-, vagy margarinforgácsokkal szórjuk meg és kb. 40 percig sütjük.

Részeges füge

1/2 kg friss füge,
2 dl fehérbor,
3 ek cukor

A fügét megmossuk, tálba tesszük, ráöntjük a bort és 2-3 órán keresztül állni hagyjuk. Majd kivesszük a borból a fügét, tálkákba tesszük. A bort felfõzzük a cukorral és melegen ráöntjük a fügére. Kihûlés után 2-3 órára hûtõbe tesszük.

# 29
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#4065 Üzenet linkje2006-01-04 17:28:35 

Serpenyõben sült citromos tintahal

Hozzávalók:

700g tintahal láb
½ bögre búzadara
1 teáskanál só
1 teáskanál õrölt bors
250 ml olíaolaj
1 gerezdjeire bontott citrom

Az egyik oldal mentén vágjuk be a tintahalakat. Éles késsel mindkét irányba, átlósan készítünk bemetszéseket a bõrön. A húsát vágjuk 2-4 cm-es darabokba.
Egy edényben keverjük össze a búzadarát, a sót és valamennyi borsot.

Egy nagy serpenyõbe olajat forrósítunk. A tintahalat mártjuk a búzadarába és kis adagokban megsütjük, ropogósra, és aranybarnára. Citromszeletekkel tálaljuk.

# 30
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csilla*
Aktív fórumos
Aktív fórumos
58 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#4070 Üzenet linkje2006-01-04 18:05:57 

Sziasztok!

Mennyi finomság!!! icon_smile.gif Már az olvasgatás alatt is éreztem a finom görög ízeket a számban. Majd én is keresek valami finomat, amit még nem írtatok, és leírom.
Csilla

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 ... 16 17 18   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu