Azt hiszem, ebben így nem fogok tudni segíteni. Alapvető, hogy nyüzsgős, pörgős helyet szeretnél, vagy vidékiesen nyugisat. Mi 1968-ban voltunk először, s aztán még vagy tucatszor, de ma én is gondban vagyok, hogy hova is menjek. Kezdetben Neszebárba jártunk, ahol fix helyünk volt magánháznál az óvárosban (fürdő közös, konyha az udvaron, de legalább angol WC volt, s nem a pottyantós). Onnan buszoztunk naponta 6 km-re a strandra. Ma már szezonban ide be sem lehet hajtani kocsival, parkolhatsz jó pénzért a félsziget bejáratánál, s a maszek néha többet kér, mint egy olcsóbb szálloda. Az Újneszebári részen biztos találsz, de annak nincs romantikája, s a strand ott is távolabb van. Aztán mentünk a Napos Part túlsó vége után eső Vlasz faluba, de mára az egész falut felvásárolták, eltörölték a föld színéről, s mindenhol szálloda és méregdrága apartman-házak épültek. Voltunk párszor a Napos Patron olcsóbb szállodákban, ami jó volt, de mára már itt sem lehet akárhol parkolni, s a partot csak gyalog lehet megközelíteni, vagy ha ott laksz, parkolhatsz a szálloda fizetős parkolójában. A víztől távolabb előfordul ingyenes parkolás is. A Várna feletti nagyobb üdülőhelyeken ugyanez a helyzet, s ott domboldalban van minden, én nem szeretem. Van néhány kisebb település, mint pl. Obzor, Pomorie, Szozopol, stb, ahol sok a magánszállás, de mindenhol napi túra a strandig meg vissza. Mehetsz még délebbre, ott viszont tényleg csak a pihi van… Szálláshely persze mindenütt rengeteg van, az nem lehet gond, de az egyéb igények kielégítése már nem olyan egyszerű.
Ha bevállalod augusztus legvégét és szeptember elejét, akkor a Booking.com-nál a Napos Parton hihetetlen olcsó dolgokat találhatsz, s ha nem zavar 3-400 m távolság a tengertől, akkor meg pláne. Van apartman is, de nem látom be miért zavar egy ugyanilyen árban lévő szállodai szoba medencével, sokkal jobb helyen, büféreggelivel, amit 10 óráig megkaphatsz. Nem egy csoda az a büféreggeli, sőt néha egyhangú, de nagyon kényelmes, főleg akkor, ha egyébként vendéglőbe jársz. Ha megnézed, látod, hogy most lefoglalhatod, s 3-7 nappal az érkezés előtt még következmény nélkül lemondhatod, vagy módosíthatod, ha van hely ott, vagy máshol. Ez ma már min. 8 km hosszú komplexum, ahol válogathatsz a vendéglőkben, s egyéb szórakozási lehetőségekben, s bázisnak is jó kirándulásokhoz. Végigjárhatod a partot mindkét irányban, s legközelebb – ha lesz olyan – már fogod tudni, hova menj.
Lényegében végigjártunk mindent az évek során a román határtól Primorszkoig, s a Ropotámo folyóig, de végül maradtunk középen, a Napos Part körül...
|