Vrasna
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Népszerû üdülõhelyek
Hozzászóló Üzenet
# 76
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hajol
Aktív fórumos
Aktív fórumos
65 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#10599 Üzenet linkje2006-07-04 18:04:33 

beszélek egy keveset angolul is és németül is. Csak kérdés, hogy a görög beszélnek-e.

Szia Andra!
Angolul többé-kevésbé mindenki beszél.
A második világháború alatt a németek elfoglalták Görögországot. A megszállókkal szemben igazi, népi ellenállás, majd partizánharc bontakozott ki.. (Manolis Glezos még a német megszállás idején „lelopta” az Akropoliszról a horogkeresztes zászlót.)
Rendkívül jellemzõ azonban a görögök kedvességére, hogy amikor Veneratoban a buszmenetrendet böngésztük, egy idõs bácsi elõbb segített, csak azután kérdezte meg, hogy honnan jöttünk, majd nyugtázta: szóval nem németek.
A görögök nagyon tudják értékelni ha valaki tiszteletben tartja a történelmi viharokból adódó konfliktusaikat, de ugyanígy azt is ha az idegen megpróbál velük saját nyelvén kommunikálni.
Egy „parakáló” (kérem, legyen szíves) „efkhariszto” (köszönöm) vagy „kaliméra” (jó napot) csodákra képes!

# 77
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#10652 Üzenet linkje2006-07-05 11:01:55 

hajol írta:
beszélek egy keveset angolul is és németül is. Csak kérdés, hogy a görög beszélnek-e.

Szia Andra!
Angolul többé-kevésbé mindenki beszél.
A második világháború alatt a németek elfoglalták Görögországot. A megszállókkal szemben igazi, népi ellenállás, majd partizánharc bontakozott ki.. (Manolis Glezos még a német megszállás idején „lelopta” az Akropoliszról a horogkeresztes zászlót.)
Rendkívül jellemzõ azonban a görögök kedvességére, hogy amikor Veneratoban a buszmenetrendet böngésztük, egy idõs bácsi elõbb segített, csak azután kérdezte meg, hogy honnan jöttünk, majd nyugtázta: szóval nem németek.
A görögök nagyon tudják értékelni ha valaki tiszteletben tartja a történelmi viharokból adódó konfliktusaikat, de ugyanígy azt is ha az idegen megpróbál velük saját nyelvén kommunikálni.
Egy „parakáló” (kérem, legyen szíves) „efkhariszto” (köszönöm) vagy „kaliméra” (jó napot) csodákra képes!

Szia hajol!

Köszi az újabb tájékoztatást.
Már máshol is olvastam, hogy szeretik, ha egy pár szót görögül is mondunk, úgyhogy én ezt tavaly meg is fogadtam és Sartin görögül kértem és köszöntem. icon_lol.gif
Olyankor mindig egybõl fülig ért a szájuk, látszott, hogy értékelik. De az is lehet, hogy csak a kiejtésemen mosolyogtak. icon_lol.gif

# 78
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12436 Üzenet linkje2006-07-24 07:00:40 

Sziasztok!

Csütörtökön jöttem haza Vrasnáról. Szép volt, jó volt, visszamennék! icon_lol.gif Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok, ha tudok. icon_cool.gif

# 79
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12459 Üzenet linkje2006-07-24 10:57:10 

kristin1 írta:
Sziasztok!

Csütörtökön jöttem haza Vrasnáról. Szép volt, jó volt, visszamennék! icon_lol.gif Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok, ha tudok. icon_cool.gif

Szia kristin!!!

Elõször is isten hozott itthon a szürke hétköznapokban. icon_sad.gif
Mindent tudni akarok!!! Szép hely? Sokan voltak? Milyen a partja? Milyen a vize? Milyen árak vannak? Kihalt hely, vagy azért van élet is?
Egyelõre ennyi. icon_lol.gif

# 80
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12493 Üzenet linkje2006-07-24 13:45:05 

Szia Andra!

Gondoltam, hogy meg fogsz jelenni! icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

Szóval: klassz a hely, mi nagyon jól éreztük magunkat. Nekünk csak annyi bibi volt, hogy az apartmanunk teljesen a falu szélén volt, Vrasna központjától elég messze, olyan részen, ami még kiépülõben van. Volt sok üres, gazos telek is. 2. nap elindultunk sétálni, mentünk vagy 15-20 percet, akkor találtunk egy sétálóutcát. Azt hittük, hogy átértünk Asprovaltára, hiszen olvastam mindenhol, hogy Vrasnától kb. 15 perc Asprovalta. Amikor másnap kocsival mentünk ide-oda, akkor bementünk Asprovaltára, de nem a parti úton mentünk, hanem feljebb, ott sétálgattunk az utcákban, majd lementünk a közvetlen tengerparti sétányra, és akkor jöttünk rá, hogy elõzõ nap bizony még Vrasnán voltunk! icon_redface.gif icon_lol.gif Egyszóval a szállásunktól gyalog igen messze volt Asprovalta. De nem baj. Jó, hogy volt kocsi!
A tengerpart nagyon szép, a tenger gyorsan mélyül. Homokos a part, de közvetlenül a tengernél apró kavicsos, ahogy írták már a többiek is. De elõfordult, hogy a hullám beljebb vitte a kavicsokat, és akkor tök jó homokos "befutó" alakult ki! A víz általában tiszta volt, csak amikor nagyon nagy szél volt, és felkavarodott, akkor volt koszosabb. Nekünk a 10-bõl kb. 2 nap volt kicsit piszkosabb, egyszer annyira, hogy csak bementünk és kijöttünk, annyira zavaró volt a sok növény. DE! Egy pár óra alatt kitisztult, nem kell megijedni. Ha koszos a víz, az csak ideiglenes. Ha nincs nagy szél, akkor meg gyönyörû tiszta!
Írok pár árat, de nem sokra emlékszem, sajna nagyon hamar elfelejtem, hogy mi mennyi. Meg a párom kezelte a kasszát.
Gyros pitában: 1,5 euro, tálban: 5 euro.
Souvlaki (és a hasonló hús+köret ételek): 5-6 euro
Görög saláta: 4 euro
Üdítõ, sör, frappé: 1 euro
Ásványvíz: 0,5 euro körül
Jégkrém, csoki: 1 euro körül
Felvágott: 2,5-3 euro
Halak, rák, kagyló: 30-40-50 euro/kg (30-40 dkg egy adag az éttermekben)

A tengerparton ha használod a nyugágyat, akkor odajön valaki, hogy mit kérsz inni, itt drágább is az üdítõ, 1,5-2 euro. De ha egyet rendel az ember, utána addig marad, ameddig akar, nem kell újból rendelni valamit. Hozzánk soha nem jött a csajszi mégegyszer.

Vrasnának a sétálóutcáján is van élet, fõleg amikor már besötétedett, Asprovaltán meg még több ember van, és ott több a magyar is. Vrasnán nem nagyon hallottunk magyarokat, csak a szálláson, de ott csak magyarok voltak. Viszont a parton meg az utcán már nem találkoztunk magyarokkal. Asprovalta amúgy nekünk nagyon bejött, szép és hangulatos, és amekkora nyüzsgés ott van, az pont jó. Stavrosban is voltunk 2x is, de annyira nem jártuk be, a parton voltunk, meg egy utcáján mentünk keresztül kocsival, de Stavros nekem nem tetszett.

Hirtelen ennyi, holnap még jövök és írok, kérdezz, úgy könnyebb! És irigyellek, hogy még elõttetek áll a nyaralás! Szió!

# 81
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12498 Üzenet linkje2006-07-24 14:02:36 

Köszi kristin a választ!!!!
Naná, hogy megjelentem, már annyira be vagyok zsongva, nagyon mennék már és mindenre kíváncsi vagyok. icon_lol.gif
Az árakat nézve nem is drága hely, sõt, talán egy picikével még olcsóbb is, mint amilyen tavaly Sarti volt.
Olyan jó azt olvasni, hogy nektek tetszett a hely, ugyanis nagyon vegyes véleményeket olvastam azóta, mióta elmentél és már kezdtem aggódni, hogy nem jó helyet választottam. icon_smile.gif

Akkor ezek szerint Asprovaltan is van élet esténként? Csak mert valaki azt írta, hogy nagyon visszafele fejlõdik és hogy alig vannak ott. icon_eek.gif
Már kezdtem megijedni, hogy teljesen kihalt lesz a környék is. icon_lol.gif

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ha napernyõs helyen szeretnék letelepedni, akkor napágyanként kell egy innivalót venni? Mert úgy láttam a képek alapján, hogy egy napernyõhöz általában két ágy tartozik.
A kettõ együtt egy innivaló ára vagy ágyanként kell innivalót venni?

Ahogy leírtad a szállásotokat, úgy látom, hogy ti pont Vrasna másik végében lehettetek, mint ahogy mi leszünk. A mi apartmanunk állítólag 800 méterre van Asporvalta fõterétõl.

Most hirtelen nem is tudom mit kérdezzek. icon_lol.gif Delfineket nem láttatok véletlenül? icon_lol.gif
Voltatok valamilyen fakultatív kiránduláson?

# 82
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12553 Üzenet linkje2006-07-25 07:32:35 

Szia Andra!

Tegnap már nem tudtam válaszolni, de most itt vagyok!

Igen, egy napernyõhöz két nyugágy tartozik, de nem hiszem, hogy akkor muszáj két italt rendelni. Mi ketten telepedtünk le, ezért mindig két italt kértünk, de ha egyet kértünk volna, szerintem semmi sem történt volna. Sõt, én azt is hallottam valahol, hogy nem is kötelezõ italt rendelni, csak illik. (De úgyis szomjas az ember abban a melegben!)

Persze hogy van élet Asprovaltán. Mindenki sétál meg eszik. De tömeg nincs, ami nem is baj. Vrasnának a sétálóutcája nagyon rövid, de jó az is. Én amúgy sem szeretem a Paralia féle helyeket, Vrasna meg Asprovalta pont tökéletes. Nem kihalt, de nem is zajos tömegfelvonulás van.

Semmilyen fakultatív kirándulásra nem fizettünk be, sikerült megoldani "maszekban" a Thassosi kirándulást. Elmentünk kocsival Kavalába, onnan Keramotiba a kikötõbe és megkérdeztük, mennyibe kerül a kompjegy 5 ember és 1 autó részére. 18 euro volt oda, és ugyanennyi vissza és még menetrendet is kaptunk. Tehát 36 euro volt, ha pedig befizetünk, akkor FEJENKÉNT 26 euro lett volna a kirándulás, az 130 euro! icon_eek.gif Bár a 36 eurohoz még jött a benzinpénz: Kavala 90 km, onnan a kikötõ 30, a szigeten meg mentünk 300-at. Utána vissza is 30, ill. 90 km. De szerintem így is jobban megérte. Körbeautóztuk a szigetet, nagyon szép!!!

A kompon nagyon sasoltam, de delfineket nem láttunk. De aranyosak a sirályok, teljesen közel jönnek, lehet õket etetni is.

De jó neked, hogy mész nemsokára! Biztos jó lesz, és a ti szállásotok nem lesz olyan kint, mint a miénk volt.

# 83
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12561 Üzenet linkje2006-07-25 09:52:24 

Szia kristin!

Semmi baj, hogy nem tudtál azonnal válaszolni, sajnos még a héten itt vagyok, addig ráér minden infó.icon_smile.gif

Az nem baj, ha nem volt tömegnyomor Asprovaltan, nekem se jön be a Paraliás tömeg, nekem az már sok. Én is az ilyesmi helyeket szeretem, ami nem kihalt, van élet, de nincs az a millió ember. Sartit is ezért szerettem. icon_smile.gif

Mindenki azt ajánlja, hogy saját szervezésben induljon az ember útnak, ne fakultatívval, mert úgy sokkal olcsóbb és akkor legalább azt nézel meg, amit szeretnél. Szerintem is olcsóbban megúsztátok így, saját szervezéssel. Nekünk sajnos nincs autónk és bérelni sincs szándékomban, így marad a fakultatív, úgy legalább nem tévedünk el, mert én sajnos hajlamos vagyok rá. icon_redface.gif icon_surprised.gif

Nagyon kíváncsi vagyok Kavalára és Thassosra is, mert képek alapján is nagyon szép helynek tûnik mind a kettõ.

A napernyõs témával kapcsolatban, azt nem tenném meg, hogy ne vegyek semmilyen italt, ha már odaültem, annyira pofátlan nem tudnék lenni.

És milyen idõtök volt? Volt esõ vagy végig sikerült jó idõt kifognotok?
Már "csak" 6-ot kell aludnom és indulunk. icon_lol.gif

Azért meglepõdtem, hogy Stavros nemigazán nyert el a tetszésedet, pedig általában inkább arról a helyrõl szoktak áradozni. icon_eek.gif Az biztos, hogy Stavrosba is átruccanunk majd, azt mondták, hogy fent van egy étterem és onnan nagyon szép a kilátás. Azt meg szeretném nézni mindenképpen.

Ezek szerint te is szerettél volna delfineket látni? Én úgy imádom ezeket a kis hülye állatokat, de amilyen szerencsétlenség tudok lenni, biztosan nekem se fog sikerülni, hogy lássam õket. icon_cry.gif

# 84
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12562 Üzenet linkje2006-07-25 09:58:32 

kristin!

Fotóztatok? Nem szeretnél egy-két képet megmutatni a helyrõl? Esetleg akár többet is. icon_lol.gif
Vagy esetleg nem szeretnél beszámolót írni nekünk?

A parton sokan voltak?

# 85
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12568 Üzenet linkje2006-07-25 10:22:42 

Ha egy szem kisgyerekkel utaznék, akkor én is befizetnék a fakultatívra. Nekünk más volt a helyzetünk, mert ott volt az autó. Amúgy ha az embernek nincs más lehetõsége, még mindig jobb befizetni a kirándulást, mintha az ember kihagyná, nem?
Mi Kavalát annyira nem néztük meg, õszintén csak átautóztunk rajta. De jó kis város, tök nagy! Nagy tömeg volt, meg dugó, egyszer el is tévedtünk, alig bírtunk kikeveredni, nagyon meleg is volt, ezért inkább a kikötõre és Thassosra összpontosítottunk. Így is nagyon hosszúra sikerült az a nap.

Na, az eltévedésre én is hajlamos vagyok! Én mindenhol eltévedek! Ha egyedül mentem volna fel a strandról az apartmanhoz, szerintem oda se találtam volna. icon_redface.gif Mindig egy utcával elõbb akartam befordulni, mint kellett volna. A párom viszont marha jól tájékozódik mindenhol, irigylem is!

Az idõ végig jó volt, csak egyszer volt esõ. Éppen strandon voltunk, mikor elkezdett esni. De késõbb elállt. Meg még az elsõ v. második este, amikor elindultunk sétálni, vissza kellett fordulni, annyira beborult. Nagyon-nagyon fújt a szél is, ám esõ nem lett belõle. Ezt a két esetet leszámítva hétágra sütött a nap.

Stavrossal is úgy voltunk, hogy tüzetesen nem néztük meg, 2x voltuk ott átutazóban, csak 5-10 percre szálltunk ki a kocsiból. A partot, kikötõt, meg egy utcát láttunk belõle, ráadásul délelõtti órákban voltunk, ember alig volt. A kikötõ szép, de a part nekem nem tetszett, olyan semmi különös. A part mellett vannak fás ligetek, és ott volt amelyik olyan gondozatlannak tûnt, és szemetet is láttunk. A kikötõn kívül nem is fényképeztünk, mert nem volt mit. De nem szólom le, mert sokat nem láttunk belõle, pl. azt sem, milyen ott este az élet.

Igen, én is szerettem volna delfineket látni. Tavaly sem láttam, amikor Toroneos túrán voltunk. Anyuék pedig szintén tavaly, Sartiból mentek az Athos kirándulásra, és láttak delfineket. Õk olyan szerencsések!

Mikor is indultok? Szombaton?

# 86
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12569 Üzenet linkje2006-07-25 10:28:06 

Vannak fotók! Küldjek az e-mail címedre? De megpróbálok ide is betenni egyet-kettõt.

A parton abszolút nem voltak sokan, fõként hétköznap nem. Szabad napozó ágyat mindig fogsz találni! A tengerben meg aztán abszolút nem kellett kerülgetni senkit, szuper volt! Néha végignéztem a tengerparton, és tök kevés fürdõzõt láttam, pedig tiszta és kellemes volt a víz. Ja, igaz, mi nem a központi részen voltunk. icon_lol.gif De szerintem végig az egész parton nagyon jól eloszlanak az emberek.

# 87
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12570 Üzenet linkje2006-07-25 10:29:38  Vrasna beach

# 88
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12574 Üzenet linkje2006-07-25 11:45:40 

Vígasztaljon kristin, hogy állítólag a nõk ilyen eltévedõs fajták, a férfiak meg nem. icon_lol.gif Én is képes vagyok eltévedni bárhol, bármikor. icon_redface.gif Ez alól kivételek azok az útszakaszok, amiken sûrûn járok. Ne tudd meg, Sartit a millió kis utcájával mikorra sikerült nagyjából kiismernem....... icon_lol.gif Másfél hét után is képes voltam nem megtalálni a hazafele vezetõ utat. A Blue Lagoon túráról meg majdnem lemaradtunk, mert totál máshova irányítottam magunkat.... icon_lol.gif Így utólag már mulatságos, de akkor be voltunk rezelve, hogy lemaradunk a kirándulásról. icon_redface.gif icon_lol.gif

Azt hiszem nekem való kis hely lesz ez. icon_smile.gif Delfinek állítólag augusztus elején vannak, valahol mintha ezt olvastam volna egyszer, lehet, hogy ezért nem láttál õket. Anyukádék mikor voltak nyaralni?

Örülök, hogy a parton se lihegnek majd a nyakamba és nem lesz tömegnyomor!!! Megint Sartival jövök, de ott se volt soha tömegnyomor, ott is szépen eloszlott az embersereg, viszont este volt élet.
Úgy látom Vrasna is ilyesmi hely lehet. Te voltál már Sartin?

Igen, kérek fotókat, ha nem okoz gondot. Priviben elküldöm az email címemet, jó?
Elõre is nagyon köszönöm!

Ez a kép nagyon klassz, amit betettél, tényleg szuper partja van Vrasnának!!!!!! Olyan hangulatossá teszi a partot ez a nádtetõs napernyõ.

Boltok, pékség, ilyesmik gondolom vannak Vrasnán. Állítólag van ott egy Lidl áruház, ott voltatok?

# 89
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12575 Üzenet linkje2006-07-25 12:26:51 

Anyukámék tavaly július közepén voltak Sartin, tehát abban az idõpontban, mint most, idén, ezért reméltem, hogy látunk delfineket. Én amúgy ezt nem hallottam, hogy aug. elején lehet õket többet látni.

Igen, voltam Sartin, tavaly átmentünk busszal Toroniból. Én is úgy voltam az utcákkal, mint te, simán eltévedtem volna. Többször is volt olyan, hogy sétáltunk az egyik utcában, én azt hittem róla, hogy ott még nem jártunk, párom mondta, hogy de igen, itt már eljöttünk egyszer. Na mindegy, legalább jókat röhögünk magunkon. Amúgy Vrasna nem hasonlít Sartira. Anyuék mindig hasonlítgatták a két helyet (néha már az idegeimre mentek) és azt mondták, hogy Sarti jobb volt. De itt is jól érezték magukat, szerintem az egyedüli "baj" az volt, hogy messze volt a központ. A szállásunknál a part mentén volt kb. 4-5 étterem, és ennyi. Nem volt sok üzlet, meg ember, a part menti úton 5 perc alatt végigmentünk. De engem nem zavart. Én alapból úgy álltam hozzá, hogy csakis a jót, a pozitívumokat keresem, és nem gondolok a tavalyi helyre.

Azok a nádtetõs napernyõk nekem is nagyon tetszettek. Hangulatot ad.

A mi szállásunk környékén 2 super market volt és egy pékség. Vrasna központjánál biztos van több is. Attól sosem kellett félni, hogy nem lesz hol elköltenünk a pénzt!

Igen, a Lidl-ben voltunk, nekünk ez volt 800 m-re a szállástól. Mindig nagyon sokan voltak ott.

# 90
Andra
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1308 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#12576 Üzenet linkje2006-07-25 12:50:21 

Ha tényleg inkább augusztusban vannak delfinek, akkor reménykedhetek, hogy látom õket. Kár, hogy nincs delfinárium Görögországban. Nem is értem, hogy nem találták még ki. Jó kis üzletet lehetne csinálni belõle, én törzsvendég lennék, az biztos. icon_lol.gif

Látom hasonlóan tájékozódunk. icon_biggrin.gificon_biggrin.gificon_biggrin.gif Mi is megláttunk az egyik utcában valamit, hogy na, ide majd visszajövünk, aztán egy óráig keringtünk, mire visszataláltunk. icon_lol.gif Talán az utolsó napokban birtam egy kicsit kiigazodni a helyen, de még akkor se volt 100 %-os.icon_biggrin.gif
Mondjuk nekünk Sartin is messze volt a szállástól a központ, jó kis sétákat kellett megtennünk esténként.
Kíváncsi vagyok, hogy itt hova fog esni a szállásunk. Szerintem ez se a központban lehet, ha Asprovaltatól tényleg csak pár száz méterre van.

Szerintem jól állsz hozzá a témához. Két hely sincs egyforma Görögországban, nem is szabad hasonlítgatni. Minden helynek meg van a maga szépsége és ezt kell felfedezni.
Én egy cseppet sem bánom, hogy nem lesz nagy tömegnyomor. Egész évben a városban látok annyi embert, hogy bõven elég belõlük.
Épp most láttam egy paraliás strand részletet (bocsánat a Paraliásoktól) de meghökkentem a látványtól rendesen. icon_eek.gif Majdnem egymás szájában feküdtek a parton az emberek, hát ezt biztosan nem díjjaznám.

Engem csak az érdekel, hogy esténként lehessen bóklászni, nézelõdni.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Népszerû üdülõhelyek
<   1 2 3 ... 5 6 7 ... 52 53 54   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu