"έπεσα από τα σύννεφα" - egy világ omlott össze bennem
Σωστά Asteri! Μπράβο!
Bár míg a második talán, inkább csak valami rácsodálkozás egy hirtelen jött, nem várt eseményre, helyzetre, az első jelentése valóban az, hogy az illető magán kívül van, kivetkőzik önmagából.
(Legalább is, ezt az utólagosan - bemásolt, és fent idézett - feleletet fogadta el a korábbi játékban tanárunk...)
Η Ημέρα του ΟΧΙ και η Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας
Σωστά Λάτσι! (Bár, örültem volna a részletesebb válasznak...)
25η Μαρτίου: Γιορτή του Ευαγγελισμού και Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, το 1821
28η Οκτωβρίου: “Ημέρα του ΟΧΙ”. Εθνική Γιορτή για την άρνηση του Υπουργού Εξωτερικών Μεταξά να υποκύψει η χώρα στον Μουσολίνι, το 1940.
Csak mint érdekesség hozzátenném a következőt:
"Szűz Mária Oltalma" elég jelentős orthodox ünnep, eredetileg október 1-én ünnepelték (az egyéb orthodox egyházak még napjainkban is okt. 1-én ünneplik). A Görög Orthodox Egyház viszont 1952. óta október 28.-án ünnepli az "ΟΧΙ" nappal együtt.
Az indoklás a következő:
Προς τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Η Ιερά Σύνοδος εν τη συνεδρία αυτής της 21ης λήγοντος μηνός ήκουσε του Μακαριωτάτου Προέδρου αυτής εισηγουμένου, πως η εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, αγομένη τη 1η Οκτωβρίου, συμπανηγυρίζεται τη 28η αυτού, εν συνδυασμώ προς την κατ’ αυτήν την ημέραν τελουμένην Εθνικήν εορτήν, δεδομένου ότι το Έθνος ημών ανέκαθεν συνέδεσε τα μεγάλα αυτού εθνικά γεγονότα μετά θρησκευτικών εκδηλώσεων, και δη και μάλιστα εορταστικώς απέδωκε τα ευχαριστήρια αυτού εις την Υπέρμαχον Στρατηγόν, την αείποτε προστατεύσασαν και σωτηρίω σκέπη σκεπάσασαν το ευσεβές των Ελλήνων Γένος.»
Szerintem Lackánál a pont!
Rákerestem, és én is csak erre tippelnék.
Itt egy másik kép a helyről:
https://www.dilofo.com/Photos/Images/33.jpg
És a képhez tartozó felirat:
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης - 45 λεπτά από το Δίλοφο
(Ősi Dodonai Jósda - 45 percre Dilofotól.)
"Dodona az egyik legrégibb görög jósszentélyről ismert. A jósszentély jóslatainak kétértelműségéről, homályosságáról volt híres. Innen ered az, hogy a nem egyértelmű beszédet a „dodonai” jelzővel illetik.
A monda szerint az egyiptomi Thébából repült ide egy fekete galamb, letelepedett egy tölgyfára és emberi nyelven kezdett beszélni. A galamb megparancsolta a helyieknek, hogy építsenek Zeusznak jóshelyet a tölgyfa körül..."