Nagyon szép fotók vannak az albumodban, több egyszerűen fantasztikusan jól sikerült.
A tengeri képeket milyen géppel készítetted?
Beszámolót fogsz írni?
Szia kónyu!
Csak most néztem meg a képeidet itt a hellaszon (és tudatosult bennem, hoyg már voltatok Thassoson - régen nem olvastam ezt a topikot, most nem olvasok vissza). Kérdezném, hogy voltatok túrázni a fordításaim alapján?? Bevált?? Megérte a munka vele???
Nagyon szépek a képek (mint mindig), de olyan fura, hogy mindenütt nagyon zöld a tenger, máskor ugyanezek az öblök inkább kék vízűek szoktak lenni. ?
Üdv
Andi
#1067442009-06-28 00:21:14 Válasz a #106743. hsz-ra
Szia Andi!
Már jeleztem feléd korábban, de ezek szerint nem olvastad - a lényeg, hogy egy rövidebb kb. 14-15 km-es túrával (Limenas környéki hegyek + kápolnák) teszteltük a fordítást, és tökéletesen működött, de már akkor rájöttünk (pedig ennek du. 3-4 felé indultunk neki, amikor a reggeli Papalimani beach-es strandolásunk közben esőfelhők kezdtek tornyosulni a fejünk felett), hogy ebben az időben ez nem embernek való, ugyanis a felhők természetesen csupán az itt Görögországban szokásos ijesztgetős felhők voltak, és miután visszatérve a szállásunkra lepakoltuk a strandcuccokat és nekiindultunk a hegyeknek, hamarosan újra tűzni kezdett a nap. Így a nagyobb túrákról le is mondtunk azonnal, és a jeep-es verzió mellett döntöttünk (hiszen egy hosszabb kiránduláshoz már délelőtt neki kellett volna indulni, és jelentős részét a tűző napon, sugárzó márványbányák mellett kellett volna megtennünk), amit azonban ott láttunk, az megerősített minket abban, hogy kötelező egyszer tavasz tájékán, úgy március-áprilisban meglátogatni a szigetet, amikor egy-egy 25-30-as túrának megfelelő az idő, belekalkulálva még az ottani hegységek és a Pilis közti különbséget is.
Szóval biztosan még mi is, és gondolom még sokan mások is nagy hasznát veszik, remélem nem azt a következtetést vonod le a meghátrálásunk láttán, hogy felesleges volt a belefektetett munkád. Azt nem mondom, hogy sajnos túl meleg volt, mert persze tudtunk élni a tenger adta lehetőségekkel, de úgy látszik mi vagyunk már öregek egy 30-35 fokban megtett 500-1200 m szintkülönbségű túrához.
Várom a bátrabbak és szívósabbak visszajelzéseit, amik alapján az a bizonyos tavaszi túrázást majd mi is megpróbálnánk.
Egyébként mikor egy helyi lakosnak kérdésére elmeséltük, hogy jártunk az Ypsarionál, csodálkozva kérdezte, hogy minek:-) Hát nem egy kirándulós nép, az biztos:-)
Vagyis mégegyszer a saját és a mások nevében is köszi!!!
#1067452009-06-28 00:25:49 Válasz a #106744. hsz-ra
Ja és még valami: nekem már 4 éve is az tűnt fel, hogy míg Lefkadán a kék ezerféle változatában pompázik a tenger, addig Thassoson sokkal zöldebbek az öblök, amit azzal magyaráztam akkor, hogy talán a rengeteg partmenti pineaerdő okozhatja az eltérőséget. Lehet, ez csupán laikus megközelítés, inkább a talajösszetétel szokott hatással lenni a tengervíz színére, Lefkadán legalábbis így van. ha valaki tudja az okát, írja meg.
Remélem, nem a fényképezőgépem csal:-)
Ja és még valami: nekem már 4 éve is az tűnt fel, hogy míg Lefkadán a kék ezerféle változatában pompázik a tenger, addig Thassoson sokkal zöldebbek az öblök, amit azzal magyaráztam akkor, hogy talán a rengeteg partmenti pineaerdő okozhatja az eltérőséget. Lehet, ez csupán laikus megközelítés, inkább a talajösszetétel szokott hatással lenni a tengervíz színére, Lefkadán legalábbis így van. ha valaki tudja az okát, írja meg.
Remélem, nem a fényképezőgépem csal:-)
Partmenti vizekben elég gyakori az algásodás,különösen a zártabb öblökben és itt nagyobb a víz szennyezettsége is általában,ennek lehet következménye a víz színbeli változása illetve sokszínűsége.Thassoson nem voltam,de Lefkadán több partmenti helyen én is észrevettem.Én az algákra,moszatokra és más mikroorganizmusokra gondolok amik variálhatják a tenger többszínűségét.Ez mennyire jó vagy sem azt nem tudom,talán egy tenger biológus.
Visszatérve.
Nem a gépeddel van differencia,mert egy pár kefalóniai, zantei és lefkadai fotómat összehasonlítottam és itt is előjönnek ilyen szinbeli differenciák.Érdekes, javarészt ahogy írtam, kissebb nagyobb öblök zártabb részek vízeiben, nem pedig a nyílt vizeken.
Szia Kónyu!
Dehogy haragszm meg azért, hogy nem túráztátok végig azt a 100 km-t! Teljesen megértem, csodálkoztam is, mert a túrák túlnyomó része 10-20 km között van, amihez nekem sem lenne kedvem a nagy hőségben.
Nem, nem...a zöldet úgy értettem, hoyg én is voltam Thassoson, és van pár fényképem,ami ugyanott készült, ahol a tiéd, és ahhoz képest egész más, mert nálam kék a víz. Nagyon érdekes, tényleg. Nem,mintha így nem lenne szép, csak más.
#1069142009-06-29 13:03:48 Válasz a #106795. hsz-ra
Nekem a véleményem: A Ión- és az Égei-tenger is teljesen más színű, több sziget tapasztalata alapján mondom. Szeritnem ennyi a különbség. Bár lehet leegyszerűsítem!
Tegnap voltam az utazási irodában és ott azt mondták, hogy mindenképpen kössek biztosítást, mert kitalálták a Macedónok, hogy a határon kérik a kötvényt. Bankkártyával kombinált utazási biztosítás esetén pedig be kell menni a bankba és kérni kell tőlük igazolást.
Olyan biztosítással (külön kötött vagy bankkártya mellé) kell rendelkezni, amelyben poggyászbiztosítás is van. Ezt a bank által kitöltött igazoláson is fel kell tüntetni.
Ha ezek hiányoznak, akkor a Macedónok fejenként 8-15 Eu-ra húzzák le az embert.....
...valakinek valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban van??
#1071952009-07-01 09:06:38 Válasz a #107190. hsz-ra
1 hónapja voltunk. Senki nem kért semmit, max. egy kis kp-t, de annak sem volt köze semmilyen biztosításhoz. Mi busszal mentünk, és bár azt hittük, már megszűnt a baksis a határokon, bizony jobban virágzik, mint valaha. A sofőrök elég mélyen a zsebükbe nyúltak. De azzal a kis papírkával nem nagyon foglalkoztak.