Ha nem járdázod meg a felnit a szelepnél akkor egy örök darab, v. legalább is a gumicseréig biztos kitart -ami ugye a mai világban,téli-nyári, de ha nem akkor sem kell cserélni- amúgy legyen mindig nállad pót szeleptú, mert tréfás kedvű kölkök esetleg..., de azt sem kell cserélni, mert már olyan anyagból van a "gumis" alkatrész, hogy nem öregszik, 5 év az is, szelepsapka amivel becsavarod el fér melette
Szerintem indulás előtt ha rendszeresen figyeled a guminyomást és nem eresztenek a kerekek kár lenne megbolygatni a szelepeket.
Én indulás előtt annyit fogok tenni hogy mind a négy keréknél megemelem az autót és végignézem a gumikat hogy nincs-e bennük szög, csavar ...stb. és figyelgetem a guminyomást rendszeresen hogy nem-e ereszt vmelyik gumi.
És hogy jobban megvan pakolva az autó meg sok autópályás menet többet fújtok a gumiba mint általában vagy nem? Mert a túlfújt kerék viszont akkor veszélyes ha sokáig süti a nap ha jól tudom.Bár ponyvát már vettem ha kiérek letakarom meg teszek kartonpapírt a kerekek elé és kész
Pontosan ennyi idő alatt értem haza Érdre Athénból, illetve azon túlról Rafinából. Többségében a szabályokat is betartva!!! Illetve az autópályákon 110-120-as tempóval. Nagyjából 3 óránkénti megállásokkal, ha ez éppen a határ volt, akkor ott volt a "torna" szünet. A gyakori megállások, bármennyire is rövidnek tűnnek, sokat elvisznek. Hozzá tartozik, hogy egyik határon sem kellett várni, max 3-4 perc alatt átjutottam. A Röszke Platamonas távot többször megtettem 10-11óra alatt, a fentiekkel egyező kondíciók mellett, azaz semmi rohanás. Ja, és sosem megyek-jövök szombat/vasárnap! Szerintem a kedd/szerda az ideális utazási nap. Mindezeken túl azzal sincs semmi baj, ha valaki jóval lassabban ér oda, nem verseny ez, még ha néhányan mindenáron rekordokat is akarnak döntögetni.
"Ki akarom cserélni... hogy csak a szeleptűt csavarjam-e ki és vissza a helyére az újat, vagy menjek el gumishoz, aki a felniről félig lefejtve kiszedi a gombát, és egy komplé új szelepet tesz a helyére"
A szeleptű gyakorlatilag sosem megy tönkre, ha eddig nem engedett, ezután sem fog. ( ha nem birizgálod folyton! ) A szelepház már érdekesebb, manapság gyakran hoznak kerekeket, aminek átenged a szelepháza a gumi és a belevulkanizált menetes betét között.
Ha nem bírod legyőzni a kényszert , akkor inkább kompletten cseréltesd, de ennek sincs sok értelme, ha nem valami ezer éves szelepházról van szó. A cseréjéhez nem kell leszedni a gumit, elég leengedni és a géppel lenyomni a felniről a szelepnél. Így összenyomva könnyen kicserélhető a szelepház, egyensúlyozni sem kell utána.
Jox! Láttam te írtad hogy voltál Korfun és Lefkadán is a térképen néztem a kettő nincs nagyon messze egymástól, csak azt nem tudom mennyire szerpentines az a rész? Ioannina-nál kell letérni az E951-re ha jól sejtem....onnan milyen az út?
edeka! Én most írtam meg a tavalyi beszámolóm az útról elég részletes az első alkalommal én is Szekeres I. leírását használtam Nem olcsó de nagyon jó az új már 2009-es Collins Európa autós atlasz nekem a 07'-es van meg, azzal szinte lehetetlen eltévedni mint írtam szépen ki van táblázva minden jobban érthetőbben sokszor mint itthon. Én amit javasolnék mindenkinek, hogy csak a szerbeknél álljon meg tankolni, meg wc-re menni, a makedón rész simán levezethető pihenő nélkül is, az a biztos.
én biztos meg állok Macedoniába legalább 1X a két alagút közötti kicsiny parkolónál, mert eddig autoval soha nem fértem be, de most motorral 1-2-3 fénykép erejéig biztosan beférek
„A szeleptű gyakorlatilag sosem megy tönkre, ha eddig nem engedett, ezután sem fog. ( ha nem birizgálod folyton!” (by Triznyak)
Triznyak, írtam h. már egy vállalati gép szeleptűje megadta magát, legyen ez egy axióma, fogadjuk el bizonyítás nélkül hogy igaz…
Viszont erre a szelepházas dologra én is gondoltam. Egyelőre panaszmentes a kerék, vettem 2 garni tűt, ebből egyet kissas57-re hallgatva elviszek magammal.
Sanya, én is átnézem a kerekeket, killerlaca, szerintem nem érdemes túlzásba vinni a túlfújást. Én annyit nyomatok a kerekekbe, amennyit 5 személyre ír. Elég forró az aszfalt, többszáz kilométert tekerünk le egyhuzamban, meglesz az üzemi hőmérséklet meg a nyomás A túl keményre nyomatott kerék könnyebben megcsúszik oldalra a szerpentinen (de cáfoljátok ha nem igaz). A kartonos megoldás jó, ha nem fújja el a szél, illetve ha nem mégy sokáig nem mégy. Mi megyünk sokfelé, 1 napnál tovább nem fog állni a kocsi.
cserrobi, mi ez a gázzal való töltés? Hol csinálják, mire jó, mennyibe fáj?
Nem tudom autóknál hogy van, de motoron halál a lapos guma, mert döntésnél, hát hogy is mondjam kicsit tako..ként viselkedik
De ha jól hallottam a túl kemény + dúrrtefekt, de mióta...... azóta nem olyan hangos
Lehet olyan szelepsapkát kapni ami kalibrálva van a nyomásra, és ha nem +felelő akkor pirosra vált, ha jó a nyomás akkor + zőld nekem be vált, nem kell minden kútnál odaállni ellenőrzésre, filléres, és hasznos kütyü