Sziasztok,
Én egy Budapesti srác vagyok és nagyon szeretem Görögországot. Ha tehetem, nyaranta eltöltök ott egy-két hetet.
Már többször megfordult a fejemben, hogy jó lenne kiköltözni. Szeretem az ottani klímát, az emberek mentalitását, az ország hangulatát.
Persze tudom, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, és nem is annak reményében költöznék oda, hogy ott majd jólm egszedem magam. Viszont gyakorlatilag semmit nem tudok a lehetőségekről. Tud nekem ebben segíteni valaki? Van-e egyáltalán esélyem kint munkát, lakást szerezni, letelepdni? Szívesen látják-e a külföldről érkezőket?
Most éppen szeretnék elkezdeni Görögül tanulni, és majd ha már megy a nyelv valamelyest, utána lenne ez aktuális.
Minden segítséget, információt köszönök előre is
#1174632009-09-16 11:19:42 Válasz a #117458. hsz-ra
Szia,
Én személy szerint a görög nyelvtanulásban tudok segíteni, mivel tanítok, 15 évig idegenvezető voltam, igy "kicsit "képben vagyok munka ügyben is írj pü-t !
#1174662009-09-16 11:58:36 Válasz a #117458. hsz-ra
Szia Bordzseki!
Ugyan én nem tudok segíteni neked, viszont lehet, hogy mások könnyebben tudnának, ha elárulnád, milyen végezttséged, szakmád, munkatapasztalatod van, mit szeretnél csinálni, merre indulnál stb. stb.
Sajnos még ez sem garancia, de így talán nagyobb az esélye...
Legutóbb geot szerkesztette (2009-09-16 12:00:20), összesen 1 alkalommal
#1175362009-09-16 19:41:35 Válasz a #117467. hsz-ra
Szia Geot ,
Mesélni való lenne egy könyvre való, szerencsére sok időt töltöttem , és töltök most is , de írtam pü-t Neked , és azok után adj tanácsot mit írjak, meséljek
Sziasztok,
Igazad van geot, ezért most írok pár dolgot ami lényeges lehet.
Van egy cukrász végzettségem, de abban a szakmában nem sokat dolgoztam. A jelenlegi munkahelyemen immár 10 éve számítógépen dolgozom, mindenféle adatbázis lekérdezéseket csinálok, a cég egyik kiemelt partnerével kapcsolatot tartok, és a komplett biztonsági rendszerért felelek.
Van egy alapfokú angol nyelvvizsgám, bár sajnos itt nem nagyon tudom használni, így már egy kicsit kopott.
Dolgozni gyakorlatilag bármit szívesen, sosem féltem a munkától. És ha ott élhetek ahol szeretek, és még meg is tudok élni, akkor gyakorlatilag majdnem mindegy mit csinálok
Görögországban bárhová szívesen mennék, de azért a nagy kedvenc a Peloponessos.
#1176962009-09-18 16:23:48 Válasz a #117571. hsz-ra
Hello!!!
Ugyanaz a cipő
Jövőre áprilisban irány Görögország..
Szeretnék előre szervezett munkára, szállásra menni.
Már folyamatosan böngészek a neten lehetőségek után. A terv a következő:
Elsősorban nagy álmom megcsípni egy telepített idegenvezető állást, habár nincs szakirányú végzettségem, és még soha nem csináltam, hatalmas indíttatást érzek erre, tehát január környékén szétküldözgetem az önéletrajzom száz és ezer utazási irodának.
Ha ez nem jön be - február-március körül - megintcsak elküldöm az önéletrajzom egy csomó helyre, szállodákba, helyi irodákba stb stb. Szóba jöhet szállodai recepció is, most is hasonlóban dolgozom, habár ez ügyfélszolgálat.
Aztán ha semmi reakció, akkor sos keresek valami munkaközvetítőt (aki sajnos kicsit lecsapolja a keresetet) de hozzád hasonlóan engem se a pénz ami motivál, - érdemes visszaolvasni a fórumot, sokan megerősítik, hogy meggazdagodni nem Görögországba kell menni.
Nyelvek tekintetében szerintem nem lesz gond, angolból jó szinten vagyok (papírforma szerint felsőfokúm van), olaszul 1 éve tanulok, az is elég jól megy. És én is azt tervezem, hogy veszek egy ilyen minimális görög szókincset tartalmazó könyvecskét még a pár hónap alatt kicsit abba is belekóstolok.
Nekem van egy konkrét hely, ahová szeretnék menni, Parga. Idén nyáron voltam ott. Megismerkedtünk egy csajszival, aki szintén hasonlóakat tervez, így tökjó, nem egyedül kell menni (sőt ő most is ott van, mert "kint hagyta a szívét").
Hát remélem összejön, nagyon vágyódom Görögország után,folyamatosan....
#1177282009-09-19 08:56:31 Válasz a #117696. hsz-ra
Szia,
Mivel Geot nev nevű kedves fórumtárs megkért hogy osszam meg tapasztalataim , ám legyen bár általában néma szemlélője vagyok a fórumnak de.......azért az nem úgy müködik hogy akkor én most reggel felkelek és idegenvezető leszek, ne haragudj ,hogy ezt írom de ez egy szakma amit anno mi "öregek" tanultunk . Emberekkel foglalkozni ,problémákat megoldani , mikor beteg orvoshoz kisérni stb. Ez 24 órás munka ,ha szívvel lélekkel csinálod, mert ha "csak" 50 utasod van akkor is jut vknek vmi baja egy napra, és akkor még ott vannak a kirándulások. Felkészültnek lenni az adott hely történelmével, helyismeret, nem árt ha a ismersz egy két embert, aki váratlan helyzetben amit Te nem tudsz megoldani spontán ,segít .Ebben az esetben leszel jó idvez Sajna manapság az irodák ,tisztelet a kivételnek sem tartana erre igényt, és rossz visszaolvasni mikor az "idegenvezető" munkáját szidják és sajna jogosan. Hogy közvetítővel kimenni..... nem biztos bejön tavaly Ródoszról kellet pár egyetemistát "kimeniketeni" mivel a szállásuk egy szuterénben volt jól hízott csótányok társaságában, pedig ez Ródoszra nem jellemző, ismerem az ottani embereket , de azért ott sem mindenki angyalka. Azért hogy ne vegyem el a kedved, bár látom iszonyú lendület elhatározás van benned, én személy szerint azt tanácsolom mindenkinek ,minnél több nyelvet beszél annál nagyobb esélye van JÓ munkát találni ! Tapasztalatból tudom az a tanulóm aki úgy ment ki hogy több nyelvet beszélt következő héten munkát is talált és visszavárták a következő szezonban is , sőt van aki már haza sem jött. A másik tanuld meg a görög nyelvet , mert azzal megnyilnak a "kapuk" A bazi nagy görög lagzi" című filmben mondja a papa " KÉTFÉLE EMBER VAN A VILÁGON ,A GÖRÖG ...ÉS AKI AZZÁ AKAR VÁLNI " ha nem tudsz egy kicsit is a nyelvükön mindig ξενος azaz idegen maradsz , bármilyen csábíto az ország, akkor leszel otthon ha a boltossal, recepciossal, vagy bárkivel elfecsegsz az éppen aktuális helyi pletyiről, fociról, ami fontos Másik jó tanács lányoknak , és ezt ne vegye senki sértésnek akinek barátja van kint , mindig találjon egy görög barátnőt is aki a szárnyai alá veszi, mert amennyiben néha értenék hogy mit is beszélnek a görögök ,ott a kávézó teraszán lekerülne az a "rózsaszin szemüveg " sajnos .De ha van egy görög barinőd , érdekes módon védve vagy ,szintén FILMIDÉZET " A NŐ A NYAK, A FÉRFI A FEJ, DE MINDIG A NYAK FORGATJA A FEJET ! ezen én is jót nevettem , pedig ezt én nem a filmben hallottam, hanem sok évvel ezelőtt, mikor a barátnőm leüvöltötte férje fejét, hogy most és azonnal vigye ki a szemetet. Ezek tapasztalatok , és tanácsok, remélem nem bántottam meg vele senkit Remélem Geot , igy gondoltad , Te hatalmaztál fel hogy mindent ,őszintén .Ha van kérdés szívesen válaszolok, de mindig csak a valóságot fogom írni, "fátyol" nélkül, mert annak van értelme.
#1177322009-09-19 13:47:35 Válasz a #117728. hsz-ra
Szia Panda!Picit elkeserítettél,jövőre engem is hívnak nyárra idegenvezetőnek,bár nincs ilyen végzettségem de mindig is emberekkel foglalkoztam.A görögöt most tanulgatom,nem lustaságból tanulgatom,csak kevés időm van kevés.Bár most hogy tanárom lesz kicsit azért félek.
#1177332009-09-19 15:01:48 Válasz a #117732. hsz-ra
Szia Vadevezős
Dehogy akarlak elkeseríteni , sem Téged sem mást akinek tervei, álmai vannak, de koromnál fogva próbálok tanácsot adni és nem álomvilágot felépíteni , mert bocsi ,de itt néha azért olvasok olyan dolgokat ,hogy nosza durr bele a közepébe. Minden vágy , óhaj teljesül , de fel kell készülni mindenre. Anno engem is értek meglepik , azért is írtam talán kicsit komolyan a dolgokat , de közöttük éltem ,dolgoztam, szereztem barátokat. Viszont azt tudom, hogy míg itthon annak ellenére ,hogy vannak szerencsére barátaim, mégis ott vagyok igazán OTTHON Ezt nem tudom szavakkal leírni, de mikor megérkezem sírnak az örömtől hogy ott vagyunk, mikor eljövünk akkor meg azért van össznépi zokogás és ez itthon nincs, "szia ,jó utat " ennyi . Tehát nem elrettenteni akarok senkit csak " görögül" kell megtanulni gondolkodni.Az ő nagyon aranyos felfogásukkal "nem számit " "majd holnap" stb. hiszen ezek azok a dolgok amit szeretünk a mentalitás , ha láttad vagy olvastad a Zorba a görög (aki Zorbas lenne helyesen de ez már nyelvtan hogy miért ) pont erre tanít mi az görögül élni és gondolkodni ! De ha ezt megtanulod utána , minden ami akadálynak tűnik ,könnyebb lesz.Én egész télen abból merítek erőt amit tőlük kapok nyáron és ez nagyon jó !!!!!
#1177372009-09-19 16:36:58 Válasz a #117463. hsz-ra
Szia! Olvastam,hogy tanitasz görögöt.Tudnál irni nekem ezzel kapcsolatban egy kis információt.Hol tanitasz helyileg,mennyiért....mert szeretnék én is görögül tanulni.Előre is köszönöm.Internetes cimem:thalassa67@vipmail.hu.További szép napot.Marcsi
#1177402009-09-19 17:27:09 Válasz a #117737. hsz-ra
Marcsika,
Én még mindig én vagyok , hozzám már jártál, de........ , utána másvalakihez , mert azt hitted nem voltam itthon de itthon voltam velem tanultál dalokon keresztül pusz, és Neked is szép napot!A számom a régi.
#1177422009-09-19 18:21:14 Válasz a #117728. hsz-ra
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat.
Igaz, vannak dolgok, amihez hozzátennék egy picit. De ez csak vélemény.
A végzettség, a bizonyítvány - sajnos a magyar oktatást tekintve - nem sokat jelent. Az unokatesóm birtokában van egy OKJ-s idegenvezető papírnak, de az általa elmondottak alapján - egy nagy vicc az egész. Hiába csinálnám meg, csak egy papír lenne a kezemben. Az egyetemi képzés pedig - turizmus-vendéglátás - nem hiszem, hogy szükséges egy idegenvezetőnek.
Ami sokkal fontosabb az én meglátásom szerint a személyiség, hogy tudjunk az emberek "nyelvén" hozzájuk beszélni, tudni minden szituációban, hogy mit is kell mondani, és úgy egyáltalán, "szimpatikusnak lenni". Jól szervezni, és problémákat elhárítani.. stb stb
Bennem ezek megvannak, jelenleg is olyan területen dolgozom, ahol ez feltétlenül szükséges. Problémás emberek, problémás szituációk, úgy érzem e téren a munkámban rengeteget fejlődtem.
A görög mentalitás, életmód, amit te is írsz, nagyon nagyon vonz. Alapvetően mosolygós ember vagyok, de az utóbbi 3 és fél év alatt, amit az ügyfélszolgálattal töltöttem teljesen kivette belőlem a pozitív szemléletet. Eleinte nagyon nagy odaadással csináltam, de amiket itt kaptam vissza.. nem kívánom senkinek. Akár a fenekét is ki****om az ügyfélnek, némelyik úgy beszél az emberrel, mint valami állatfélével.. Semmi kedvesség, mosolygó ember olyan ritka mint a fehér holló. Ebből lett elegem, és vágyom a görögre, nagyon