A Macedón határnál az utánunk álló autónak lejárt a zöldkártyája. 100 euróért akarta átengedni a h.őr.Nem adtak neki, félreállították, azt mondták inkább visszafordulnak és mennek Bulgárián keresztül. Kb. 3/4 óra múlva egy másik h.őr átengedte őket.
Szép napot mindenkinek.Mi tegnap jöttünk haza Görögországbol.Ez az elsö hozzászolásom,de mindig olvasom a forumot tavaly ota és sok jo tanácsot találtam itt amiért is köszönet.Odafele tompa kifele pár perc.Szerbeknél sok utfelbontás ahol mi az összes sebességkorlátozást(igen a 40-es táblánál is 40-el mentünk) betartottuk.lehet hogy sokan nem tartanak normálisnak emiatt,de volt elég sok rendör és mérés is.autopályán is max 100-al mentünk(kempingbe mentünk nem kellett sietni).Autopályadijakat leirták már,mi euroval fizetünk mindenhol euroban is kivan irva.tankolni euroért tankoltunk szerbeknél,ahol is 1,40 euroért akartak a molnál(a mi sikerünk az ön sikere,ja persze) 1 litert adni ezért 1,2euro/literért a 10 kilométerrel odébb levö ömv-nél tankoltunk.maci szerb határ 5 perc.nemzetközi zöldkártya kell.utasbiztositást,nemzetközi jogsit nem kértek.görög maci határ 1 perc(bár 20-25 auto állt soronként kiintett a határör és mondta go menjek a sor mellet utlevél vizsgálat nélkül).szerbeknél benzin 101,8 dinár,görögöknél benzin 1,07.visszafelegorog maci határ 5 perc,szerb maci5 perc(utlevelet se nézett a macis határör).szerb magyar határ Röszke 2,5 ora volt mert bedöglött a számitogépes rendszer.csak ezen a határon kellett csomagtartot nyitni.
ui:jo tanács hogy szerbeknél maciknál ha beakarod tartani a sebességhatárokat az utszélén menj mert az osztrékok,németek folyamatosan száguldoznak és a 40-es táblánál is letolnak az utrol,hogy legalább 100-al mehessenek ott is.engen sötétedésnél,emelkedön,kanyar elött,zárovonalnál is elöztek ugy hogy szembe is jöttek.
#1145242009-08-17 20:34:09 Válasz a #114511. hsz-ra
Szunyi!
A Duty Free nonstop nyitva van. Ha Macedonia felől akarsz bemenni a Görög határ előtt meg kell állnod és a korlátokon átmászva tudod csak megközelíteni!
Mi a macedon határt átlépve a jobb oldali "üzletsoron" pénzváltóban váltottunk pénzt, ami kb: 200-250 m-re van az átkelőtől, de a koldusok még oda is elgyalogoltak kéregetni. Kicsit erőteljesen rászóltunk és elmentek másokhoz.
Üdv mindenkinek! Augusztus 28-án indulunk Toroniba két hétre. Elég sokat visszaolvastam a fórumban és sok hasznos infót szedtem össze (nemzetközi zöld kártya kiváltva, sárga mellény mindenkinek, nemzetközi jogsi (jó jó, tudom, hogy nem kell feltétlenül de biztos ami biztos alapon) Hö betű, tűzoltó berendezés beszerezve.
Van infótok olyasmikről hogy az útba eső országokban és Görögországban van-e a mi KRESZ-ünktől eltérő szabályozás a sebességhatárokon kívül. Pl olvastam itt a fórumon, hogy a szerbeknél a leállósávba illik lemenni, ha gyorsabb autó jön mögötted. Ez a Macedónoknál és a görögöknél is így van? Vagy kell e lakott területen kívül nappal tompított fényszórót használni? stb.....
Ez az első hosszabb utunk autóval külföldre, így kicsit még parázok tőle.
Előre is kössz a válaszokat.
#1145682009-08-18 11:19:16 Válasz a #114559. hsz-ra
ha valaki utolér az gyorsabb Nálad és (csak itthon nem) azt illik elengedni és az észszerűség határain belül elősegíteni a továbbhaladását
a tonpított meg a saját és utasaid biztonságosabb közlekedése érdekében ajánlott még akkor is, ha nem kötelező
#1145732009-08-18 11:46:21 Válasz a #114559. hsz-ra
Magyar határt elhagyva (végig)a leállósávba húzódnak ha látják hogy mögötte gyorsabban jön az autó és előzni akar. Ha nem veszed észre akkor dudálnak meg villognak.
#1145752009-08-18 11:52:58 Válasz a #114559. hsz-ra
Idézet:
Vagy kell e lakott területen kívül nappal tompított fényszórót használni?
A görögök nem használják sem a városi, sem az országúti világításukat, csak este, amikor már sötét van. Viszont ha rád villantanak, az pont az ellenkezőjét jelenti, mint nálunk, tehát figyelmeztet, hogy jön és nem fog elengedni. Dudálni is szeretnek, de ez náluk nem rosszindulat, vagy agresszivitás, egyszerűen csak figyelem felkeltés. De nem kell parázni, figyelnek, megszokták mind az autós mind a motoros turistákat.
#1146102009-08-18 17:02:02 Válasz a #114559. hsz-ra
tauri001-nek! Szerbiában tartsd be a sebesség korlátozásokat! Rendkivül sok van belőle. A külföldieket, főképp a németeket nem zavarja a korlátozás. Így állandóan utolérnek, ezért ajánlatos Novi Sadig a leállósávban haladnod. Vagy bevállalod a több száz eurós büntit.A nappali világítás csak a Corfu felé tartó A2-esen kötelező az alagutak miatt. Egyébként üzemanyag áremelés volt a múlt héten Görögországban. A benzin ára közelit az 1,30 / liter / euróhoz. Még egy tanács! Ha beléptek Görögországba néhány km után lesz egy EKO benzinkút. Kerüljétek el, mert a legdrágább talán egész Görögországban. Mondtam a kutasnak de csak a vállát rángatta. Még Corfun is olcsób a benzin pedig a szigeten minden drágább mint a kontinensen. Ha valakinek kérdése van szivesen segitek. Vasárnap jöttünk haza 2 hetes Corfui nyaralásról.
Üdv emberek fél órája értünk haza a Meteoráktól 12.5 óra volt mindennel együtt az út bevállaltam hazafele Röszkét 20perc sem volt . Tisztán jól lehetett haladni, sehol egy rendör sem