Sziasztok! Tegnap hajnalban megérkeztünk. Sajnos egy nappal előbb kellett jönnünk családi ügy miatt. 14 óra alatt érkeztünk haza a görög határtól lakásunkig, ebben van egy három kb. negyedórás megállás, és egy óra pihenés még Szerbiában. A határokon kb. 5-5 perc alatt értünk át. Minden határon nagyon kedvesek voltak, a macedónok még magyarul is köszöntek nekünk. A magyar határőr kinyittatta a csomagtartót, de Ők is csak benéztek, jó utat kívántak és már jöhettünk is. Szóval szerencsére semmi gond nem volt.
A pályadíjakról (még nem olvastam el, hogy előttem ki mit írt): Odafelé váltottunk dínárt, azzal fizettünk a már megírt 330-240-730-190 dínár, ugyanez visszafelé így alakult: 190-730-3 euró-4 euró.
Macedóniában: 1-2-1 euró, visszafelé 1-1-1 euró. A második kapunál újra 2 eurót adtam, és visszaadott 1 eurót.
A benzin Görögországban általában 1.04 euró volt, ahol mi tankoltunk és OTP-s kártyát mindenhol elfogadtak, lefelé és vissza is azzal tankoltunk Szerbiában is.
Makrygialosban vettünk le vele pénzt is, forint számláról eurót és középárfolyamon számolta azt is, és a tankolásokat is.
Nagyon hosszú az út, fárasztó, lefelé majdnem gond is lett belőle, mert a párom megszunnyadt vezetés közben, úgyhogy nagyon kell vigyázni, jövőre valamit kitalálunk, hogy ne szenvedjünk ennyire.
Hazafelé persze már más miatt is szenvedtünk.....hogy haza kellett jönni.
Aki még most indul jó utat, és vigyázzatok magatokra!!!
Kedves Anikó! Üdvözöllek újra itthon! Remélhetőleg azért jól sikerült a nyaralás!? Ha a problémáidon túl leszel (mint olvasom, sajnos akadt) és lelkileg összeszeded magad, azért majd várjuk a részletes beszámolót. Addig is a legjobbakat kivánom!
#1169632009-09-09 18:52:59 Válasz a #116914. hsz-ra
Köszönöm Gudli a jókívánságaidat. Igyekszem minél hamarabb felrakni majd fotókat és a beszámolót is elkészíteni, mire Jox hazatér. Irigylem nagyon, hisz jó hosszú időre tudott menni most is, lelkileg talán csak jövőre sikerül majd összeszedni magam, amikor újra indulhatok, de persze azért igyekszem.
Az idő sajnos még mindíg nem az igazi, amióta ittvagyunk minden nap esik az eső. Ma délután már sütött nap, térdig bemerészkedtünk a tengerbe, de akkor meg már hideg volt a levegő.
Az utak meglepően jók itt Észak-Evián, a navigációs készülék pedig a kissebb településeken is minden utat ismer (iGO8 + legfrissebb NV térkép).
Triznyak!
Úgylátom nem dobáltál el az útról minden leguruló követ, néhol kerülgetni kell rendesen.
#1169812009-09-09 21:50:50 Válasz a #116974. hsz-ra
Szia Jox, a hidegebb idő ellenére azért nagyon irigyellek, hogy ott lehettek. Eviát én is szerettem volna idén látni, másképp alakult, de azért így is szép nyaralásunk volt. Szerintem nektek is lesz még jó időben részetek, hisz három hét hosszú idő. Ammodia is gyönyörűszép, biztos nem fogtok csalódni!?
Szép időt kívánok nektek és gyönyörű nyaralást!
#1169872009-09-09 22:57:47 Válasz a #116974. hsz-ra
"Úgylátom nem dobáltál el az útról minden leguruló követ, néhol kerülgetni kell rendesen. icon_eek.gif "
Ez egy helyi specialitás, mindenkinek ki kell belőle venni a részét!
Meg voltak ott akkorák is, amivel még mindig birkózhatnék, de ha gondolod, leszaladok segíteni.
Hétfőn érkeztünk haza Nea Potideáról, a Chalkidiki- félszigetről. 9 személyes bérelt mikrobusszal utaztunk 8-an. Augusztus 29-én délután fél 5- kor indultunk el Füzesabonyból (Eger mellett található 20 km- re ) . Három megállónk volt, mert a barátainkat Hevesen, Budapesten és Szegeden kellett felvennünk. Pest előtt kaptunk infót, hogy próbáljuk meg kikerülni az autópályán a dugót, még Gödöllő előtt, de sajnos beragadtunk, és 2 órán át csak méterket haladtunk előre. Emiatt az utunk elég hosszúra sikerült odafelé. Ez volt egyébként az első egyénileg szervezett utazásunk. A határokon gyorsan átjutottunk, a legtöbb időt, kb. 20 percet a szerb- macedón határ jelentette, de én azt is gyorsnak gondolom. A szerb autópályadíjakkal megjártunk, mert én utána olvastam az áraknak, de a személyautóként vizsgáztatott kisbuszunkat a szerbek a III. kategóriába sorolták, és így elég sokat fizettünk. 4-5-8-2,5 euro helyett, ha jól emlékszem 11, 5- 8,5- 24- 6,5 eurót. Tehát csak Szerbiában fizettünk kb. 50 eurót, ráadásul Belgrádig az út minősége nem kifogástalan. Macedóniában mind a három fizetőkapunál 2 eurót fizettünk. Ahol 1-et kellett volna ott annyival próbálkoztunk, de 2 eurót kértek, de annak is örültünk, hogy ott a személyautó kategóriába vettek. A határőrök rendesek voltak, a macedónok kérték a zöldkártyát, de a vámosok még integettek is és mosolyogtak. Hárman voltunk a társaságban lányok nekünk különösen örültek, valahogy az él a köztudatban, hogy a magyar nőknek mindig örülni kell. (mert a legszebbek !??- ez is relatív A szállásig eljutni kicsit több időt vett igénybe mint gondoltuk. Így az odautunk egy- két megállással 24 órásra sikeredett. Szerencsére három tapasztalt fiú sofőrünk váltotta egymást, de még így is elfáradtak. A visszaút rutinosabban ment, kivéve, hogy belekeveredtünk Thesszaloniki belvárosába, de hamar kijutottunk. Hazafelé minden határon max. 5 perc alatt átjutottunk. Az útlevleken kívül semmit sem kértek. Mindenhol betartottuk a sebességhatárokat. Nagyrészt OMW és MOL kutaknál, és jobb kinézetű benzinkutaknál álltunk meg. A magyar határnál belepillantottak a csomagtartóba, és csak annyit kérdeztek, hogy nyaralni voltunk- e és, hogy milyen idő volt, hogy jól éreztük- e magunkat. Haza, 16 óra alatt értünk a szállástól a házunkig.
Összességében nagyon jól telt az autóutunk, a kisbuszt Görögországban is ki tudtuk használni, szétnézni, kirándulni, vásárolni. A tavalyi szervezett buszos úttól sokkal jobb volt a hangulat, de persze itt a saját baráti körünkkel töltöttük együtt az időt.
Remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni másoknak.
Mindenkinek kellemes nyaralást, aki ezután indul!!
Sziasztok! A múlt héten sikeresen és egyben hazaértünk Sartiról! Az úton semmi atrocitás, és semmi ellenőrzés nem volt! Szépen és baszogatás mentesen lehet haladni!
#1171782009-09-12 19:59:09 Válasz a #117034. hsz-ra
"A szerb autópályadíjakkal megjártunk, mert én utána olvastam az áraknak, de a személyautóként vizsgáztatott kisbuszunkat a szerbek a III. kategóriába sorolták, "
Mint ahogy már nem egyszer elhangzott, a Szerbeknél a jármű méretei a mérvadók, nem érdekli őket, hogy mi van a forgalmiban.
Amennyiben az autó az _elsőtengely vonalában_ magasabb mint 130cm, akkor bizony igazuk volt.
#1171802009-09-12 20:07:37 Válasz a #117149. hsz-ra
Lassan teljesen elveszti ez utazás a varázsát! Sehol egy korrupt határőr? Nem kell senkinek a nemzetközi jogsi, meg tűzoltókészülék, hullazsák, pótkerék?? Tényleg dög unalom!
Sziasztok! Tegnap este szerencsésen hazaértünk. Abszolut semmi gond nem volt se az odaúton, se a visszaúton. 28-án 6-kor indultunk, 8-ra már a magyar határon voltunk. Itt kb. fél órát kellett várni, mert pont kifogtunk egy nagy rohamot. De minden oké volt. Az összes határon adtuk a zöld kártyát, sehol semmi mást nem kértek. (pedig volt minden, nemzetközi jogsi, poroltó, mellény, kötél, eu kártya, bizti...sőt még hullazsák is:) A szerb-maci határon voltunk még kicsit tovább, de kocsival ott is hamar átjutottunk, viszont a buszosok ott 5-6 órát vártak. Éjjel mentünk, és ez tök jó volt, mert szinte sehol sem volt rendőr, bár mindenhol betartottuk a sebességhatárt. A forgalom is nagyon kicsi volt. Ennek ellenére 18 óra volt az út a sok megállás miatt. Visszafelé 13,5 Végig mindent betartva, bár af 80-60-40 tábla kicsit kiidegelt minket. Hazafelé is hipergyors volt a határátlépés, talán a magyar határ volt a leghosszabb a maga 15 percével. Belenéztek a csomagtartóba, megkérdezték, hogy hol voltunk, és hogy hoztunk-e alkoholt. (persze nagyon meggyőzően mondtuk, hogy nem ) Ja, és hazafelé legalább az út felén végig zuhogott.
Beszámolót és képeket csak későbbre ígérek, még magamhoz kell, hogy térjek:)
Sajnos az utolsó egy hétben szinte végig esett, úgyhogy csak ez az én nagy bánatom...