Én is listaíró vagyok, már két héttel indulás elõtt el kezdem a lista alapján összerakosgatni a vinnivalókat. Tavaly se hagytam otthon semmit és felesleges cuccokat se vittem.
Ez nekem is bevált.
Tudomásom szerint, jó ha viszünk magunkal vajat vagy margarint, mert Görögországban ilyet nem ismernek.
Én már az elsõ utamra is vittem szunyog riasztót,nagy hasznát vettem. Engem nem állhatnak a dögök, de a férjemet reggelre megeszik.
A Horvát tengerparton kempingeztünk, nem használtunk semmiféle védekezési módot, mégsem volt probléma. Ennek ellenére inkább a szunyogokkal teli Görögország.
Nem tudom, idén mi történhetett Sartin, de a szunyogokat szinte említésre sem méltatnám, hanem a legyek Nem lehetett nyugodtan kiülni a teraszra, legalább hat-nyolc szárnyas idegesített folyamatosan, elkergetni sem lehetett õket. Rengeteg tetemet hagytunk magunk után, csak a lecsapás segített, de valahogy mindig újak jöttek. Az ajtónál is sorba álltak, amint nyílt a szúnyogháló, azonnal besurrant két három egyed..... Szóval, vigyetek valamit legyek ellen is!!! A kinti üzletekben is inkább csak szunyogriasztókat láttunk, jobb itthonról vinni.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudtok-e valamit arról, hogy mi a helyzet a nemzetközi biztosítással? Tényleg kell? Vagy elég az E111-es kártya is? Kérték valakitõl a nemzetközi biztosítást?
Elõre is köszönöm a segítséget.
Kati
Ha a nemzetközi zöldkártyára gondolsz,. akkor azt a kötelezõ biztosítás befizetélse után küldi ki a boztosító, ha kéred. Ezt vinni kell magaddal, ha külföldre utazol autóval!
Sziasztok!
Jaj, már leesett.!!!!!!!!!!!!! A ZÖLDKÁRTYA!!
Azt hittem, valami totál más biztosítás, pl amit utazási iroda állít ki. (lövésem nem volt, mire gondol a nemzetközi biztosítással)Természetesen Zöldkártyánk az van, de köszönöm szépen.
ciki, de lassan esett le...
Azért köszönöm szépen.
Sziasztok:Kati
Ez nem az a zöld kártya Kati!
Ha külföldre mész saját autóval, akkor nem érvényes rá kint a normalis biztosítás, és ki kell kérnia biztosítótól egy plusz betétlapot, amit szintén "zöld kártyának" hívnak. Asszem nem kerül semmibe. Már nem emlékszem rá, én is kiváltottam pár éve, de csak fél évre adják, így ha egy évben egyszer utazol, mindig újra ki kell váltani.
De amit te kérdeztél fentebb, az a beteség biztosítás. Errõl már írt itt valaki vagy egy másik topikban sokkal bõvebben is. A lányeg, hogy mind a (betegségbiztosítási) nemzetközi (zöld) kártya és mind az E111-es okmány, csakis sürgõsségi ellátásra jogosít. Tehát ha csak valami kisebb betegséged van, nem segít, arra jobb az utazási baleset és betegség biztosítás. Bonyolult ez eléggé, de én már ennek többször is utánajártam.
Köszi neked is, igen már nagyjából tiszta a kép. Csak bennem kavarodott össze kicsit a kép, és kavarodtak a fonalak. Mert nem értettem, mire gondol, mikor csak annyit írt a cikk, hogy a nemzetközi biztosítás. (felmerült bennem: valami utas biztosítás, vagy mi a szösz, de aztán jöttem rá Jox segítségével, hogy ez az autóra vonatkzó zöld kártya.)
Az autóra kiváltottuk azt a zöld kártyát, csak az annyira természetes volt, hogy bennem külön fel sem merült, hogy azt hívják annak. Azt mindig kiváltjuk a Párom nagyon figyel erre meg különösen. Azért volt az a felkiáltásom is, hogy ja az a zöldkártya. Igazad van, nem kerül semmibe.
Amúgy meg ami az egészségügyi részt illeti: megvan az E 111-es is, és azt tudom, hogy csak sürgõsségi ellátásra jogosít, és nem is akárhol, és vannak országok, ahol csak bizonyos %-ot fedeznek. Igen, ez bonyolult. Végül is, nem tudom, mi legyen, mert baleset biztosításunk még nincs. Majd kiderül, de köszönöm a segítséget. Mindenkinek.
Kati
Nos én biztosítás nélkül nem igen mernék nekiindulni. Nekünk is meg van az E111, de ha baj van akkor az általában kevés. Ha összerázom a két hét összes költségét elég jelentõs összeg kerekedik ki (jobb ebbe bele sem gondolni), ehez képest az a tizen egynéhány ezer HUF semmiség a nyugalmamért. Szerencsére soha nem volt szükség arra, hogy haszna is legyen, így ha az évek során erre kiadott jelentõs summát nézzük végül is feleslegesen kiadott pénz volt. Mégegyszer: szerencsére feleslegesen kiadott pénz volt, és ezt az összeget remélem sokszor meg kell még fizetnem. Érdekes volt olvasni egy felmérés eredményét, mely szerint a külföldre utazók jelentõs hányadának nincs ilyen biztosítása.
Érdekes kiválasztani azt is, hogy hol kössük meg, mert ennek amellett, hogy mit is kínál, az utasok számától és korától függõen elég eltérõ árai vannak. Mi már 2. éve a Postát választottuk, de ahogy itt nézegettük pl. Joxnak már nem itt volt a legolcsóbb. Még jó, hogy az Interneten oly sok info megtalálható, nem kell végigjárni az irodákat.
Még nem kötöttem meg az utasbiztosítást, majd csak utazás elõtt pár nappal fogom.
Valószínûleg az OTP-nél kötöm meg (OTP Garancia), mert nekem az tûnik a legkedvezõbbenk (legalább is azok közül, amit nézegettem).
Sziasztok! Én már régóta Görögországban élek,annak idején két gyerekkel és egy bõrönddel érkeztem meg Halkidikire,mert dúlt a nagy szerelem köztem és egy görög fiú között.A görög fiú ma már a férjem,én pedíg egy percre se bántam meg a döntésemet,a mai napíg sajátomnak tekintem Görögországot,a görög embereket pedíg egyszerûen imádom.Tehát ha valaki,akkor én tudok minden magyar túristának segíteni,vagy tanácsot adni bármilyen Görögországgal kapcsolatos témában. Nyugodtan keressetek,várom kérdéseiteket! Brigitte Kambouris
Szia Barbie!
Nagy bátorságra vall, hogy a gyerkõcökkel ki mertél menni Görögországba! Örülök neki, hogy nem bántad meg és jól vagytok!
Halkidiki melyik részén éltek?
Asteri
Tényleg nagyon bátor vagy hogy így be merted vállalni az érzéseidet, sztem sokan nem merték volna azt megtenni mint te. És mennyi ideje élsz Görögországban?? Elõször nem volt fura az ottani élet?