Egyébként, mielőtt elindulsz érdemes átnézni merre visz és köztes pontok beiktatásával variálni,így nagyon jól használható!
Eddig így nekem maximálisan segített a GPS! Persze azért némi érzék kell hozzá,így aki nem jártas szofver frissítés terén az,csak használja,mert sok ismerősöm úgy (próbált) piszkálta meg a GPS szoftverét,hogy köze nincs az ilyen dolgokhoz! Szóval inkább hozzáértőt érdemes keresni, viszont a használathoz nem kell semmi,úgy tervezik,hogy bárkinek jól érthető legyen,csak kis gyakorlás kell! Magyarul ne az 1. Görög út legyen a főpróba!
Igo (legujjabb verzió) csak a főutak tekintetében használható... mi 40 km mentünk miatta földúton, miközben annak aszfaltnak kellett volna lennie.
De pont Neked mondták többen is: Kalampakába nem érdemes a murvát választani, Larissáig E75, utána Trikalán át végig jó út van, amit a régebbi navik is ismernek. A 2 km-t spórolást megcélzó takarékossági magánakciók pedig általában így végződnek.
Az Igo-t használom már évek óta, és igenis nagyo-nagyon jól használható Görögországban, persze bizonyos feltételek mellett!
Ne szidjuk, hiszen a másik variáció a papir térkép ami még pontatlanabb, hiszen azok több évvel korábbi adatbázisra épülnek! Ha valaki megtervezteti az utat az IGO-val, akkor a tényleges használat előtt nézze végig merre ajánlja az útvonalat, és ha számunkra valamiért nem megfelelő (pl. ismeretlen mellékútra terelne), akkor közbenső uticéllal tereljük a gépet a mi általunk kívánt irányba! Egyébként a GPS az mi értünk van, és nem helyettünk! Tehát ne várjuk, hogy helyettünk gondolkodjon, az csar iányvonalat ad, illetve arra nagyon jó hogy teljesen rossz irányba ne menjünk. Aki GPS-el eltéved, az papir térképpel el se induljon, hiszen ahoz még érteni is kell!!!
Harmadik variáció a GPS és a papir térkép után a kézzel-lábbal való kérdezősködés, Én már mind a három verzót próbáltam, és mindig oda értem a célhoz! De eddig a legjobb a GPS volt, pedig eredeti szakmám a térképekhez köt (tehát nem okoz gondot a papír alapú térképeken való tájékozódás).
A török invázió miatt vagy Tompa vagy Tiszasziget felé szeretnék kerülni,mert amikor Mi megyünk akkor lesz a csúcs időszak.
Tiszaszigetről van infója valakinek? Az útvonal érdekel,hogy milyen amíg csatlakozik az E75-höz ,illetve az útról egyébb információk is érdekelne.
#1412482010-06-26 15:18:36 Válasz a #141246. hsz-ra
Tompa felé viszonylag jó az út Röszkéről, keskeny, sok az erős rész (vad veszély)!
Tiszasziget nincs nyitva egész nap csak reggel 6 (8?)-tól este 6 (20?) óráig.
Érdemes rákérdezni. Szegedtől Tiszaszigetig viszonylag jó de keskeny az út.
Szerbiában Kanizsa felé kell menni de talán Szabadka is ki van írva és Szabadka után tudsz fölmenni az E-75-ösre. Szerbiában elég változatos az út, nem túl jó minőségű keskeny. A kerülő kb. 1-másfél óra. Szóval ha ennél többet kell várni Röszkénél akkor érdemes csak kerülni Tompa vagy Tiszasziget felé.
Az előbb néztem pillanatnyilag (2010.06.25. 15 óra) másfél óra a várakozási idő Röszkénél.
Tiszasziget kis átkelő, szeretnek kunyizni meg kötekedni a szerb szervek.
Jól észrevehetően ki tudják mutatni ha kell nekik egy kis baksis.
Euro, esetleg ital, üdítő vagy ami éppen megtetszik nekik a kocsiban.
Köszi!
Tiszasziget Nyáron 8-18 tart nyitva. Jul. 9.én indulunk és ekkor lesz talán a legnagyobb török invázió,ezért szeretnénk kerülni,de az eddigi infók szerint Tiszasziget felé kerülve, a Szerb rész elég rossz és hosszú út vezet az autópályáig. Tompa sokak szerint az arany középút,ahol ugyan kisebb a várakozási idő ,mint Röszkénél és jobb az út mint Tiszaszigeti határátkelő után(Szerb részen),de erre sem feltétlenül érdemes haladni.
Szivem szerint Röszkét választanám,mint eddig mindig,de,ha a várakozási idő nagyon nagy az elég idegölő tud lenni.
Szóval úgy gondoljátok,akkor éri meg a kerülő,ha a várakozási idő 1.5-2 órát meghaladja. (eddig ez jött le)
Tavaly mi is a legnagyobb török roham idejében mentünk. Tiszasziget felé gondoltuk jobb lesz. A határátlépés úgy zajlott, hogy begurultunk az üres határátkelőhöz, vigyorgott a határőr és jó utat kívánt. Kb 2 perc volt az egész. Na de ami utána jött. Tábla alig, vagy olyan helységnevek, ami a térképen még csak mutatóban sincsenek, az utak olyanok rossz minőségűek, hogy van olyan hely, ahol 2 kocsi alig fér el egymás mellett, mert az út széle tragikus. A határral semmi gáz, de az autópályára visszatérés, na az gáz. Mi most inkább a korábbi indulást választjuk, és akkor talán még megússzuk a röszkei vagy tompai határbedugulást.
A bácsalmási határátkelőről van valakinek valami infója? Nekünk jóval közelebb lenne mint Tiszasziget. Érdemes megpróbálni vagy inkább maradjon a tiszaszigeti?
A keleti országrészben élőktől kérdezem: Románia-Szerbia útvonalon mi a tapasztalat, megy rugalmasan az ottani átkelés, milyenek a román utak ezen a környéken? Ahogy nézem, Nagyváradnál, Aradnál is át lehet menni...
#1413042010-06-26 22:26:54 Válasz a #141288. hsz-ra
5-6 éve Romániában az utak rettenetesek voltak, a párom azt mondta, ő oda többet saját kocsival nem megy... Kitáblázás hiányos, éjszaka rettenet menni, mert az utak mentén nincs az a fényvisszaverős.. esetleg meszelt fatörzsek elvétve.
Azóta javulhatott épp a helyzet, de nem hiszem, hogy megérné arra menni.
#1413172010-06-27 08:27:42 Válasz a #141304. hsz-ra
Gyulánál lakom és sokat járunkl ki kirándulni a Román hegyekbe és az oda vezető utak állapota főleg a Gyula-Arad-Déva-i fő út széles és remek Arad-Déva tükör sima! Gőz erővel építik a főútakat ja és brutál vastag az alap és vastag kopó réteg kerül a széles útra. A legérdekesebb van egy korszerű útépítőgép és max.5 ember a gépnél és 20db zsír új kamion aszfaltal várakozik.
Én is készülök görögbe és nekem Gyulánál közelebb lenne a Szerb határ!
De gondoltam egy Román Bulgária útvonalon is, mert így nem kénne kiváltani 4 útlevelet (ez már 20.000ft) és tudok románul is
#1413292010-06-27 10:55:14 Válasz a #141317. hsz-ra
Kedves Ford!
Ha az utak állapota olyan romániába és bulgária északi részén mint két évvel ezelőtt akkor szerintem el kell döntened hogy futómű szervizelésre (esetleg gumicserére) vagy pedig útlevélre költöd a pénzed. Sajnos a jelenlegi állapottal nem vagyok tisztában, de két éve nagyon megküzdöttem ezzel az útvonallal. Románián az -útminőség és a félpályás lezárások miatt- 12 óra alatt sikerült átérnem és a határtól Szófiáig is elég rossz minőségűek voltak az utak.
Romániában kétféle út van. Az egyik tükörsíma, széles, nagyon jó minőségű, a másik a nagyon rossz, keskeny, útburkolati jelek nélkül. Átmenet szinte nincs is, vagy ilyen, vagy olyan. 3 hónapja mentem kint kb. 900 km-t, nagyon vegyes volt, de azért az út nagy részével már nem volt baj, csak az a nagy forgalom...