Olívaolajat mi a határon, a free shopban szoktunk venni. Két 5 literes kannával, és az épp elfogy a következő nyárra, nyaralásig. Nekünk nagyon bevált a Xenia, nagyon-nagyon finom. Tavalyelőtt 15, tavaly 13, most 17 euró volt egy kanna, és hát itthon messze nem lehet ilyen minőségű olajat ennyiért venni. Úgyhogy erre érdemes gondolni hazaindulás előtt
Olivabogyót nem ettem még nem tudom milyen lehet:) Olivaolaj egészen fini:) Ma is ezzel főztem pl:)
Hmm mazsolabor:) Nagyon finom édes!! Nekem idén izlett Korfun.. Sajnáltam is, hogy nem hoztam akkor.. De örülök neki, mert itthon is lehet kapni.. Igaz kicsit horror áron van!!
Nah a görög édességek is csak hellyel közzel voltak meg:) Azt a mézes nagyon édes sütit ettem!!!
Több féle Oliva olaj létezik, figyelj erre mindig. Ha úgy adódik, kóstold meg, kenyérrel szokták kínálni. Csak salátára használom v. bagette-t is grillezünk, akkor arra kerül egy kicsi. Vajba is beleheled tenni egy kicsi. Mivel őrült drága-- ezért főzésre nem használom,de mindig hozok . A család gyerekeinek pedig halvát szoktunk adni.
Oliva bogyó, zöld vagy fekete (érettségétől függ). A fekete érett, a piacokon meg tudod kóstolni. Szerintem finom.
Kóstold csak meg !
#1512602010-09-06 12:58:50 Válasz a #151259. hsz-ra
Én minden nyaralásról hozok haza egy 5 literes olajat. Most kettőt is hoztam. Ha lehetőségem van rá, akkor krétait.
A zöld olíva nem éretlen, csak a fajtája miatt zöld a színe.
#1513662010-09-07 20:12:55 Válasz a #151334. hsz-ra
Óh, Kalamata... Milyen jó is lenne most ott lenni...
Amúgy a kalamatai olajbogyó a kedvencem.
És olajból meg persze bármelyik finom...
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy az olaszt nem kedveltem, más az íze, de kaptam valakitől 1 liter házilag préseltet és nagyon ízlett!)
Ez is szuvenír, a hortói szállásunkon vágtam le két kis ágat egy óriási példányról hazaindulás előtt (nincs 2 hónapja). Sok hibiszkuszom van, de ilyen gyors fejlődést még nem láttam . Mára kinyílt :
Szirom , nagyon szép! Duggató porba mártottad a szárát? Én japán jázmint próbáltam hozni nem maradt meg. Stavrosban vettünk cserepest 7E-ért még nem virágoznak csak nőnek-kapaszkodnak. Tehát a hibiszkusznál maradjunk: Mi a titka,hogy megmaradjon?
#1514392010-09-08 14:24:23 Válasz a #151434. hsz-ra
Vicosz! A hibik általában megmaradnak, csak ennél azért lassabban fejlődnek. Vagyis nekem szinte kivétel nélkül megmaradnak, tudom, hogy sokan viszont panaszkodnak.
Én mindig úgy csinálom, hogy gyökereztető hormonba (előtte vízbe)mártom az alsó 1-2 cm-t, aztán megy a cserépbe (a földbe érdemes valami pálcikával helyet csinálni, mert ha csak belenyomod, akkor lejön róla a por). Félbevágott nagy PET-palackot borítok rá és az ablakpárkányra teszem (nekem bevált egy délkeleti). A palack felső fele a legjobb, mert ha letekered a kupakot, akkor levegőzik is. Ha nincs rés, akkor érdemes időnként levenni róla vagy kicsit megbillenteni a levegőztetés miatt. Pár hétig játszom ezzel általában. Lehet látni a növényen, ha megindul, vagy érdemes a cserép alját nézegetni, ha látszik gyökér, akkor teljes a siker. Öntözni ésszel kell, se túl sok, se túl kevés, látszik az
Ha Athénban jártok és igazi, autentikus görög souvenirt akartok venni érdemes úgy időzíteni, hogy vasárnapra essen, mivel akkor van a hétvégi bolhapiac. Ez egy rendkívüli látványosság és komoly régiség értékű tárgyakat is lehet venni. Most nincs róla képem, de ott vettem egy 18 századi kopogtatót ami egy gránátalmát fogó kezet formáz és amilyet csak nagyon rég házakon lehet látni. Nagyon kell alkudni, de olcsón baromi jó dolgokat lehet venni. Én 12 eu-ra lealkudtam az árát kemény munkával és azóta az én itthoni ajtómat díszíti. Mindig jókedvem lesz tőle, ha ránézek.
Képek az Athéni bolhapiacról: