Sajnos visszatértünk...
Sokkal, de tényleg sokkal jobb és szebb volt ez a nyaralásunk, mint a tavalyi.
Hazánk fiaival és lányaival 2x találkoztunk, egyszer a kedvenc tavernánkban, másodszor pedig egy bazárban. Utóbbinál mint az állatok úgy viselkedtek a tízen éves kölykök, ezért inkább csöndben kijöttünk nehogy az eladók vagy a helyiek hasonlóságot véljenek felfedezni a nyelvben, amit mi is meg a magyar család beszélt.
De jelentem, továbbra sincs semmi nyoma Siófok-szindrómának és talán így is marad még nagyon sokáig, hogy az a miliő ami ott tapintható, az még nagyon sokáig úgy is maradjon.
Természetesen már most 99%-ban el van döntve a következő évi indulásunk időpontja.
Tegnap regisztráltam ezen az oldalon, és már eddig is sok örömet okoztatok nekem.
Nézegettem a Pelionon készült fotókat, és úgy tűnik néhányótok bejárta az egész félszigetet. /Gratula, rengeteg kép és gyönyörűek./
Most ismeretlenül is arra kérlek benneteket, hogy néhány tanáccsal segítsetek nekem!
Én már jártam Krétán, Korfun, Mykonoszon, Gavdoszon, az Attikai félszigeten és a Peloponnészoszon. /Mindig autóval./ Idén szűkebb az anyagi keret, és meg szeretném spórolni a kompdíjakat, ill. kilométer/benzinpénzt, így akadtam rá a Pelionra. /Chalkidikire és Olimpic Beach-re nem szeretnék
menni./
Jó néhány tucat honlapot megnéztem magyar, angol és német nyelven, és ezek alapján a következőket tervezem meglátogatni:
agria -észak-nyugat, szupermarket, taverna
kala nera -nyugati strand, taverna, szállás?
afissos -nyugati strand, taverna, szállás?
lefokastro -nyugati strand, taverna, szállás?
milies -nyugati hegyi falu, autentikus épületek, kisvasút, központi tér, taverna
trikeri-kiriaki -déli pont, ódon falu, strand, taverna
mykro -déli strand, szállás?
argalasti -nyugati hegyi falu, piac, taverna
neohori -hegyi falu, kétirányú panoráma
tsagarada -keleti hegyi falu, autentikus épületek, központi tér, platánfa
mylopotamos -keleti strand, panoráma, vadregény
hania-agriolefkes -hegyi falu, sípálya, parkoló- kétirányú panoráma
Szállást a nyugati /esetleg a déli/ parton választanék, a naplemente miatt. Itt pihengetnénk, és innen mennénk kirándulni.
Melyik településen /vagy mellett/ javasoltok szállást, ha az alábbiak az elsődleges szempontok:
-finom homokos strand
-ápolt, hangulatos városka/falu/ mag a közelben /néhány km/
-viszonylag nagy és friss halválasztékkal rendelkező taverna tisztességes konyhával a közelben /néhány km/
Mi a véleményetek a Razi Beach-ről?
Tudtok-e jó haltaverna címeket?
Hány fokos a tengervíz szeptember közepén?
Van-e valamilyen hátránya a szeptemberi nyaralásnak a Pelionon?
Egyébként négyen megyünk, /házaspár 2 gyerek 12 és 18 évesek/ és apartmant bérelünk a helyszínen.
/Mi mindig előbb a strandot választjuk ki, utána egy mellette levő szállást, /lehetőleg pár lépésre/ és inkább este ülünk autóba, ha nincs a közelben szimpatikus étterem/
Végezetül, mivel egészítenétek ki a fenti listát?
Előre is köszönöm a segítségeteket
Vicdor
ui: ha valaki Krétára vagy Gavdoszra tervez, kérdezzen bátran!
#1784772012-01-17 14:01:15 Válasz a #178472. hsz-ra
Szia!
Pilion azért csodálatos, mert viszonylag közel van, de nem hemzseg a turistáktól. Leginkább görögök jönnek ide nyaralni. Az elmúlt 2 évben összesen rajtunk kívül 3-4 magyar családdal futottunk össze.
A Nyugati oldala, az öbölben érdemes szállást keresni. Olcsóbb és sokkal barátságosabbak az emberek, mint a keletin. Tsagarada kifejezetten burzsuj negyed. Horror árak vannak. A strandok kövesek és sziklásak. Vannak gyönyörű elzárt kis öblök, ahová meredek 20 perces hegymászással lehet lejutni. A keleti oldal szerintem inkább csak abba a kategóriába tartozik, hogy egy-egy napot elmenni és eltölteni, körülnézni. Mert érdemes! A képek magukért beszélnek.
A nyugati oldalán viszont apró kavicsos strandok vannak. Egyik kicsi, másik nagyobb. Augusztus 20-ig vannak nyaralni leginkább a görögök, így addig Pilionon is zsúfoltság van. De még mindig elviselhető bármelyik magyarok által is felkapott helytől. (pl. Parália)
A felsorolás remek, de erre nem elég 2 hét, hacsak nem végig futsz gyorsban mindenhol. Minden faluban van valami, amit látni kell. És fent a hegyekben a kis eldugott faluk.... fantasztikusak. Viszont a félszigeten számolni kell az idővel, mert tiszta szerpentin és emelkedő. Konkrétan Kala Néra-tól Tsagaradáig (kb. 25km) majd' 1 óra az út, úgy, h nem álltál meg nézelődni. De ez persze teljességgel kizárt, mert nem lehet végig menni bámészkodás nélkül.
Taverna: a legjobb az Kala Néra-n van a Paris étterem. Ejhhhh... A tulaj egy gyöngyszem!!!!!
Ott van még Milies és a kisvasút! Nem szabad kihagyni.
A hajó utat én személy szerint nem javaslom, bár van, aki élvezi... én konkrétan tengeri beteg vagyok.
Az olajfa-ligetek, Trikeri sziget, Vizitsa, Lefokastro, Papa Nero... És az emberek... nincs szó rájuk! 2 nap múlva ismertek minket és mindig mosolyognak! Tele vannak szeretettel!
Sok szabad szállást lehet találni, és olcsón az öbölben. Mi augusztus utolsó két hetében mentünk ki mindig. Első évben belecsúszott szeptember első pár napja, de nem egy esős, szeles hely Szeptember közepén is kánikula van, csak sokkal kevesebben vannak.
Mylopotamos nem kifejezetten vadregényes, csak szép. Kicsit többet vártam tőle, de amit a képeslapon lát az ember, az pont akkora és annyi. De az a keleti oldal, ott más a víz hőmérsklete is, sokkal hullámosabb. Mint ahogy Papa Nero. Az viszont főnyeremény. De voltunk Damuchari-ban is megnézni a Mamma Mia helyszínét! Naah az vadregényes! És csodaszép!
Órákat lehetne mesélni. Ha esetleg valami butaságot mondtam volna, valaki javítson ki.
Kérdezz bátran! Ez a hely maga az érintetlen paradicsom. Ritka az ilyen hely a világon. Még 213 nap az indulásig!
u.i.: azt kihagytam, hogy nem mértem a víz hőmérsékletét. De ha én benne tudok maradni órákig, akkor tuti, hogy az nem hideg!
javítani nem tudok Zsani írásán, mert minden úgy van ahogy leírta.
homokos part: Papa Nérón és Potistikán találkoztunk homokos parttal, az általunk megtalált, felfedezett partok mindegyike apró kavicsos volt.
vegyük sorban az általad leírtakat:
agria: a számos kis helyi bolt - supermarket - mellett itt található a félsziget egyik Lidl üzlete
kala nera: kis boltok, pékségek, italüzletek és számos taverna mellett rengeteg szállás lehetőség. Mi itt voltunk már 2x és 3xra is itt leszünk: http://www.hotelfigalia.gr/
afisoss: nekünk nem tetszett, nagyon kicsi a strandja, nagyon zsúfolt a település
lefokastro: a településen csak átautóztunk, csak a közelében levőt és többnyire csak a helyiek által ismert és látogatott öbölben voltunk
milies: ha eleged van a tengerből, a dög melegből és igazi, helyi tradíciókra vágysz, akkor itt a helyed. nagyon hangulatos, de készülj fel, hogy árban jóval drágább itt az élet.
trikeri: max 1 nap, nagyon "messze" van (ugyan csak 60km, de ahogy Zsani is írta nem nyílegyenes az út ) Amúgy a panoráma amivel itt találkozik az ember, na az páratlan! A településre beérve a legelső parkolóban hagytuk az autót és nyakunkba vettük a rengeteg lépcsőzéssel járó nézelődést. Talán egy igazi, autó által is járható főutcája van, az összes többi szűk, 2 emberes kis utcák - láttuk ahogy egy helyi nő a bevásárlását intézi, nem irigyeltük.
mykro: itt nem voltunk, mert a nevéből adódóan nagy fantáziát nem láttunk benne.
argalasti: többször áthaladtunk rajta, már napközben sokszor olyan érzésünk volt, mintha a félsziget összes autója, lakója ide sereglene. a piacot csak messziről láttuk, mert inkább valamilyen zsibvásárnak, használt ruha piacnak tűnt. helyi csemegéket sem lehetett kapni (ezeket leginkább mozgó árusoktól és vagy zöldségesektől lehet beszerezni)
neohori: átutaztunk rajta, nem fedeztük még fel
tsagarada: ha igazán tehetős vagy anyagilag, akkor ezt a helyet neked találták ki. mert csak hogy érzékeltessem: 2 évvel ezelőtt egy görög saláta akkori árfolyamon 5e (5000) Ft-ba került. az első pelioni nyaralásunkkor 3 napot itt töltöttünk, a 3 nap alatt nem sikerült megtalálnunk a supermarketet. beültünk egy tavernába, ahol horror áron számolták az adagot, mely leginkább ételminta volt, sem mint rendes emberes adag + a felszolgálok rettentően unszimpatikusak voltak és az étel sem volt finom. itt szerettem volna inni egy kávét, majd közölték, hogy azt csak a nagy 1000 éves platán fa árnyékában üzemelő másik tavernában tudok rendelni. köszi. beszélgettünk a szállásadónkkal (most fejből nem megy az ide vonatkozó web oldal linkje), hogy mi az a horror ár mindenhol, melyre a válasz egyértelművé tette a helyzetet: a hely télen is ismert a a közelben levő síközpont miatt, ahová rengeteg német, svájci és athéni jár. no, az ő pénztárcájukra vannak szabva az árak.
mylopotamos: nagyon hangulatos, nagyon szép hely
hania: nem voltunk
Ha a homokos parttól eltekintek akkor minden tekintetben Kala Nérát javasolnám, minden egy helyen van és ha megunnátok és nagyobb életre vágytok, akkor kb fél óra autózásra van Volos.
Vízhőmérséklet:
passz, sosem mértük, de azt éreztük, hogy a tavalyi év lényegesen melegebb volt, mint az azt megelőző. Haltaverna címet nem tudunk, mert minden taverna egy utcában van, de tudni fogod hova kell beülni! (igen, az egyik a Taverna Paris)
Hirtelen ennyi jutott az eszembe, ezért ha valami kimaradt akkor kérdezz rá bátran .
Közben Szirom- tól privát kaptam tippeket, a déli részről,
jelenleg ott tartok, hogy rászánok 3 órát, és végignézem Kala Nérától Plataniasig a szóba jöhető strandokat.
A következőket terveztem:
/szo.-vas. Meteora-Athen-Sounion/
hétfő dél körül érkezés Agriába, (supermarket) strand és szállás keresés kala nera és platanias között x strand+szállás vacsora y étteremben
kedd strandolás x strandon vacsora y étteremben
szerda kirándulás trikeri+kiriaki strand, vacsora y étteremben
csütörtök strandolás x strandon vacsora y étteremben
péntek kirándulás neohorin keresztül tsagarada, damouchari strand, vacsora y étteremben
szombat strandolás x strandon vacsora y étteremben
vasárnap ano lechonia-milies kisvasút, vacsora y étteremben
hétfő strandolás x strandon vacsora y étteremben
kedd reggel ind haza
az x természetesen ugyanazt a strandot, az y ugyanazt az éttermet jelenti
kezdő nyaralóként /24 éve/ minden éttermet ki akartam próbálni, de hamar rájöttem, hogy egy jót kell megtalálni, több előnye is van
/ja, vendéglátós vagyok /
Nem tudjuk Neked behelyettesíteni, lévén a szakmádból adódóan teljesen más szempontok alapján állítasz fel értékrendszert, mint mi, másfelől számunkra nem annyira lényeges, hogy minden nap étteremben együnk, legyünk.
Valamint az sem elhanyagolható, hogy mi a nyaralást egyáltalán nem így, mint egy órarendet összeállítva tervezzük meg, hanem sokkal lazábban. Persze vannak helyek, célok stb, de ha nem az nap nézzük meg, megyünk el, stb, akkor sem dől össze az egész "programterv".
#1785852012-01-20 17:08:06 Válasz a #178584. hsz-ra
Gombi, igazad van.
De talán érthető, hogy ha egész évben vendégek ezreit szolgálom ki, egyszer egy évben nekem is jólesik viszontkapni egyébként másra nemigen költök
A program talán félreérthető, ez csak egy tervezet, a szempont az lenne, hogy egy nap pihi, egy nap kirándulás. Ha valaki, hát én biztos spontán vagyok, anélkül nem jártam volna saját autóval Krétán, Marokkóban, Szicíliában, Gavdoszon /ja ez nem autós / Dél-Spanyolországban, Montenegróban, stb (összesen 26x) és szállást sem foglaltam soha. Na mindegy azért köszönöm szépen a hozzászólást.
Valamikor szeptemberben megyek, /még nem tudom mikor, majd spontán /
és ha visszajöttem megosztom veletek az éttermi élményemet.
Ja, visszatérve a Pelion tervre, általános tapasztalat, hogy érdemes egy adott célterületre hétfőn érkezni. Lényegesen jobb az alkupozíció a szállás tekintetében. /szemben a hétvégével
Nemrég fedeztem fel, hogy létezik ez a topic, bár nem éppen aktív. Ami remélem azért van, mert nem akarjátok reklámozni ezt a helyet, hogy ne árasszák el honfitársaink - ahogy ezt valaki egyszer leírta -, és nem azért, mert mindenki feladta már és máshol tölti a szabiját.
Idén reményeim szerint eltölthetek családommal 10 napot ezen a csodálatos helyen. Bár a rengeteg hozzászólás engem is elbizonytalanított, azért még kitartunk.
Szóval meg tudnátok mondani, hogy van-e benzinkút Kala Nerában, ha nincs, akkor hol tudunk tankolni?
Továbbá azt szeretném tudni, hogy homokos vagy pedig kavicsos az ottani tengerpart? Ellentmondó infókat olvastam róla.
Előre is köszönöm a válaszokat. Mást nem kérdezek mert olyan pontos információkat írtatok, hogy egészen otthon érzem már magam.
#1865482012-06-06 17:42:27 Válasz a #186543. hsz-ra
Szia,
szerencsére a honfitársaink körében egyáltalán nem felkapott hely, tudod itt nincsenek hangzatos diszkók, gagyi fakultatív programok (merthogy utazási iroda nem visz oda senkit sem), hanem csak az amiért a görögök (helyiek és leginkább athéniak) olyanná teszik, amilyennek lennie kell!
Benzinkutak:
tavaly 2 benzinkút volt KalaNeran, de Volost elhagyva mindegyik településen, a fő útvonal mentén számtalan kúttal találkozni fogsz.
Part:
apró kavicsos, tiszta, rendezett. Végig nyugágyak, melyek pár Eurós fizetség ellenében egész nap a tied lehet. Persze vannak napernyő nélküli szakaszok is, de hamar rájössz, hogy jó az a napernyő!
Étterem:
ezt ugyan nem kérdezted, de szinte mindegyikben voltunk és elmondhatom, hogy a Taverna Paris a legjobb! Megfogod találni, mindig ott vannak a legtöbben! Innen is üdvözlöm Christost, a tulajdonost.
Ha kérdés van, csak bátran!
De azt most borítékolom, hogy nem fogsz csalódni a félszigetben!