#1907502012-07-11 11:31:16 Válasz a #190749. hsz-ra
Szia Csarlsz !
Tedd hozzá ha már van mééé ne használd....azt a pár ezer forintos egyéb dolgokra levont költséget meg használjuk ki hamár egyszer nyaralunk ugye.
Mert a kártyának vannak költségei, de hát azt felejtsük el olcsó valuta,
Ja és van az idegesitő faktor ...pötyögtetünk, pinkelgetünk, terminál szarakodik de ráérünk mert nyaralunk ....meg a mögöttünk lévők is!,
Jaj ne olvassátok ,csak elgurult a gyógyszerem ha a kártya és bank szó jut az eszembe....
Szép nyaralást mindenkinek ..nekünk már csak két hét .
Sziasztok!
Tavaly én is "AKI"-val történt egyeztetés után mentem Eszék felé. Akkor asszem 6.9 euro volt a pályadíj, idén ha jól tudom 20%-al több!
Dunántúlról, főleg akik M1-M6-M7 közelében laknak mindenképpen ezt ajánlom. 100km-vel hosszabb, de időben ugyan annyi! Tavaly is és idén is kedden indulunk, elkerüljük Belgrádot, és minden nagy (Omv-Mol) kúton kártyával (dombor nyomott-chip-es) fizetünk. Macedoniában CSAK Makpetrolnál, ott 100%ék, hogy elfogadják a kártyát!
Szia Gyöngyhalász!Akkor ha jól sejtem te sem vagy a kártyás tankolási fizetés mellett...Én is úgy gondolnám majd hogy euroval fizetek a kutakon-mindenki azzal érvel hogy középárfolyam,de egy teli tanknál is mennyi a nyereség?60 l-nél néhány száz Ft?Lehet hogy nem éri meg a szarakodást,és én mindíg attól is félek hogy a kártyával ügyeskedhetnek.
Más-köszönöm a zöldkártya-infót,szerintem mi azt kaptuk a banktól,két pl-os,magyar/angol,és a két pl.nem teljesen egyforma.2 db A-5-ös zöld papír egyben,de perforálva,a kocsi és a biztosítás adatait tartalmazza;sztem ez lesz az...
Tegnapelőtt este érkeztünk haza, egész jól lehetett jönni, minimális helyen van csak útépítés, apró terelés. A határokon nem kellett pár percnél többet várni, még Röszkénél sem. Olyan 6 körül jöhettünk be a határon. Egy osztrák autó állt előttünk, őket kipakolták pár perc alatt, mindenkit kiszállítottak, de nekünk csak a csomagtartót kellett felnyitnunk és már indulhattunk is. Kifelé Tompán mentünk, hajnalban, akkor se volt senki.
Tankoltunk Szerbiában és Macedóniában is, kártyával mindenhol. Macedóniában korábban általában Makpetrolnál tankoltunk, de a görög határtól kb. 15 km-re van egy viszonylag új kút (tavaly is megvolt már), tiszta, színvonalas, érdemes ott megállni. Óriási sziklakert van szökőkúttal a kávézó mellett, onnan lehet megismerni (meg a nevéről, de azt most nem tudom biztosan , talán RT, de nem biztos).
Autópálya: mindenhol euróval fizettünk. A szerbek euróban is adnak vissza, ha valakinek nincs aprója, és ki is van írva az ár mindenhol. A macedónoknál nincs, de jó volt az 1-1-1 megint. Tavaly a középső 2-t kért, tudom, hogy néha ez előfordul.
Belgrád: odafelé úgy vitt le az út az elkerülőre, hogy nem is tudom, hogy mehettünk volna be a városba. De most sokkal jobb volt, mint tavaly, nem volt terelés, olyan 25-30 perc alatt voltunk a Belgrád utáni pályán. Visszafelé sikerült átjönnünk a városon, az még gyorsabban ment.
Még valami: hazafelé Belgrád előtt sikerült elkerülnünk 140-nel egy mozgó mérőautót (Passat). 130-cal ment a szélső sávban és akkor esett le a tantusz, hogy illik rá a leírás. De békén hagyott minket szerencsére, mondjuk lassítottunk is (és mások is).
#1907622012-07-11 13:04:23 Válasz a #190759. hsz-ra
Szia Broken!
Igen jól sejted! Kártyát csak ha muszáj...pl: nincs kedvem szerb dinárt váltani, mert csak nyűg a maradék de már ez se igaz ,mert cigire elfogy a maradék mindig.A kapuknál meg egyszerűen euró és macedóniában is euró és stb .euró....Akkor meg minek a kártya? Tartaléknak nagyszerű,vésztartaléknak tartom.
Egyébként jövőre sokan el is felejtik használni (ugye adó téma),miért is mert vezetik ,nézegetik KI mikor hol mennyit és egyébként miből is?Na ezért sem lesz sokunknak kedvence:
Egy tankolás 60 l ....mármint nem sokunknak mert nem fér bele....inkább 50 l a gyakoribb ,nyereség kb 150 Ft huuu!!!+ idegeskedés ,fotó terminál nézés sms utánaszámolgatás juj , én ezért hanyagolom.
Super az idő odakint és melegszik a viz ez a fontos.
Minden éven előkerül, a melyik fizetés a jobb kérdés,de hasonlóképpen látom a történetet,mint a melyik a jobb ,a benzines vagy dieseles.
Mindre van ésszerű érv. Kártya,nagyon kényelmes. 1 percet sem kell pénzváltással foglalkozni.
Eurót mindenhol elfogadnak bárhol lehet fizetni vele.
Adott ország pénzneme: Igaz,hogy sok utánajárást követel,de amit meglátsz az adott országban,kivan írva az ár,előveszed a kívánt összeget és fizetsz,semmi variálás. Tehát az adott országban ez a legkényelmesebb,de utazás előtt a legkényelmetlenebb.
Minden forma jó,ezen kár vitázni,mindenki eldönti mivel akar fizetni.
Egyértelműen jobb szerintem a kézpénzes fizetés, mert lehet ügyeskedni a váltásnál, amivel akár több tízezer forintot is meg lehet spórolni. Hol jön ez vissza a kártyás fizetés megspórolt idejénél és a köztes árfolyamnál??? Sehol!
Nem akarok senkit sem rábeszélni a kártyás fizetésre, de azért ne felejtsük már el, hogy sem Szerbiában, sem pedig Macedóniában nem hivatalos fizetőeszköz az euró! Oké, hogy elfogadja a kutasok egy része, de annyiért számol, amennyiért akar. Itthon is tudsz fizetni egy pár helyen euróval, de milyen árfolyamon??
A terminál azért rossz, ha kártyával akarsz fizetni (bár én az utóbbi négy évben nem találkoztam ilyennel), hogy rákényszerítsen az eurós fizetésre, amit nagylelkűen elfogad, olyan árfolyamon, ahogy neki jó. Egy tanknál messze nem 150 Ft különbséggel. Neki is egyszerűbb lenne a kártyás fizetés, csak akkor erőlteti az euróst ha Ő jól jár!!
Ha kártyával fizetsz nincs járulékos költség (csak ha pénzt veszel ki!!), és deviza eladási árfolyamon számol, ami kedvezőbb, mint a valuta eladási árfolyam, gyakorlatilag a kisebb váltók árfolyamainak felel meg.
A kutat fotózni nem csak akkor ajánlatos, ha kártyával fizetsz, mert akkor is átvághatnak, ha készpénzzel akarsz fizetni. Ezt többek között én is alkalmazom, így látom a terminálon, hogy annyi denárt akar-e levenni, amit a kút mutat. Ha nem, akkor ott a bizonyíték a kezemben, és a nyelvi nehézség is megoldódik.
Külön kíváncsi vagyok, hogy ki tudja hirtelen kiszámolni a tankolt 54 liter * 64,5 denáros naftáért hány euró a jó ár! Mennyibe egyezel bele? 60, 70, 80?, Ha nem tetszik, amit mond mit csinálsz??
Én nem görcsölök, beállok egy nívós kútra (na nem teljesen kiszáradt tankkal), megkérdezem, hogy lehet-e kártyával fizetni. Ha esetleg nem, akkor tovább állok 10 km-rel. Lefotózom vagy felírom a fizetendő litert és összeget, a kód beütése előtt megnézem hány dinárt/denárt akar levenni, és kész.
Engem spec. nem érdekel, hogy látják-e merre megyek. Le van adózva a jövedelmem, mitől féljek?! A bankadóra hivatkozni nevetséges, tele tanknál 25 - 30 Ft!! Ez azért nem tart vissza!
Nyilván kell vinni készpénz is magunkkal, nem lehet csak a kártyára hagyatkozni, de én az 5000 Ft feletti vásárlásaimat itthon és külföldön is kártyával intézem, ha lehet.
Na ez jó hosszú lett! Amit leírtam a saját véleményem, természetesen mindenki úgy fizet, ahogy akar. Csak nehogy úgy járjon, mint a múlt heti olvtárs, aki sezerint Macedóniába annyi a nafta, mint Görögországban. Mert euróval fizetett....
#1907802012-07-11 14:58:21 Válasz a #190760. hsz-ra
Szia Szirom!
Érdekelne az a Macedón kút egy kicsit bővebben. Be lehet menni mindkét irányból, vagy csak hazafelé? Az is jó lenne, ha eszedbe jutna a neve, esetleg GPS koordináta, település név, stb. Normális a WC, vagy guggolós?
#1907812012-07-11 15:08:31 Válasz a #190779. hsz-ra
Jól leírtad, nálunk sem volt gond soha a kártyás fizetéssel, az OMV kúton nem szokott gond lenni. Azért előtte én is meg szoktam kérdezni, hogy a MC kártya ok? De még soha nem mondták, hogy rossz lenne a terminál. Az sms jön rögtön és középárfolyamon von le, látom az összeget Forintban. Egyszerűbb és gyorsabb is, mint €-ban matekolni.