Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 1096
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19524 Üzenet linkje2007-01-28 12:07:54 

Kriszta és Rebeka, köszi nektek a kielégítõ válaszokat.
# 1097
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19593 Üzenet linkje2007-01-29 17:54:14 

Szóval engem is érdekelne, milyen az a fûszerkeverék amit tzatzikihez árulnak. Itthon lehet kapni egy fajtát, abba még kapor is van.
Tudomásom szerint /de javítson ki bárki, ha tévedek/, só, bors és jó sok fokhagyma kell bele a jó öreg görög vagy görögösített jughurt és reszelt uborka mellé.

# 1098
Estella
Aktív fórumos
Aktív fórumos
402 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19599 Üzenet linkje2007-01-29 18:31:13 

Szia Csutek!

Most ezt a joghurtos dolgot nem annyira vágom.. icon_redface.gif
Lehet, hogy már korábban leírtátok valahol, hogy magyar honi alapanyagokból, hogy kell tzatzikit csinálni, mert én azt szeretném megvalósítani.
Szóval sima "magyar" joghurttal nem lehet icon_eek.gif

# 1099
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19600 Üzenet linkje2007-01-29 18:42:22 

Lehetni lehet, csak azzal elég vizes lesz, nem olyan jó sûrû amilyennek szeretem. Bár azt a tippet kaptam, hogy sûrû szövésû ruhán, konyharuhán keresztül le kell csepegtetni, de még nem próbáltam ki. De régebben amíg házi tejet ittunk készítettem túrót, annak elvén mûködnie kellene a dolognak.
A tzatziki receptje a fõoldalon, a receptek rovatában olvasható, Jox már az elején feltette mint alapételt gondolom. icon_lol.gif Ha valaki még nem tette érdemes ott olvasgatni.

# 1100
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19602 Üzenet linkje2007-01-29 19:21:15 

Én vettem már tzatziki fûszerkeveréket, igaz nem görög származásút, hanem csak valami utánzatot, de rémes íze volt, tele volt kaporra. Szerintem mindenki jobban jár, ha otthon csinál tzatzikit, magától, jó sok fokhagymával...
Viszont vettem görögsali-fûszerkeveréket is, ami nagyon fincsi. Annyira, hogy minden más saliba is beleszórom icon_smile.gif

# 1101
Csutek
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1801 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19603 Üzenet linkje2007-01-29 19:39:33 

Én már leírtam, hogy hogyan görögösítem a magyar joghurtot.
Fogok egy textil pelust, abba beleöntök egy csomó magyar joghurtot, felkötöm a mosogató fölé és néhány órára ott felejtem. Az uborkát is kicsavarom ugyanabban a ruhában, mert az is elég vizes.
Karácsonykor kb 5 kg uborkát dolgoztam fel így és mind elfogyott 3 nap alatt. A családom mindenhez azt ette. A zöldség gyûlölõ lányom magában is falta.
Amikor nincs kedvem vagy idõm csöpögtetni, akkor tejföllel készítem. De az ubit akkor is csavarjátok ki.

# 1102
Zsuli37
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
28 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19604 Üzenet linkje2007-01-30 08:15:27 

Sziasztok! Bocsesz, de én munkahelyrõl netezek, 5-ig vagyok, most reggel láttam, hogy írtatok, ma meg egész nap vezetek, de amint lehet megnézem azt a fûszert.
Sziasztok, szerdán találkozunk.

# 1103
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19615 Üzenet linkje2007-01-30 12:02:08 

Göröghonban északon a bazsalikom és a kakukkfû, délebben a kapor és az oregánó, Cipruson a menta és az oregánó is belekerülhet a tzatzikibe (ami Cipruson talattouri, ταλατούρι).

Tzatziki ügyben - meg persze egyébként is - érdemes elolvasni a Syllogos (a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesületének lapja) legújabb számát (a tzatzikirõl a 26. oldalon ír) itt.

A ciprusi elnevezés egyébként a török (és bolgár) tarator (таратор) névbõl származik, ami egy joghurtból, uborkából, fokhagymából, kaporból, növényi olajból és vízbõl készülõ leves vagy híg saláta. Elõételként vagy húsok mellé salátaként fogyasztják. Összetétele persze tájegységenként különbözõ. Macedóniában таратур néven ismerik. Törökországban - és Cipruson - feltétlenül része a mezének.

# 1104
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19616 Üzenet linkje2007-01-30 13:13:50 

Köszönöm Lacka, hogy kicsit megerõsitesz a kapor ügyben. Régebben ide írtam, hogy 2 éve olyan tzatzikit vettem, amibe kapor is volt, és azt én nem tartottam utánzatnak. Amúgy én imádom a kaport, és ezt az elkészítési módot használom itthon is.

Viszont olyant mint görögsaláta fûszerkeveréket, el se tudok képzelni.
Amit én kint ettem és itthon is készítem, azon oliva olaj, és vagy bazsalikom vagy oregánó volt rajta, és más semmi. Én itthon is így csinálom, fûszerkeverékkel nekem már elég mû íze lenne a salátának. icon_lol.gif Valahogy a jó kecskesajt ízt nem nyomnám el fûszerkeverékkel.

# 1105
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19621 Üzenet linkje2007-01-30 13:52:41 

Hát igen. Csak kár, hogy itthon nem olyan a feta, mint kint. Na persze mit várhat az ember a tehéntejtõl...

Mikor Rodoszon voltam - még fiatal koromban, az 1800-as években -, egyszer több sajttal kértem egy kis faluban a parasztsalátát. Erre a csaj kihozott egy rúd fetát (olyan 10*10 centis, 1 méteres darabot), lefektette az asztalra, elkezdte húzni a kést fölötte, és mondta: szóljak, mikor jó. Nem volt pofám 3 ujjnyinál többet kérni - de azért õ még rátett egy ujjnyit. És persze nem számolt felárat, hanem megköszönte, hogy megálltunk náluk felfrissülni a 38 fokban.

# 1106
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19622 Üzenet linkje2007-01-30 14:11:13 

Akkor én igen szerencsés voltam, mert decemberben fogyott el az utolsó adag görög fetám. icon_lol.gif icon_lol.gif Egyébként az egyik nagy hipermarketben lehet kapni, az õsszel láttam, csak nekem mivel volt még fetám ezért nem vettem, eredeti görög fetasajtot, a sajtpultnál. Hogy az milyen??!! Majd meglátjuk, mert venni akarok belõle.
Amúgy a többi magyartermék az nagyon rossz, én nem is vettem csak egyszer. Talán még a kék dobozos német sajt üti meg a mércét nálunk ebben a dologban icon_wink.gif .

Görögországban pedig amit adnak, az úgy elég nekünk, mert elég intenzív az íze, és kevesebbel is beérjük

De tök jó lehetett az a méretes darab, ahogy eléd tették icon_lol.gif icon_lol.gif

# 1107
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19626 Üzenet linkje2007-01-30 15:04:38  Feta

Szóval az EU-ban Feta (Φέτα) néven kizárólag a görög szárazföldrõl vagy Leszvosz szigetérõl származó, az ezeken a helyeken tartott juh- vagy kecsketejbõl készült sajt nevezhetõ. Minden más nem feta, még ha az is van ráírva, vagy esetleg olyan állagú és ízû is. Tehát a feta görögikum (jajj!). Lásd a 1107/96 EU határozatot itt.

Görögországban egyébként 1935 óta törvényben vagyon a feta.

És hogy a kép teljes legyen, van még 19 sajt, 10 olíva, 22 gyümölcs, 1 sütemény, 1 ikra, 1 méz és 25 olívaolaj is a görögikumok listáján.

# 1108
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19628 Üzenet linkje2007-01-30 15:49:39 

Jogos Lacka amit írsz. Én csak a tehéntejes gondolatodra írtam az itthoni fetákról. A német természetesen fetaki néven fut. icon_lol.gif

Egyébként az Ouzo Metaxa és fetán kívül a többi az mind új nekem ami a listán van. icon_redface.gif

# 1109
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#19629 Üzenet linkje2007-01-30 15:52:41 

Megnyugtatlak, nekem is...
# 1110
Vojandi