Görög kultúra
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 61
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1999 Üzenet linkje2005-09-20 13:32:36 

Szia Rebeka!

Nagyon jókat írsz, tetszne ha lenne nekem is ilyen. A Yukka fának milyen virágja van? Hol láttad virágozni?
Nekem csak hatalmas sárkányfám van, a többi kicsi növényke. icon_biggrin.gif

# 62
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2002 Üzenet linkje2005-09-20 14:13:57 

A yukka pálma fajta, így a virága is a pálmához hasonló, gondolom azzal már találkoztál Parálián is. Elõször Astravolta és Stavros között láttam sok évvel ezelõtt egy elhagyottnak tûnõ kertben, amely tele volt hatalmas pálmákkal és yukkákkal. Azóta már többször láttam, de mindig nagy, kifejlett példányok esetében. Mivel ezek gyakorlatilag egész évben kinn vannak és nem cserépben nyílván másképpen fejlõdnek. Hasonló a helyzet mint a leanderekkel, igazán csodaszépek csak a kinti növények lesznek, a mieink hajlamosabbak a felnyurgulásra, kopaszodásra télen.
A névnapok ünneplését én is jobban díjazom, bár én a 38.-ba betegedtem bele icon_redface.gif , azóta jól veszem. Szoktam mondani a fiatalabb kollegáknak: 40 felett minden nap ajándék!, de ezt én sem gondolom komolyan. icon_smile.gif icon_lol.gif icon_biggrin.gif

# 63
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2011 Üzenet linkje2005-09-20 16:10:56 

Megint írod a pálmát, az a gyengém, és láttam bizony gyönyörûek, bele halok, ha jövõre nem hozok magamnak.
# 64
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2016 Üzenet linkje2005-09-20 16:31:21 

Tavaly vettem kerti pálmát a Sieberztõl amely állítólag télálló. Tudom ez nem a reklám helye. Ez a fajta van kiültetve pl. Paralián is, de a mi éghajlatunkon védeni kell a fagytól, hideg széltõl. Én majd csak tavasszal tervezem kiültetni, de akkor is védett helyre. A nyarat kinn töltötte, lassan beköltöztetem a leanderekkel együtt.
# 65
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2021 Üzenet linkje2005-09-20 16:49:10 

Csak ez nagyon drága itthon, már én is gondoltam venni, de lehet jövõre hozok kintrõl ezt is. icon_biggrin.gif
# 66
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2023 Üzenet linkje2005-09-20 17:05:19 

??? 400-500 Ft
# 67
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2024 Üzenet linkje2005-09-20 17:35:49 

Én több mint 20ért láttam!!!

Hol lehet ilyen olcsón venni? icon_biggrin.gif

Remélem nem Debrecenig kell értem elmennem? icon_biggrin.gif

# 68
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2027 Üzenet linkje2005-09-20 17:43:38 

Nyitottam egy külön topikot a görög virágoknak... icon_wink.gif
https://www.hellasz.hu/forum/viewtopic.php?t=101

# 69
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2134 Üzenet linkje2005-09-22 15:04:54 

Sok szó esett a görög húsvétról. Találtam egy írást, amit nem másolnék be ide, de az alábbi címen elérhetõ:
https://transilva.homestead.com/files/szokasok/husvet_adonis.htm

# 70
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2184 Üzenet linkje2005-09-23 10:28:22 

Szia Rebeka!

Tényleg érdekes írást találtál a Húsvéttal kapcsolatosan.

A legendát ismertem, már olvastam róla valahol, de arra nem gondoltam, hogy a Húsvéthoz köze van. icon_biggrin.gif

Köszi érte.

Kriszta

# 71
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2257 Üzenet linkje2005-09-24 22:01:35 

A következõt találtam:
A görögséghez hozzátartozik a népi tánc, a népdaléneklés és általában a festõi népviselet. A Görögkeleti vallási ünnepeket a lakosság 98%-a követi.

A nõk több módon is hátrányos megkülönböztetést szenvednek. A menyasszonytól hozományt várnak el, esetleg nem kevesebbet, mint egy lakást vagy egy azzal egyenértékû pénzt. Házasság után a feleség nemcsak a férjnek hanem annak hozzátartozóinak is engedelmességgel tartozik.

icon_question.gif icon_question.gif Azért remélem ez utóbbi nem teljesen fedi a valóságot.

# 72
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2259 Üzenet linkje2005-09-24 22:06:38 

Ünnepek
A görög év ünnepségek és események sorozatából áll: ezek között akad vallási és kulturális is, pár pedig csak jó indok egy tisztes mulatásra. Gynaikratia, január 8-án a szerepcsere napja az északi falvakban. A nõk a kávézókban (kafeneia) és más olyan társasági központokban töltik a napot, ahol a férfiak általában összegyûlnek, miközben az otthon maradt férfiak a házimunkával foglalatoskodnak. A görög farsang februárban, márciusban zajlik, a Nagyböjt elõtti három héten át tart, jelmezekkel, lakomákkal, hagyományos táncokkal és általános jókedvvel. Húsvét a legjelentõsebb ünnepség gyertyás felvonulásokkal, lakomákkal és tûzijátékokkal. A hangsúlyt inkább a Feltámadásra, mint a Megfeszítésre helyezik, úgyhogy nagy az ünneplés. Az ország területén számos nyári ünnepségsorozatot tartanak, a leghíresebb az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig) ami drámai és zenei elõadásoknak nyújt otthont az ókori amfiteátrumokban. Nyáron jön el a dionüszoszi részeges tivornyák ideje is, melyeket borfesztiválnak álcáznak. icon_lol.gif Ezeken, a jelképes belépõdíj megfizetése után annyit iszol, amennyit csak akarsz. A legnagyobb fesztiválokat Rethymno -ban és Alexandroupolis-ban tartják.

# 73
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2265 Üzenet linkje2005-09-25 08:01:21 

A görög feleségek helyzetét, azt én is olvastam, és pont azt amit írtál, szerintem ez valós dolog lehet. icon_cry.gif

Görög feleség az nem szeretnék lenni, Görögországban. icon_razz.gif

Bár egy görög Adonisz, igen csak ismerkedni szeretett volna velem amikor kint voltam. icon_razz.gif
De én nagyon görög nõket az utcán sem láttam, persze lehet nem jó idõpontban sétálgattunk, biztos a család vigyáz rájuk.

Kriszta

# 74
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2270 Üzenet linkje2005-09-25 14:01:13 

Érdekes, hogy a görög férfiak mennyire oda vannak a magyar lányokért, talán éppen azért is, mert szabadabbak a szó sok értelmében. Aztán esküvõ után mégis csak a saját szokásaik közzé igyekeznek szorítani.
Az biztos, ha kinn maradunk visszük a fiúkat is! icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

# 75
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2274 Üzenet linkje2005-09-25 15:49:57 

Igen én is így gondolom. icon_biggrin.gif
Szerintem, a magyar lányok világ szépek, és a görög férfiaknak jó izlésük van. icon_wink.gif
A másik a nõk eléggé csúnyák odakint, persze vannak kivételek.
Amúgy a boltokban láttam görög nõket, vagy legalábbis angolul, és görögül beszéltek. De igazából gyerekkel sétálni anyukát nem, és családot sem.

Lehet Paraliára ez nem jelemzõ, Katerinibe pedig a piacon nem azt néztem, hanem a portékákat.
Arra kiváncsi lennék, hogy délebben hogyan élnek a nõk.

Kriszta

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu