#2032632013-05-30 20:30:37 Válasz a #203261. hsz-ra
A vizitaxik a kikötőből indulnak, és a környező (és kicsit távolabbi) strandokra lehet velük utazni. pl. a Valtos-ra, Lichnos-ra, Sarakiniko-ra stb.
A móló bejáratánál van egy bódé, ott ki vannak írva a lehetőségek és az árak.
#2032642013-05-30 20:32:16 Válasz a #203249. hsz-ra
Szia nettas!
Köszönöm a további infókat. A macera dolgot most már tudom Az klassz, hogy lehet táncolgatni is, mert néha le szoktam járni görög táncházba, de kinn egy eredeti görög helyszínen más a dolog Reméljük mi is részesülünk belőle:)
Ali Pasa váráról most nem írtak túl jót, pedig mi azt is szerettük volna megnézni, főleg a sokak által csodálatosnak mondott kilátás miatt. A kis vonat 8 EUR? Mi a fene... Általában 3-5 EUR körül szoktak lenni... Na mindegy... azért lehet hogy egyszer kipróbáljuk
A víz mélységére majd odafigyelünk, de akkor ezek szerint van rá lehetőség, hogy épségben átjusson az ember Egyébként valamivel előbb írtam is hogy lehet hogy bérelünk egy vizibiciklit és azzal járjuk körbe, így szárazon maradunk és tudunk fényképezni is. Ezt a pókos dolgot többször is említetted... Én Göröghonban még nem találkoztam pókokkal... Egyikünk sem rajong értük... ennyire sok lenne ott?
#2032672013-05-30 20:39:50 Válasz a #203264. hsz-ra
Nekünk tetszett a kisvonatozás, és Ali pasa vára valóban nem egy monumentális lenyűgöző erődítmény:-), de tényleg gyönyörű a kilátás. Amit ezzel kapcsolatban javasolok, hogy délután menjetek fel (akár a kisvonattal akár motorral) mert délelőtt a fényviszonyok nem kedveznek a fotózásnak.
Túl párás a levegő, és szembe süt a nap.
#2032832013-05-31 09:27:51 Válasz a #203264. hsz-ra
Szia!
Nem vagyok a rovarvilág ellen, sőt gyönyörű rovarokat láttunk, fotóztunk,rengeteg a lepke is, még egy 15 cm-es botsáskát is találtunk, elképesztően szép volt, úgy nézett ki mint egy hosszú száradt olajfalevél szóval igen, sajnos vannak pókok, a hegyekben, nem óriásiak, de sajnos viszolygok tőlük, majd nézzétek meg milyenek, általában a fákon vannak a hálóik, benne sasolnak, ne mondjatok le a túrákról így láttatlanban, mi is kerülgettük őket, nem húztak föl minket a fára A bozótosabb helyeket nem vállaltuk be, már a kígyók miatt sem, pedig egy szegélyvágó csodákra lenne képes, úgy bárhol, mert a vár és a monostor(valtosi kikötő felett van) is vadregényes, hogy így fogalmazzak... bár lehet hogy letisztítják mire mentek, de ismétlem, zárt cipő mindenképpen!
#2033112013-05-31 18:50:08 Válasz a #203267. hsz-ra
Szia pévi
Köszönöm a tájékoztatást a kis vonatról. Mindenképpen szeretnénk felmenni Ali Pasához, és mi is főleg a kilátás miatt. Néztem már pár fotót és mindig olyan szép képeket készítettek onnan...
Ahogy olvastam, illetve láttam, volt aki egész késő este ment fel és úgy készített fényképeket. Nem tudom mennyire nyaktörő mutatvány ez, vagy este is jár a kis vonat?
#2033132013-05-31 18:56:29 Válasz a #203283. hsz-ra
Szia nettas!
Mi eddig főleg cicákat fotóztunk a Görögországi utakon, de láttunk sokféle állatkát, gekkót, lepkéket, szúnyogokat, kabócát Pókkal egyszer találkoztam Stavrosban, akkor ott megállt az élet, mert akkora volt, hogy az emberek előre köszöntek neki. Mint írtam a pókoktól mi is tartunk, remélem Pargán tényleg nem a legnagyobbakkal fogunk találkozni, vagy talán addigra elbújnak a meleg elől Érdekes módon a kígyóktól kevésbé tartok. Bozótvágonk sajnos nekünk sincs és abban sem bízom nagyon hogy a helybeliek matchetét kölcsönöznek nekünk, de mindenképpen körbenézünk a környéken. Annyira azért nem akarunk belemerülni a természetbe, tehát ha ha tudjuk megússzuk élővilágot. Abban is bízom, hogy mire megyünk addigra tényleg egy picit megtisztítják a környéket. Ali Pasához és a kikötőbe talán ki tudunk jutni a rovarok nélkül is
#2033162013-05-31 18:59:56 Válasz a #203285. hsz-ra
Szia Hellas!
Most már szerencsére többen is írtak a kis szigetre való átjutásról, úgyhogy picit megnyugodtam. Nem is magam miatt aggódom, (persze hogy emiatt is) hanem a párom pislogott, hogy át is lehet gyalogolni. Nagyon megtetszett neki a kis templom és úgy általában a kis sziget. Sok képet néztünk róla és a kamerában is láttuk, ahogy este ki van világítva. Majd megnézzük amikor mi megyünk milyen a helyzet, aztán majd eldöntjük hogy bevállaljuk-e? Mindenesetre a vizibicikli bérlése terven van és ezzel akár picit messzebbre is el lehet tekerni ha bírjuk szusszal
Nem árt az elővigyázatosság, de a kigyók a főszezonban (június - augusztus) a fokozódó meleg és az egyre népesebb látogató sereg miatt visszább húzódnak. Azt tanácsolják, hogy dobbantson mindenki nagyokat (persze ne a bokor közepébe) és esetleg beszéljen hangosan, mert a kigyók így előre tudják, hogy jön az ember. Szegények legalább ugyanúgy félnek tőlünk, mint mi (általában) ő tőlük, ezért szeretnek ők is minket elkerülni.
A folyó nem minden szakaszon ugyanolyan hűvös, például a települést a szurdok felé elhagyva (kis erdős-ligetes részen átkelve), a gyalogtúrák kezdeténél van egy nagy forrás, amely a folyóba torkollik közvetlenül, így ott például jóval hidegebb a víz, mint feljebb.
A vízállás is elég változó, a nyárba haladva a csapadék csökkenésével a folyó (fentibb szakaszoknál inkább patak) vízhozama csökken, így szelidül.
A lényeg, hogy aki egy picit többet szeretne a folyóban felfelé (sodrással szemben) haladni, az lehetőség szerint merevebb talpú (túra)szandálban, vízi cipőben tegye, mert néha sziklásabb és patakmenti száraz szakaszok is vannak.
Továbbá nagyobb túrához egy jó biztosító kötél is szükségeltetik, hogy a legerősebb társ a nehezebb szakaszokon - az erősebb áramlatoknál - a gyengébb társakat át tudja húzni.
A hosszabb túrának már csak vízhatlan fényképezőgéppel vagy legalább vízhatlan tasakkal érdemes elindulni.
Pár ezer forintért lehet olyan vízhatlan tasakokat is vásárolni, amiben több minden elfér és magunkra is akasztható, így a kulcsok, iratok ebbe kerülhetnek. A fényképezőgépek esetében ez inkább vészmegoldásra vagy vízhatlan gép esetén túlbiztosításra jó, mert a benne tárolt cuccok az erősebb áramlatoknál könnyen odacsapódhatnak a sziklafalnak is.
Ami a partmenti strand túrákat illeti (pl. Sarakinikoból mentem át a kápolnáig), ott igen sajnos gyakran vannak olyan szakaszok, amelyet a növényzet szinte teljesen eltüntet (szépségért meg kell szenvedni), így itt fokozott elővigyázatosság szükségeltetik. Arra is ügyelni érdemes ekkor, hogy a hihetlenül tűző napban könnyen elfogy a magunkkal vitt folyadék és nem igazán van hol pótolni (mondjuk a kápolnánál akkor éppen egy slag üzemelt, de nem biztos, hogy érdemes inni belőle).
Mondjuk Parga egyedülálló a görög üdülőtelepek viszonylatában azzal, hogy a településen a csapvíz nyugodtan fogyasztható, azaz nem feltétlenül szükséges pet palackokat cipelni a közértből. Aki még így is bizonytalan, ha megteheti, vigyen magával egy műanyag vízszűrős kancsót túlbiztosításként:)
A pargai kikötőből induló partmenti kirándulások (kis hajóval) esetében az Acheron folyó deltájáig elmenő kirándulást javaslom (igaz ez a legdrágább), mert ott egyrészt az oda- és visszavezető úton a partmentén csodaszép dolgokat lehet látni (sziklák, barlangok), a folyó deltája is megtekinthető (a hajó felfelé megy egy darabig a folyón), majd egy kb. egyórás strandolás is megejthető, egy a folyó hordalékából kialakult nagyon tiszta és szép homokfövenyes öbölben, majd visszafelé Lichnos strandján is ki lehet szállni, ahonnan később vissza lehet menni több időpontban is Pargara. Azaz, ez akár egy egész napos program lehet és két partszakaszon is lehet strandolni.
Most az életemben először megyek vissza küldföldre ugyanoda nyaralni egymást követő két évben, mert ennyi kiadásért ez a hely tényleg nagyon frankó és az Aeolus 11 éjszakás turnusai pont jó hosszúságúak ahhoz, hogy ne csak egy rohanás legyen az egész nyaralás.