Sziasztok!
Szeretnék jó példát mutatni és megosztani a begyűjtött információkat, a személyes véleményemet és tapasztalataimat (hajrá azok, akik rajtam kívül szintén ezen a szigeten nyaraltak, hátha nekik is eszükbe jut ez-az).
Visszajöttünk Kefaloniáról és a sziget hatása alatt állok még, de igyekszem az objektivitásra törekedni.
Szóval:
A SZIGET
Nagyon szép, nagyon nagy sziget, sokféle arcát mutatta.
Pozitív meglepetésként ért, hogy milyen zöld. Láttam, persze, a képeket, de azt hittem, szeptemberre már nem ennyire élénk zöld. De szeptember második felében már sok az eső, mi két félig esős napot is kifogtunk és több olyat, amikor jöttek-mentek a felhők, váltakoztak a derült és különféle mértékben és borult időszakok. Tehát a zöldnek megvan a magyarázata.
És a képek nem tudják visszaadni a ciprusok, fenyők, leánderek és a fűszernövények illatát.
Nagyobbnak érzékeli az ember, mint amit a térkép sugall, mert az utak annyira kanyargósak, hogy jóval többet kell autózni az egyik végéből a másikba, mint első ránézésre gondolná az ember. Ennek is van magyarázata: nagyrészt hegyes, természetes tehát a szerpentinek sokasága.
Meglehetősen zsúfolt még szeptemberben is. Ez azért lepett meg, mert ezt Korfuról, Zakintoszról gondoltam, de nem, Kefalonián is sok a látogató. Legalábbis az utóbbi két nyarálunk helyszinéhez képest (Kithira és Milos). De ha jobban megnézem a reptér forgalmát, akkor erre számíthattam volna.
A látogatók nagy része angol, a helyiek elsősorban erre vannak berendezkedve, ez látszik pl. az éttermek kínálatában is. Ez pedig elvesz a görögös hangulatból.
Sok strandja van, vannak csodaszépek, vannak homokosak és kavicsosak, vannak napernyősek és kiépítetlenek, de ebből a szempontból nekem Milos jobban bejött (ha vaakit érdekel, majd kifejtem, hogy miért).
#2103802013-09-26 20:52:47 Válasz a #210379. hsz-ra
SVORONATA
Valahol a reptér felett a domboldalon van pár lakóház, templom, temető - ez Svoronata falu. Összeér számos hasonló, többnyire pár tucat lakóházból, esetleg boltból, kávézóból álló faluval. Svoronata falu alatt, a falutól 1-2 km távolságra fekszenek szétszórva, a parthoz közel az apartmanházak, hotelek. Nem túl sok, talán másfél tucat. Tavernából ennél kevesebb van, plusz néhány bár, egy autókölcsönző. A reptér Svoronata szélén van, itt vannak további autókölcsönzők, illetve ezek fiókirodái. A partmenti nyaralók közt egyetlen minimarket, a reptér környékén az utakon szupermarket és benzinkút is van. Amit hiányoltam, az egy jó pékség.
Strand viszont több is van: valamennyi homokos, és valamennyi szálláshelyről van egy max. 20 perces sétával elérhető strand. De as trandokra majd még külön is visszatérek.
#2103822013-09-26 21:08:33 Válasz a #210380. hsz-ra
AMMES APARTMAN
Nagyon reméltem, hogy találok róla reális infót, mielőtt lefoglalom, de nem találtam. A tripadvisor.com csodaszép dolgokat írt, de, mint kiderült, nem az Ammesről, hanem az Ammos resort-ról (az is Svoronátában is és már kívülről látszik, hogy nagyon gondozott, szinvonalas hely).
Az Ammes viszont egy tíz évvel ezelőtti ELTE kollégium szinvonalát hozza.
A szobák lepukkantak, a berendezés szegényes, pl. a konyhasarok egy rozsdásodó pléhszekrény, amely belül koszos, kívül pedig a rozsdafoltokat különböző árnyalatú fehér festékkel próbálták elfedni.
A tisztaság is hagy kivetnivalót. Egyedül az ágynemű volt szép tiszta.
A fürdőben a WC-vel szemben alkaholos filccel írták a falra, hogy WC papír és egy nyíl, ami a kukára mutatott. Persze ez a hely vendégeit is minősíti...
De hogy ne csak rosszat írjak:
- az emeleti szobákból nagyon szép a kilátás, a fák között mindegyikről rálátni a tengerre
- szép zöld a kert, pálmák, fikuszok, citrom- és fügefák vannak benne; az persze túlzás, hogy ápolt, erről nincs szó, de szerencsére a fák ettől függetlenül is szépek
- van wifi - igaz, hogy csak az apartmanházhoz tartozó tavernában, tehát be kell ülni oda
És még valami: mivel kb. 1 km-re kezdődik a reptér kifutópályája, akit zavarnak a repülők, ne válassza ezt a helyet! Persze a zaj mértéke a szél irányától is függ: van, hogy nem is az Ammes felett szállnak le-fel a gépek. De persze van, hogy igen: és ilyen akár hajnalban is előfordulhat.
Holnap-holnapután folytatom a látnivalókkal, a strandokkal, a helyi kajákkal, stb.
lemaradásaimat pótolva gratulálok Katonáné Évának,nagyon komoly albumot Tettél ide nekünk,nagyon sok munka van benne.
Melus ilyenkor kicsit megnyugszok,hogy nem csak én tudok ennyire elveszni,nagy örömmel néztem a képeidet,szerencsére a Pl.Ammos korlátja az idénre hiánytalanra javítva.
Maci!
Arostoliból elindulva a lámpás keresztezúődés után a parti utat választva gyorsan, nagyon könnyedén az ott uralkodó szélviszonyokból meg lehet állapítani mi várható a Myrtosnál.
Kónyu! NE AKARJ!!!!!!!!!!! teljes szélcsendben a Myrtoshoz menni mert kiábrándítóan koszos.Nekem volt "szerencsém" az idén egyik alkalommal beleszaladni,így aztán teljesen megértem azon csalódásuknak hangot adó fórumtársainkat aki ugyanilyenkor és ilyen körülmények között látta csak.Majd teszek föl róla képet föntről készültet,hogy mikor nem kell lemenni (lenn nem voltam hajlandó fényképezni akkor annyira koszos)
#2103862013-09-26 22:56:38 Válasz a #210385. hsz-ra
Tomi!
Úgy könnyű, hogy hazajártál a 2 csodabícsre Nem csoda, ha mindenfajta időjárást és víztükröt megcsodálhattál!! Myrthost én is láttam szélcsendben, de csak fentről, akkor ezek szerint jobb is volt így
A dicséreted viszont asszem rossz helyre ment, ha jól sejtem, az Melust illeti - teljes joggal!! Katonáné Éva is csupán Őt magasztalta, gondolom így keverted össze Őket
Amiatt meg ne izgulj, hogy el vagy veszve, Melus is a tavalyival ért most ide (jobb későn!), viszont minőséget adott ki a kezei közül, és Téged is megvárunk
Az is nagy esélyed lehet, ha Platia Ammoson kutakodsz, ott sem sokan láttak még sima vizet, többünket úgy kapott fel a hullám, forgatott meg a levegőben és vágott a földhöz, ahogy sosem akartuk
Konkrétan én olyan bukfencet csináltam, hogy azt hittem eltörik a gerincem Vigyázni kell nagyon Platia Ammoson, mert csalóka.
#2103922013-09-27 09:49:16 Válasz a #210379. hsz-ra
Szia Mediterraneo!
Üdv itthon és köszönet az eddigi és már előre az ezután következő beszámolókért! Említetted, hogy Milos strandjai neked jobban bejöttek, mint Kefalóniáé s ki is fejted, ha valakit érdekel, miért. Engem nagyon! Nekem mindkét sziget strandjai nagyon tetszettek, s kíváncsi vagyok, pontosan mivel vett le jobban Milos a lábadról (bár el tudom képzelni, de nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk). Talán ez már Milosra tartozik inkább, így ott várom majd a válaszod, ha ráérsz.
KatonánéÉvának már a Greekán is írtam, mennyire tetszenek a képei, de itt is szeretnék csatlakozni az előttem szólókhoz és gratulálni, csakúgy, mint Melus képeihez, mindkét album fantasztikus! S jó lesz Tapodyt albumát is teljességében látni, már az eddig feltöltött képek is gyönyörűek! Mindenkinek köszönet, hogy megosztotta velünk!
#2103932013-09-27 12:10:07 Válasz a #210392. hsz-ra
Úgy látom, valamiről lemaradtam, mert Bea is Katonáné Éva albumát dicséri, és már más is tette, én meg azt hittem, Melussal keveri, de ezek szerint én tévedtem, akkor elnézést Évától, csak mondja meg valaki, az Ő albumát merre találom, mert én is szívesen megnézném - és még egyszer sorry a tévedésért Évától is!!!
Köszönöm a méltató sorokat. A fotózás igazán könnyű, mert adja magát a rengeteg szépség. Azért is voltam gondban, hogy mi kerüljön az albumba. A végén a katasztrófa túrás képek, csak az érdekesség kedvéért kerültek bele. Bár ez is különleges volt, most először láttam ilyesmit. Mármint, ennyire durva, kitartó, romboló vihart, Görögországban.
Kónyu!
Nálam az érdekes tárgyak is fontosak, mert külön bájt adnak egy-egy helynek, és utólag is kellemes emlékeket ébresztenek. A régi elhagyott autókra, pedig rá vagyunk kattanva. Az idei albumban is lesz ilyen kép.
E két hajón kívül is láttunk kisebb szépségeket, egy napon állt bent a Costa Classica, és az MSC Armonia. Egyiküknek már csak az öböl vizén jutott hely, és saját csónakjai hozták, vitték az utasokat. Az albumba már nem került, mert sok lett volna. Idén is láttunk pár hajót, pl. Ghythioban. Ráközelítve, meglepve olvastam, hogy a tavalyról már ismerős Armonia az.
Vio!
Üdv a klubban Én is azok közé tartozom, akiket felkapott Platia Ammos vad hullámzása, és konkrétan feltörölte velem a partot.
#2103952013-09-27 12:18:22 Válasz a #210394. hsz-ra
Melus!
Igazad van, a környezet és egy jó gép sokat segít egy jó fotó létrejöttében, de azért nem árt hozzá némi érzék is
A Platia Ammos meg ezek szerint legalább hármunkat már megtréfált, jellemzően ugyanazt a furcsaságot írtuk le, hogy a hullám felkapott, megpörgetett egyszer-kétszer a testünk tengelye körül, aztán úgy 5-6 méterrel odébb úgy vágott a parthoz, hogy még a testhelyzetem korrigálására sem volt esélyem. Úgy néz ki, eddig szerencsénk volt, hogy nem lett nagyobb a baj, nem árt az óvatosság!!!