Nos megnéztem ugyanezen márka hazai üvegét, nincs rajta semmi arra utaló jelzés, hogy hová is dobjuk. Bár ez egy visszaválthatós üveg volt. Aztán ha már a kamrában jártam gyorsan kisebb kutatást végeztem: a görög müanyag dobozainkon hasonló jelet találtam, csak egyszemélyes változatban. Mielõtt arra következtettem volna, hogy ez görög sajátosság ki kellett ábrándulnom, az összes ásványvizes palackon megtaláltam ugyan ezen nemzetközi jelzést. De tény, a többszemélyes, "bulizós" változatot sehol nem találtam. Igazából nem fektettem a dologba több energiát, de ezentúl gondolom hamarabb szembe ötlik a jelzés már temékeken is.
A papokat és az egyházközség tagjait nem választják el ugyn. társadalmi korlátok.Az emberek szívesen jelennek meg az istentiszteleten,mert kötetlen,és megbeszélhetik dolgaikat,az egyházi ünnepeket fesztelenség,és jó hangulat jellemzi.A pap megnõsülhet,gyermekei lehetnek,csekély fizetése miatt általában ugyanolyan kétkezi munkát végez az olajfaligetekben vagy a szõlõhegyeken mint a többi Krétai.Kevés fiatal választja ezt a pályát élethivatásául,a meglehetõsen alacsony fizetés miatt.A magasabb egyházi tisztségek betöltéséhez viszont szerzetesi fogadalmat,és nõtlenséget írnak elõ.
Milyen érdekes, hogy egyazon egyházon belül lehet nõs is a pap, de ha "karrierista", akkor szerzetesi fogadalmat várnak el tõle....
Szerintem sokkal közelebb érezheti magát a "nyájhoz", ha neki magának is van felesége, gyerekei, ugyanolyan hétköznapi gondjai, mint az átlag polgároknak.
Szia Judit!
Nekem is ugyanez a véleményem,mert amelett hogy az emberek felnéznek a papokra vallásosságuk és elhivatottságuk miatt,õk valahogy közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek velük,hiszen akár eggyütt is dolgozhatnak a földeken,vagy biztos Te is többször láttad Görögországban hogy az utcán sétáló papokat folyton leszólítják és beszédbe elegyednek vele,mintha egy barát vagy szomszéd lenne.
Nos azt gondolom sokkal egyszerübb a dolog. A papok szerzetesi fogadalmára ugye azért van szükség, hogy a vagyonokat az egyház örökölje, ne valamely leszármazott. Az egyszerû papoknak gondolom a kis fizetés miatt nem lenne oly tulajdonuk amire számot tarthatna az egyház, de magasabb poziciókban gondolom már más a szitu.
Lehet, hogy rosszul gondolom, de nekem ez a magyarázat.
De felmerült bennem a dolog, mely szerint a görögök elsõsorban katolikusak. Nos ott nem alapból kell szerzetesi fogadalmat tenni?
De számomra már magyarázatként szolgált ez az info arra, hogy miért is láttam kinn a papokat többször egy rakás gyerek társaságában sétálgatni, vásárolgatni. Nagyon úgy tünt, hogy sajátjaik, de anno azt gondoltam ez lehetetlen. Ezek szerint tévedtem.
Nem tudom, mi a különbség a római és a görög-keleti katolikusok között. RK egyházban teljesen lehetetlen a családalapítás. De abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a görög-keleti-e a legelterjedtebb vallás Hellaszban. Utánanézek.
Igen, az ortodox vallás a legelterjedtebb Görögországban. A lakosság 97%-a ezt a vallást gyakorolja, amely 1864 óta államvallás. A maradék lakosság katolikus, protestáns, muzulmán és a zsidó felekezet tagja.
Tegnap este reszem volt egy igazi gorog vacsoraban. Este 10-re volt asztal foglalva az etteremben, eloszor eloeteleket ettunk, mindent az asztal kozepere tettek es mindenki mindenbol evett, majd tmindenki rendelt maganak foetelt es harom fele salatat-koretet kertunk, a foetel 3/4 12-kor erkezett meg es a salatabol es koretbol szinten mindenki evett, majd a desszert kovetkezett amit ugy 3/4 1 korul kaptunk meg, ami szinten az asztal kozepere kerult, hogy mindenki mindenbol ehessen, a vacsorat 1/2 2-kor fejeztuk be, tehat tobb mint 3 orat tolottunk el a vacsoraval. Meg eletemben nem ettem ennyit es ilyen sokfelet egyszerre mint most.
Hallo Karpuzi!
De jó neked most Krétán, mi is ott vagyunk gondolatban.Milyen az idõ? Merre voltál kirándulni. Egy élménybeszámolót várunk , ha megjöttél. Addig is érezd jól magad.Babi15
Sziasztok!
Hát igen,ezeket a nagy közös étkezéseket én is bírom,bár amikor itthon mesélem az ismerõseimnek hogy egy ételbõl,azaz egy tálból csemegézünk mindannyian, többen fintorognak hogy az milyen csúnya dolog,de szerintem semmi fura nincs benne,legalábbis ez teljesen természetes ott.