Kedves Karpathosra utazók! Egy éve ilyenkor először voltam a szigeten, s bár az autóbérléshez, buszjáratokhoz nem tudok hozzászólni,de megosztok veletek egy apró kis szösszenetet, amit a hazatérésünk után írtam! Mindenkinek csodás napokat kívánok, nem fogtok csalódni!!!! A legjobb az egészben, hogy 8 nap múlva visszatérhetek, és ez maga az álom! Szép napot nektek!
Karpathos csodája
Mennem kellet, bár nem voltam még kész,
Mást mondott a szívem, mást diktált az ész.
Döntésem most már egyáltalán nem bánom,
Tudom lépéseim minden percben vigyázod.
Elmesélem hát mi minden történt velem,
Hogyan is alakul most az én életem.
Kréta és Rodosz között félúton,
Karpathos szigetén landoltunk.
Az üvegajtón túl ott várt minket Dóra,
Felrakott mindenkit szép sorban a buszokra.
Kanyargó út körül mesebeli a táj,
Apró kis öblöket hegy s dob ölel át.
Azúrkék tengere szinte magába hív,
Bár lélegzet eláll, nagyokat dobban a szív.
Pigadia városában volt az apartmanunk,
Itt éltük napjaink, nagyokat csobbantunk.
Vendéglátásban nálunk ők az elsők,
Tavernáik hangulata rögtön lenyűgözött.
Kikötőjét járva mintha nem lenne más világ,
Fényáradatban úszva hullámok cirógatják a sziklát.
Sötétedvén már a szél lesz az úr,
Hol lágy dallamot, máskor vad indulatot súg.
„Blue day” a tengeren töltött napunk,
Legszebb, s egyben a legnagyobb kihívásunk.
A keleti part mentén káprázatos álom,
A hegycsúcsot néhol takarja felhős fátyol.
Achata vízében szépültek a hölgyek,
Visszafelé Kyra Panagiában az úriemberek.
Apellánál kikötve hangulatos családi ebéd,
Idillikus a kép, akár egy festmény.
A legnagyobb élmény nekem a sziget csúcsa,
Olympos Karpathos legszebb faluja.
Daedalon már reggel a megelőzésért,
Napközben még kettő a biztos túlélésért.
Hajónk kapitánya egy karakán görög hölgy,
Hajtűkanyarokban a busszal is ő vitt föl.
A szembeforgalmat sorra ledudálta,
A helyi szabályokat velük betartatta.
Ha választani kéne kitartó példaképet,
Ereje s személye elvinné az érmet.
Errefelé mintha megállt volna az élet,
Maria fogadott népi viseletben.
Szexi kis szoknyáját meglibbentette,
Kacaja az egész körzetet bezengte.
Történelmi múltjukba kaptunk bepillantást,
Milyen is volt egykor egy Olymposi kis ház.
A messzi távolban, míg dolgoztak a férjek,
Az asszonyok vették kézbe a fejszéket.
Szívemben érzem, e helyre hazatértem,
Telis tele lelkem érzéssel s emlékkel.
Minden mire vágytam, csend és nyugalom,
Ne legyen fájó, kínzó gondolatom.
Peregtek a percek, teltek az órák,
Megállt velem az élet, megéltem sok szép csodát.
Pár napra bár, de nem volt semmi nyomás,
A jövőben érzem ez ad majd energiát.
Sok mindent hoz még a következő évem,
De azt bizton tudom, vissza kell, hogy térjek!
#2309972015-06-25 08:30:51 Válasz a #230964. hozzászólásra
Sisters! Ez fantasztikus! Annyira várom, hogy én is át élhessem ezeket a gyönyörűségeket, amik megihlettek téged is! Gratulálok!
Más kérdés! Nincs érvényes útlevelem jelenleg, de tavaly is Kefalónián személyi igazolvánnyal voltam. Ha Július 30-ig (akkor indulunk) kilép Görögország az Unióból, attól függetlenül elég lesz a személyi igazolvány a reptéren?
Kedves Sisters mi is csatlakozunk Szemag hozzászólásához,mifelénk is nagy az izgalom és készülődés,bár még van pár hónap.
Kantorandrea!!!!kedves!!!érdeklődnénk hogy irodával voltatok-e és melyikkel a kocsibérlés miatt,hátha nekünk is sikerül hasonló módon kölcsönözni.
Van több autója is az idegenvezetőnek?esetleg mily módon lehet Vele kapcsolatba lépni?
Köszi a választ előre is.
#2311732015-06-27 11:55:35 Válasz a #231142. hozzászólásra
Mi Ibusz irodával utaztunk. A tájékoztató meetingen elmondja az idegenvezető a bérlési árakat. Most nála olcsóbb volt mint sima utcai kölcsönzőknél. nem neki van autója hanem kapcsolatban áll egy kölcsönzővel és ők adják az autót. Bravo volt a neve a kölcsönzönek egyébként. Minden OK volt velük.
#2311762015-06-27 12:00:51 Válasz a #230940. hozzászólásra
Fiat Panda volt, ez volt a legkisebb kategoria de simán elvitt ill. felvitt mindenhová.Az utak jellege miatt nem is lehet száguldozni. Hárman voltunk ,nekünk megfelelt. Lehet persze Suzuki Jimmnyt is bérelni de az dupla ár. Azt sajnos nem tudom hogy főszezonban drágább lesz e , az majd csak akkor derül ki ha ott lesztek.
#2311772015-06-27 12:07:48 Válasz a #230933. hozzászólásra
Szia Árpi!
Mire vagy kíváncsi?
Csodálatos volt!
A Kalimera nagyon jó helyen van! Imádni fogjátok! közel a város a part is.
A buszközlekedés elég jól szervezett , majdnem minden partra ill. városba el lehet jutni. Sokan közlekedtek így. De amint látom már találtatok autóstársakat, úgy azért könnyebb.
szép napot ... 2. napja vagyunk itthon, kezdünk visszarázódni, ma már tárkonyos csirkeragut és sült csirkecombot, -mellet sütök 4-be vágott krumplival, természetesen görögországban vásárolt fűszereket használok
néhány infót kiemelnék, ami lehet másnak is jól jön:
- a sziget nagyon szeles, szinte folyamatosan fúj a szél, és nem pici a szélerősség, bár néha picit gyengébben fújdogál, de olyan, hogy szélcsend ... na az soha sincs ... aki érzékeny a szélre, az a kendőjét soha ne felejtse otthon. olymposon kimondottan nagy szél van, az ott élő asszonyok nagy részének kendővel van bekötve a feje. fényképet alig lehet készíteni, mert a másodperc törtrésze alatt előre zúdítja a szél a hosszabb hajat az arcba
- nagyon magas a páratartalom, ez főleg a reptéren érezhető ... viszont tiszta a levegő, amit szerintem mindenki élvezni fog.
- a regina aparthotelben szálltunk meg ... 2 légterűt béreltünk ... az apartman teljesen jó, valóban van hajszárító, viszont tévénk nem volt, a konzolok fent voltak, de a tévét állítólag athénból hozatják, várhatóan a későbbi turnusok már tudnak majd tévézni ... a wifi akadozik, olyankor a folyosón meg kell keresni a wifit, és ki-be húzogatni a kábelt, és egyből lesz újra vétel (a párom volt a wifi manager ) ... a medence szép, kellemes, úszásra is jó a hosszúsága, folyamatosan mélyül, és az egyik sarka gyerekeknek van kialakítva ... a konyha felszereltsége: evőeszköz, pohár, csésze van, bár nem igazán egymáshoz tartozó garnitúra, de célnak megfelel ... egy kés volt, merőkanál, fakanál, vagdalódeszka, konyharuha, mikró, teafőző, kávéfőző nincs, akinek szüksége van valamire, azt itthonról kell vinne, illetve a helyi szupermarketekben is lehet vásárolni fakanalat, merőkanalat, kést (mi vittünk, és ott is hagytuk) ... ruhaszárító nincs!!! ... ami az első két napban nagyon hiányzott, majd jeleztem, és kaptam egy kötelet, amit az R-key-en ki tudtam feszíteni ... és megháromszorozódott a komfortérzetem, hogy ki tudtam teregetni a vizes fürdőrucikat, törölközőket, és nem az étkező székekre kellett teregetni.
takarítás minden nap van, szemetet kivisznek, lepedőt, törcsit áthajtogat, felmos ... előfordul, hogy nem megfelelő számú a törcsi, vagy a lepedő a szobában, szólni kell, és pótolják.
a hotel tiszta, a tulajdonos vagy személyet igyekszik az igényeket kielégíteni. segítőkészek.
pigadia szép település, a parton közvetlenül éttermek találhatóak, a part utáni utcákban éttermek, üzletek, kávézók, fagyizók váltogatják egymást. kb 4 szupermarket van a belvársoban, a külsőbb részeken is láttam szupermarketeket. zöldségeseket, cukrászdákat, kávézókat, pékségeket több helyen fogtok találni. nagyon finomak a görög gyümölcsjoghurtok, túrókrém szerűen sűrűek.
néhány ár:
a fagyi gombóca 2 euro,
a gyros 2-2,40 között,
a másfél literes víz 0,6 eu,
az éttermi főételek 8-10 eu ... ha valami extrát akar valaki az többe kerül, a gyerek adag 4-5 eu.
étteremben a frissen facsart 3 dl-es narancslé 3,5 euró ... a kóla, sprite pedig 2 euró
mi kocsit nem béreltünk, busszal is el lehet sok helyre jutni, bátorítom a jogosítvány híján lévőket, illetve akik gyenge vezetők, mint én is
számomra a legfontosabb infó, amiről nem olvastam sehol, illetve nem tudatosult bennem indulás előtt, hogy a szigeten alig van egyenes út, tiszta kacskaringó és szerpentin az egész sziget. krétán járva ez nem tűnt fel, ott azért vannak egyenes útszakaszok, itt nincs 30 m-es egyenes rész, de legtöbb helyen 10 méterenként van egy akármilyen kis kanyar ... de nagyon sok helyen rendes szerpentinek vannak, mint pl. mikor pécsen megyünk fel a tévétorony felé vezető útszakaszon ... szóval akinek érzékeny a gyomra, az mindenképp vigyen dedalont magával ... mi nem vittünk, és kezem-lábam remegett az olymposra való feljutás után ... a lányom is sírt, hogy repüljünk haza ... szerencsére hazafelé repülős úton az utastársaktól kaptunk dedalont, és gond nélkül vészeltük át az utat.
a tengerpart ... néhol betonnal van kiöntve, ahol megtelepszik az alga, csúszós ... más helyen nagyobb, gömbölyű köveket szórtak le 1,5-2 m-es szakaszon a tengerbe, majd azon átérve finom homokos a víz alatti rész, lehet élvezni a hullámokat.
pigadia tiszta város, nem látható csikkek eldobálva, vagy kólás palackokat sem visz a szél ... vigyázzatok a tisztaságra, mert itt-ott azért lehet szemetest találni.
reggel 9-kor nyitnak a szupermarketek, a pékség már korábban ... az ajándékboltokban kb 17-18 órakor van vége a szieszta időnek ... viszont éjjel nagyon sokáig nyitva van minden.
most ezek jutottak eszembe ... lassan kész az ebéd ... megyek, mert éhes vagyok
ui: a görög politikai helyzetből semmit nem lehet érzékelni.
2 rossz tapasztalatunk volt ... leírom, mert ezzel nem lehúzni szeretném a karpathos-iakat, csak tényként elmondom ... az egyik vendéglátó helyen udvariatlanok voltak, a pincér lenéző és flegma modorban kommunikált ... és egy szappanvásárláskor az 5 db 1 eu-s szappanért 5.6 eu-t fizettem ... ez a két negatív tapasztalatom volt ... aki járt krétán és ott megtapasztalta a helyi vendégszeretetet ... nekem a krétai még mindig a no.1 , de karpathos nem sokkal marad el
Kedves Tee Mea!Érdeklődnénk: hogy melyik repülőtársasággal utaztatok?mikor indult a gép?lehet-e fényképezni leszálláskor vagy már sötét volt(igaz Mi szept.3.án megyünk tehát még hamarabb sötétedik )csomag méret és súlyhatárok voltak-e?Mi az Apollon-travel-lel megyünk de gondolom hogy ugyanaz a repülő visz Minket is.További beilleszkedést itthon,tudjuk nem könnyű.
Kedves Hofelho!!!!!most értem a beszámolódhoz,mivel az első oldaltól kezdtem és nagyon lassan megy(meló......stb)pedig már december óta olvasgatom-gyüjtögetem az értékes infókat,mert akkor már foglaltunk,rengeteget jegyzeteltem mindenkitől.Csak már ott lennénk.Nagy az izgalom,de mikor nem ha Göröghonba mehetünk.Nem Karpathosról szeretnék kérdezni ha nem gond és a fórumozók nem lincselnek meg
Érdekelne mily módon készültök Santorinire,mivel mi is befizettük ugyanúgy decemberbe már,mint mindig és márciusba jött égből a villámcsapás számunkra, hogy a Malév becsődölt.Szerencsére visszakaptuk a pénzünket.Azóta is bosszant hogy miért nem gondolkodtam korábban?dehát késő bánat.Azért még nem adtam fel!Igaz már nem vagyunk túl fiatalok,de oda is elszeretnék jutni ha a sorsunk engedi.Az igazat megvallva csak irodával utazgatunk,nem tudom miért valószínű lustaságból vagy mert kényelmesebb.Szóval érdekelne hogyan-kikkel -mily módon lehetne eljutni a szigetre.Amúgy évek óta járunk Görögországba és mindég az Apollon-nal,még nem csalódtunk,de ha van más megoldás kifizethető árba belevágnánk Mi is jövőre vagy esetleg 2017-be.Kösz a választ.FIGYELEM:épp most építik a Rio-Antirio-i hídat a Discovery csatornán
Köszönjük a választ,már most nagy gondba vagyok a pakolás miatt.A buszos úttal nincs ilyen gond, lehet csak én akarok mindenre felkészülni amikre nincs is szükség,de mindig akkor van szükség valamire ami itthon maradt ha nincs bepakolva.Na akkor marad a sok ruci és cipő úgyis terepjárós a sziget