Görög kultúra
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 91
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Hadnagy
Aktív fórumos
Aktív fórumos
144 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2364 Üzenet linkje2005-09-26 15:45:11 

Én tegnapelõtt este a 61-es villamoson láttam két gyönyörûszép 20 év körüli görög lányt, szexis ruhákban... icon_smile.gif
Gondolom ha itt vannak, akkor otthon csak kell, hogy legyenek. icon_biggrin.gif

# 92
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2367 Üzenet linkje2005-09-26 16:27:35 

Azt hiszem ez így természetes , Hadnagy a férfitársaival a lányokat, mi pedig a fiúkat nézzük meg.
# 93
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2370 Üzenet linkje2005-09-27 10:38:21 

Legalább leszólítottad a szexis ruhás lányokat?
egy kicsit gyakorolhattad volna a görög nyelvet!!!

# 94
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2371 Üzenet linkje2005-09-27 10:44:46 

Szerinted a lányoknak hova volt írva, hogy mi görögök vagyunk?
Tán a homlokukra? icon_lol.gif

Erre Hadnagy én is kiváncsi vagyok, hogy oda mentél hozzájuk, ha már késõ õszi idõben szexis ruhákban voltak? Én nagyon nem láttok ilyeneket, a szép lányok felénk már fel vannak öltözködve icon_wink.gif

Kriszta

# 95
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2372 Üzenet linkje2005-09-27 11:27:37 

Biztos közel állt hozzájuk és hallotta a beszélgetésüket.
Nyelvtanulásnak ez sem rossz, hát még, ha a körítés is jó...

# 96
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2389 Üzenet linkje2005-09-27 18:45:38 

hadnagy!
Azért kíváncsi lennék, hogy itt a görög lányok szabadabbak-e mint otthon. Talán érdemes lett volna kipróbálni, bár nem tudom vannak-e görög tapasztalataid. icon_lol.gif
Bár én nem vagyok férfi, de egy ruha lehet akkor is szexi, ha nincs kinn mindene az embernek, és szerencsére vannak még kellemes napszakok. Mondom én, aki most csavarta fel a fûtést. icon_wink.gif

# 97
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2393 Üzenet linkje2005-09-27 18:50:50 

Szia Rebeka!

Ez tetszett, márcsak azért is mert egyáltalán nincs köze a topik címéhez. icon_biggrin.gif

Jó lenne, ha már témát váltanánk, és tényleg a kúltúráról, és a görög emberekrõl lenne szó.

Szerintem az sokkal érdekesebb, mint egyesek nyálcsorgatása. icon_razz.gif

Kriszta

# 98
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2531 Üzenet linkje2005-10-04 10:15:24 

# 99
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2533 Üzenet linkje2005-10-04 10:50:42 

Kedves Jox!

Jó lenne kint lenni most Görögországban. Akirõl írtam azzal most beszéltem, és képzeld már 28 fok van, és sok ember, túrista van, ha igazat mondott.

Kriszta

# 100
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2539 Üzenet linkje2005-10-04 16:14:39  Kangelevtosz

Ierisszoszban (Athos félsziget bejáratánál) még napjainkban is járják Húsvét kedden a híres "fekete szérûs" táncot, vagy "kangelevtosz" (rácsos) táncot a 4000 ierisszoszi emlékére, akiket a törökök gyilkoltak le tánc közben. E tánc során a táncosok közül egyesek az áldozatok szerepkörében hagyják magukat a hosszú láncból kiragadni. Ebben a táncban szinte Ierisszosz egész lakossága részt vesz. Lassú tánc ez, amelyet muzsikusok kísérete nélkül énekelnek és táncolnak. A sor elején csak a férfiak, utánuk pedig csak a nõk táncolnak.
# 101
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2540 Üzenet linkje2005-10-04 17:30:18 

A görög húsvét elválaszthatatlan tartozéka a „lámbádá”, az ünnepi gyertya.
A hagyomány szerint minden gyermek gyertyáját a keresztszülõ adja ajándékba, mely gyertyák manapság már nagyon ötletesek. Körülbelül fél méter magasak, színesek, játékos avagy vallási jellegüket a rájuk aplikált figurák, virágok, díszek adják meg. Kisfiúnak kéket, zöldet, kislánynak pirosat, rózsaszínût, fehéret szokás venni. Ezeknek a gyertyáknak fõ feladatuk hogy húsvét szombatján, az éjféli mise alatt az örök világosságot jelképezve égjenek a kicsi kezekben.

# 102
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2541 Üzenet linkje2005-10-04 17:54:59 

A húsvét az ünnepek ünnepe - ahogy a görögök maguk mondják. A kolostorok mindig fontos szerepet játszottak az ország életében. A görög történelem sötét korszakaiban is megõrizték a népi hagyományokat, a bizánci mûvészet tradícióit és a görög nyelvet, azon szent nyelvek egyikét, amelyen az Új Testamentum íródott. Amikor az országot idegen hatalmak tartották megszállva, a kolostorokban még iskolák is mûködtek, egyházi és világi tudományokra oktatva a fiatalokat, és átmentve a görög nyelvet és kultúrát késõbbi idõkre. A kereken négyszáz éves török hódoltság idején titokban tartották meg a kereszténység nagy ünnepeit, így a húsvétot is.
Húsvétkor felhõtlen ünneplés kezdõdik. A templom környékén – akárcsak mifelénk szilveszter éjjelén – sorra petárdák durrognak, tûzijáték fényei villannak, éljenzés, kiabálás hallatszik.
Közben a láng gyertyáról, gyertyára terjedve, kijut a templomból, és a kint várakozók is részesülnek belõle.
Amikor már mindenkinek megvan a lángja, elsietnek vele. Hazaérve, sokan a gyertyával keresztet rajzolnak az ajtófélfák közé; úgy tartják, hogy ez szerencsét hoz otthonaikra. A tûznek végül is el kell jutnia az örökégõ mécsesbe, amely a legtöbb görög ház és lakás elmaradhatatlan kelléke. Ez a fény a vallásos görögök szerint a krisztusi szellemet és az élet világosságát jelképezi.
Ezen a vasárnapra virradó éjszakán a legtöbben majiricát esznek. Ez hagyományos húsvéti egytálétel, amely leginkább leveshez hasonlít. A kisbárány belsõségeibõl fõzik, újhagymával, salátával, rizzsel, végül tojással beverve, megcitromozva. Kora délelõtt szinte mindenütt forog a húsvéti bárány, hiszen e nélkül nem ünnep az ünnep.
Akárcsak mifelénk szokás, piros tojás itt is kerül az asztalra, hiszen ez itt éppúgy a termékenység szimbólumának számít. A legtöbb háziasszonynak gondja van arra is, hogy a festett tojásokat csütörtökön még elvigye a templomba is és megszenteltesse õket.
Húsvétkor nemcsak a poharakat, de a tojásokat is illik összekoccintani, és közben hangosan azt kiáltani: „Christos anesti!, azaz Krisztus feltámadott! Közben ügyelnünk kell rá, hogy a kezünkben lévõ piros tojás meg ne sérüljön. Inkább mi törjük össze vele a körülöttünk ülõkét, amennyiben gyõzni szeretnénk ebben a különös versengésben.

# 103
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2550 Üzenet linkje2005-10-05 08:05:59 

Szia Rebeka!

Nagyon jó, hogy a Húsvétrõl írtál, és élvezettel olvastam is, mert sajnos most volt rá idõm.

Jó lenne, ha találnál, mert Te nagyon ügyes vagy, a Karácsonyról is valamit, úgy is az közeleg már.
Biztos vannak szép szokások a görög kúltúrában, embereknél. Ez a rész nálam hiányzik nagyon. Szeretnék itthon is egy kicsi görög hangulatot varázsolni, az amúgy is kedvenc ünnepembe.
Így is itthon már dilinyósnak tartanak a görög imádatomért, hát akkor legyen nekik igazuk icon_wink.gif .
Mihelyt lesz idõm, akkor én is utána nézek icon_lol.gif
Köszi elõre is.

Puszika

Kriszta

# 104
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2551 Üzenet linkje2005-10-05 13:44:33  Görög karácsony

Kedves Kriszta!
Próbáltam Neked keresni valami infót a görög karácsonyról, de sehol semmi érdemlegeset nem találtam, pedig egy pár útikönyvemet átböngésztem, és a neten is kerestem. Lehet, hogy azért nincs róla infó, mert a görögöknek nem a karácsony, hanem a húsvét a legnagyobb ünnepük. Azért kutatok még, és megírom ha találok valamit.
Puszi!

# 105
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2554 Üzenet linkje2005-10-05 15:05:44 

Szia Valcsika!

Köszi szépen, hogy utána néztél, sajnos nekem nincs most rá idõm, mert negyedéves zárásom van.
A húsvétrõl jutott az eszembe ez az ünnep, de lehet, hogy tényleg nem ünneplik a görögök úgy mint a másik ünnepet.
Pedig jó lenne ezt is tudni, mert érdeklene.

Majd ha lesz kicsi idõm, én is utána kérdezek, és ha valamit megtudtam, akkor leírom ide.

Puszika

Kriszta

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 ... 6 7 8 ... 11 12 13   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu