Úgy látszik a német mániámat nem tudom elhagyni.
De van egy élelmiszerlánc nálunk, ahhol sok sok német és holland teméket árulnak.
Én az õ általuk gyártott joghurtot használom, a tzatzikihez, ez hasonló sûrûségû mint amit a görög készítenek.
Csak tipp, próbáld meg ezzel egyszer.
A hangulat pedig csak rajtatok múlik, mivel még messze van a nyár, muszáj néha itthon görög hangulatot varázsolni.
Közeleg a szombat este, és úgy gondoltuk a családommal, hogy a héten egyszer görög vacsi lesz. Így kijelöltük a szombati napot.
Valami újat fogok majd kitalálni, hátha ahhoz is kapok itthon valamit.
Tudom én, hogy az itthoni ízek nem olyanok mint a kintiek, de most ez van. A kalamari is finomabb volt odakint, de most lehet görög csirkecombbal próbálkozok majd.
Azt is leírom ide. Valószínû az sem lesz olyan.
De van egy élelmiszerlánc nálunk, ahhol sok sok német és holland teméket árulnak.
Én az õ általuk gyártott joghurtot használom, a tzatzikihez, ez hasonló sûrûségû mint amit a görög készítenek.
Kedves Kriszta!
Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de megírhatnád pontosan hogy melyik áruházláncban vásárolod a joghurtot.
Köszike!
Lányok!
Én már többször leírtam itt, hogy nem vagyok egy konyhatündér, nálunk inkább a férjem szeret fõzni. Azért mégis többször marad rám.
De itt még nekem is megjön a kedvem. Andi, lássuk a recepteket!
Olyan messze még a nyár, hogy egy kis görög hangulatért még ezt is....! Én szeretem itthon is a görög ízeket, még akkor is ha nem egészen ugyanaz. Különben is, sok helyen olvashattátok ti is: a görög konyha kimondottan egészséges. Na jó, nem akkor amikor a suvlakiról kicsit elfelejtkezünk és kicsit szenes lesz.
Tudomásom szerint Magyarország elsõ görög tipusú étterme a nyolcvanas évek közepén nyilt meg. Gujdár Sándor üzemeltette mikor
befejezte aktív pályafutását görög honban, és az aktív futballnak búcsút mondott .
Az étterme Örs Vezér terén volt fellelhetõ a nemrég átépített távolkeleti üzlet közelében.
Az akkori divatos éttermek mellett unicumnak számitott és nagyon jól fõztek benne. Nem csak görög hanem keleti ételeket is lehetett fogyasztani.
Az étterem kialakítása tükrözte a görög jelleget.
Én vettem három görög szakácskönyvet is, de általában úgy lesz igazán jó a kaja, ha a háromból összevariálom, mert mind másképp írja le ugyanazt. Én és a párom nagyon szeretjüka halat, így már rengeteg halételt kipróbáltam, gyakran csinálok mélyfagyasztott garnélarákból is valamit, vagy pilip/tintahal konzervbõl. Sajnos ezek közel sem olyan jók, mint a friss. A musszakát teljesen a saját izlésünkre csinálom: alul, felül elõre fõzött cukkini és közte friss paradicsommal és sok déli fûszerrel párolt darálthús, legfelül fetasajt szétmorzsolva, esetleg másik sajttal keverve. Ezt nagyon szeretjük. A görög saláta nálunk majdnemmindennap ott van az ebédhez és sokszor tzatzikit is magam csinálok....
Elfelejtettem:-) : Az oregánó a kedvenc fûszerem, már olyan szinten, hogy a magyaros ételeket is fûszerezem vele, pl. rakottkrumpli tetejére, meg fõleg ilyen rakott dolgokra. Gíroszt úgy csinálok, hogy a csirkemellett vágok apróra és serpenyõben sütöm kevés olívaolajon (a Horváth Rozi féle grill illetve gírosz fûszer - zöld-piros csomag- nagyon jó izû). Veszek hatos csomag kész pitát (nagyáruházak) és saját ízlésünkszerint töltjük tele sok zöldséggel és tzatzikival. Az összes ismerõsünk imádja és amúgy nagyon jó ötlet, ha vendégek jönnek.
De jó, hogy említetted a gyrost, lehet holnap én is azt csinálok, nagyon szeretem, és odakint is szinte minden nap ettem, mert nem bírtam ellenállni. Ebédre kiadós volt.
Itthon sajnos nem kaptam még olyat, amit kint ettünk, így ezt én is saját magam, és a család ízlése szerint csinálom. Nálunk muszáj, hogy legyen benne paradicsom, és hagyma, és nálunk még a feta is kell, anélkül nem is jó.Én jobban szeretem ezt is görög salátával, valahogy a gyerekeim a tzatzikit nem szeretik, ezért van másik.
Polip és tintahal néha kapható nagyobb üzletláncokban, nem a reklám kedvéért, elsõsorban a CORA-ban. Sajnos a tintahalak elég kicsik szoktak lenni, ezért fetával töltött tintahalat nem lehet belõlük készíteni. Minden esetre így finomabbak mint konzerv vagy fagyasztott formában.
A gíroszba én is teszek természetesen paradicsomot, kígyóuborkát, lilahagymát és vékony szelet feta sajtokat + tzatzikit.
Mindenkihez!
Ki tudja mi az az okra? Írtam a beszámolómban, hogy egy este elõételként valami zöld pepperoni paprika kinézetû párolt zöldség volt, ami talán a zöldbabhoz hasonló ízû volt. Nem tudtam, mi az. Most láttam errõl az ételrõl egy képet és az áll mellette, hogy okrának hívják, de ettõl nem lettem okosabb. Aki ismeri, mesélje nekem el, miféle zöldség ez.
Okra (bámia, gyombó), a mályvafélék családjába tartozó egynyári növény, trópusi, szubtrópusi zöldségféle. Külsõre zöldbabra hasonlít, de nincs benne akkora mag. Méret alapján van a bébi okra, meg a lady finger. Viszonylag íztelen zöldség. A babyt egyben szokták hagyni, a nagyobbakat vékonyan felkarikázzák. Elég mutatós, pici csillagokra hasonlít. Magja zsengén, vagy szárazon a borsóhoz hasonlóan fogyasztható. A hüvelyeket, zölden, vagy szárítva is használjak fõzésre.
Termése kalóriaszegény, viszont magas a fehérje-és pektintartalma. Ezen kívül sok kálium, magnézium és kalcium van az okrában, de B1-, B2-, B3- és C-vitamin-tartalma közepes.
Nálunk üvegben van, sós lében eltéve. A levet le kell mosni róla, és mint a friss használható. Van konzervben is. A boltban azon a helyen kell keresni, ahol az egzotikus ételekhez a hozzávalók vannak. Olvastam, hogy kapható a Keleti P.u.-hoz közeli török boltban.
Egy egyszerû saláta recept: hagyma, fokhagyma nagyon apró kockára vágva, erõs Pista-tehát magos csípõs paprikával összekeverve, és ezt keverjük össze a szeletelt okraval, lehet még beletenni megpirított kókuszreszeléket is.