Erdekes, mert egy baratnom azt kerdezte emailben, milyen a gorog nok helyzete. O ugyanis azt hallotta, hogy ha pl. egy nyugat-europai no eljon Go.-ba, valoszinuleg nem fogja jol erezni magat, es nagy az esely arra, hogy hamar itt hagyja a helyet. Nem tudtam valaszolni neki, mert en az egyetemen leginkabb emancipalt holgyeket latok , de hogy ez mennyire igaz az egesz orszagra, azt nem tudom megallapitani.
Szerintem a nagyobb városokban ugyanolyan emancipáltak a nõk, mint Nyugateurópában. Viszont falun egész más a helyzet...volt egy (magyar) barátnõm, aki 4-5 évig egy észak-görög faluban élt és azt mesélte, hogy hétközben, mikor a görög párja dolgozott, õ pedig többnyire otthon volt, akkor nemigen mehetett ki az utcára, mert megszólták érte. Hétvégén együtt kellett a családdal a templomba mennie. Teljesen más volt a helyzet ha pl.a barátjával együtt ment el vásárolni, abban nem volt semmi rossz, de ha egyedül akart elmenni, akkor máris lehordta a család, megszólták a szomszédok. Ha dolgozni akart menni, még azt sem nézték jó szemmel, inkább mradjon otthon - mondták....
Nagyon tetszik ez az oldal, nagyon sok hasznos információhoz jutottam Görörországgal kapcsolatosan. Tudnátok valamit arról mesélni, hogy milyen a Karácsony Görögországban, mennyire fontos nekik ez az ünnep? Esetleg valaki volt már kint ilyenkor? Milyen élményei voltak? Köszi
Nagyon tetszik ez az oldal, nagyon sok hasznos információhoz jutottam Görörországgal kapcsolatosan. Tudnátok valamit arról mesélni, hogy milyen a Karácsony Görögországban, mennyire fontos nekik ez az ünnep? Esetleg valaki volt már kint ilyenkor? Milyen élményei voltak? Köszi
cserko18
Szia cserko18!
A karácsony Görögországban nem a legfontosabb ünnep, mert ott a Húsvét az. Itt a fórumon a "görög kultúra" topicban olvashatsz a görög karácsonyról Rebeka jóvoltából. Személyes tapasztalatom nincs, így sajnos bõvebb infóval nem tudom kielégíteni érdeklõdésedet.
Üdv.:
En csak annyit tudok elmondani, amit most latok Thessalonikiben....
Szoval itt egyre tobb uzletben van karacsonyi dekoracio, ami szamomra kicsit furcsa, mert otthon ugye valamikor december elejen kezdenek az uzletek unnepi diszbe oltozni...
Hogy hogyan es mikepp unneplik, azt nem lesz alkalmam megtapasztalni, mert otthon leszek az unnepek alkalmaval, de majd erdeklodom gorog ismeroseimtol, es leirom..
Dortimcsi!
Ez tényleg õrület! November eleje van és beindult a karácsonyi láz. Nem tudom miért, azt gondoltam kinn ez nincs ennyire így, lévén ez ott nem a legfõbb ünnep. De mint írod tévedtem.
Te még kinn leszel karácsonykor? Ha igen remélem tudsz majd élménybeszámolókkal bõvíteni ismereteinket a kinti szokásokkal kapcsolatban.
Még néhány adalék a görög karácsonyhoz:
Az ortodox egyházban másként ünneplik Krisztus születését. Görögországban nem szokás a bölcsõ, mivel nem Jézus, hanem Mária és a születés körülményei állanak az ünnep középpontjában, utóbbit ábrázolja a karácsonyi ikon. Szentestén egész éjjel tûznek kell égnie a házakban, hogy el ne jöjjenek a kalikancárik, a fekete ördögöcskék. Emögött az a hiedelem húzódik, hogy a világ egy fatörzsön áll, alatta van a gonosz alvilág. Az ördögöcskék megkísérlik összerágni a fatörzset, hogy a világ alázuhanjon. Ettõl a csak tûz rettenti vissza õket. Az ünnep egyébként igen patriarchális: csupán az idõsebbeknek megengedett, hogy ételt és ajándékot osszanak.
Sajnos, vagy szerencsere?? nem leszek kint az unnepek alkalmaval.Sajnos, mert kivancsi lennek hogyan unneplik a gorogok, viszont szerencsere mert otthon lehetek a csaladommal.
Az Erasmusos diak nemcsak a latnivalokra es az edessegekre kivancsi. Minel jobban megismeri az ember a gorogoket es az orszagukat, annal tobb kerdes merul fel. Ezeknek egy reszet persze nyugodtan meg lehet kerdezni, mert az egyetemrol ismerunk par gorogot, es a legnagyobb reszuk nagyon kedves es segitokesz. Van viszont nehany indiszkret kerdes a gorogokkel kapcsolatban (reszben koltoi, es csak a humor kedveert).
Mennyi a gorogok atlagkeresete? – Panaszkodnak a szamunkra
hihetetlenul olcsonak tuno gyumolcsarakra, míg beulnek a borzaszto draga kavezokba. (Tele vannak a kavezok minden este, meghozza goroggel, nem turistaval.)
Mennyi a varhato elettartam Athenban? – Talan neztetek a fotkin azt a fenykepet, amin az ember nem latja a varos felet a szmog miatt…
Miert nem fejezik be az epuleteket? – Tenyleg hihetetlenul sok felkesz vagy elhagyott hazat latunk varosban es videken egyarant. Erre reszben mar megfelelt egy gorog, ti. volt egy olyan ado, amit nem kellett fizetni, ha nincs teljesen kesz a haz. Ezt azonban jopar eve eltoroltek mar, es vadiuj epuletek is ott maradnak felbehagyva. (Lehet, hogy sokaig volt eletben az a torveny, es az epiteszek mar elfelejtettek, hogy kell befejezni a hazakat…?)
Azt nem tudom, hogy most mennyi a görögök átlagkeresete, de 2001-ben egy túristákat szállító buszsofõr havi keresete 400 ezer forint volt. Mivel télen ugye nem igen van igény erre, addíg 90 ezer forintnak megfelelõ munkanélküli segélyt kaptak.
Az Athéni emberek várható élettartama nem biztos hogy rövidebb, mint a Budapestieké a szmog ellenére sem, mivel szerintem sokkal sztresszmentesebben élnek mint mi. Az állandó sztressz nagyon sok betegség kiváltója, és több kárt okoz az emberi szervezetben mint a rossz levegõ.
Az épületeket valóban az adó miatt nem fejezték be régen. Most úgy tudom, hogy három év türelmi idõ van a befejezésig.
Egyébként azért is építkeznek állítólag lassan, mert régebben szokás volt hozományként a lányos szülõknek házat építeni. Manapság inkább taníttatják a lányokat, és ezért nincs annyi pénz egyszerre az építkezéshez. Ezért is készülnek olyan lassan mint a "Luca széke"
Koszi a valaszokat. Az atheni szmogra vonatkozo kerdes felig csak humorbol merult fel bennem, mert nyilvan nem nagy a kulonbseg, foleg mivel a stresszmentesebb eletmodban teljesen igazad van. Az viszont tenyleg foglalkoztat, hogy mennyit keresnek, es mire koltik (en neha ugy erzem, mas a preferencia). Ma csak annyit tudtam meg, hogy egy gorog professzor kb. feleannyit keres, mint egy nemet (2000-2500 Euro), illetve meg regebben olvastam egy sztrajkra felszolito plakatot, ami a kozepiskolas tanarok fizeteset illetoen panaszkodott. (Ott volt egy csomo EU-s fizetes, es a gorogok valoban sereghajtok voltak.)
No de most megyek haza, mert kulonben sosem keszul el a szakdolim.
Csatlakozom Valcsihoz! Szerintem is sokkal stresszmentesebben élnek a görög emberek.
Engem mindig lenyûgözött a nyugalmuk.
Sok sikert a szakdolgozathoz!!
Remelem, nem leszek offtopic, ha itt hozom szoba a gorogok vallasossagat. Az elso hetekben fura volt meg az ikonok simogatasa es megcsokolasa, de most mar egeszen megszoktam. Ha buszon megyunk el valami szent hely (leginkabb templom) mellett, akkor sokan haromszor keresztet vetnek. (Es nemcsak az idosebb generacio.) Ez a mely vallasossag tiszteletremelto, mert ugy tunik, oszinten csinaljak. A dolog ertekebol csak a boltokban talalhato giccses ikonok vonnak le valamennyit.
Egy magyar lany meselte, hogy egy pasas haromszor keresztet vetett a buszon, mikor a lany ranezett. Megint ranezett, es akkor is keresztet vetett. Rendben, – gondolta a lany, – biztos templom van a kornyeken. Aztan harmadszor is ranezett a pasira, mikor mar tuti nem volt semmi a kozelben, es o akkor is keresztet vetett. Utana olvastuk az utikonyvben, hogy sokan ma is hisznek a szemmel veresben, es a pasas valasza csupan elharitas volt.:-O