Van két tippem:
1. Felmész at OTP honlapjára, kikeresed a kártyádat és megnézed, mire használható.
2. Besétálsz egy bankfiókba, megmutatod a kártyádat, megmondják...
BOCS!
most latom milyen jo hogy csak netes vasarlasra hasznalom a kartyat...
megolne az ideg ha tankolas utan ott kellene varnom mire talalok vkit aki kisegit a kellemetlensegben...
Szia! Épp most néztem az OTP oldalán. 3 EUR + 1% -ot számítanak fel a készpénzfelvételnél, és mindig az az napi elsõ deviza eladási árfolyamon váltják. Kicsit húzos, de én nem mennék sok készpénzzel sehová, jobb a békesség.
Van ilyen bankos, meg olyan bankos is, de a lényeg, hogy VISA vagy MAESTRO az általánosan adott kártyák a folyószámlákhoz.
Ezeknek, ha kint van az emblémájuk, akkor kötelesek elfogadni.
Hogy melyik bank adta ki, az mindegy.
A dombornyomott kártyákat elfogadják olyan helyen is, ahol nincs POS terminál. (MASTERCARD és VISA CLASSIC). Tehát figyelni a matricákat!
Megjött a bankszámlakivonatom. Szóval Görögországban mi vettünk fel pénzt a számláról, és nagyon barátságos 5 eurot számoltak csak fel, ezen kívül mást költséget nem volntak le.
Az az igazán jó, ha vásárolni tudunk a kártyával, mert ott semmilyen költséget nem számoltak fel nekünk. Csak az a baj, hogy a görögök inkább a kézpénzes fizetéshez ragaszkodnak leginkább. Hátha idõvel õk is fejlõdnek, nálunk már azért egyre több kisebb boltban is találkozom terminállal.
Tudom én ezt Rebi, csak sajnos mi is így jártunk ahogy írod, a kis boltokban és görögösebb tavernákban ahol nincs túrista invázió, nem ismerik a kártyás fizetést. Persze lehet az attól van, hogy a fizetés költségeit a bank rájuk hárítja és nem miránk fizetõkre, és ezt nem tudják kitermelni. Szóval mi ezért kényszerültünk a felvétre.
Azt pontosan tudom miért is kellett a pénzt felvennetek, mi is szenvedõ alanyai voltunk annak, hogy nem tartanak terminált. De nem hiszem, hogy a turisták által kevésbé látogatott helyekre lenne ez jellemzõ, hiszen mi röpke Paráliai látogatásunk alkalmával csak az ékszerboltban fogadták el a kártyát, Nei Poriban szintén, plussz ott még automata sincs, hogy pénzt vegyél fel. Pedig ha ezek a helyek nem turisták által látogattottak akkor mi lenne az. Nem tudom pontosan milyen költségeik vannak az elfogadó helyeknek, ha tényleg 3% akkor tényleg nagyon sok, érthetõ a dolog. Nálunk is így müxik mindez? Mert akkor nekem elég fura, hogy a mi kisvárosunkban több viszonylag kisebb bolt hogy tudja mindezt kigazdálkodni. Az biztos, hogy én inkább ezeket választom vásárlásra, ezért is örültem, hogy kint a kedvenc ékszerboltomban nem problémáztak azon, hogy inkább ezt a fizetési módot választom. Persze így nem is kellett visszafognom magam.
Ez érdekes amit írsz, hogy még automata sincs Nei Porin. Nem vagyok bankos szakember, de én úgy tudom, hogy a felmerülõ banköltséget valakinek vállani kell. Ez pedig az eladó ha kártyával fizetünk.
Amúgy ez a 3% nem igaz eurós számlával kapcsolatosan.
Az igazsag egy resze az lehet, de nem biztos hogy igazam van. Adozas szempontjabol annyira nem elonyos a kartyas fizetes az elfogadonak. Igy a maradek kiskapuja is megszunik es nem olyan konnyen tud csalfinta modon kevesebb bevetelt bevallani:D
Lasd pl: nem ad blokkot, kamu penztargep etc.
Bocsi a beleszólásért, de nem kell EUR bankszámla ahhoz, hogy külföldön fizetni tudjak a kártyával, elég a ft. számla. Aztán a számlavezetõ bank majd konvertál.