Nem tudom, hogy a többiek miért kapták úgy fel a vizet, de én azért nem éreztem annyira negatívnak az egészet.
Miért is?
Amit az elején írtál a buszos kivitelezésrõl, azt mi is hasonlóan megértük = nagy fokú kiszolgáltatottság. Az indulás és érkezés problémáiról pedig nem tájékoztat egyetlen egy utazási iroda sem. Ezért írjuk le itt ezeket, hogy mások felkészüljenek erre. Írtam már több beszámolóban is, hogy az utazás során WC-zés körülményei bizony ilyenek X 5 busz (mi ezért korlátoztuk az étkezést a saját érdekünkben).
Az általad említett apartman az egy 2-3 fõs stúdió (ezt kapják a 2 fõsök).
Az írásodból az derül ki, hogy nem tudtad, hogy milyen lesz belül. Mi a http://www.utazas.info/gorog/html/index.php?content=szallas&szallasid=1 honlapon elõre megnéztük és így döntöttük el, hogy jó lesz.
A vizes blokk viszont így mûködik, sajnos! A légkondik viszont mindenütt ilyenek, a kondenzvíznek ki kell folynia, persze nem mindegy, hogy hova. Ha szóltok Vangelisnek, biztos tett volna rá valami csövet. Nekünk, amivel gondunk volt, azért szóltunk és megcsinálták. Kivéve a víznyomást, rendesen megedzõdtünk.
Igen Makri egy nyugis hely, unalmasnak is lehet nevezni, mert valóban nem történik szinte semmi. Mert ez egy falu (nem üdülõhely igazán), de mi épp ezért választottuk ezt. De errõl lehet olvasni a topicjában is. Ez inkább azoknak való, akik szeretnek nagy csendben aludni éjjel, majd nappal innen indulva fedezik fel Görögországot. Mint én, aki az öregszem kategóriába tartozik Nem is értem, amikor többen írják, hogy megnézzük ezt, megnézzük azt és Makriba is ellátogatunk. Vajon mire számítanak? Én nem akarom, hogy csalódjanak! Ez nem üdülõközpont!
Makrigialos olyan emberek tetszését nyeri el, akik otthon is szeretik a falut, a nagy csendet és a nyugalmat. Mivel hosszúpart (nagy melegben ezt nem lehet gyalog leküzdeni) ezért ajánlatos valamilyen közlekedési eszközzel rendelkezni. Egyet aonban tudni kell: Itt is drágább minden, mint otthon a falvakban. Ja és kevesebb a bolt.
A sör tavaly 1,5 volt, amit akkor is sokaltam.
A zöldséget és gyümölcsöt pedig a piacon érdemes megvenni, ami sajnos csak 1 napon van. Különben drágább is.
Mi szerncsésebbek voltunk, mert minket vettek fel utoljára a hazútnál!
Idõnk is volt pakolni, mert aki korán fekszik az korábban kel, mi minden nap 5-kor keltünk, nem tudtunk átállni, de nem is nagyon akaródzott.
Átérzem az utazás viszontagságait és mindezekért döntöttünk úgy, hogy ismét Makri, de autóval, mert robogóval csak fürödni jártunk egy jó görög helyre
Viszont 100-200 km-es körzetben sok látnivaló van.
kakadu olvastam a beszámolódat, nekem nagyon tetszik, szeretem az ilyen stílussal írt élményeket olvasni.Köszi egy élmény volt nekem is. Albumodat akkor nézném meg ha felíratoztad, mert tudni is szeteném mi van a képen.
Ratio nagyon egyet értek veled, és én is várom a folytatást, remélem még fog írni ciamia. De jobb lenne ha Joxnak elküldené itt a szövegküldõben, és akkor az egészet olvashatnánk egyben.
Makri egy aranyos kis hely, te tényleg jó ha van autó.
Nos, ismét a "fedélzeten". Látom sikerült kisebb vihart aratnom. Akiket "megbántottam", "eltántorítottam", vagy "lehangoltam" azoktól elnézést kérek.
Nem ez volt a célom. Nagyon haragszom a Bella Toursra, ennyire szervezetlen útban még nem volt részem. Pedig imádom Görögországot. Még csak a harmadik utunk volt, de még 10 év alatt sem fog elmenni a kedvem tõle, és nem jut más eszembe, ahova szívesebben mennék nyaralni.
Makrigialoson azok találják meg a számításaikat, akik a nyugalmas üdülést kedvelik. Nem annyira nagyon drága hely, a Makedonia tavernát próbáltuk csak ki, az igaz. Sajnos írtó finnyásak vagyunk hús tekintetében (csak szín száraz húst eszünk), ezért a kajálást inkább mi oldottuk meg. Többnyire a szállással sem volt baj, nagyjából azt kaptuk, amire számítottunk. Kényelmes volt, mégha kicsit szûkös is. A hûtõben is elfértünk, pedig nem kevés kaját vittünk .
A tengerpart az elsõ három napban tûrhetõ volt, de aztán volt egy vihar, és rengeteg "saláta" volt a parton. Sajnálom, de nekem ez undorító volt. Bizonyára ez is az én "finnyásságom", nem szeretem, ha hozzámérnek ezek a dolgok... Így aztán én nem sokat fürödtem, de például a férjemet ez nem zavarta. Miután már a megérkezés napján találtunk a parton egy nagy döglött meduzát, én utána már féltem is tõlük kicsit, bár nem volt több ilyen, vagy élõvel randink A telepített idegenvezetõ jó fej volt (Ari néni), az összejövetelen elmondta, ha megcsíp - vagy karmol, kimész, nedves homokkal bedörzsölöd, és már nincs is semmi baj. A sünikre meg azt mondta, hogy pisit rá, és könnyebb kiszedni a tüskéket . Ezen jót derültünk. Sünit egyébként én nem is láttam. Kisebb nagyobb rákok viszont a köveknél voltak. Nem a strandon!!!
Rengeteg kagyló, csiga volt mindenhol, sokat hoztunk haza. Ez például nagyon pozitív volt, még sehol nem tudtunk ennyit gyûjtögetni, és ilyen különbözõeket. Szóval nekem nem annyira tetszett Makrigialos, nem jutna eszembe visszamenni oda. Paráliára viszont már most indulnék, ha lehetne, tehetném . Félre ne értsetek, nem volt baj Makrigialossal, csak nekem túl nyugis, és tengerpartban is jobb szeretem a "tisztát".
A légkondit kértük a szobába, és meg kell mondanom, egy perc nem volt, amikor ezt megbántam volna. Az elsõ három napban olyan forróság volt, hogy be kell valljam, az ebéd utáni idõt alvással töltöttük a légkondis, hûvös finom szobában . Ezt kicsit sajnáltuk, mert ugye aludni itthon is lehet. Aztán esténként mászkáltunk a faluban.
Egyik nap megpróbáltuk gyalog a sólepárlót. Kalandos volt . De ezt a mászkálást sem bánom. Pydna után van egy elég jó kis strand . Sajnos ekkor jött némi szél, felhõsödés, esõcsapkodás. Rendíthetetlenek voltunk, mentünk tovább. Végülis napernyõ volt nálunk, gondoltam ha jobban zuhog, majd esernyõvé válik . Nem esett jobban. Elértünk a kikötõig, onnan kétfelé vált az út. Véletlenül és talán mert a tenger balra volt, arra indultunk. Megláttuk a kaput, zárva volt. El se mentünk addig, ott feladtuk (mint másnap kiderült, csak a kocsik miatt van a kapu, simán bemehettünk volan). Elindultunk vissza, természetesen a nem rövidebb úton. Na de sebaj, stoppoltunk. A bácsi nagyon kedves volt, ugyan Thessalonikibe ment, azért Makrigialos központig bevitt bennünket.
Pénteken Thessalonikibe mentünk magunktól. Közvetlenül nem megy oda busz, elõbb Katerinibe kellett menni (1,8vagy 1,9 euro/kop), onnan indult a busz (6 euro/kop). A buszvezetõ nagyon kedves volt, szól a másik sofõrnek, hogy várjon, bekísért a váróba, szólt a csajnak, hogy gyorsan szolgáljon ki bennünket. Rohantunk a buszhoz, felszálltunk, indultunk.
Thessalonikiben a Bécsben élõ rokonainkkal találkoztunk . Megebédeltünk (nekünk nem kellett volna), aztán kis mászkálás, beszélgetés, majd vissza. Rájöttünk, hogy már nincs Katerinibõl busz Makrira. A férjem kézzel-lábbal megkérte a sofõrt, tegyen ki a pályán Makrigialosnál. Nem mi voltunk az egyetlenek, akik ezt kértük . Lehajtott a pályáról, kirakott minket, majd visszament. Ez is nagyon rendes dolog. Hol képzelhetnénk el ezt itthon?? Stoppoltunk, felvettek és a szállóig vittek bennünket. Szóval van pozitív élmény, az emberek ott még mindig emberek, segítõkészek, és nem utálják a magyarokat, vagy egyáltalán a túristákat.
Vasárnap volt az Edessai kirándulás. Mivel kevesen jelentkeztünk, a szálló ütött-kopott kisbuszával mentünk. (30 euro/kop) Kétségtelenül nem volt luxus a körülmény, de nekem nagyon tetszettek a vízesések. Azt mondták, hogy most kevesebb víz volt, mint szokott. A nagy vízesésnél szivárvány volt a vízben, le is tudtam fényképezni. Be lehet menni a vízesés alá is, és volt ott egy kis barlang is (50 cent), de mi azt kihagytuk.
Azt hiszem másfél óra szabadidõt kaptunk, ez kicsit kevésnek tûnt. Tovább mentünk Noussába, az egy nemzeti park egy nagy hegy lábánál. Patakok csordogálnak benne. A patak mellett éttermek. Ott is hasonló tartamú idõt kaptunk - ott is tudtunk volna még maradni , de így is szép volt. Sokak szerint 30 eurot nem ért meg, különösen ha összehasonlítjuk a másnapi kirándulással, ami a Meteorák volt. Az 35 euro volt személyenként, rendes nagy légkondis busszal . Vagy 5 órát utaztunk, de istenem, hogy megérte!!! CSODÁLATOS volt - csupa nagybetûkkel. Az a rengeteg szikla!!! Aki látta már - tudja mit érzek, aki nem, az feltétlenül menjen el oda, ha teheti. Megálltunk egy ikonkészítõ boltnál. Bemutatták hogyan készülnek, és vásárolni is lehetett. Nem vagyok valami nagy vallásos, én csak képeslapot vettem. A pénztárnál le kellett adni a felét a jegyünknek, majd a buszon tombolaként funkcionált. Én nyertem a fõdíjat - egy kb. 15x18 cm-es Szent István ikont. Örültünk neki nagyon . Itt is elég szûkös volt az idõnk, a hivatásos idegenvezetõ miatt (aki nekem pl. egy picit sem volt szimpi - Dominiknak hívták).
Volt egy kisebb tûz a Meteorák lábánál, ezért kicsit a buszban "ragadtunk". Utána megálltunk egy étteremnél, ahol lehetett enni inni. Mi vittünk magunkkal kaját, ezért csak 1 kávét, 1 frappét és egy Colát kértünk. Ez kicsit húzós volt - 7 euro.
Hazafelé megálltunk az Apfrodité (nem biztos hogy így kell írni) forrásnál. Megmosakodtunk benne, vizet merítettünk az üvegünkbe. Ott nagyon olcsó volt a "bazár". Például egy bizonyos fajta hamutartó - gyújtó, gyújtótartó "készlet", ami Makrigialoson közel 8 euro volt, itt 2,50.
A Platamonas vár mellett jöttünk el - csodálatos. Elég jó fotókat lehetett csinálni a buszból is
Eléggé este értünk haza - de csodálatos élményekkel.
Másnap indultuk haza. Nem azzal volt baj, hogy 9-kor el kellett hagyni a szállást, ezt tudtuk, mindenhol így volt eddig is. Hanem azzal, hogy egyrész visszafelé is felszedhetett volna a busz, vagy ha már nem, akkor legalább szólhattak volna, hogy Parálián pihenõ lesz, és a fürdõruhát elõl hagytuk volna... Így én például ruhástól mentem be a tengerbe . Vissza fogok még menni Paráliára, az biztos. Nekem nagyon tetszett a hely "lüktetése" élete. A strand is sokkal jobb volt, bár ott azért elég sokan voltak , de még az sem zavarna.
Mindent összevetve: a negatív élményekkel együtt is inkább jól éreztem magam, igazi kikapcsolódás volt, szerettem - szeretem - szeretni fogom Görögországot, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Az ország maga a csoda - bármelyik részére megy is el az ember.
Nagyon örülök, hogy tulajdonképpen nagyon jól éreztétek magatokat. Sajnálom, hogy kicsit csalódás volt a hely, pedig azt gondolom valamennyien leírtuk mind a jó mind a rossz oldalát a településnek. Hát valóban, ha téged Parália nyüzsgése megkapott bizony Makri nem neked való hely. Tapasztalatom szerint egy nyaralás valahogy olyan mint egy gyermek születése: kis idõ múlva már a rossz emlékek elhalványulnak, csak a csoda marad meg az emlékezetben.
Ciamia én örülök, hogy befejezted az élményeidet. Ezt kellett volna megvárni... Tényleg apró figyelmesség kellene az irodáktól, mint nálad is közölték volna, hogy délután indul a busz vissza addig lehet fürdeni.
Mi Edassában találkoztunk magyarokkal, lehet pont ti voltatok??
Végre olvashattam a nyaralásotok szebbik oldalát is(most volt annyi idõm, hogy végig olvassam). Örülök, hogy ilyenek is voltak.
A vihart nem Te kavartad, de szerencsétlen módon nálad csapódott le. A beszámolód elsõ része csak a jéghegy csúcsa volt.
Legutóbb Csutek szerkesztette (2007-07-11 11:47:38), összesen 1 alkalommal
Gratulálok, hogy ti gyalog elmentetek a sólepárlóig.
Mi erre nem vállalkoztunk, csak robogóval. Biciklivel sem lett volna rossz, de az nem volt.
Hát pont az a legjobb strand ott a pydnai romok után, ami visszafordul Pydna felé, kár hogy rosszra fordult az idõjárás, mert ott kristálytiszta a víz és nincs növény. kb. 200 m-nél is csak térdig ér
Útban a Rio-Andirrio híd felé Nafpaktosban szálltunk meg, s bõven volt még idõ egy kis sétára a hangulatos kikötõben és környékén. Nem kis meglepetésünkre Cervantes szobrára akadtunk. Hogy kerül ide és éppen a védõfal mellé? Itthon aztán kiderült…
Katonáskodása idején – az egyébként kalandos életû - Cervantes csatlakozott a Nápolyban gyülekezõ, Oszmán Birodalom ellen induló spanyol hajóhadhoz. Részt vett a lepantói csatában, ahol megsérült és örökre lebénult a bal keze. Az író nagyon büszke volt a dicsõséges gyõzelemben vállalt szerepére, innen kapta ragadványnevét: el manco de Lepanto (Lepanto rokkantja). Ennek állítottak emléket Nafpaktosban.
Zsófi!!
Látom nemsokára indulsz Makrira jó utat. Mi is el akarunk látogatni oda a jövõ hónapban . Majd várjuk az élménybeszámolót!!
Az ouzót pedig naranccsal isszuk elõször!!! AZTÁÁÁÁN?
M.
Beleolvastam a beszámolóidba (a negatívba és a pozitívba is). Én dolgoztam kint, mint csoportkísérõ. A te leírásod alapján nem sok görög nyaralásban volt részed. Ahogy már ratio barátunk írta, a légkondi mindenhol folyat, eza kondenzvíz. Tény, hogy az elvezeését jobban is meg lehet oldani, de nem halálos és csak hogy megnyugtassalak, Athén mellett egy jobb kategóriájú szállodában laktunk, ott is tocsogott az erkényen a víz. Az is tény, hogy az ókori õseik sokkal jobb csatornahálózattal rendelkeztek, de õket így kell elfogadni, szeretni
Az, hogy te nagy dohányos vagy és nem áll meg 20 percenként a busz, azt ne csodáld! Ott van másik legalább 40 ember is, akik lehet, hogy pont a minél kevesebb megállást preferálják, hogy elõbb "célba érjenek". Az, meg hogy nem az elsõ hely volt a tietek... lehet, hogy más elõbb megkérte. Ezek a csoportos/társas utak hátrányai. Engem személy szerint a legjobban a kínai sportcipõbõl elõbújó lábak szaga irritált, fõleg mikor nyugovóratér az ember - a buszon, persze A Dias az apartmanok közül amúgy az egyik "komolyabb" kategória. Ott legalább van zuhanytálca, bár így is van mit felmosni A legtöbb apartmanban csak egy összefolyó van a padlón, és Isten ments, hogy egy zuhanyzás elõtt elöl maradjon a WC papír!!!!
Nyugis, unalmas hely Makri??? Hát tény, hogy nem egy Las Vegas, de ha választani lehet, inkább ott, mint egyébb más helyen! Szakemberként tudom, hogy szükség van Katerini-Paralia tipusú üdülõhelyekre. Jó fiataloknak, bulizósoknak, stb... viszont 3 éve voltam ott utoljára és megállapítottam,, hogy rosszabb a hely, mint valaha. Az egész a józsefvárosi piac élményét idézi. A milliós tömeg és az ócska kínani cuccok, giccsek, amit itthon is megvehetsz, az egymás fenekében lévõ appartmanok (te eszel és szinte látod, hogy veled szemben a WC-n ülnek), a fülledt meleg a rostonsült - néha odaégetett - szaggal, meg a sültkukoricával... Hát nem tudom... A legjobban az bánt, hogy az egyik belsõ terére egy akkora apartmant kezdtek el építeni, hogy tragédia. Mellette meg már "áll" egy totál kínaicipõs épület... Hát gratulálok. A strandja meg olyan zsúfolt, hogy... inkább nem mondom. És az egész jellegtelen! Az ortodox templomon és a feliratokon (bár a görögbõl van kevesebb) kívül semmi nem görög. ennyi erõvel Olasz, Horvát vagy bármelyik mediterrán országban lehetnél! Arra felel meg, hogy fiatalok kiutazzanak igyanak, bulizzanak, kajáljanak, strandoljanak és érezzék jól magukat. Ezt a helyet erre találták ki és ennek a funkciónak totál meg is felel. De ennyi! És volt még egy dolog, amit nem értettem: Egy csomóan mentek az utcán és kameráztak... Gratulálok! Iszonyú érdekes filmeket lehet készíteni...
Szóval inkább nyugodtan alszom és pihenek egy halászfaluban, ha meg bazározni és bulizni a akarok, beugrom...
Szóval jól gondold meg Paráliát