A biztonsági öveket is nézik és egy most megkötött jogsegély egyezmény keretében a 70 €-nál magasabb büntiket itthon is behajtják
(én tavaly parkolásért begyüjtöttem egy 68 €-t )
Larissáig tényleg három kapu van, de idõnként az egyiknél nem kell fizetni.
Sziasztok!
Mi idén megyünk elõször autóval és lenne három kérdésem. Jó pár oldalt visszaolvastam már, de nem láttam ezekre konkrét választ.
1. Szerbiában-Macedóniában-Görögországban is 50-90-130 km/h a mérvadó sebességhatárok? Valahol olvastam itt 60 km/h-t Macedóniában, ez egyedi eset vagy ott annyi a lakott területen megengedett?
2. Mennyire veszik komolyan külföldön a biztonsági öv bekapcsolását a hátsó ülésen? Máshol is kötelezõ, mint elméletileg nálunk?
3. A Thesszaloniki - Kalambaka (Meteora) útvonalon kell-e autópályadíjat fizetni? Saját okoskodásom alapján egyszer kell 2 eurót, de ezt így konkrétan sehol nem láttam leírva.
Elõre is köszönöm a válaszokat!
1) NEM (ezek netes adatok, figyelj a határon a kiírásra)
nálunk: 50,90, 110, 130
Szerbia 60,80,100,120
Macedónia: 50,80,100,120
GR: 50,?,110,120
2) Én nem kockáztatnék!
3) Szalonikitõl 3x kell 2€-t fizetni:
10-es kapu Malgara
9-es kapu Leptokayra
??? Tempi völgye
https://motorways-exitlists.com/europe/gr/a1.htm
Ezeket a térképek is jelzik, de érdekes, hogy a hivatalos Ap oldalon az utolsó 2 egy azon számozás alatt van.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
Sajnos régen jártam külföldön autóval, mert eszembe juthatott volna, hogy a határon ki vannak írva ezek az infók!
A hátsó biztonsági övnek a csajok nem örülnek, majd meglátjuk, hogy fogjuk csinálni. Mindenesetre nem olvastam olyanról akit emiatt büntettek volna meg.
Nem akartam bonyolítani a dolgot, de a fizetés tényleg változó. Pl. Leptokariánál Larissa felé nem kell fizetni, de visszafelé igen! (Június végén még így volt.)
Most érkeztünk haza Toloból, ezért csak néhány szó a legfontosabbakról. Késõbb részletesen is írok.
1. Macedónia autópályadíjak: tökéletesen mûködik az, hogy a kapunál a hapsi kezébe nyomsz 1 (egy) eurot és intesz, hogy nem kéred a papírt. Oda-vissza mûködött mindkét helyen. (A középsõ szakaszért nem kell fizetni, mert építik)
2. Hazafelé a görög határ után 100 méterrel (még a macik elõtt) van egy JÓL ELLÁTOTT vámmentes bolt!!! Mindent meg lehet venni, amire szükség lehet. Italok, édességek, apróbb ajándékok, szb. Ezen kívül ruházat is van. Most REPLAY akció folyik, minden 50% OFF.
Példa:
1 üveg MAKEDONOKOSZ bor (nagyon finom) üdülõhelyeken 4,5 Euro, városokban 4,00 Euro, itt pedig 3,00 Euro
1 üveg OUZO városban 4-6 Euro, itt ugyan az a márka 2-4 Euro
Cigi: 1 doboz PallMall görögországban 1,8 Euro (már ez is olcsóbb mint itthon), itt 1,5 Euro
Ha nem akartok rizikózni, már odafelé is be lehet ugrani és felmérni a terepet.
FIGYELEM!!!! Az itt vásárolt termékek nem számítanak EU-s beszerzésnek, ezért érvényes rá a szokásos vámkorlátozás! 1 fõ= 1 karton cigi, 1 üveg égetett szesz, stb. A vámosoknak jogában áll megkérdezni, hogy milyen elvámolni való akad a poggyászban. Tõlünk is megkérdezték, be is néztek a csomagtartóba, de nem kekeckedtek!
3. Szerb/Maci rendõrök: egyenes, nyílt szakaszokon nem voltak, inkább a keresztezõdéseknék, hidak alatt bújtak meg. Ahol sebességkorlátozás van, sokkal jobban figyeljetek!
Engem sem oda, sem vissza nem csíptek meg!!! pedig jöttem rendesen. Thesszaloniki - Budapest 9 óra 30 perc határokkal (nem volt nagy dugó), tankolásokkal, természeti szükségletek kielégítésére szolgáló pihenõkkel.
Sziasztok!
1. Macedónia autópályadíjak: tökéletesen mûködik az, hogy a kapunál a hapsi kezébe nyomsz 1 (egy) eurot és intesz, hogy nem kéred a papírt. Oda-vissza mûködött mindkét helyen. (A középsõ szakaszért nem kell fizetni, mert építik)
1€ = 60 dénár
Az egyik kapunál 50, a másiknál 60 dénárt kell fizetni. Akkor most ez miért jó?
Sziasztok!
1€ = 60 dénár
Az egyik kapunál 50, a másiknál 60 dénárt kell fizetni. Akkor most ez miért jó?
Szerintem azért, mert nem kell a kánikulában azzal tölteni az idõt a határon, hogy mászkálunk a pénzváltóhoz. Piti összegrõl van szó az egész úthoz képest. Pontosan kiszámolni úgysem lehet, a maradék miatt megint mászkálhatunk cukorkáért visszafelé. Így még borravalót is adtunk, s idõt is nyertünk. Ezzel együtt én is váltottam, de valószínûleg utoljára.
Mi is csak azért váltottunk Mac. denárt, mert várni kellett majd fél órát a másik autóra. Egyébként a barátaink is azt mindták fizetnek euroval, nem gond, nekünk meg éppen a szükséges összeg maradt tavalyról.
Ha a helyzet nem változik és legközelebb egyik féle dínár váltásával sem bajlódom: euro és kártya.
Mi sem akarunk váltani sehol, csak euro + Maestro.
Viszont ahogy gorogautos írja, hogy nem kéri a papírt, az nem gond, hogyha megállít a rendõr és nincs papír? Egyáltalán milyen papírt nem kér?
Nos az ablaknál fizetés után kapsz egy befizetési bizonylatott, blokkot, ami igazolja te fizettél. Igen, nekem is eszembe jutott, ha ez nincs meg nem kérheti valaki? Elvileg a kapus módszer miatt nem kerülheted ki a fizetést, én mindenesetre mindig gondosan elteszem ezeket a cetliket. Még most is megvannak sorrendbe rakva.
Nem hiszem, hogy a blokk hiánya gond lehet. Ha a pályán megy valaki, a kaput nem kerülheti ki. A kapu után viszont sok le- és felhajtó van, ahol nincs újabb kapu. Ha valaki a két kapu között jön fel, csak a következõnél fizet, s ha elõbb kimegy, akkor sehol. Akkor miért kérnék a blokkot?