Én nem mondanám magam kezdõnek!
Csak 2004-ben 7 országban jártam (busszal és privát autósként is) 15.000 km-t mentem Csehországtól Törökországig Karlovi Varitól Isztambulig és nem mondanám, hogy az idén féltem volna, hogy nem találok simán le Görögországba, (még térképet sem sokszor használok, útleírásokat meg még annyira sem) de jó volt ezt a - már elsõlátásra pontos(-nak tzûnõ)infókat tartalmazó - irományt átfutni...
Amúgy ez nem a klszzikus útleírás, ahol nevezetességeket és egyébb hasznos/tudományos infókat olvashatsz! Ne keverjük össze! Ez inkább egy "útmutató" a minél egyszerübb, zökkenõmentes utazáshoz. Célja nem a lexikális tudás fejlesztése! Na és ráadásul még érdekes, mint olvasmány is.
Nos tény és való, hogy az idén mi sem nyomtattuk ki Stevie leírását, de azért mint minden évben most is elolvastuk. Anno az elsõ években egész úton ott volt a kezünkben, fõleg Bulgáriában, és jókat mosolyogtunk, hogy opsz tényleg ott a rendõr! Én nagyon örülök, hogy van egy ember aki veszi a fáradságot, hogy ezt a leírást minden évben frissítse. Ma már térkép és minden féle leírás nélkül is elindulnék bármikor, fõleg az itteni infok birtokában.
Azért ezt a 9 és fél órás menetidõt én tutira nem teljesítem, inkább betartom az elõírásokat mint hogy fizessek akármennyit is. Hát én ilyen nyuszi vok.
Tudod valahogy elkerülte a figyelmemet a határmenti MOL kút (mert nem terveztem csak Lapovónál tankolást - de több lett a fogyi és itt már láttam is, hogy kell valami elõbb, mert nem érek oda és nem akartam túl váltani magam dínárban sem). Pedig sokkal jobb lett volna a határ utáni MOL kút, mert ugyanúgy kártyás, mint ideát, beszélnek magyarul és nem 293, hanem 274 a benzin. Ezt azért írtam, hogy másoknak hasznos legyen.
Lehet, hogy itt naprakész az infó (többé kevésbé 1-2 hüleség is bekerül), de nagyon nehéz visszahámozni, meg sok a sietõs ember is és sok a közbensõ sok féle válasz is.
A 100 km-rõl viszont más a véleményem, mert hazafelé Macedóniától nem sok kúttal taliztunk, majd igen megörültem az elsõ JP-nek (JugoPetrol), ahol tudtam kp-re tankolni, hiszen akkor már égett egy ideje a benzinlámpa
Szia
nem kell, hogy megijedj, mert ti autouton mentek majd, ez meg Kososvo hataraban tortent,del Serbiaban, ez most tortent meg es valoszinuleg soha tobbe. Mi most jottunk meg a napokban Gorogorszagbol, es semmi baj nem volt. Azt ajanlom, hogy Leskovac utan, egeszen a Gorog hatarig ne aljatok meg, ha nem musaj. Nincs is nagyon szep hely pihenesre, meg nem is szep.
Sziasztok!
Segítség!
Azt hallottam, hogy órákat kell várni Röszkénél a vendégmunkások miatt. Aki most jött haza, mit látott? Mi csütörtökön este lépnénk ott át a határt, szerintetek akkor is erre lehet számítani, vagy hétköznap este más a helyzet?
Akkor nem értem visszafelé, hogy számoltad el magad, mert itt az átlag, az utolsó görögországi Shell kútnál megtankol, és egészen Szerbiába a Mol kútig kibirja féltank benzin fogyás mellett. Akkor ti most kis autóval voltatok ezekszerint? De azt is írtuk, hogy Macedóniába nem érdemes tankolni, és azt hagyja ki mindenki, kb. 200 km maga az ország. Ahogy átlépjük a Szerb határt onnantól fogva 150-250 km már van szerb kút. Pontosan ezt nem tudom, mert éppen ezt nem mértük le.
De jó ötletnek tartom, hogy beszámolódban vagy a leírásodban feltüntesd a kútakat, ilyen összegzõ írást még nem csinált itt senki.
Petros!
Én nem rólad állítottam, csak általánosságban gondoltam aki még nem volt kint autóval Görögországban annak nagyon hasznos lehet. Amikor mi mentünk ki elõször akkor sokat segített nekünk Rebi és Zeus, mint gyakorlott utazok ezen az úton. Sokkal többet jelentett, mint a leírás számunkra.
Az E75 pedig csak egyenesen kell menni egyedüli letérõ Belgrádban van és az táblával jelezve van, hogy merre kell menni, tehát nem hiszem, hogy nehéz kitalálni Görögországba. Persze én csak egy nõ vagyok, és másképpen láthatom a férfiak bonyolult gondolatait errõl a témáról.
Mi aug 24-én este 10 körül indulunk Sartiba 8-an. Csak azt nem tudjuk, hogy merre biztonságosabb éjszaka. Én Macedonián át akartam menni, de valamelyik kitalálta, h Bulgária az jobb. Most hallottam hogy a szerbeknél meg fosztogatják a turistákat. Ha valaki tud valamit, írjon.
Mi holnap indulunk. A fosztogatás miatt nálunk is felmerült Bulgária. De el is vetettük. Ahogy én értelmezem ez nem az autópálya melett volt. Mire odaérünk hajnalodik.
Mi aug 24-én este 10 körül indulunk Sartiba 8-an. Csak azt nem tudjuk, hogy merre biztonságosabb éjszaka. Én Macedonián át akartam menni, de valamelyik kitalálta, h Bulgária az jobb. Most hallottam hogy a szerbeknél meg fosztogatják a turistákat. Ha valaki tud valamit, írjon.
Szerbiában, egyedül a Belgrádtól 100 km-re levõ OMW kúton szoktunk megállni. Ott ugye, meg nem valószínû, hogy fosztogatnak, fizetni csak a benzinért kell. Én a helyetekben, felejteném a Bulgár utat, volt már benne részünk... Sokkal gázosabb, meg hosszabb is, ( fõleg idõben ) mint az E 75-ös. Ez a fosztogatós téma meg nem is ott volt.
Akkor nem értem visszafelé, hogy számoltad el magad, mert itt az átlag, az utolsó görögországi Shell kútnál megtankol, és egészen Szerbiába a Mol kútig kibirja féltank benzin fogyás mellett. Akkor ti most kis autóval voltatok ezekszerint? De azt is írtuk, hogy Macedóniába nem érdemes tankolni, és azt hagyja ki mindenki, kb. 200 km maga az ország. Ahogy átlépjük a Szerb határt onnantól fogva 150-250 km már van szerb kút. Pontosan ezt nem tudom, mert éppen ezt nem mértük le.
De jó ötletnek tartom, hogy beszámolódban vagy a leírásodban feltüntesd a kútakat, ilyen összegzõ írást még nem csinált itt senki.
Petros!
Én nem rólad állítottam, csak általánosságban gondoltam aki még nem volt kint autóval Görögországban annak nagyon hasznos lehet. Amikor mi mentünk ki elõször akkor sokat segített nekünk Rebi és Zeus, mint gyakorlott utazok ezen az úton. Sokkal többet jelentett, mint a leírás számunkra.
Az E75 pedig csak egyenesen kell menni egyedüli letérõ Belgrádban van és az táblával jelezve van, hogy merre kell menni, tehát nem hiszem, hogy nehéz kitalálni Görögországba. Persze én csak egy nõ vagyok, és másképpen láthatom a férfiak bonyolult gondolatait errõl a témáról.
Igen Kriszta!
Ebben csak az a "bibi", hogy István az elsõk között volt, aki az idén kivezetett és -mint sokan írták is - rengeteg változás történik/történhet, fõleg a szerbeknél...
Így azok se nélkülözzék a hasonló leírásokat, akik évente utaznak Görögországba!!!
Na ez a nem mindegy!!!
Sõt jól megszívhatjuk, ha rutinból vezetünk. Amúgy egy klikk és al eglassúbb nyomtató is 10 másodperc alatt kinyomtatja és (azt hiszem 3-4 oldal) 80 g/nm-es papírral számolva nem több plusz súly, mint 40-60 gramm! Összehajtva meg szinte elfér bárhol a kesztyûtartóban
Mindenki aki Bulgárián keresztül akarna menni:
Nos mi már többször megtettük mindkét útvonalat, de én Macedónián keresztül mennék csak. Azért Bulgáriában sem jobb a közbiztonság, csak ezért nem választanám. Itt szinte végig autópályán, autóúton mehet az ember és rengeteg magyarral találkozik. A sokat szidott rendõröknek is meg van az elõnyük, valami biztonság érzetet adhatnak. Megállni meg pontosan azért szoktunk a MOL és OMW kutaknál mert ott biztonsági õrök vannak a parkolókban.
Azért a Bulgáriai útnak is vannak elõnyei: bár lassabban lehet haladni, de vannak nagyon szép helyek útközben.
Tény, hogy ilyen rendõrségi hírek nem erõsítik az ember biztonságérzetét, na de sajnos ilyen akár itthon is elõfordulhat.