Köszönöm szépen a részletes válaszodat. Már egyszer elolvastam az összes Krétai hozzászólást és ahogy emlékszem Te ott vagy a szeren Krétából, mert ha jól emlékszem a férjed Krétai. Ugye?
Szóval, ha valaki tudná, hogy Heraklionból indul-e közvetlen Gramvoussára, akkor az Te lennél. Bérelni valószínüleg fogunk egy kocsit, de csak 1 napra. Ha belegondolok, hogy 3-4 órás út, akkor nem is olyan vészes, talán....
Stalis - Gramvoussa útszakaszon mit lenne érdemes még megnézni? Elsõsorban természeti szépségre gondolok, ugyanis gyerekkel megyünk, õt még az ókori csodálatos építészeti remekek nem érdeklik.
Olvastam, hogy Gouvesebn van egy akvárium, eddig erre gondoltunk.
Szóval még egy-két ötlet jól jönne....
Szia
Stalisból szerintem a legjobb választás Spinalonga BBQ-val egybekötve. Knossosba egyedül menj, a távolsági busszal (a Hotel Blue Sea elõttt áll meg, Heraklionban pedig a 2-es számút kell keresni az állomáson, de jegyet ne a buszon vegyél, hanem mellette, egy bódéból). A Knossosi kaland maszek úton megoldható 18 euróból oda-vissza, a BELÉPÕVEL EGYÜTT!! (szervezetten kb 100 euró, megnézheted a lassithi fennsíkon ezért a krumplifüödeket plusszban) Ja, és maszekban egy heraklioni városnézés is belefér, ami szervezetten elmarad:)
A Krétára (oda-vissza)utazásról írhatnál pár sort...
(melyik kikötõbõl mentetek, kompjegyárak, idõtartamok, stb.)
Én is tervezem, hogy majd valamikor elmegyünk Krétára is autóval.
Szia Jox!
Végül Pireusból mentünk, mert Githeoból nem volt azon a napon komp, amikor nekünk jó lett volna. Anek Lines-szal utaztunk, oda a Kriti II-vel, vissza a Kriti I-gyel jöttünk, iszonyatos nagy kompok, 6 emeletesek. Este 9-kor indult és reggel 6-ra értünk Heraklionba. A visszaút ugyanígy éjszaka.
Kompjegyár egy útra: személyautó 80 EUR, 70 EUR/2 fõ. Oda-vissza 2 fõ+1 autó=285 EUR.
Bizonyos napokon visszafelé van nappal is komp, de sajnos amelyik nap mi jöttünk, csak éjszaka volt, pedig úgy terveztük, hogy vissza nappal jövünk, hogy lássuk a tengert. Pont ezen az egy napon nem volt, de így is nagyon élveztük.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok.
Heraklionban kötöttetek ki? Ebben az árban volt kabin is a hajón?
A szállást elõre lekötöttétek vagy ott helyben kerestetek?
Ahogy számolgattam így sem volt olcsóbb, mintha repülõvel mentetek volna.
Hány nap alatt értetek ki?
Heraklionban kötöttetek ki? Ebben az árban volt kabin is a hajón?
A szállást elõre lekötöttétek vagy ott helyben kerestetek?
Ahogy számolgattam így sem volt olcsóbb, mintha repülõvel mentetek volna.
Hány nap alatt értetek ki?
Szia Ferrari!
Igen, Heraklionban kötöttünk ki. Az árban nem volt kabin.
A szállást interneten foglaltam Hersonissosban is és Plakiasban is.
Este indultunk, 2. nap közbeiktattunk egy pihenõt Edessában és Korinos beacen, 3. nap Pireust néztük meg, éjjel átmentünk Krétára, 4. nap reggel 6-kor értünk Heraklionba. Visszafelé szintén beiktattunk 1 nap pihenõt Korinos beacen, így nem volt olyan fárasztó.
Mivel az egész szietet bejártuk, összesen 5 ezer km-t mentünk, ezért a repülõ+kocsi bérlés ilyen sok napra a duplája lett volna, mint amibe így került. Repülõvel ezen a pénzen csak 1 hetet tudtunk volna eltölteni. Én is számoltam, mielõtt belvágtunk.
A másik ok, amiért a kocsi mellett döntöttünk, hogy út közben is szeretünk spontán megállni és megnézi azt, amihez éppen kedvünk van (odafelé pl. Edessa, Methoni, Makrigialos, Korinos, Olimpik Beach, Kamena Vourla, Termopile-i emlékmû, visszaúton hajókázás a Tembi-n, Katerini, Korinos). Igaz vannak helyek, amiket már többször láttunk, mégis minden utunk alkalmával újra és újra megnézzük. Ez sokkal több volt, mint egy Krétai út. Mi az ilyen utakat élvezzük, több mint 10 éve így szervezzük az útjainkat, hogy ami belefér, az minden jöhet, nem csak a célállomás.
A leprások szigetére ha átmegyünk hajóval, mennyi idõ van szabadfoglalkozásra, vagy bármelyik késõbbi járattal vissza lehet jönni?
Szia,
Mi nem szervezetten mentünk, hanem ott kerestünk maszek járatot. Nagyon sok kishajó vár arra, hogy átvigye a szigetre a túristákat. A legutolsót választottuk, 7 EUR/fõ volt oda-vissza. Csak ugyanaz a hajó hoz vissza, másik nem vesz fel. A mi hajónkkal is akart visszajönni olyan, aki másikkal ment, de nem hozták vissza, meg kellett várnia azt a hajót, amelyikkel átment. A kapitány elmondta, hogy 1 órát lehetünk a szigeten, megmondta, hogy mikorra érjünk vissza. Mielõtt kikötöttünk volna, körbe vitt bennünket a sziget körül és angolul elmondta a történelmét. Megkínált bennünket cukorkával. Nagyon szép tiszta volt a fedélzet, ragyogott minden, kb. 10 percet vártunk az indulásra, addig pár szót beszélgettünk. Nagyon kedves és korrekt volt, mint általában a görögök.
A leprások szigetére ha átmegyünk hajóval, mennyi idõ van szabadfoglalkozásra, vagy bármelyik késõbbi járattal vissza lehet jönni?
Szia,
Mi nem szervezetten mentünk, hanem ott kerestünk maszek járatot. Nagyon sok kishajó vár arra, hogy átvigye a szigetre a túristákat. A legutolsót választottuk, 7 EUR/fõ volt oda-vissza. Csak ugyanaz a hajó hoz vissza, másik nem vesz fel. A mi hajónkkal is akart visszajönni olyan, aki másikkal ment, de nem hozták vissza, meg kellett várnia azt a hajót, amelyikkel átment. A kapitány elmondta, hogy 1 órát lehetünk a szigeten, megmondta, hogy mikorra érjünk vissza. Mielõtt kikötöttünk volna, körbe vitt bennünket a sziget körül és angolul elmondta a történelmét. Megkínált bennünket cukorkával. Nagyon szép tiszta volt a fedélzet, ragyogott minden, kb. 10 percet vártunk az indulásra, addig pár szót beszélgettünk. Nagyon kedves és korrekt volt, mint általában a görögök.
Köszi
Mi se szervezetten akarunk menni, tehát akkor ugyanaz a hajó visz vissza is.
Biztos elég lesz az az egy óra is
Szia Ancsi,
Elsõsorban Ierapetrát,amely 2 részbõl áll:Kato Mera és Pano Mera-ból,
Kato Mera az öreg városrész,nagyon hangulatos,leginkább egy középkori városrészhez hasonlít,szûk,keskeny utcácskákkal,kis házakkal.Több látnivaló van ott pl.Aghios Georgios templom.
Pano Mera az újabb városrész,szélesebb utcákkal,nagyobb házakkal.A központban van a városháza,és egy múzeum is.
Környéken a látnivalók:Kelet felé Kato Zakro(régészeti szempontból igen fontos a Zakroi Palota),észak felé Vai,a természetes pálmaerdõ(csalódhatsz,mert kicsit sárgásak a pálmák,mintha száradnának,nincs üde zöld színük,és nagy a tömeg).Tovább haladunk nyugat felé,köv.célpont lehet Sitia majd Gournia,szintén régészeti szempontból fontos.Aztán Agios Nikolaos,tõle északra Elounda,majd Spinalonga a leprások szigete.De ott van a környéken Kritsa(régészet),barlangok közül
a Dikti,vagy Panagia.Még sorolhatnám,van választék.Ezekrõl a helyekrõl
találsz részletes beszámolót,vagy itt ha visszaolvasol,vagy a" látnivalók Krétán" topicba(fotókat is),és az infók oldalon is,talán megkönnyíti a döntést.Ez csak a sziget "nagyon"keleti része,még rengeteg fontos hely van.
Jó kutatást kívánok
Köszönöm a kimerítõ választ mono. Már az egész fórumot és a látnivalókat is átolvastuk, útikönyvet is beszereztünk.
Nem tudod? Quadot tudunk bérelni, hogy azzal járjuk körbe a környéket?
Én idén júniusban voltam Ierapetra mellett (kb. 25 km-re keletre) Makri Gialoson. Ierapetra nagyon hangulatos kis város, gyönyörû szép a tengerparti sétánya. Sajnos a tengerpartja szerintem nem a legjobb, de ahol mi voltunk Makri Gialoson, isteni a strand. Lassan mélyül a víz és homokos a tengerpart.
Kirándulni érdemes Knosszoszba, Heraklionba, Kritsába, Agios Nikolaoszba, Spinalongára és a keleti partra (Kató Zakros, Xeracambos)
Az utazáson készült fotóimat megtalálod a "Fotóalbum"-ban "Kelet-Kréta 2007. június" címszó alatt. 6 db album a különbözõ látnivalókról.