Segítségeteket szeretném kérni, szeptember 20-án megyünk Athénba repülõvel s további tervekben Peloponnészosz szerepel, kérdésem, hogy normális útikönyvet tudnátok ajánlani, amit eddig találtunk ott peloponnészosz belefér 22 oldalba:(
Elõre is köszi
Éva
Éva!
Azt kifelejtettem, hogy nézd meg a Tesco-ban! Én végül ott vettem a térképet (h.apci 3. linkje). Ott a többi fenti linkekben lévõ könyveket akciózták (júli elején). Lehet, hogy még van belõlük.
A többi könyv meg az, amikrõl beszéltem: gyönyörûek, mivel tele vannak képekkel, de sajnos sok hasznos dologra nem térnek ki és nem olcsók. Én csak a Nyitott szemmel Görögországbant vettem meg vagy 3 évvel ezelõtt, de azzal sem sokra mentem. Pl: Pellánál megálltunk, elõvettem és ha nincs ott a jó öreg "panorámás", sok mindent nem tudtam volna meg a helyrõl
De szerintem, ha más nincs, a neten keress rá dolgokra és ha úgy látod hasznos, nyomtasd ki
vojandi:,
"Csak azért kérdeztelek, mert a legtöbb magyar nem megy el a Peloponnészoszra, mert "jajj, az messze van és drága"."
Én éppen azért mentem oda, mert a többiek nem. Ez persze így nem igaz, de nem szeretem a "túristaparadicsomokat", így a legkevésbé sem vonz a Katherini környéki magyar kolonia. Voltam ott, még a turista roham kezdetén, de már akkor sem tetszett, láttam a Chalkidikit is 20 éve, amikor még "szûz" volt, tudom mi veszett el. Így aztán a magamfajta egyre délebbre kényszerül és elöbb-utóbb a Peloponnesosra vágyik. Nekem ez már régi álmom volt, tulajdonképpen senki sem ösztönzött, illetve a történelem, meg a kíváncsiság. Persze olvastam róla, az itt említett könyveket is, meg az Internet is sokat tud segíteni, így pl. ez az oldal is.
Mit értesz azon, hogy drága? Odautazni, legalábbis nekem, +1 tank üzemanyag, azaz 50euro. ( persze ez duplán, mert vissza is kell jönni ) Az egyéb költségek, szerintem nem magasabbak mint északon. Nem gond, ha messze van, én utazni szeretek és nem "nyaralni". Nem kell egymenetben végig menni, meg lehet állni útközben 1-2napot pihenni, nem lóverseny ez. Mivel ezt már Te is kipróbáltad, gondolom tudod mirõl beszélek.
Bizony, engem is megfogott, amint tehetem vissza fogok menni.
Addig is reménykedek, hogy a többségnek továbbra is messze lesz.
Én már jártam a görög szárazföld minden részén. Mindehol vannak zsúfolt és kevésbé zsúfolt helyek/területek.
Szerintem a Peloponnészoszon sincs kevesebb turista (sajnos...), és Tolon pl rengeteg magyar van.
Az angolok és fõleg a németek vannak sokan, õk repcsivel utaznak, így nekik a Peloponnészosz nincs messzebb, mint a többi görög terület.
De, ugyanúgy mint máshol a tursiták itt is inkább csak a tömegcentrumokban, fontosabb látnivalóknál gyülekeznek.
A Peloponnészosz olyan mint egy nagy sziget, rengeteg látnivaló van és hosszú a tengerpartja.
Egyetértek Veled. Én sem vágyom Katherini környékére. Vagy sziget vagy minél délebbre, ahol igazi görög hangulat van.
Északon is van görög hangulat.
Ez valami tévhit vagy hiányos tapasztalat lehet, hogy csak a déli részeken van görög hangulat... Kerülni kell a tömegcentrumokat, ez a lényeg.
Egyébként Keterini nem is északon van, de godnolom Te sem így értetted.
(A Paraliára utazók nagyrésze egyébként nem is az igazi göröghangulatot, hanem a discokat keresi, nekik tökéletes hely.)
Szerinted Kréta északi partvidékén van igazi görög hangulat?
Én nem azt írtam, hogy Katherini északon van. Azt írtam, hogy minél délebbre megyek, ha megyek.
Egyébként én is a tömeg túristaparadicsomokra gondoltam.,
Kréta északi részén sincs. Ez nekem az idén így alakult. Írtam már többször, hogy nem oda akartam menni, csak nem volt hely ahova szerettem volna, a barátaink meg ragaszkodtak Krétához.
Ez van, egyszer kibírom.
Kréta északi részén sincs. Ez nekem az idén így alakult. Írtam már többször, hogy nem oda akartam menni, csak nem volt hely ahova szerettem volna, a barátaink meg ragaszkodtak Krétához.
Ez van, egyszer kibírom.
Félreértettél.
Kréta nagyon jó hely, jó választás, mi már 4-szer jártunk ott.
Abszolút egyetértek veled. Jox azt mondja, az északabbi (nevezzõk így) részek (nekem Athéntól felfelé minden északnak számít ) is görögösek. Egész biztosan így is van, ebben semilyen kétséget nem vonok, arra felé nincs sok tapasztalatom, csak Stavrosból. Inkább úgy érteném ezt az idézõjelben görögösebbet, hogy a Peloponnészosz elszigeteltebb, eleve mert messze van mindentõl, meg azért is, mert a nagy hegyek miatt nem annyira könnyen járható be minden zuga. Én irtózom a tömegektõl, ezért menekülünk mi is minden évben a lehetõ legérintetlenebb helyekre, a ritkábban látogatott szigetekre. Szóval ebben hasonlóképp gondolkozunk.
A 3 hetes pelop. körutazásunk során egyetlen magyar rendszámú autót nem láttunk és Tolón kívül egyetlen magyar szót sem hallottunk. Viszont tele volt a Pelop. németekkel, akik autóval, vagy lakókocsival mentek. De inkább a középkorú, idõsebb korosztály volt. Sajnos a fiatalok csak szórakozni akarnak, nem veszik a fáradtságot, hogy ilyen eldugott helyeken járkáljanak. Szóval ezek miatt fogalmaztam neked úgy, hogy ritka az a magyar, aki oda utazik.
Azt, hogy drágább lenne, én nem nagyon vettem észre, nem is magam miatt írtam, hanem mert idegesítõ, hogy a legtöbb ismerõsömtõl ezt az elhárító válszt kapom, amikor próbálom rávenni, hogy nézzék már a Pelopnnészoszt, hogy az nekik túl drága. A legtöbben ez alatt azt értik, hogy dupla út autóval, dupla benzin, nincsenek az olcsóbb utazási irodáknak szállásai, ez miatt kicsit többet kell kiadni a szállásért.
Nekem nagy vágyam, hogy visszamenjünk újabb három hétre és majd azokat a részeket járjuk be, amik kimaradtak az elsõ alkalommal. Egyelõre ez még várat magára, mert telhetetlenek vagyunk és szeretünk egy évben 2-3-szor szabira menni és utazni. Ha kiveszem egyben a 3-4 hetet, akkor egész évben nem mehetek máshova. Ezzel pedig egylõre nem tudok megalkudni.
Bocsánat, ha nagyon elkanyarodtam, de válaszolni akartam Triznyáknak.
Hát bizony ez így van; egyre több energiát kell fordítani rá, hogy az un. igazi görög (és nem az egyre gyakoribb mû) görög hangulatot meg lehessen találni. A mi a legszomorúbb, hogy a terngerparti települések vesztik el leggyorsabban korábbi bájukat. Szedegetem is össze rendesen a morzsákat, amit itt-ott találok, s végén felteszem majd egy térképre, aztán már csak össze kell kötni a kis pontokat, s jöhet a nagy görög körút, aminek a fele csodálatos strapa, a másik fele pedig édes pihenés egy eldugott zugban.
Nagyon kedvesek vagytok köszönöm a sok segítséget, megpróbálom a Panoráma kiadótól megszerezni az új kiadást, de sajnos még nem látam. Ha nem lesz veszek egy régit valamelyik antikváriumban. Az viszont tény, hogy a leírásokban sokat végigolvastam s nagyon jók abból is már nyomtatam ki. Köszi.
Andi, szerintem nem csak a pénz miatt nem mennek peloponnészoszra az idõ sem elég én max 10 napra (naptári) mehetek el egybe, így jelenleg is tudom, hogy a sok betervezett lánivalóból rengeteg kimarad:(
(Az északi részen is vannak Krétán szép helyek pl: Mochlos)
Éva
Végre sikerült regisztrálnom a fórumra. Nagyon tetszik minden amit Peloponnesosról olvastam. Nagy bajban vagyok, mert aug.28-án indulunk hajnalban Ghytiora, de csak 3 napot terveztünk Peloponnesoson campingben, aztán Sartin van a szállásunk. Már látom, hogy nagy hiba volt.
A tanácsotokat kérném, hogy Ghytio kiindulással mik azok az elérhetõ célok, amit 3 nap alatt meg lehet nézni.
A Diros barlangot nem hagynám ki, de néhány közeli kis falu vagy öböl, vagy egyéb ötletnek nagyon örülnék. Inkább természeti szépség, mint romok, mert körutazáson már voltam és nagyjából megnéztük, amit érdemes.
Várom válaszaitokat nagyon, mert sürget az idõ.
Sziasztok,
Ági