Hagyma-ügyben azt tudom irni,hogy 2 hónapig biztosan nem megy tönkre.mert aug. elején jöttünk haza és mint irtam,még az utolsó darab utolsó részét most eszem meg.A hûtõszekrény alsó rekeszében tartottam õket,már máskor is hoztam igy.
Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy az ember annyi mindent hozhatna, de a tároló hely az véges. Mi amúgy is nagyon sok lilahagymát használunk, de mindig fájlalom, hogy nem olyan mint a kinti. Azt gondolom, nálunk nem lehetne annyi hagymát hozni, hogy az hónapokig kitartson, így nem a tárolás a gond.
Aki Budapesten vagy a környékén él az elõnyben van, a mi kisvárosunkban nincsennek görög boltok, max. a Plus akciói maradnak. Pedig mostanában még fõzni is szoktam, nagyon sok munkám van, szinte kikapcsolódás ha mással foglalkozhatom.
Talán kellene hozni (magot? - nem tudom a hagymát mirõl szaporítják) valami görög OBI-ból és úgy itthon termeszteni. Nem tudom. Mi is sok lilahagymát eszünk a salátákkal és a görög százszor jobb. De a horvátoknál is ugyanolyan lédús és édes, nyammm de finom...
Van olyan,h.mag/fekete magnak hívják felénk/ ,ezt elsõ évben elvetik és pici hagyma lesz belõle.Ez a dughagyma.Második évben ezeket dugdossák le a földbe és akkor nõ rendes méretre,amit mindenki ismer.Ha a 3.évben is kiültetik,hosszú szárat növeszt,azon egy labdaszerû virágot,ami ha beérik sok ki fekete hagymamagot tartalmaz.Aztán kezdõdik elõröl az egész.
Fini-fini,de attól tartok itthon termelve olyan lenne,mint a magyar narancs.
Több, mint brandy, szinte már legenda.
Szpírosz Metaxa 1880-ban telepedett le Píreuszban és nem sokra rá kiterjedt szõlõültetvényeket szerzett Attika déli részén, ahol különbözõ borokat kombinált egymással és a hagyományos eljárás alkalmazásával párolta belõlük elsõ brandyét, amelyet aztán 1888-tól kezdve saját gyárában állított elõ és a neve alatt terjesztett.
Elsõ vevõi a görög felsõ körökbõl kerültek ki, de I. György is köztük volt, valamint Szerbiában, Oroszországban és Etiópiában is árusította konyakját. A siker olyan gyors volt, hogy már 1890-ben egy második lepárlót nyithatott Odesszában. Amikor a Metaxa öt évvel késõbb Abdul Hamid szultán tetszését is elnyerte, megalkotója elõtt még Isztambulban is kitárult minden ajtó.
A Metaxa brandyt máig változatlanul Szpírosz Metaxa eljárása alapján készítik. Alapanyagai a savatiano, sultanina és korinthiaki szõlõfajtákból nyert borok, ezekbõl párolnak a borok különbözõ karaktereinek megfelelõen két eljárásban 82-86%vol alkoholtartalmú brandyt. Ezt az alapot aztán több évig tölgyfa hordókban érlelik. Az évek során folyamatosan veszít alkoholtartalmából, amit a pincemesterek "az angyalok adójaként" emlegetnek. Ez a párlat már rendelkezik a Metaxára jellemzõ lágy ízzel és arany színárnyalattal. További feldolgozás elõtt még fûszernövények keverékén is átöntik, amelynek összetétele azonban azonkívül, hogy rózsaszirmok is vannak benne, féltve õrzött gyártási titok. Ezután a párlatot Számoszról és Límnoszról származó érett muskotályborokkal házasítják és tovább érlelik tölgyhordókban, amíg kialakul összetéveszthetetlen zamata.
Jaszasz!Nagyon kihalt ez a topic?Mindenki görögben van és eszi a gyrost,patateszt,suvlakit?Ébresztõ!S.O.S!Ha rendelek egy tavernában fõételt,szerintetek külön kérjek hozzá köretet pl.patateszt vagy a fõételben általában benne van a köret is?Tavaly Asprovaltán mindig hozzátettük,hogy:Dio patatesz,parakalo!Gondolom,ezen jókat röhöghettek!
Szia Zsebkuty!
Hát nem görögül. Általában angolul, de engem nem fenyeget a veszély, hogy végig eszem az étlapot. Elég kényes gyomrom van. Egyszer rábíztam magam egy étterem felszolgálójára, de valami paradicsomos húst kaptam helyi specialitásként. Én meg kipiszkáltam pár szem húst, a többit otthagytam. Szegény pincér nem tudta mi a baj. Nem bír a gyomrom egy csomó mindent, az epém miatt. Úgyhogy csak azt eszem meg amit ismerek.
Végig gondolva, szerintem nem baj, hogy kérsz köretet, mert ha nincs hozzá legalább kapsz valamit. De erre nem is emlékszem. Pl. a scampihoz nem járt semmi, ahhoz külön kértünk. Szerintem a húsokhoz külön kell kérni, abból kiindulva, hogy nálunk is így van. De hátha valaki fogja ezt tudni.
...Nem bír a gyomrom egy csomó mindent, az epém miatt...
Dobasd ki! (Ma már gatyaügy... ) Én is azt tettem az elsõ görcs után vagy harminc éve... Azóta mindenevõ vagyok és imádok jókat enni... Az a paradicsomos akármi lehet, hogy stifado volt; az pedig nagyon finom!!! Nem tudod, mirõl maradsz le...