Én a Zsofka által belinkelt oldalt olvasva úgy értelmeztem,hogy aki belép olyan országba, ami nem EU tag, oda kell schengeni vízum.
"Ukrajna és Szerbia vonatkozásában megszûnik a vízummentesség, helyébe az egységes Schengen-vízum kiváltása válik majd szükségessé, ami azonban (Szerbia mellett a Nyugat-Balkán több országa esetében is) számos könnyítést tartalmaz. Így mindenekelõtt az általánosan érvényes 60 eurós "Schengen-tarifa" helyett csak 35 euróba fog kerülni. Viszonylag széles, jól meghatározott kör számára még ezt az összeget sem kell majd kifizetni: így például gyerekek, kutatók, sportolók, politikusok, diplomaták, vagy bizonyos konkrét okokból - például konferenciára, vagy orvosi kezelésre - érkezõk ingyen hozzájuthatnak. A Schengen-vízum a kiállítási körülményektõl függõen egy-két-öt évre is kiadható. Amire vigyázni kell, hogy féléven belül összesen negyedéves tartózkodást tesz lehetõvé (többször is vissza lehet térni vele, de az adott periódusban a "nettó" tartózkodási idõ nem haladhatja meg a három hónapot).
Mindezek mellett marad fenn - igaz, csupán Ukrajna vonatkozásában - a "kishatár-átlépõ" kártya kiváltásának a lehetõsége is, ami 50 kilométeres körzetre szól, és 5 évig is érvényes lehet.
Schengen-vízumot minden - vízumkiadással egyébként is foglalkozó - külképviselet adhat. Az esetek túlnyomó többségében az ilyen vízum az egész EU területére szól, kivételes esetekben azonban nem kizárható a területileg korlátozott vízum kiállításának a lehetõsége sem. Ha például valaki egyes tagállamokban nem kívánatos személynek minõsül, viszont mondjuk humanitárius okokból az egyik konkrét tagország kész meghatározott idõre beengedni õt, akkor vízuma csak itt lesz érvényes.
Horvátországra mindebbõl annyi érvényes, hogy a határellenõrzés fennmarad. Viszont: a már elõrehaladott csatlakozási tárgyalást folytató Zágráb esetében régen nincs vízumkötelezettség, emellett horvát állampolgár személyigazolványával is átlépheti a Schengen-határt, amennyiben elõzõleg a honi illetékes hatóságánál kiváltotta az ilyen esetre elõírt betétlapot, amibe a határon bepecsételnek. "
Nem olyan bonyolult ez, csak meg kell majd szoknunk, de mindenképp problémás,hogy vízumot kell kérnünk, ha arra akarunk majd Görögországba utazni.
Nekem sem egészen világos, hogy kinek kell ez a vízum és kinek nem... na de majd meglátjuk, egy hét múlva megyünk Stavrosba, gondolom Szerbián át... nem tudok róla h kéne vízum...
Üdv az utazóknak!
Nem vagyok túl tájékozott de az illetékes vízumot mindenkor a cél ország adja ki, tehát a schengeni vízum a schengeni országokba beutazóknak szükséges. Próbáltam utána nézni a neten, hogy Szerbia január elsejétõl változtat e a beutazási vízum szabályokon de egyenlõre nem találtam semmit. Ha az eddigi szabályok maradnak akkor a magyar állampolgároknak Görögországba utazva Szerbián át nem kell vízum, de még kérdés Macedonia is.
Gondolom ha mégis szükséges vízum Szerbiába és Macedoniába akkor a határon is beszerezhetõ lesz csak kérdés, hogy mennyiért.
Mi több éven át ezért kerültük meg Macedoniát Szofia felé.
Kellemes Ünnepeket minden utazást tervezõnek, és úton levõnek!!!
Fefének igaza van!
A Schengen-vízum a shengeni tagállamokba beutazóknak (nem shengeni állampolgár) kell, nem a kiutazóknak!
De így logikus is! Ha fordítva lenne, az osztrák, német, francia, stb eddig csak vízummal utazhatott volna Magyarországra is... De mint tudjuk, nem így volt!
Tehát Szerbiában és Macedóniában is csak az benzin+útdíj a kötelezõ költség. A többi (kaja, baksis, büntetés..."opcionális" )
Jaj ,de jó.....Most tervezem elsõ görög autósutunkat Paráliára, mert idén busszal mentünk ,de ez elsõ és utolsó eset volt. Beijesztettetek ezzel a vízum kérdéssel. Rem. nem lesz semmi változás vízumügyben. Már kezdtem barátkozni az útvonallal. Esetleg nem készül valaki kb. június második felében Paráliára autóval? Tudom, hogy még korai a kérdés, de nálam ez így mûkszik .....szeretek elõre tervezni.
mi készülünk a családdal Nei Poriba, júniusban valamikor, kocsival.
Tudna valaki szállást mondani, amit személyesen lehet lefoglalni és árakat is esetleg?