Apartmanunk 2 nevet viselt:ha az Anett Tours utasaiként érkeztünk akkor a Magda házban, ha pedig a Sütõ Tours vendégeiként jöttünk akkor a Michalis apartmanban laktunk. (mi az utóbbi irodát választottuk)
Nem ért meglepetésként minket, hogy idén is az utolsók között vehettük át a szobát, ugyanis a 3-ik emeleten lévõ apartmanok egyike lett a miénk.
Az apartmanunk elrendezés ügyileg az eddigi 4 görög nyaralásunk legjobban beosztott szobája volt:hatalmas erkéllyel, leválasztott konyhával és éppen megfelelõ méretû fürdõszobával.
Sajnos berendezés ügyileg ugyanez nem mondható el, meglehetõsen puritán volt a szoba bútorzata, hiszen egyetlen egy darab nyikorgós szekrény állt a rendelkezésünkre.
Félreértés ne essék, nem nagy dolgokat hiányoltunk, hanem 1 kis éjjeliszekrényt és 1 kisebb asztalt, meg ami a legjobban a szememet szúrta az a szemetes vödör hiánya volt, mert
ami volt a fürdõben az éppen, hogy elég volt a papírszemét gyüjtõ funkciójára, de többre nem.
A tenger és az apartman távolsága 350 méter volt a katalógusok szerint.
Szerintem pedig légvonalban volt ennyi.
Ugyanis az összekötõ út a tenger és a szállás között egy emelkedõn keresztül vezetett, ami nem volt vészes (azért húszon évesen még nem panaszkodhatok), de annak akinek fájós a lába, annak egy közelebbi apartmant javasolnék.
A szálláshoz gyönyörûen ápolt és gondozott kert tartozott és egy kis "farm" is, ahol kecskék, kakasok és tyúkok futkorásztak.
Különben Platamonban elég sok helyen láttunk ugyanilyen "gazdaságot".
Nagyon tetszett, hogy hiába volt a fõutcán nyüzsgés és hömpölygõ tömeg valahogy a falu megtudta õrizni, ha nem is teljes mértékben azt a nyugodtabb, falusiasabb jellegét. Hazugság lenne azt állítani, hogy nincsen sok apartmanház, de kissé levegõsebb az egész környezet, nem az a megszokott zsúfolt-görög-üdülõtelep-feeling.
Mint már említettem egy kedves ismerõsünktõl hallottam elõször errõl a helyrõl.
Részletes információk hiányában csak a megérzéseimre hagyatkozhattam akkor, amikor ezt a helyet jelöltük ki úticélként.
Mert lássuk be, nem egy nagy élmény az a nyaralás, ahol az üdülõhely nem nyeri el az utas tetszését.
Szerencsékre és nagy meglepetésünkre már az elsõ éjszaka szívünkbe zártuk ezt a helyet is.
Nyaralásunk minden percét vidámmá és felejthetetlenné tették a kedves szomszédaink, akikkel elsõ nap ismerkedtünk meg, és a szívünkbe zártuk ezt a kedves családot
A tenger valahogy eddigi nyaralásaink során meglehetõsen háttérbe szorult, itt viszont vágytunk arra, hogy a parton legyünk.
Nem volt nyomorgás és hering-feeling a beach-en. A víz tiszta és gyönyörû volt.
A napozóágyakat szintén egy ital ellenében lehetett használni, de ha nem kértünk nem üldöztek el minket. Mi egy hét alatt egyszer sem fizettünk..
Az esti élet körülbelül 8-9 óra magasságában kezdõdött, és éjfélig tartott a fõutcán. Leginkább a kisgyerekes családok voltak fölényben, azt is mondhatnám, hogy ennyi gyereket még életemben nem láttam
A bárok a fõutcán hajnalig nyitva voltak, de az italok ára meglehetõsen borsós. De szombatot leszámítva elég kevesen voltak a bárokban 2-3 óra körül..
Platamonban 2 disco van, mindkettõ a falu szélén, de az esti szélnek köszönhetõen mi az apartmanunkban az erkélyen is hallottuk néhányszor, hogy mit kever a dj. De ez nem zavaró muzsika volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy az hallotta, aki akarta hallani.
A szórakozóhelyek meglehetõsen üresek voltak, azt a rejtélyt nem tudtok megfejteni, hogy ha a parkoló tele, hol vannak az emberek???
Mindenestre drágább volt az ital, mint Korfun, ami nagy szó, mert Korfun 3 eurót fizettünk az Ouzo+Coke párosításért, itt pedig kisebb dózisban került ugyanez 5 euróba.
2 sikertelen próbálkozás után úgy döntöttünk, nincs is olyan messze Paralia egy retró bulira és inkább ott költjük el a pénzünket..
De ezt majd a késõbbiekben..
Lévén, hogy már 3-ik alkalommal nyaraltunk a szárazföldön 2 hiányzó kirándulást kellett feltétlenül bepótolnunk.
Skiathos
Csütörtök hajnalban indultunk erre a csodaszép szigetre. Az utazás busszal 2,5 óráig tartott. A busz totálisan tele volt, a légkondi akadozott, ellenben visszafelé pedig annyira nyomatta a levegõt, amikor nem volt rá szükség, hogy teljesen átfagytunk.
A hajóig néhány szót mondott az Anett, de nálunk nem mûködött jól a hangszóró úgyhogy sajnos semmit nem hallottunk.
A hajónk nagy volt és kényelmes: sok volt a fedett rész, de aki napozni akart, annak is adódott rá lehetõsége bõven.
A "tutajunk" ELISABET névre hallgatott, kapitányunk pedig Kostas volt.
Nagyon tetszett, hogy a hosszú hajó utat jól szervezett mókával és tánccal feldobták. Sikerült az utasok nagy részét táncba vinni és mindenki nagyon jól szórakozott.
A szigeten én személy szerint kevésnek tartottam az idegenvezetést. De ellenben másoknak, pont ez tetszett. A 2 órás szabadprogramunk legnagyobb ellensége a meleg volt, ugyanis hiába próbáltunk elszántam barangolni a szûk kis sikátotok között, vágytunk arra, hogy leüljünk egy árnyékosabb részhez.
Hajónk a szabadprogram után elvitt minket egy kis fürdözésre. Itt a víz kristálytiszta volt, meleg és gyönyörû.
A hazafelé hajózást szintén közös tánccal tölthették az utasok, de mi már a fáradtságtól és a korai keléstõl elbágyadtan inkább csak nézõként vettünk részt a mulatságban.
Este 10 óra után ékeztünk meg Platamonasba.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az utat, a hajós kapitány és legénysége tényleg gondoskodik arról, hogy az utasoknak felejthetetlen élményben legyen részük.
Sokan vitatkoznak róla, hogy 1 napra megéri e meglátogatni ezt a hatalmas fõvárost.
Nem mondom, hogy kellemes a hosszú buszozás, de már madártávlat ez a 400 km a budapest-athéni távolsághoz képest.
Én mindenesetre 11 éve, pontosítva általános iskola 5-ik osztálya óta vágytam arra, hogy eljussak Athénba, amikor mûvészettöribõl tanultunk a görög építészetrõl. Mint korábban is írtam, nem elõször jártunk Görögországban, de betegség miatt sajnos az út elõtt 1 nappal le kellett mondjam az utat.
Akkor a görög orvosom mondta, hogy ne mondjam le az utat, mert nem jövök ide vissza és nem fogom látni Athént. Megijesztett, féltem is, nehogy valóra váljon a jóslata, de nem lett igaza.
Külön szeretném az elején kiemelni, hogy az Anett Tours és az Erató Travel szervezésében utaztunk, az idegenvezetõnkrõl pedig csak dicshimnusz tudok zengeni, 18éve Görögországban él, ráadásként athéni polgár.
A busz Paraliaról indult majd megállt értünk Platamonason és végül Nei Poriban. Videót nem néztünk. Az út elején néhány kedves szóval köszöntött minket az idegenvezetõ és hagyott is minket pihenni.
Egyszer álltunk meg egy viszonylag kulturált benzinkútnál a baj csak az volt, hogy nemcsak mi, hanem rajtunk kívûl kb 10 busznyi ember. A nõi mosdók elõtt már láttam jó nagy tömeget, de ekkorát még sohasem.
Talán ez volt az út legkellemetlenebb része 30 percet álltunk sorban.
Miután beérkeztünk Athénba elsõ utunk a Pireuszi kikõtõhõz vezetett, sajnos csak busszal mentünk el mellette, nem mehettünk be, ugyanis a közelgõ ünnep miatt, hatalmas tumultus volt és csak a jeggyel rendelkezõ utasok mehettek be.
Mindenesetre egy kicsit távolabb megálltunk az ébredezõ városban fényképeket csinálni és egy kis fejtágításra
Következõ állomásunk egy kisebb futó stadion volt, Éva néni itt is bõséges háttéranyaggal látott el minket.
Ezután következett a mindeki által már nagyon várt fõ program az Akropolisz.
Az Akropolisznál is csak dicsérni tudom idegenvezetõnk profizmusát. A buszon már tájékozatatott, hogy kinek kell jegyet vennie és kinek nem.
Nekünk szerencsére nem kellett sima, hazai diákigazolvánnyal beléptünk.
Akiknek jegyet kellett venniük elõre begyûjötte a pénzt és megvette nekik a jegyet. Nem kellett sorba állniuk, mint a többi turistának.
Hihetetlen gyorsan már nyitáskor az egész csoport benn volt. Már roppant sokan voltak így is, de mikor 10 óra felé lebandukoltunk, megszámlálhatatlan mennyiségû turista lepte el az Akropoliszt.
Amit lehetett azt Éva néni nekünk elmondta az Akropoliszról és míg más kirándulásokon az idegenvezetõvel a napon álltunk õ külön figyelt arra, hogy mindig árnyékban legyünk. Amivel ha nem is nekem, de az idõsebbeknek nagy könnyebbséget okozott.
Az õrségváltásra együtt mentünk le, ami útba esett nevezeteség megmutatta, és közben még milliónyi dologgal gyarapíthattuk ismereteineket a városról.
A szabad program nekünk meglehetõsen kevés volt, de szerintem Athénban még 5*ennyi idõ is kevés lett volna, mindenesetre ajándéknak sok dolgot olcsóbban sikerült beszereznünk amit Platamonason egyáltalán nem vagy drágábban lehetett kapni.
1óra tájt már indultunk és vissza a bázis szállásra, de azért 1 autóbuszos városnézéssel még kitoldottuk a programot.
Visszafelé lehetõség volt 7eurós ebéd elfogyasztására, annál a benzinkútnál, ahol Athén felé megálltunk most viszont negyede annyian nem voltak. Az idegenvezetõ itt is segítõkész volt, addig nem ült le, amíg azok akik enni szerettek volna, nem rendeltek.
Gondolom aki már megtette az utat tudja, hogy a Leonidasz emlékmû kihagyhatatlan része az athéni buszos útnak, ez nálunk is a program része volt.
Hazafele uton nemcsak történelmi dolgokkal, mitológiai alakokkal és eseményekkel tömte a fejünk Éva néni, hanem olyan dolgokról mesélt, mint a mindennapi élet Görögországban, Athénban, a szociális rendszerrõl, az OLIMPIÁRÓL, csupa olyan érdekességet hallottunk, amit nem biztos, hogy más elmondott volna. Itt nemcsak a szépet hangsúlyozta, hanem azt a részt is ami a "kirakat falukon" kívûl van.
Mégha a látnivalók negyedét sem láttam, ami Athénban van annyi plusz információval és tapasztalattal lettem bölcsebb, hogy egyáltalán nem bánom, hogy az autóbuszos utat választottam, az egyéni út helyett.
Persze ezt nemcsak én gondoltam így, hanem útitársaink nagy része is
Ha valaki engem kérdez, hogy újra bevállalnám e: én minden további nélkül!
Estella, mindenki nevében kösz, hogy ilyen részletesen írsz. Én most a napokban tértem ide vissza a fórumra, tervezzük megint a görög nyaralást ! 2x voltunk eddig, Sartin. most szeretnénk a "másik" oldalra menni, hogy közel legyen Olympos és a Meteorák, mert nem láttuk még. Nagyon jó, amiket írsz, teli hasznos gyakorlati útmutatással. Biztosan sokat segít majd, ha Platamonason kötünk ki! még 1x köszi
Köszönöm szépen a kedves soraid. Iagzából célom is, hogy tájékoztassam az embereket Platamonról, mert míg nem ismerik annyira, nem sok emberrõl hallottak róla, nem biztos, hogy belevágnak vagy ezt a helyet választják úti céljukként.
Mi mertünk, és azt hiszem sokat nyertünk
Estella! Nekem is tetszik, ahogy leírtad az élményeidet, ha van még, akkor folytasd légy szives!
Platamonason mi egyszer végigautóztunk, és nagyon hangulatosnak találtuk, de sajnos még nem nyaraltunk ott.
Mi szeretjük az ilyen nyugisabb helyeket, amilyennek Platamonast is írod, remélem egyszer még nyaralok majd ott!?
Köszönöm a dicséretet
Annyi sok szép hely van Görögországon belül, hogy egy élet is kevés lenne mindet körbejárni, fõleg ha az ember csak évente egyszer tud elmenni nyaralni.
Mindenesetre Platamonas, már amennyire tudta megõrizte a falusiasabb jellegét. Nyilván azért az esti korzózáskor nagy a tömeg, de ez éjfél után fokozatosan köddé válik és néhány sétálgató és részeges fiatalt leszámítva nagy rendbontás nincsen.
Remélem egyre többen szemeztek majd Platamonassal, és ami még ennél is fontosabb, ha valaki ténylegesen célpontként tûzi ki ezt a helyet, szívbõl remélem, hogy a nyaralás végén úgy érzi majd, hogy jól választott
Én most készülök Platamonasba a Sütõ toursal.Örülök hogy végre találtam egy olyan oldalt ahol ilyen sok mindent megtudok errõl a helyrõl.Köszönhetõen neked!
Nem tudom hogy tudnál-e nekem még segiteni abban hogy körülbelül milyen árak vannak (pl.kaja,pia,különbözõ programok stb.)?Milyen a tenger part homokos, kavicsos,gyorsan mélyül vagy sem?Szóval ilyenekre még kiváncsi lennék.
Mert igazság szerint még nem voltam önellátós nyaraláson és jó lenne megtudni milyen árak vannak hogy az ember tudja mihez tartani magát.
Szóval ha nem nagy kérés írnál ezekrõl pár sort?
Ha igen akkor elõre is köszönöm!
Szia Katka!
Platamonas nekünk is nagyon tetszett, fantasztikus hangulata van. Elõször csak Nei Poriból jártunk át, de annyira tetszett, hogy vissza kellett oda menni nyaralni. Platamonast nem a strandjaiért szeretik, kavicsos (igaz a legszebb kavicsok Görögországban ), és sünik is vannak szépszámmal, érdemes vizicipõt használni. Mi a kemping elé jártunk fürödni (a parton Nei Pori felé), de ha Ti is a Michaelis-Magdába mentek, akkor ahhoz kicsit sétálni kell. Ha strandmániások vagytok, akkor érdemes busszal átmenni Nei Poriba, szerintem az a szárazföld egyik legjobb partja. Platamonas viszont sokkal szebb és hangulatosabb, hiszen az eredeti halászfalu, míg Nei Pori egy aránylag új üdülõtelep. Számunkra örök dilemma marad, hogy igazából melyikben jobb nyaralni. Mindkettõrõl nagyon szép emlékeink vannak.
Az árakról sokat olvashatsz az arra vonatkozó topikban, keresd meg! Platamonasra jellemzõek a görög szárazföldi árak, szóval nem drága hely.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok ha tudok!
Köszönöm a segitséget!Azt akarom kérdezi hogy milyen messze vannak egymástol az üdülö "faluk"?Ezek gyalog mennyi idõt vessznek igénybe vagy azért a távolság miatt ajánlott a busz?És buszozás milyen árba van?
Köszi hogy segitesz megismerni ezt a helyet.
Kb ugyan azt "érdemes" megnézni, mintha Parálián szállnál meg.
Platamonast mindenképp nézzétek meg, az csak egy "köpés", na meg az Olympos is... És ha már ott jártok ne csak Litohoro-t, de Dion-t is érdemes megnézni! A paltamonaszi vár elég korán bezár, erre figyeljetek!!!
Aztán a Meteorák (az Nei Poritól már valamicskével közelebb van, mint Paráliától ) északabbra Thesszaloniki, Edessza - útközben Veriában álljatok meg, ha tehetitek, nagyon aranyos város! És útba esik Naoussza, ott egy botaniks park van tóval, folyóval, rengeteg növénnyel…
Illetve visszafele Pellát is ejtsétek útba, ahol Nagy Sándor született. Itt ne csak a fõút melletti ókori köveket és múzeumokat nézzétek meg, hanem menjetek fel a faluba (kb 100-200 méter a fõúttól ) az is egy tündéri kis település és a fõtéren van egy Nagy Sándor lovas szobor. Nem akkora, mint Szalonikiben, de szép! Katerinit (én imádom a város közepén lévõ parkot! Nappal sem memmi, de éjszaka... :wink se hagyjátok ki, szép kis görög város!