Szia Döme!
Köszönöm szépen!!
Igazából meg voltam gyõzõdve arról, hogy nem kell vizum,de tökre véletlenül keveredtem a honlapra. Azért kérdeztem inkább utána.
Ezeket hol találtad amúgy?
Én ezt találtam csak:
"Beutazási feltételek Macedóniába 2005. július 15. és 2006. június 30. közötti idõszakra vonatkozóan.
Felhívjuk a Macedóniába vagy Macedónián keresztül utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az országba történõ be-, illetve átutazáshoz a macedón kormány Magyarország, illetve az Európai Unió új tagállamainak állampolgárai részére a vízumkötelezettség 2005. július 15-én bevezetett és eredetileg 2005. szeptember 15-ig, illetve december 3-ig tartó felfüggesztését 2006. június 30-ig meghosszabbította.
2006. július 1-tõl a vízumkötelezettség újból életbe lép.
Utazási tanácsok
2001. október 16-tól a magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok csak elõzetesen beszerzett, érvényes vízum birtokában utazhatnak be Macedóniába, illetve utazhatnak át az országon. Ugyanakkor a macedón kormány döntése alapján magyar állampolgároknak 2005. július 15-e és 2006. június 30-a között nem szükséges vízumot beszerezniük. A macedón határon (repülõtéren) vízum NEM vehetõ föl, ezért a vízum nélkül utazókat a határról visszafordítják. Vízumot Macedónia budapesti nagykövetségén lehet beszerezni."
Tudom igen régi dátum van rajta, azért nem is értettem, hogy most mi van!
Tudom láttam a dátumot, csak érdekességbõl mutattam meg.Biztos voltam bene, hogy nem kérnek hiszen akkor a fórumon is olvashattunk volna róla! Még 1X köszi a segitséged!!
Látom még neked is van pár napod hátra az utazásig gondolom már várod
Mi most a héten szerdán jöttünk meg, már tavaly sem kellett vízum a Makedónokhoz. A nemzetközi zöldkártyát kérik a határon, vagyis én már automatikusan azt is adtam az útlevelekkel, de hazafelé még vissza is adta, hogy az nem kell neki. A makedón fizetõkapuknál ne kérdezd meg mennyit kell fizetned, hanem adj automatikusan egy eurót, azzal bõven beérik. A szerbeknél meg mindnhol ki van írva euróban is az ár... ott nem lehet alkudni:)
Az biztos, hogy látványosabb lesz mint repülõvel ! Mi egyszer voltunk Szardínián komppal, az is nagyon tuti volt...(kivéve, hogy majdnem lekéstük...)
Mekkora kocsival fogtok menni ? Milyen hosszú a komp út ? Megkérdezhetem, hogy mennyibe kerül a jegy ? Bocs a sok kérdésért, csak viszonyítás képpen kérdezem, mi Milosra szeretnénk menni, majd talán jövõ nyáron...
Semmi gond, válaszolok szivesen, azért van a fórum
A komp jegynél igazából az autó ami drága. 2 fõre +autó oda-vissza kb. 350euro volt. Nem kértem kabint, mert az már nagyon drága lett volna.
A Mahart-nál vettem meg, ebben az összegben benne van az õ költségük is. Amúgy az kb.10 euró. Külön felhivták a figyelmünket, hogy a kõolaj ár miatt (asszem kõolajat mondott )pár euró eltérés még lehet, amikor a beszállókártyát átvesszük, de az már nem tétel.
Úgy tudom 1 nap csak 1 komp indul,és kb 8 óra, mig a szigetre ér, mert még megáll egy másik szigeten is.
Különben végignéztem a repülõ, a vonat és a buszos lehetõségeket is. Ahogy számolgattam, a repülõs úttal azonos árban van, de itt az autóbérlésre viszont nem kell költenünk. Egy peugeot 307-el megyünk, én 10l-es átlagfogyasztással számoltam (bõven ráhagytam a légkondi miatt). Velencében voltam vele májusban, ott 7l volt az átlag fogy.
Nyilván a költségek változnak a szállás miatt, mert a skála igen szélsõséges. Összegezve, a kölõpénzen kivül a komplett út kalkulációim szerint 250-300e Ft körül lesz.
Kédezz nyugodta, ha még van kérdésed