Igazabol nem nagyon tudom hova tenni a kerdesed.... Termeszetesen a 4 eves kis gorog gyerek hallas utan tanulja a nyelvet. Ilyenkor a szulei a focipalyat "ghipedo"-kent emlegetik es ezt tanulja meg. Azt gondoltam, az a cel, hogy kideruljon, gorogul hogyan hangzik helyesen a "hol van a focipalya?" kerdes, de ha nem, hat nem...
Kedves Zsu, bár a tudásom már megkopott, de ebben még így korán "regghel" is egészen biztos vagyok. Mégis, örülök a problémafelvetésnek és tudod mit? Hamarosan készítek egy internetes oldalt, ahol ezt is megvitathatjuk. Addig is, a fórumozók kedvéért tedd meg, hogy magad zárod le itt ezt a témát, mondjuk úgy hogy keresel élõ példákat, ha esetleg kint vagy Görögországban. Σύμφωνοι;
(Én a gammát gh-val szoktam jelölni, de hogy ne legyen megtévesztõ a há betû ennél a torokhangnál, együtt döntöm meg õket a szón belül gh! Újabban, simán gé-vel is ha írom, azért, szintén megdöntöm a betût a szóban: g ! )
De mindez lényegtelen, hiszen nem a fonetikus írást kell megtanulni, hanem a szavak ejtését a görög írásmód alapján!
Tehát γύρος = gíros (és nem jíros), vagy γυμνάσιο = gimnászio (és nem jimnászio), illetve γεμίζω = gemízo (és nem jemízo) és γειά = giá (és nem já)?
Bizony, ahogy Zsu is írja, leginkább a iota (jota) szokta leginkább lágyítani a gamma ejtését (egészen megközelítve a "j"-t), de azért, szerintem nyugodtan írhatjuk fonetikusan (és mondhatjuk) azt, hogy Jászu! Hisz akarva akaratlanul, de a többi "i" is lágyíthat valamit a gamma után... (persze nem mindig, fõleg, ha hangsúly van az adott magánhangzón!)
De én semmi képpen nem írnám - simán g-vel azt -, hogy "gírosz"!!!
Inkább gh-val jelölném, vagy ha tudom, legalább megdönteném a betût, hogy jelöljem a torokhang lágyságát! Mert inkább a γγ, vagy a γκ, felel meg a mi magyar "g" betûnknek!
De nyugodtan használjátok csak a Youtube kis Keresõablakát arra, hogy megfejtsétek ezeket a kérdéseket! Csak a megfelelõ kulcsszót kell bemásolni, és egy csomó dolog elõugorhat! (pl.):
Η Γη κι η Σελήνη - Despina Vandi: https://www.youtube.com/watch?v=XG-nsdDO_9A
...és egy csomó rap-re is akadhatsz, ami bár kicsit hadart szöveg, de mégis közelebb áll a beszédhez, mint az énekhez... Feladvány: Keresd (és hallgasd!) meg a "γυμνάσιο" szót a szövegben! -
https://www.youtube.com/watch?v=wgUANw6t004
Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-08-19 13:39:47), összesen 1 alkalommal
Azt hiszem egy idevágó kérdésem lenne... pont most
Ezt hogy kell kiejteni:
"γή" = jí vagy ghí?
Köszi.
Stratos: Na, de Petro!!!
Hát így figyeled Te a Dalfordítós fórum hozzászólásait???
Ne már, Sztrati !
Én is egy fordításból vettem, fent is van... De a fenti eszmefuttatások után és Saki kiejtésbõl inkább elbizonytalanodtam a "g(h)amma" betû és betûvonzatainak a kiejtésében
"Να γιορτάζεις δυο φορές το χρόνο
Να γυρίζει η γη για σένα μόνο"
szóval ez a két sor tartamaz pár gammás szót...
"Ná jortázisz dio forész to hróno
Ná jirízi i ji ja széna móno..."
Saki így mondja... igazi "magyarosan"...
Jól értem?
Stratos: Ne vedd komolyan a morcos arcokat! Csak tréfáltam!
"Ώσπου η γη να μη γυρίζει πια
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά..."
Dehogy veszem komolyan
Amúgy nem hallgatok meg mást...
Jó nekem Saki korfui akcentusa
A végén még megkavarodnék! Örülök, ha idõrõl idõre valami kitisztul ezzel az "isteni" nyelvvel/nyelvtannal kapcsolatban
Hogy egyem Zeusz és Nagy Sándor népének szívét
Seferlis - savoir vivre sto ghpedo - hát ez mindent visz, köszi! Még egy párszor meg fogom nézni és ha már nem nevetek, akkor (meg)tanulok belõle görögül. A gamma sorsáról szóló mítosz pedig, azt hiszem, cáfolva. Ez már Lacka megjegyzésébõl is kitûnt, de így a sok hozzászólással mondjuk sokkal színesebb volt ez a mythbusterkedés. Aki pedig nem hiszi, az egyszerûen csapja fel az örökbecsû Mohay szótárt 714. o. 2 és 4.
Tulajdonkeppen az adott kerdesnek nincs akkora jelentosege, te a "jipedo"-t keresed majd kint, en meg a "ghipedo"-t. Ha hibazom, javits ki, hiszen a topic celja, hogy tisztazzon bizonyos kerdeseket a gorog nyelvvel kapcsolatban. Te nem ezt tetted, ahelyett, hogy leirnad jo-e az eszrevetel, vagy sem, elohozol egy kerdest a 4 eves kis gorog gyerekkel (ami mellesleg nem sokat segitett az okulni vagyoknak, koztuk nekem sem). Ezek utan rendre utasitasz es elkuldesz gyakorolni. Megkerdezhetem megis MIERT?
Stratos: Hát, ha rákattintottál volna a linkre, akkor a Ζωντανοί Νεκροί / Zondaní Nekrí // Élõ Halottak - együttes nótájával ismerkedhettél volna meg...
...de tulajdonképpen IGEN a válsz, ha csak nem köt belém valaki (mert amúgy nem igen szeretem ezt a mûfajt... így nem is ismerem, és bírálója se lennék. Ám, mintha a Goin Through-nál, a vicces szövegfûzés mellett, mintha még valami "zene" (valamire való dallam) is megjelenne a számban... nem úgy, mint ezeknél, ahol csak a ritmikusra törekvõ szövegfelmondás dívik...!