Fontos: Gournesben nézzétek meg a Cretaquariumot!!! Szuper élmény nem csak gyerekeknek, sajnos az idegenvezetõk nem hirdetik, mert nem szerveznek utat.
Ma jöttünk haza Krétáról, nagyon jó volt.
Kifogtunk egy benzinkutas sztrájkot, épp hogy begurultunk egy kúthoz, fél alá ne engedjétek a visszajelzõ mutatót, inkább sûrûbben tankoljatok.
Matala gyönyörû, Elafonissit ne hagyjátok ki ( az út Irakliontól kb 3 óra, de megéri).
Mi Ammoudaran voltunk, Irakliontól 8 km nyugatra. Szervezõ Greentravel. Szállás Poseidon apartman-hotel. Nagyon tiszta (napi takarítás, 3-szor türülközõ csere, kétszer új ágynemû/hét). Nikos nagyon jó fej, mondjátok neki , hogy üdvözli a tûzoltó, ettõl máris a barátai lesztek!
A konyha jól felszerelt, bár konyharuha, fakanál nincs. FELESPOHÁR VAN.
Ha étteremben esztek számítsatok rá, hogy kedvesen hoznak ki "türelem-falatkákat" (fûszervaj, kenyér, oliva, stb), amit azért utólag felszámolnak, 1 euro/fõ.
Nekünk a Greentravel is ajánlott bérautót 215 euro/5 nap, mi találtunk olcsóbbat 185 euro/6 nap. Vigyázzatok, nem mindenhol 100% a Full insurance , van ahol van önrész is 300-500 euro!!! Nem mindenhol.
Ha van Metro-kártyátok vigyétek magatokkal + útlevél és tudtok vásárolni a MAKRO nevû (Metro-ban). Ua mint itthon, kedvezõ árak (Nem Metro!!! Makro).
Ammoudarába ha beértek jobbra a BP kút mellett van egy Carrefour nevû áruház, nagyon jó az is, olcsó élelmiszer, ruhanemû, stb. Hasonlít Auchan-ra, Tescora.
Kokkini Hani strandja nagyon jó , ne hagyjátok ki.
Agios Nikolaus, Chania, Rethimno nagyon szép.
Knossosnál van ingyenes parkoló, arról ismeritek meg, hogy ott nem integet senki, hogy gyere, parkolj nálunk!
Most jöttünk haza, tele vagyok mesélnivalóval és képekkel!
Elõször viszont még pótolnivalóm van: köszönet mindannyiótoknak a jókívánságokért, amiket az indulás elõtt kaptam Tõletek, de már nem volt idõm ezt leírni, így is késõbb értünk ki a reptérre két héttel ezelõtt, mint terveztük.
Most töltöm át a képeket a gépre, nagyon kíváncsi vagyok, hogy teljes méretben milyenek lettek. Aztán jön a beszámoló is, meg minden, ahogy ígértem. Annyira tele vagyok élményekkel, hogy jó is lesz kiírni magamból.
Sziasztok!
Elolvastam a Sziget címû könyvet. Nagy benyomást tett rám, a leírásokat úgy láttam a szemem elõtt mintha ott lettem volna. Szerinten nagyon jó a könyv.
Éva
Kedves Macsosz!
Nagyon jó lesz Nektek, hogy nyár végén mentek, de nekünk sem volt rossz az elején. Tavaly sikerült kifogni egy last minute 10 napos észek Krétát ahol csak ketten voltunk gyerekek nélkül és nagyon jó volt. Nagyon korán indult a repülönk és amikor megérkeztünk akkor nagyon fáradtak voltunk de a tengerhez le kellett azonnal menni. Ott egybõl elaludtunk déli 12 órakor de nem égetett meg a nap hanem kellemesen melegített és nagyon jó volt. A tenger meg fantaszikus volt.
kérdezted valahol, hogy Ierapetra-Agios Nikolaos vagy Kalamafka felé érdemes menni: mi próbáltuk mindkét utat, a válasz attól függ, hogy mit szeretnél, hamarabb odaérni, vagy a tájban gyönyörködni. A kalamafkai út amúgy nem hátborzongató, nyugodtan neki lehet vágni (annál sokkal durvábbak is voltak, de majd a beszámolóban mesélek ), viszont útközben a táj csodálatos, ahogy a hegyekre messzire ellátni, mögöttük a tenger... és van egy olyan kilátóhely, ahonnan egyszerre lehet látni a Líbiai és a Krétai-tengert is - mesés! Ha van idõtök, akkor megéri erre kerülni.
A helyiek vezetési stílusától egyáltalán ne félj! Komolyan mondom, meg fogod látni, hogy ettõl kell a legkevésbé tartani! Maximálisan figyelnek a turistákra, egyáltalán nem erõszakosak, udvariasak, megértõek. Ha gázos hegyi úton mész, és nem tudsz félrehúzódni, akkor sincs gond, eldöcög utánad hosszú ideig, nem dudál, nem jön rád, nem tol le az útról - amint lehetõsége van, meg fog elõzni (simán cikáznak a szakadékok mentén, félautónyi helyen egy teherautóval ), de addig is türelmesen kivár.
A városokban is elõzékenyek, óvatosak a turistákkal, figyelnek rájuk. Mire rájössz, hogy nem is neked lett volna elsõbbséged az adott helyen, már azt is megnyugodva könyvelheted el, hogy a hazai pályás valószínûleg szokva van ahhoz, hogy a turisták nem látják át rögtön a helyzetet, úgyhogy simán elengedett, és eleve rád vigyázva közelítette meg a helyszínt.
Szóval no para, komolyan mondom! Nagyon sokat vezettünk, kb. 2500 km-t mentünk, rengeteg gázos hegyi úton, pedig a párom tériszonyos... de túléltük, itt vagyunk, és azt mondjuk, hogy megérte! Ahol meredek hegyi út van, ott általában a kilátás is lélegzetelállító, így jobban teszed, ha nem csukod be a szemed, hanem igenis kinyitod, és csak ámulsz...
Ja igen, rémlik, hogy együtt repültök, most, hogy mondod. Kicsit sok volt így egyszerre az információáradat. Csak Ti még nem tudjátok, hogy hol lesz a szállás, igaz? De azt igen, hogy valahol a környékükön, ugye?
Tavaly velük voltunk Nyugat Krétán. Semmi gond nem volt velük. Szuper volt a szálloda.
Amennyiben olyan szobát kapsz,ami nem tetszik nyugodtan reklamálj ( csak megfelelõ hangnemben) , biztos kapsz másikat .
Tavaly erre nem volt szükségünk, de elõtte igen és szó nélkül kaptunk másik szobát.