Kusadasiról, Cesmérõl, stb még soha nem hallottál?
Van arrafelé jó pár hely ami "kényes" követelményidnek is megfelelne... Ha pedig egy kicsit kurkászol a neten találsz is. Én pl háromszor is kocsival jártam be az ország jó részét és csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a kedvességükrõl, vendégszeretetükrõl. Isztambulból nem szabad kiindulni (bár az sem rossz, ha észnél vagy ), az az orosz, moldáv, stb "üzletemberek" bevásárlóhelye, de maga az ország egész más, ha pedig egyénileg szervezed meg sztem sokkal jobban jársz!
Sajnos,kedves Kakadu,még nem mélyedtem bele ennek a szép országnak se a történelmébe,se a kultúrájába,sem pedig a helységeibe...SAJNA!Egyáltalán,mint UTAZÁS,na,az nem volt a része az életemnek egészen tavaly óta,mikoris buszos utazásunk során beleszerelmesedtünk Göröghonba,azóta kutakodok mindenhol a neten e gyönyörû ország miatt.Valóban vannak ,,kényes"pontjaim,amikbõl,ha lehet,nem engedek,hisz oly rövid az élet,szeretnék minél többször eljutni ilyen szép helyekre,emlékezni minden mozzanatra,minden pillanatra.Remélem,anyagilag sem kerülünk a padlóra,egészség is rendben lesz,s akkor már biztosabb a ,,beteljesedés".Kösz a tanácsokat!Kutakodok...
Úgy tûnik, nekem az agyamra ment a várakozás; mert hogy hol van még az indulás napja!?
Mit is lehet addig csinálni, mint tervezgetni a következõ, vagy akárhanyadik utat. Csakhogy átestem a ló túloldalára!
Vázlat-szinten kész - kicsit perverz - háromhetes programom van jövõ augusztusra: ...Kassa-Rzeszów-Lublin-Kaunas-Vilnius-Riga-Tallin-Helsinki-10 nap egy tóparti Lomamökit-ben kirándulásokkal-Turku-Stockholm-Koppehága- Rostock-Pößneck (meg persze még néhány apróság, ami útbaesik jövet-menet)...
Elkezdtem információkat csipegetni, s közben kõkemény alkuba bonyolódtam egy Lomamökit-re, ami már-már álmaim vágya lett... Jó lesz, ha minél elõbb számitógép nélkül maradok, mert ebbõl még baj is lehet! Drukkoljatok nekem!
Nem mondtam egészen igazat, mert nem egy, hanem két "Lomamökit"-re (vízparti kis nyaraló/telelõ faház szaunával, meg ami kell) keveredtem alkuba, s hát az egyik összejött! Nem az, aminek a képeit feltettem, ha nem a másik, látszatra kicsit szerényebb, de összességében mégis jobb, fõleg, hogy mint bázis szuper helyen van, a Helsinki-Tampere-Lahti háromszög közepén. Sikerült 10 napra 40 Euró/nap összegért megkapni a házat augusztus elejére, ami kész csoda (egy százast sikerült lealkudni; most már szégyenlem, de azért nem nagyon... ). Hát így jártam... A kocka el van vetve; jövõ augusztusban irány Finnország - meg ami útba esik jövet-menet!
Nehogy félreértés essék; szeptemberben irány Thassos, s hogy augusztusig mi lesz...? Úgy még soha nem volt, hogy valahogy ne lett volna!
Ez csak egy Barba-trükk (Te még talán tudod, mi az). Majdnem dobtam egy hátast, amikor megtudtam, hogy mibe kerül a szállás Finnországban. Na jó, a világ végén reggeli nélkül egy egyszerû szobát lehet kapni elfogadható áron, de abban mi az élvezet. Ez a ház súlyponti helyen van (nekem); innen egynapos csillagtúrákkal elérthetõ, amit meg akarok nézni, s közben azért pihengetek, szaunázok, horgászgatok, no de pláne grillezgetek, bográcsolok. S ha esik az esõ, hát legfeljebb jobban eszik a hal (is)!
Meredek tervet fontolgatok, gondoltam megosztom veletek, hátha valakinek akad valamilyen jó tanácsa hozzá. Ugyan erõsen "hazajáró lélek" vagyok, ami Görögországot illeti, mégis jövõre szeretnénk eljutni Spanyolországba . (Is, ha sikerül:)) Június közepében gondolkodom, fapadost foglalnék Barcelonába. Ott töltenénk kb. 5-6 napot, autót bérelve megnéznénk a környéket, (elhagyottabb tengerpartot is, ha van ilyen arrafelé), majd továbbautóznánk délre, kb. Seville-ig. Úgy olvastam, ez a város a Flamenco központja Spanyolországban. S a legfõbb vonzerõ ebben az utazásban számunkra éppen ez a zene...:) Kalandoznánk ott a környéken, a tengerfelé is újra, majd vissza Barcelonába, leadnánk a bérelt kocsit, s hazajönnénk a fapadossal. Kb. 14-16 napban gondolkodtam, hogy láthassunk is, ne kelljen rohanni és azért ki is bírjuk fizetni. Szállást nem foglalnék elõre, talán csak Barcelonában, délebbre csak ott a helyszínen.
Még minden eléggé kialakulatlan, csak nagyjából tudom a látnivalókat, költségeket is, olvasgatok a neten errõl, amikor tehetem. Nagyon szeretnénk a Flamenco-kocsmákon keresztül megmerítkezni kicsit a spanyol kultúrában s bebarangolni Spanyolország legalább egy részét. Kihagyva a tömegturistás helyeket, ha lehet.
Van valaki, aki járt már errefelé? Milyen tapasztalatokat, benyomásokat gyûjtött? Vajon mennyire beszélnek angolul a délebbi részeken? Sikerülhet ebben az idõszakban csak a helyszínen foglalni szállást? Az autóbérlést jobb itthonról intézni?
Köszi, hogy elolvastátok, bocs a hosszúságért.
Mamin
p.s.: (Ettõl eltekintve az augusztusi last minute Görögország legalább ilyen dédelgetett terv.)
Kedves Mamin!
Ugyan érdemben nem tudok választ a kérdéseidre, de tisztelem az elhatározásodat. Ha társad is van az ilyen - elindulunk, majd csak lesz valahogy - típusú kirándulásokban, az jó!! Az én párom szeret biztosra menni, elõre foglalt szállás meg minden. Viszont az, hogy nem feltétlenül a "minden túrista által ajánlott" helyekre vágysz, remek! Megpróbálom a lányomon keresztül a tudakolózást, Õ most készül októberben egy hétre Spanyolországba. Bécs-Madrid-Bécs repülõ, közte két nap Dél - Jumilla városka vonattal - vissza Madrid - vonat - Zaragoza három nap - Madrid. Elõre csak a repjegy lesz meg - illetve menetrend a vonatokhoz meg szállás ismerõsöknél. Szóval a déli környéken élõ ismerõseit meg tudja kérdezni arról, amire kíváncsi vagy.
Szia Judit!
Nagyon kedves tõled, hogy próbálsz segíteni. Nos igen, szerencse, hogy ennyire "egy húron pendülünk" a férjemmel sok szempontból. Sõt, õ még arra is képes lenne, hogy egy sporttáskával és egy sátorral induljon el, akár elõzetes információk nélkül... Persze azért nincs ellenére, hogy én körülnézek, különösen, ami a látnivalók felderítését illeti. Ezzel együtt nem biztos, hogy sikerül az utazás, de reménykedünk. Számomra tökéletes idõtöltés a tervezgetés, s ez az út van annyira sokrétû, hogy szerencsére sokáig tart majd :) Számos jó linket találtam a témához, aminek nagyon örülök (közlekedés Spanyolországon belül, mindenféle menetrendek, a jegyek ára és rendszere, hostelek címei, temérdek látnivaló ötlet, stb.), ezeket szívesen megosztom veled, vagy mással, ha érdekes.
Köszönöm a segítségedet és nagyon szép élményeket kívánok a kislányodnak!
Kedves Mamin!
Pár évvel ezelõtt Barcelonától 70 Km-re Blanes városában nyaraltunk. Kivettünk egy autót hat napra és le akartunk menni Gibraltárig. Végül is csak Alicante-ig jutottunk, mert útközben annyi a látnivaló, Tarragona, Valencia stb. /Másért meg minek mentünk volna/, hogy annak megtekintése miatt eltellt volna az idõ és nem tudtuk volna idõben leadni a kocsit. A viszafelé utat a szárazföld belsejében Madrid és Zaragoza érintésével tettük meg. Így is fantasztikus élmény volt. De hogy teljesen le tudj menni délre úgy, hogy az útközben lévõ megnézni való helyeket is lásd legalább 16-18 nap kell. Óriási az az ország.
Javaslatom, hogy itthonról bérelj autót, mert a spanyol (bocs' katalán autókölcsönzõsök igen csak trükkösek) lehetõleg az ott is mûködõ Eurocart ajánlom. Nagyon kell vigyázni az utakon, mert életem legveszélyesebb helyzetét ott sikerült kivédenem, és ott lehetõleg kerüld az éjszakai vezetést, mert sok helyen keskeny az út és beláthatatlan helyeken is képesek elõzni a kamionok, ráadásul reflektorral járnak és elvakítanak. Nem normálisak és még a török kamionosoknál is agresszívabbak. A spanyol városokban nagyon rossz a közbiztonság iszonyú sok és rendkívül ügyes zsebtolvalyok vannak. Legalább tízszer akartak meglopni Spanyolországban Szívesen segítek, amiben tudok.
Üdv: Josza
Szia Josza!
Nagyon kellemes emlékeket ébresztettél fel bennem. Mi 2000-ben voltunk Spanyolországban saját autóval, illetve suzukival, de csak Barcelónáig jutottunk. A szállásunk Figurasban volt, onnan csavarogtunk. De nem is ez a lényeg, hanem Blanes! Az ottani arborétum életem legszebbje, sosem fogom elfelejteni.
Üdv. szepeva
Szia Josza!
Nagyon kellemes emlékeket ébresztettél fel bennem. Mi 2000-ben voltunk Spanyolországban saját autóval, illetve suzukival, de csak Barcelónáig jutottunk. A szállásunk Figurasban volt, onnan csavarogtunk. De nem is ez a lényeg, hanem Blanes! Az ottani arborétum életem legszebbje, sosem fogom elfelejteni.
Üdv. szepeva
Szia Szepeva!
Figuerasban két éve voltunk kirándulni. Megnéztük a Dali múzeumot és a játékkiállítást. Bájos kis katalán város. Többször voltunk azon a vidéken. Mi Blanes után még kétszer voltunk a Costa Braván mindkétszer Tossa De Mare-on. Onnan már csak csillagtúrákat csináltunk. Nagyon kedves és gyönyörû város még Girona, a hajdani katalán fõváros. Az valami bombasztikus. Blanesbe is mindig el szoktunk menni. Az arborétum gyönyörû, de csodás óvárosa is van és van egy ie. 800-ból származó ma is mûködõ kõkútja állítólag csodtévõ hatású vízzel.
Üdv: Josza