Taverna Christos, kersd Jorgost õ nagyon tudja a módját,magyaráztam kézzel lábbal ,aztán kivertem a biztositékot "midja magaszaki", ,nagyon jóban lettünk,sör a korsóból kinem fogyott mi voltun az õ vendégei
Látod, ez is érdekes! Én sem voltam ott megelégedve, bár rossz azért nem volt, a balra mellette lévõvel már igen, ugyanakkor pl. Anikó kedvenc helye. Most akkor jöjjön a jobboldali szomszéd!
Említettem a Parga-topicban, hogy kaptunk egy fél liter házi vörösborra szóló vouchert az utazási irodától az egyik tavernába, de kaptunk hozzá szóban ötletet is, hogy mit együnk, s ez a kleftiko, ami egy alufóliában sütött/párolt fűszeres húsétel. Megfogadtam a tanácsot (csak én, mert a nejem nem szívesen eszik bárány vagy birkahúst). Nagyon finom volt; a hús omlós, szaftos, kellemesen fűszeres, rajta a megolvadt sajt… Annyira gusztusos volt és jó illatú, hogy megfeledkeztem a fényképezésről; azonnal nekiestem, s csak az első falatok után kaptam észhez, s csomagoltam vissza a fotó kedvéért.
(Ágni megfogalmazása szerint: A kleftiko lényege, hogy kevés zsíros résszel is rendelkezõ húsra pakolnak sajtot, krumpliszeleteket, paprikát, paradicsomot, fűszerezik, majd 2 réteg sütõpapírba csomagolják és lassú tűzön sütõben megsütik. Egyszemélyes adagokat készítenek.)
H.apci! Idén már mi sem ettünk a Macedóniában, inkább a Maistrosban, az még mindig bevált. De amikor mi voltunk a Macedóniában, akkor finomat adtak. Dehát változnak a helyek, és az egész világ!
Az én kos-i kleftikom az idén igen érdekes volt:
gombával volt keverve az apróra vágott bárány hús, pici fetát is tettek rá, és egy nagy zsírpapírba volt kb. 3-4-szer bebugyoláva, hogy alig bírtam abból kibontani. Ilyen volt utána:
Kicsit turistaigényekre van átalakítva, de azért finom volt.
Sajnos a Jox képén látható nyálcsurgatós haltálhoz képest mi csak ilyet kapzunk:
Azért a kedvencemben,a grillezett polipban nem csalódtam. Máig sem értem, hogyan tudják annyira vajpuhára elkészíteni? A feldmoching-i Alt Athen taverna tulajdonosa Costa, mikor ott áll az asztalnál és rendelünk, vigyorogva kérdezi tőlem, és a "doktornőnek Octopus vom Grill?"
Hagyományos suvlakitál:
és mezei kalamari, ami itt nagyon rágós volt - nevezhetném gumikarikáknak is:
Én már tavaly is panaszkodtam rájuk a tálalás miatt, de a rántott kagyló jó volt. Olvashatod, hogy én is csalódtam Toloban a halasban; a világ már csak ilyen...
Mi Thassoson körbe ettük a szigetet , Jana gyomrába hatalmas mennyiségű sztifadó tünt el,imádta . Én végig kóstoltam mindenféle halat,rákot, kalamárit grillezett polipot, gyrost, kagylót,és rengeteg görög salit. A legjobbat Skala Rahoniban ettünk az Olgas tavernában. Alegfinomabb halastálat a Koralliban, de nagyon látszott a személyzeten hogy fáradtak.
Én nem tapasztaltam a Koralliban a fáradtságot. Kétszer vacsiztunk ott nagyon finomakat. Elképesztő az étlapjuk választéka! A végén dupla piát kaptunk ajándékba, gondolom azért is, mert ott aludtunk a rokonságnál.
Lehet hogy az volt a baj hogy mi késő délután mentün, akkor nem volt főnök, csak a szőkés lány,de az étel kifogástalanul finom volt. Mi is kaptunk sütit,gyümölcsöt,és a királyrák isteni volt. A lány nem beszélt németül,de hozta amagyarnyélvü étlapot.
Mi Thassoson körbe ettük a szigetet , Jana gyomrába hatalmas mennyiségű sztifadó tünt el,imádta ...
Egyik kedvencem a stifado (írtam erről már itt régebben), így el is határoztam, hogy az út során pusztítani fogom rendesen. De nem így lett, mert mindig közbejött valami, vagy nem volt a tavernában, ahol éppen ettünk ; már-már kezdtem nyűgös lenni emiatt... Thassosra érve a Koralliba (Skala Potamia) mentünk; hozták az ugyancsak tekintélyes étlapot. Na, ez engem nem érdekel, gondoltam, s megkérdeztem, stifado van-e. Kicsit aggódva néztem a főúrra, mire ő a világ legtermészetesebb dolgaként mondja, hogy az csak természetes, milyet parancsolok, csirkéből, marhából, vagy birkából... Nagyon buta képet vághattam , mert ez nagyon meglepett. Én úgy tudtam, s ezt is olvastam mindenhol, hogy a stifado borjuhúsból, vagy fiatal marha húsából készül. Nosza, gondoltam, legyen birkából! Isteni finom volt! Egy nagyobbacska hús volt benne kicsi csonttal, vajpuhára párolva. Ami szintén ujdonság volt, hogy nem gyöngyhagyma, hanem "levelekre" szedett lilahagyma főtt bele.