Szia. Nyaron mindketto 8-kor nyit es 19.30-kor zar...a honlapon talalhato infok szerint (is)...de ez valtozhat, mint ahogy tavaly is tobbszor valtoztak a nyitvatartasok...
Köszi az infókat. 1992-ben voltam Nafplióban,akkor délután ötkor zárt az augusztusi főszezonban! Akkor du. 4 körül könyörögnünk kellett, hogy még beengedjenek. Azóta rászoktam, hogy a tuti helyekre ha lehet nyitás elött érkezem. Tavaly is így volt Rodoszon a Lindoszi akropolisznál, ahol elsőként szamaragoltunk fel. Mire mi végeztünk már egy csepnyi báj sem maradt a városból ,a szállodákból odarángatott túristák miatt. Szóval az idén is inkább hajnalban keltem a hat éves lányomat,Epidaurusz, vagy Mistra kedvéért,had vágja minél elöbb a lényeget!
Most mar nem egysegesek a nyitvatartasi idok, es van , hogy ev kozben is valtozik (mint ahogy tavaly is) ezert kell indulas elott is leellenorizni... mielott kezdodik a szezon en majd felhivom oket es megadom nektek itt a forumon ezeket az informaciokat.
Agi
Szia Andi ! Egyet értek veled, Toló alkalmatlan arra , hogy onnan valaki körbejárjon mindent. Mi az idén két bázissal Toló és Kardamili vágunk neki. Tolóból : Epidaurus, Mistra, Nafplio . Kardamilire marad: Mani, és Monemvassia környéke. A körút 6 éves lányom miatt az idén még nem megy . Az utolsó körutunkon 5 különböző helyen szálltunk meg, de még így sem volt kerek a történet. Jövőre jöhet ami idén kimaradt ,régi álmom Kithira! Gratula a könyvhöz. Üdv kokszi !
Szia Kokszi!
Mi 2005-ben itt jártunk:
. nap: 2005. szeptember 7. szerda: érkezés Athénba, athéni közlekedés, esti séta
2. nap: 2005. szeptember 8. csütörtök: utazás Athénból Delphibe, a vidék részletes leírása Delphi megtekintése, strandolás Iteánál, esti eső
3. nap: 2005. szeptember 9. péntek: utazás Delphiből Arkoudiba, át a Rio-hídon, útközben Patras megtekintése, Arkoudi leírása
4. nap: 2005. szeptember 10. szombat: kirándulás Arkoudiból: Chlemoutsi lovagvár, Killini, Amaliada, strand Skafadiánál
5. nap: 2005. szeptember 11. vasárnap: kirándulás Arkoudiból: Olympia, Dimitsana, Stemnitsa, Lousios-völgy
6. nap: 2005. szeptember 12. hétfő: Arkoudi környékén: Pinios-tó, strand
7. nap: 2005. szeptember 13. kedd: továbbutazás Kalamatába, útközben körbe a Messzíniai-félszigeten (Peristeria, Kiparissia, Chora, Navarino-öböl, Voidokilia-öböl, Pilos, Methoni, Finikounda, Koroni)
8. nap: 2005. szeptember 14. szerda: kirándulás Kalamatából a Külső Mánin, Areopoliig (Kambos, Kardamyli, Stoupa, Neo Itilo)
9. nap: 2005. szeptember 15. csütörtök: kirándulás Kalamatából Areopolin át a Belső Mánira, a Kap Tenaroig, majd a keleti parton vissza (Pirgos Dirou, Mezapos, Kitta, Gerolimenas, Vathia, Kokkola, Kortonas. Hatalmas zivatar.
10. nap: 2005. szeptember 16. péntek: kirándulás Kalamatából: Mistras, Sparta, Githio
11. nap: 2005. szeptember 17. szombat: továbbutazás Kalamatából Tolóba, a mai Tolo összehasonlítása az 1997-essel
12. nap: 2005. szeptember 18. vasárnap: kirándulás Nafploinba, strandolás Tolónál
13. nap: 2005. szeptember 19. hétfő: pihenés Tolóban
14. nap: 2005. szeptember 20. kedd: kirándulás Tolóból: Epidavros és körbe az Argolis félszigeten (Palea Epidavros, Methana, Galatas, Poros, Didima)
15. nap: 2005. szeptember 21. szerda: pihenés Tolóban
16. nap: 2005. szeptember 22. csütörtök: kirándulás Tolóból: Mükéné, Korinthosz, Korinthoszi-csatorna
17. nap: 2005. szeptember 23. péntek: pihenés Tolóban, esti zivatar
18. nap: 2005. szeptember 24. szombat: továbbutazás Tolóból Athénba, Athén megtekintése
19. nap: 2005. szeptember 25. vasárnap: Hazautazás Athénból
és ha újra mennénk, akkor pedig szeretném az első szállást Paralia Astrosban, onnan bejárnánk a Parnon-hegység kolostorait és le Monemvasiába mennék tovább. Második rövid szállásnap Neapolit gondoltam, hogy átmehessünk Elafonisosra. Majd szeretnék pár napot a Külső-Manin, Stoupban pihenni és onnan most alaposabb a a Manit bejárni, mint azelőtt. Végezetül pedig a Messzinián lévő Finikoundában szeretném az utolsó hetet eltölteni, mert arrafelé alig tudunk valamit megnézni és csodás strandok is vannak. Végezetül fel Diakoftoig, ahonnan a Vouraikus-szurdokot szeretném bejárni. Szóval az előző túrával most ellenkező irányban mozognánk.
Szia Andi ! Stoupát az idén szeretném feltérképezni . Rengeteg jó szállást találtam a neten már 45 eurotól . Ha megyünk le kardamiliből rászánok egy órát ,hogy rálessek 2-3 jó áru apartmanra. Sokat gondolkodtam ,hogy Stoupa vagy kardamili. De én Kardamilit imádom , nyugisabb mint Stoupa. Finikoundán is gondolkodtam ,/ te ajánlottad / inkább ide mentünk volna mint Tolóba , de anyagilag ez már sok lett volna. Tök jó lenne ha forintért Tolón kívül is lehetne foglalni. üdv kokszi !
Szia Kokszi!
Stoupa nekem azért tetszik, mert Tolóra emlékeztet, hogy az öbölben ugyanúgy fürdenek emberek, meg ringatóznak egyszerre csónakok is; hogy a parti sor olyan közel van a vízre építve (csak egy út választja el). A víz annyira tükörsima volt, annyira tiszta és csendes...
Finikoundában csak megálltunk, lerohantunk a partra, megszemléztük, de az is hasonló volt. Homokos part, lassan mélyülő víz, csónakokkal, picike hangulatos falu. Maga a hely talán nem annyira nagy szám, de engem megfogtak a környék szép partjai. Koroni maradt még ki és Kiparissia is, ahova még el kell menni! Viszont Finikoundában rengeteg sok szép és elég olcsó szállást is találtam a neten. Stoupában éppen nem.
A következő évek egyikében tervezzük ezt az utat, de még kicsit odébbra.
Sziasztok!
Családunk a nyáron Peloponnészoszt tűzte ki célul. A programok tervezése során felmerült egy-két kérdés:
aki járt már arra, segítsen. Az Olympia megismerése, bejárása kb. mennyi időt vesz igénybe? 2-3 órába belefér?
A másik kérdésünk Kalavritával kapcsolatos. Azt az infót kaptuk, hogy már két éve javítják a sineket, ezért a vasút nem működik, és nem biztos, hogy az idén nyáron már átadják. Ettől függetlenül azért a szurdokban lehetne-e túrázni vagy csak a vasúttal lehet arra menni?
"Az Olympia megismerése, bejárása kb. mennyi időt vesz igénybe? 2-3 órába belefér?"
Embere válogatja. Engem nem hatott meg túlságosan, számomra inkább csak halom kő, de bizonyára van aki hosszasan álmélkodik rajta, neki tovább tart. Mi bejártuk 3-3,5 óra alatt a múzeummal együtt. A 2óra szerintem azért kevés lesz.
A 40°C feletti hőmérséklet sem kedvezett a hosszas bámészkodásnak.
Nem csak kőhalom van ott hanem egy nagyon szép park és múzeum a közút másik oldalán és ott látható Báró Cuberten sírja (vagyis csak a szíve van oda eltemetve).
Nekem 4-5 óra volt elég Olimpiára.
Szerintem sem elég 2-3 óra Olümpiára, ha a múzeumot is meg akarod nézni és nem csak kutyafuttában. Mi elmentünk megnézni az újkori olimpiai játékok múzeumát is, ami nem ezen a területen van, de a városban.