Görög kultúra
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 121
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2641 Üzenet linkje2005-10-07 20:48:58 

Szia Jox!

Ne haragudj, legközelebb jobban figyelünk.

# 122
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2642 Üzenet linkje2005-10-07 20:57:30 

Nem haragszom, de nem dísznek van az Infók oldal... icon_wink.gif
# 123
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2643 Üzenet linkje2005-10-07 21:57:23 

A görögöknél a karácsonyhoz sok legenda, mese, babona kötõdik.
Azt tartják a Föld mélyén gonosz manók laknak / nevük KALIKANDZAROSZ / akik azzal foglalatoskodnak, hogy a Földet tartó fa törzsét elfûrészelik és karácsonykor a Földre jönnek bosszantani az embereket. A házakban szörnyû ramazurit csapnak, törnek, zúznak, eleszik az emberek elõl az ennivalót, ezért távol kell õket tartani a háztól és mivel a tûztõl nagyon félnek a házi tûzhelyen a láng sohasem aludhat ki.
Vízkeresztkor a pap által megszentelt víz bûvös ereje visszaûzi õket oda ahonnan jöttek , a Föld gyomrába.
A manók elûzésére szolgáló tûz hamuja varázserõvel bír, ebbõl szórnak a földekre bõ termés reményében.

# 124
Bohóc
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
34 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2644 Üzenet linkje2005-10-07 22:33:02 

Kedves ferrari a legtöbb országba máskép tartják a karácsonyt !
# 125
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2645 Üzenet linkje2005-10-08 10:48:51  karácsony

Bohóc!
Különbözõ kultúrákban más és más hagyományok, mondák kötõdnek a karácsony ünnepéhez. A görög változat számunkra rendkívül érdekes ( és itt gondolom joggal használom a többes számot) ezért gyüjtögetjük ide õket.
Egy bánatom van, képeket nem találok ide. icon_cry.gif
Azért a Jox-nál olvasott kandallós dolog megfogott: nekem nem úgy tünt, hogy a kandalló a görög kultúra része lenne, de ezek szerint tévedtem. Ezzel újabb jópontot szereztek nálam a görögök. icon_lol.gif
Azért jót mosolygok itt magamban. Én személyszerint imádom a karácsonyt, de bosszant, hogy a nagy bevásárló központok szinte már októberben kezdik verni a tam-tamot. Mi itt már a sütiket válogatjuk..... icon_wink.gif

# 126
Bohóc
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
34 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2646 Üzenet linkje2005-10-08 10:59:22 

Szia Rebeka ! Igen sajnos mi Magyarok hajlamossak vagyunk elfelejteni a Magyar hagyományokat és hajlunk a nyugati trendhez !
# 127
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2649 Üzenet linkje2005-10-08 11:56:39 

Szia Rebeka!

Szerintem nincs ebbe semmi rossz, hogy mi itt beszéljük a görög karácsonyi süti recepteket. Én szeretem már november végén tudni, hogy mit is csináljak, hisz olyan gyorsan eltelik az a pár hét.

A másik sajnos a magyar átlagkereset nem teszik lehetõvé, hogy decemberben vegyünk meg mindent a karácsonyhoz, elõbb kell erre is gondolni. Nálunk a tágabb családban pl. sok gyerek van, és õk az elsõk akik ajándékozását letudom.

Én tényleg csak jó szándékból kéreztelek Téged, és mást, hogy mit tudtok a görög karácsonyi hagyományokkal kapcsolatosan.

Elnézést mindenkitõl, ha ez gyorsnak tünt.

Kriszta

# 128
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2651 Üzenet linkje2005-10-08 13:30:05 

Kriszta!
Teljesen félreértettél! Mint írtam mosolygok magunkon, hogy így októberben belevetettük magunkat a témába, és ebben én is az élen járok. icon_lol.gif
Egyébként elég hamar el szoktam kezdeni a készülõdést én is és nem csak a gyerekek véget. Nálunk ez a fõ ünnep és igen komolyan vesszük. A múltkor ferrarival már az idei karácsonyfa színét boncolgattuk!
Nekem a fõ gondom abból adódik, hogy mostmár hamarosan ünnepi díszbe fognak borulni a nagy üzletek és mire itt a tényleges karácsony megkopik a handulat. Nálunk csak karácsonykor gyulladnak ki az égõk, igaz január elejéig égnek.
Azért gondolkodóba estem: eddig karácsonykor sok-sok angyalka került a polcokra és mindenhova. Mostmár be kellene szerezni egy pár manót is. icon_razz.gif

# 129
Bohóc
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
34 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2653 Üzenet linkje2005-10-08 13:54:37 

Rebeka ! Az angyalkák is nagyon fontosak a karácsonyi ünepekben de a manók nélkül nem is lehet a karácsonyi elõkészületeket megkezdeni ! De a karácsony szép ahogy ti nök mûvelitek olyan odaadással ahogy csak lehet minden elismerésem a nõké !
# 130
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2654 Üzenet linkje2005-10-08 14:07:11 

Szombat révén, mivel nálunk ilyenkor van a legtöbb eskövû és lagzi, ebbõl adódóan elég érdekes cikket találtam, hogyan is van ez Görögországban.

Van egy szokás ezzel kapcsolatosan, amit Hozománybemutatásnak avagy "ágy"nak neveznek.

Az esküvõt megelõzõen tartják meg a hozománybemutatást, vagy más néven az ágynak nevezett eseményt. Ez a szokás a nagyvárosokban többnyire már kiveszõfélben van, de azért még a hagyománytisztelõbb családoknál a mai napig megtartják. Ennek a szokásnak a lényege az, hogy egyrészt bemutatják a kiváncsiaknak a fiatal menyecskejelölt hozományát amit évekig készítgetnek azelõtt, másrészt pedig ez még egy jó alkalom ajándékok, pontosabban pénz összegyüjtésére. Ugyanis ezen alkalommal csakis pénzt illik adni ajándékba. Na de ne siessük el a dolgokat.
A hozománybemutatás általában az eskövõ elõtti szombaton szokott lenni. Ekkor a két család barátai és rokonai eljönnek este a lányos házhoz. Ez a látogatás nincs idõhöz kötve, mindenki akkor jön amikor akar, de senki nem jön este 7 elõtt. A lányos háznál mindenki kicsípi magát és várják a vendégeket. A fõmunka már napokkal azelõtt készül és erre a nagy napra minden teljes pompájában ragyog.
A hozományt elõszedik a ládákból, szekrényekbõl, mindent kifényesítenek, kimosnak kivaslanak. Egy nagy szobát azt a bizonyos falusi szép szobát kisivockolnak és a lehetõségek függvényében, mûvészi módon kiállítást csinálnaka hozományt alkotó tárgyakból. Athénban inkább a jövendõ pár lakásában, a hálószobában rendezik ezt az eseményt és ekkor nem mutatják be az egész hozományt, hanem csak a hitvesi ágyat díszitik fel teljes pompájában csodálatos kézimunkákkal. Mindkét esetben a vendégek pénz-ajándékot adnak. A hozományos szobában általában egy erre kijelölt helyen van, míg a hálószobában az ágyra dobják a pénzt közben jókivánságokat mondva. Ez is egy olyan ünnepség ami tánccal és finom falatokkal van egybekötve és falun felér egy miniatûr eskövõvel.

# 131
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2656 Üzenet linkje2005-10-08 14:32:41 

Ez a szokás szerencsére itt nem divat, nekem két lányom van. icon_confused.gif icon_lol.gif

Az ortodox vallás szigora náluk leginkább a család tiszteletében mutatkozik. A görög férfiak egyszer házasodnak életükben és a válások száma nagyon alacsony az országban.

# 132
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2657 Üzenet linkje2005-10-08 14:35:27 

Nekem pedig két fiam, és ezért mertem leírni, mert engem ez nem veszélyeztetne ha ott laknék akkor se. icon_wink.gif icon_lol.gif

Kriszta

# 133
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2669 Üzenet linkje2005-10-08 20:52:02 

Szia Kriszta !

Ezek szerint nekünk jó lenne Görögországban.
icon_smile.gif

Nekem is két fiam van. icon_lol.gif

# 134
Bohóc
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
34 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2674 Üzenet linkje2005-10-08 21:57:32 

Heló lányok! Látom csupa fiús családal álok szembe de énsem maradok el tõletek nekem is két fiam van akik mindig jól érezték maguka utazásunk során Páráliát kifejetten élveztét a zenélõ körhina és a törpökk között.
# 135
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2693 Üzenet linkje2005-10-09 09:31:06 

Szia Bóhóc!

Az az igazság, hogy oda kint ,is mint nálunk a fõzés, és házimunka nagyrészét a nõk vállalják fel, mivel ez már egyfajta traditció.

Szóval úgy gondolom, hogy ott is az evés és ivás lenne a Te dolgod, mi pedig megszakadhatnánk a munkába! icon_lol.gif

Kriszta

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 ... 8 9 10 11 12 13   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu