Oké, most már értem.
Nos, a lassú kompok, azért jóval olcsóbbak!!!
Pl. Mi Folegandrosról mentünk a Speedrunner II-vel 195 EUR-ért vissza Athén-ba (két felnőtt egy autó), ha a Zante Ferry Adam. Korais hajójával mentünk volna az csak 135 EUR lett volna. De időben hosszabb és több a megálló.
A ti esetetekben 40eur/fő retúr 160eur, ez lassú komppal sztem 120-ból kijönne. Ezt ti tudjátok! Mi azért mentünk akkor a drágábbal, (vissza Athénba)mert az olcsóbb csak bizonyos napokon járt, a gyors és drágább viszont minden nap. A napszak is bejátszik ilyenkor, mert mi pl. éjjel mentünk sokkal olcsóbban Milosról Folegandrosra. Nappal ez sokkal drágább lett volna.
Meg kellene várnod a márciust, akkor már okosabbak leszünk és árak is lesznek, úgyhogy lehet agyalni rajta.
Én személy szerint(mivel Fole és Milos nincs egymástól messze) a lassabbal mennék, és a különbözetet esetleg másra fordítanám.
Én ezt a keresőt használom, ezen árak is vannak:
http://paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BO
üdv. babar
-törölt nick 10391 | #211802 | 2014-01-02 18:37:55 | Válasz a #211779. hsz-ra
Szia Hidalgo!
Babarhoz csatlakoznék annyiban, hogy a nyári menetrend a hagyományos kompjáratok esetében valóban március, április körül lesz majd látható, bár az előző évek menetrendje adhat egy kis támpontot a tervezéshez.
Nekem 2012-es tapasztalataim vannak, eszerint a legolcsóbb kompjegy, ha jól emlékszem 8, vagy 10 €/fő/út volt Milos és Folegandros között.
Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezek a lassú kompok nem mindennap közlekednek a két sziget között, hanem hetente csak 1-3 alkalommal, így elég nehéz előre tervezni.
2012-ben kedden reggel 7-kor indult Milosról az Anek Lines, tavaly pedig vasárnap a Nel Lines, szintén reggel 7-kor, valamint a Lane Lines hajója éjfél körül, hetente 1-2 alkalommal. Folegandrosról tavaly és az azt megelőző évben is péntekenként este 8-kor indult a Nel Lines, és este 9 körül pedig egy másik társaság hajója, illetve egy másik komp csütörtökönként . A menetidő általában több, mint 2 óra.
Talán érdemes lenne megfontolnotok azt a lehetőséget, hogy elsőként Folegandrosra hajóztok és majd onnan Milosra. Pireaus és Folegandros között a Ventouris Sea Lines egyik hajója biztosan közlekedik hetente többször, igaz a menetidő kb. 7 óra.
Folegandros pedig valóban gyönyörű és teljesen egyedi. Mi július első felében voltunk ott és meglepett minket, hogy nagyon sok turista volt már a szigeten. Aztán Milos-i görögökkel beszélgetve megértettük, hogy évről-évre felkapottabb, és állításuk szerint tartanak attól, hogy Folegandros olyanná válik, mint Santorini.
Hát nagyon köszönöm a segítséget, mind2töknek !! Hasznos infók!
Egyrészt a szállásfoglalás miatt el kell döntenünk időben, hogy mit szeretnénk!
Bár már le is foglaltam 1 szobát 4 éjszakára a Castro Hotelben, azt módosíthatom június elejéig, a szabad szobák erejéig, nyilván, ettől jobban parázok.
Másrészt mivel nem szeretnénk 5-7 órát kompozni, ezért repülünk Milosra,
reggel 7.25-kor landol a gép Miloson (kikötőben reggeli és kv )
majd 9.55-kor indul a drága gyorshajó Folegandrosra, 1 óra alatt ott vagyunk. Ez lenne a terv ...
Persze tök jó lenne negyed áron megoldani (8-10EUR, szuperül hangzik),
de ezen ezek szerint még ráérek agyalni legalább márciusig.
Szerintem sok időt vesztenénk, ha a Milosi nyaralás közepén mennénk át (3 szállás), de a végére sem merjük tenni, mert ha korai meltemi miatt törlik a hajót és nem érjük el a repülőt ... áá, azt nem merjük
-törölt nick 10391 | #211814 | 2014-01-02 22:10:26 | Válasz a #211804. hsz-ra
Szia Hidalgo!
Igen, olvastam, hogy repülővel érkeznétek Milosra.
Arra az esetre vonatkozott volna a "hangos gondolkodásom", ha esetleg a költségek miatt más megoldást is számba vennétek, illetve, ha még nem vettétek meg a repjegyet.
Abból indultam ki, hogy ezzel az Athén-Milos-Folegandros útvonallal kb 2 órát lehetne rövidíteni az utazás időtartamán, ha számolunk a reptéren az indulás előtt eltöltendő minimálisan szükséges idővel is. Viszont a költsége kb. 100-110 €/fő lenne, szemben a lassú komp legfeljebb kb. 45 €/fő jegyárával.
A fast ferry-ket én sem merném választani az említett esetleges törlések miatt, főképp nem az utazás végén.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy a hazaindulás előtt 2 nappal tanácsos elindulni, illetve megérkezni arra a szigetre, ahonnan indul a repülőgép.
Az alábbi közismert oldalon 2 évre visszamenőleg is meg lehet nézni a kompmenetrendet:
www.openseas.gr
A választott szállásotok nagyon szép és fantasztikus az elhelyezkedése.
Előkerestem egy-két Folegandrosról induló "csónakot" a fényképeink közül, kívánom, hogy az egyiket elérd! Egyébként asszem a kisebb gyorshajók, amelyek nem szállítanak autókat, ha nagy a szél és a hullám könnyen a kikötőkben maradhatnak, és akkor oda a terv.
Abból indultam ki, hogy ezzel az Athén-Milos-Folegandros útvonallal kb 2 órát lehetne rövidíteni az utazás időtartamán, ha számolunk a reptéren az indulás előtt eltöltendő minimálisan szükséges idővel is. Viszont a költsége kb. 100-110 €/fő lenne, szemben a lassú komp legfeljebb kb. 45 €/fő jegyárával.
Szia Anikó, az árakban teljesen igazad van, tényleg sokat spórolnánk a lassabb hajóval, persze nem vonz a fél napos hajókázás (repcsi + gyorshajó 105 perc, a többit nem számolom, mert a reptéren fogunk, vagy inkább próbálunk meg aludni, megspórolunk egy buszutat hajnalban Pireuszba, a reggelt Adamasban tölthetnénk és délben Folegandroson ebédelhetnénk) és mégiscsak nászút lesz, vagy mi
És köszi a kommented (itt is ) a szállásról, nekem is nagyon tetszik, akkor a Vythos-Castro kombó approved?
Babar,
az első képeden látható SeaJets nevű gyorshajóról van szó, az a drága és gyors. Persze ha mákunk van, vissza Milosra még találhatunk ennél olcsóbbat, de ahogy nézem Anikó linkjét (azt is köszi!), idén is csak ez volt napi rendszerességgel és jó időben. a többi csak ritkán és éjszaka.
Köszi szépen!
A "szamárútvonalakról" nincs esetleg térképetek?
Elvileg az egyik ilyen a Kastrótól indul és 45-50perces sétával Agaliba lehet jutni ... de szerintem ez a GoogleEarth-ön nem látszik. Vagy csak én nem látom.... Pedig ez tök jó program lenne az első délutánra.
Kedves Hidalgó!
Gratulálok, ez nászútnak csodálatos lesz! Sok boldogságot!
A Kastróból Agaliba műúton is el lehet jutni (ott laktunk Angaliban) sőt én láttam, hogy buszok is közlekedtek. és ha már Agaliban vagy át kell "mászni" kis sétával Galifos és Ag. Nikolaos. beach-re is.
Ott rengeteg a gyalogos látnivaló, úgyhogy spórolj az energiával.
Megpróbálom megkeresni a Folegandros térképemet, hátha többet tudok segíteni.
-törölt nick 10391 | #211847 | 2014-01-03 20:09:57 | Válasz a #211822. hsz-ra
Szia Hidalgo!
Jaj, de jó, ... nászút...! Szívből gratulálok! Nincs is romantikusabb az éjszakai athéni reptérnél!
A szamárutakról, és egyéb gyalogösvényekről itt található egy információs térkép, jobb híján én is ezt böngésztem indulás előtt:
www.folegandros.gr
Ezen lehet látni, hogy a Chorából Agali felé a műúton kell elindulni Ano Meria felé és kb. 15-20 perc gyaloglás után kell letérni az útról balra a szűk, kis kövekkel kirakott csacsiösvényre. Az út mentén jelzőtábla - ha jól emlékszem fából készült - jelzi az ösvény kezdetét. Ezen fel van tüntetve, hogy hova, melyik öbölbe vezet, illetve jelzi a távolságot és a táv várható időtartamát is. Ezek a jelzőtáblák a sziget egész területén megtalálhatóak és jelzik az ösvények kezdetét.
(Ag. Christos templomáig el sem lehetett tévedni, de tovább haladva többekkel együtt elbizonytalanodtunk....Jobbra egy kis szurdok, előttünk és balra vashálóval bekerített földek voltak, ahol fotogén csacsik legelésztek. Végül, ahogy a térkép is mutatja, balra mentünk és leereszkedtünk Fyra öbléhez, ahonnan egy kis sziklás területen keresztül lehet átjutni Agaliba.)
Babar is említette, hogy busszal is lehet közlekedni a szigeten, igaz csak korlátozott az így elérhető helyek száma (Chora, Karavostasis, Ano Meria, Agali). A buszmegálló -a kikötő felől érkezve- Chora első kis terén található, a menetrend és a jegyárak pedig egy fához támasztott, nagy fekete táblára vannak felírva ... krétával.
És bár vannak közös pontok (még nem látom magam előtt a szigetet), de szerintem nem ugyanaz az útvonal.
A linkelt oldal szerint ilyen kőjárdán hagyod el Chorát és csak bő 20 perc után érsz rá az aszfaltútra ami levisz Angaliig (Stavros kápolna mellett):
Anikó, az általad linkelt leírás szerint (ami szintén nem hosszú, 45perc) a műúton kell indulni és később, Stavros kápolnánál térsz le a csacsiútra és Fyrán keresztül mész Angaliba.
Ha jól értem ez két külön út, amit még kombinálni is lehet, Stavros közös pont , vagy nem jól értem?
Megnéztem és az említett "flying cat" nevű csoda 60EUR/fő Pireuszból Folegandrosra. Először csodálkoztam, hogy egyszerre érnek oda, de rájöttem, hogy ez ugyanaz a hajó Milostól , ahonnét 40EUR. Inkább a szigetek közt lehúzós csak, így már sokat spórolnánk.
Vajon akkor is tudunk a reptéren aludni, ha nem repülővel megyünk tovább?
Vagy van ennek olcsó alternatívája?
Reggel 7-kor indul a hajó, így 5-kor ráérnénk elindulni....
Közben már el is döntöttük, találtam olcsó szállást Pireuszban, annyit spórolunk így az utazással, hogy ez akkor simán belefér
Köszi Anikó, a te ötleted volt!!
-törölt nick 10391 | #211884 | 2014-01-04 22:07:18 | Válasz a #211880. hsz-ra
Szia Hidalgo!
Nagyon szívesen!
Azért javasoltam, hogy fontoljátok meg a kompos utazást, mert esetetekben jóval egyszerűbbnek és természetesen sokkal olcsóbbnak is találtam ezt a megoldást. Remek, hogy úgy döntöttetek, hogy Pireausban foglaltok szállást, mert így kipihenten tudtok reggel hajóra szállni. Lehetséges, hogy a nyári kompmenetrend kedvező lesz számotokra és jóval olcsóbban tudtok majd áthajózni Milosra. Az ne legyen kizáró ok, hogy esetleg késő este fut be a hajó, mert Antonia ott fog várni a kikötőben.
A csacsiösvény esetében valóban nyerő a két ösvény kombinációja, és a "közös pont" tényleg a Stavros ápolna. Mi ugyan nem jártuk meg a Chora és a tenger "között" futó ösvényt, de olvastam a leírásban, amit linkeltél, hogy a pékség közelében indul. (Ide kötelező betérni, mert fantasztikusak a péksütemények!) Azonban ez az ösvény is a műúthoz fog kapcsolódni, amin tovább kell menni. A Stavros kápolnát elhagyva fog hirtelen feltűnni balra a Fyra-Angali felé vezető ösvény. (Remélhetőleg kinn van még azt ösvény kezdetét jelző tábla.) Az ösvény bal oldalát egy magas kőfal szegélyezi, ugyanúgy, mint az általad beszúrt képen. Az időtartam-így visszagondolva- nekem többnek tűnt, mint 45-50 perc. Lehet, hogy csak azért, mert Ag. Christost elkerülve jóval rosszabb minőségű volt az út és lassabban is lehetett haladni, valamint a Fyrához vezető ösvényt sem találtuk meg elsőre. De ez persze nem az ösvény hibája volt...
Off: Elnézést kérek, hogy nem megyek át a repülős fórumba. Nem tudom, hogy az ott említett szabályozás mikor lépett életbe, de 2013 előtt sem Athénban, sem Miloson, sem máshol nem mérték a csomagok kiterjedését az Olympic check-in pultjainál. Azaz bármely méretű bőröndöt fel lehetett adni, azonban a súlyhatárt mindig szigorúan ellenőrizték. Talán a TripAdvisor-on lehet ezzel kapcsolatosan olvasni valamilyen személyes tapasztalatot....
Off: Elnézést kérek, hogy nem megyek át a repülős fórumba. Nem tudom, hogy az ott említett szabályozás mikor lépett életbe, de 2013 előtt sem Athénban, sem Miloson, sem máshol nem mérték a csomagok kiterjedését az Olympic check-in pultjainál.
Október-november táján, amikor az Aegean megvette az Olympicot.
Valóban, az Olympic honlapja szerint tavaly október 31-től vannak az új szabályok.
Az új terv szerint hajóval megyünk Folegandrosra és csak visszafelé repülünk velük Milosról, ahol szerintem nem fog velünk kötözködni senki.
De majd úgy is beszámolok!