Szia Kriszta ! Ez nálam nem így mûködi mint a legtöb férinál mert ha kölcsönössen kiveszik az othoni munkából mindketen a részüket több idejük marad egymásra vagy bármi másra! Nálam ez így természetes a kölcsönös megértés mindennél fontossab én úgy érzem !
Jox utólagos elnézásedet kérem de nem jutok be a szobába és így kénytelen agyok itt válaszólni.
Tudom ez a legtöbb helyen ez nem így mûködik mert az asszont a férfiak álatnak nézik nem kimélik pedig a tartós kapcsolathoz ez is hozzá tartozik a kölcsönös segítõ készség és a kölcsönös tolerancia ettöl mûködik egy kapcsolal vagy házasság !
Az esküvõkkel kapcsolatban amit írtál az Magyarországon is szokásvolt régen.
A szekérre fölhelyezet nyoszoját körbevitték a faluban és erre a szekérre
raktákfel a nászajándékokat ,nagyvígasságok közepette.
Mára ez a szokás már feledésbe merült.
Tudom ez a legtöbb helyen ez nem így mûködik mert az asszont a férfiak álatnak nézik nem kimélik
Bohóc!
Azért ezek után rendkivül örülök, hogy nem egy társaságban mozgunk. Persze én is tudom, hogy ilyen is van, de azért én bízom abban, hogy nem csak a körülöttem lévõ férfiak azok, akik nem így gondolják.
Amellett, hogy a görög családokban kissé másképpen alakul a nõk szerepe a tradíciók szerint, nekem nem tünt úgy, hogy "állatnak" tartanák õket.
szatürosz!
A nyáron nézegettük a kis gipsz szobrokat és gondolkodtunk egy kis suvenir vásárláson. Nekem szemet szúrtak a szatürosz szobrocskák, de a FIÚK gyorsan lebeszéltek róla és tartották magukat akkor is amikor közöltem, hogy nem a nappaliba szánnám. Pedig én szerintem jó móka lett volna egy ilyen szobrocska. Majd jövõre!
Egy képet azért csináltunk róla, de azt inkább nem tenném fel ide.
Holnap Oxi azaz a Nem napja Görögországban.
A második világháború idõszakára emlékeztetõ ünnepet minden év október 28-án tartják, igaz, hogy a mai ceremóniasorozat inkább egy katonai díszszemlére hasonlít. Thessaloniki és Athén utcáit fegyvert viselõ katonák és tankok özönlik el, az egykori háborús megszállás idejére emlékeztetve a lakosságot. A színes kavalkád a túristák számára is érdekes látványosság, hiszen ez az egyetlen olyan nemzeti ünnep, amely kapcsolatban áll a fegyveres erõk diadalával. Az ünnep ihletõje a nemzeti ital nevét viselõ, ugyancsak legendás tábornok, Ioannis Metaxas /Oxi/, aki érzett magában annyi bátorságot, hogy visszautasította Mussolini, olasz csapatok bevonulására irányuló kérelmét. A dicsõ tett ellenére az olaszok mégis megszállták Görögországot /bár errõl Oxi nyilvánvalóan nem tehetett/, a háború végeztével azonban visszavonultak Albániába.
Október 28. egyébként is hírhedt dátum az ortodox kalendáriumban, a rebellis gondolatokat tápláló Metaxas tábornok dicsõ tette mellett, a háborúba lépés idõpontját is jelképezi. A generális úr azonban nemcsak visszautasította az olaszokat, hanem a nemzeti ellenállás útját választotta követendõ irányzatként. A rossz nyelvek azt állítják, hogy ennek ellenére zsarnoki hírnévvel rendelkezett, és a megszállók mellett sikerrel harcolt a kommunisták és a materialisták ellen is a király zászlaja alatt.
A vallási ünnepekhez kapcsolódik Görögországban a legtöbb népszokás. Agiosz Prodromoszban Vízkereszt elõestéjén a fiatalok házról házra járnak, és a Vízkeresztet (Fóta) dicsõitik énekükkel. Mindmáig éneklik a lányok a Lázár-dalokat, Lázár feltámasztásának emlékére.