Sajnálom, hogy rossz volt az idõjárás.
Remélem Zeusz jobbnál jobb koktélokkal kápráztatta el a vendégsereget!
Csatlakozom Krisztához és várom a beszámolót a görög partyról.
Köszönjük az aggódásotokat, de sajnos nem tudok beszámolni új receptekrõl. Sajnos az idõjárás és az élet "beleköpött a levesbe", grillezésrõl szó sem lehetett. A már említett görög vörösbort vettem meg a tervezett vacsorához. A vacsit rugalmasan oldottuk meg, a hússzeleteket görög fûszerkeverékkel való pácolás után sütõbe tettük.
A hangulatról az E-On gondoskodott: kikapcsolták a villanyt, így a házban talált összes mécsest meg kellett gyújtani. Szerencsére akad belõle 20-30. És áldottam az eszem amikor beleegyeztem, hogy a sütõnk is gázos legyen.
De a jó társaság feledteti a gondokat, megbeszéltük az este során a görögországi élményeket, szóba kerültek a tengeri herkentyûk elkészítésének módjai, stb.
Végül is ez egy sikeres este volt és az az igazság, hogy úgy besûrüsödött körülöttünk az élet, hogy soha jobbkor nem jött volna.
Egyszer talán közösen is megejtünk egy ilyen estét!?
A z idõjárás tényleg nagyon rossz volt így nem grileztem .
A menû :Sertés tarját pácoltam be girosz fûszer keverékkel ( a kimondotta görög fûszer keverék az sokkal jobb) ,bazsalikommal ,
sóval ,borssal, és fokhagymával, oliva olajjal.Eztz sütõben megsütöttem ,mellé sültburgonyát tálaltam .
A görög saláta most elmaradt , ami késik nem múlik.
Ital :metexa( több nincs) ,és görögbor volt ,( ezt hamarabb tudom pótolni ) most nem mixeltem .
Akkor gyertyafényes vacsorátok volt. Az nagyon hangulatos tud lenni.
Reméljük egyszer valamikor ez a kis csapat is össze tudna jönni és tudunk dumcsizni, sztorizgatni.
Örülök, hogy azért a nehézségek ellenére sikerült a bulitok. Bitos így volt jó, ha jó idõ lett volna, és villany, akkor sem sikerülhetett volna jobban.
Ma sokat írtunk a Húsvétról, jöjjön ideillõ étel is:
A nyárson sült bárány alatt, a f@szénben, egy tálban fõhet a buhana. Hús, krumpli és sokféle zöldség van benne. Lassú tûzön, parázs alatt jó három órán át kell fõnie.
Nemcsak bárányt vagy kecskét szoktak sütni húsvétkor, hanem kokoretzit is. Ez fõleg májból, szívbõl és más belsõségbõl, no meg némi faggyúból áll, amit fûszerekkel és kemény sós juhsajttal ízesítenek. Olyan sajt kell hozzá, amely kibírja a hosszú sütést. A legjobb a kefalo, a kemény, kerek feta. Azután mindezt a belekkel alaposan összekötik, nehogy szétessen a sütés során.
xxxxén=fából készült szén, csak a Hellaszt Jox nagyon szégyenlõsre formálta és ezt mindig átírja.
Szólni kellene már neki, hogy ez nem az amire gondol. A kis huncut!
És akkor két karácsonyi recept:
Karácsonyi töltött pulyka
Hozzávalók:
1- max. 3 kg-os pulyka, 30 dkg darált hús, 1/2 csésze rizs, 1/3 csésze mandulafenyõmag (píneamag), 1 fej apróra vágott hagyma, 2 kg burgonya, 1 csésze fehérbor, 1 1/2 bögre vaj, 3 citrom, só, bors,
Megtisztítjuk és megmossuk a pulykát. Kívül-belül megkenjük citrommal.
Elkészítjük a tölteléket: serpenyõben megpároljuk a hagymát és a darált húst, amíg el nem fõ a levük. Hozzátesszük a vaj felét, ezen pirítjuk meg a húst. megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a rizst és a mandulafenyõmagot. Összekeverjük a hozzávalókat és felengedjük borral. Amint elfõ a bor, a serpenyõ tartalmát felöntjük fél bögre vízzel és ezzel pároljuk egy kicsit. Ezzel a keverékkel töltjük meg a pulyka hasüregét. Tûvel és cérnával összevarrjuk a nyílást, megfûszerezzük a pulykát és megkenjük vajjal. Meghámozzuk és félbevágjuk a burgonyákat, megmossuk õket, majd a tepsibe tesszük a pulyka köré. A burgonyát megsózzuk, rátesszük a maradék vajat, meglocsoljuk citromlével. A tepsibe két bögre vizet öntünk és kb. 3 órán átsütjük a sütõben.
Édesség:
Melomacarona
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
2 csésze olívaolaj, 3/4 csésze cukor, 3/4 csésze narancslé, negyed csésze brandy, 7,5-8 csésze liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1 teáskanál szódabikarbóna
A sziruphoz:2 csésze méz, 2 csésze cukor, 2 csésze víz
Keverjük össze az elsõ 4 összetevõt. Szitáljuk át a lisztet a sütõporral és a szódabikarbónával háromszor, majd keverjük az olajos anyaghoz és finoman gyúrjuk össze. Szaggassuk a tésztát tojásnagyságú darabokra, nyújtsuk ki téglalap alakúra és tekerjük össze tekercsekké. Kizsírozatlan tepsiben, közepes hõmérsékletû sütõben 30 percig sütjük. Összefõzzük a szirup összetevõit 5 percig, majd a kisült tekercsekre öntjük. Hagyjuk ázni 15 percig, majd a szirupból kiemelve egy süteményestálra tesszük. Megszórhatjuk összevágott dióval és fahéjjal.
Kriszta!
A munkamegosztás a következõ: én keresem a receptet, zeus alkot. Egyébként süteményt én szoktam sütni, de szinte csak karácsonykor. Ezt lehet, hogy én is kipróbálom.