Szia Kriszta!
Várjuk az élménybeszámolókat és a fotókat
És persze a jótanácsokat, új infókat (szúnyog, kánikula, erdõtûz, földrengés, szerb/macedon közlekedés...)
És ne fel a fejjel! Mindjárt itt a jövõ nyár és mentek újra
Szia Kriszta!
Várjuk az élménybeszámolókat és a fotókat
És persze a jótanácsokat, új infókat (szúnyog, kánikula, erdõtûz, földrengés, szerb/macedon közlekedés...)
És ne fel a fejjel! Mindjárt itt a jövõ nyár és mentek újra
Most én nagyon nem akartam hazajönni, látva hogy a balkán is hogy fejlõdik. Na mindegy.
A lényeg, szúnyogok elvétve vannak, bár engem nagyon nem szeretnek. Medúzákkal taliztunk elég sokat a vízben, de ez csak akkor van/volt, ha nyugodt a víz. Elsõ héten tényleg 40-45 fok volt, és szerintem a tenger volt 30 fokos. A napon pedig 50 fok volt perzselt a szél amikor volt...
Azon a héten amikor mentük, vasárnap, annyi görög volt, Parálián, telitve volt tõlük, még ilyet nem láttam.A discos autós görög fiúk ismét voltak, és motorosak is. Sajnos balesetet is láttunk. Be kell tartani az ottani közlekedési szabályokat azoknak is akik csak bérelnek motorokat.
Az árak azok amik voltak, majd írok a másik topikba róla.
A szállás az Atlantis szuper volt, a görög tulaj, kedves, de szigorú a siestát illetõen. Elsõ héten nagyon jó lett volna a klima, bár én nem szeretem. Mi vittünk ventillátort az elég is volt.
A legjobb gyros még mindig a templom mellett van, szerintem.
Sajnos Ericivel és a Myrával nem találkoztam, pedig nagyon néztem õket.
Viszont Zeusékkal összefutottunk, nagyon jó volt újra látni õket.
Sziasztok, újra itthon. Hm, talán nem leszek most annyira népszerû, de nekem az idei Paralia nem volt annyira csúcs-szuper, de összejött több minden negatívum, valószínûleg ezért lett az össz-véleményem a "remek" helyett "átlagos". Nem is tudom, ide írjak-e vagy inkább beszámolót...lehet mindkettõt.
Ibusz iroda - Velük többet soha sehova. De Németh Travel-lel sem. Ibusz-nál fizettem be, a busz emeletes volt, Németh Travel-es. Eleve egy óra késéssel indultunk Pestrõl, de nem gond. A Népligetnél volt találkozó, de utána mág át kellett menni a Hõsök terére is, mert elõzõleg egy busz NEM vitte el az utasait, így Õket is mi vittük. Emeletre kaptunk helyet, de végül alulra ültünk - megbeszélve a Hölggyel, aki az ülésrenddel foglalkozott.
Belgrádba este negyed 8-ra értünk, amikor az autópálya kellõs közepén ledurrant a levegõcsõ - ezt mondták a sofõrök. Szerelés, várakozás, semmi. Közben még valami elromlott. Egy órás várakozás után jött a helyi "sárga angyal", elment alkatrészt hozni - újabb várakozás. Idõközben a légkondi leállt, lemenni nem lehetett, de a harmadik óra után miközben be is sötétedett, kezdett mindenki ideges lenni. A lényeg az, hogy senki nem tudott semmit, a sofõrök sem mondtak semmit. Végül 6 órás várakozás után jött egy szerb busz, hogy majd az visz minket tovább. Kicsi buszt küldtek, nem fértünk fel rá, újabb várakozás. Idõközben jött a rendõrség, hogy autópályán nem lehet megállni... A lényeg az, hogy 7 órás várakozás után jött egy remek szerb busz (a magyar buszok elbújhatnak mellette! ), csomagokat átpakolták a sofõrök s 7,5 óra után mentünk tovább.
Határokon nem volt gond, mindenhol átengedtek.
Megállni mindig ott álltunk meg, ahol nem kellett fizetni a mosdóért.
Délután 3-ra értünk Paraliára, azaz 26,5 órát utaztunk.
Hozzáteszem, hogy míg az autópályán ki volt rakva az elakadásjelzõnk, 5 magyar busz ment el mellettünk, még csak le sem lassítottak, hogy mi a baj. Tudom, autópályán nem lehet megállni, ráadásul koromsötét volt és egy lejtõs-kanyarban voltunk, de azért mégis, legalább lassítottak volna vagy valami.
Így indult az utunk. Mindenki rettentõ fáradt és elcsigázott volt, mire kiért.
Szállás: mi az Oceanis-ban voltunk, ami új, szép. Központtól nem messze. Légkondis szobát kértünk még itthon, erre a földszintre kaptunk szobát, ami nem légkondis.... szótunk ott rögtön az idegenvezetõnek, azt mondta, nem tud mit tenni, neki mennie kell a többi utast letenni. Ennyit errõl.
Az apartman tiszta, a fürdõ átlagon felüli, szép, rendes zuhanykabinnal. Kicsi rész volt a konyhának, ami egy fõzõlapos rezsóból állt, a hûtõbõl és a mosogatóból. Asztal és székek az erkélyen. A tulaj minden nap ott volt, angolul ért, rendes.
Közel a Pieria Travel, Õk a kinti utazási irodája az Ibusz-nak. Közelben egy nagy bolt, ahol minden kapható.
Az idõ az elsõ 4 napban 45 - 42 fok volt, az utána következõ napokban 33 - 35, pont ideális. A tengerben sok medúzát láttam én is, nem csípett meg, ellenben sikeresen szétvágta a talpamat egy kagyló széle, de ez az én figyelmetlenségem. Orvoshoz nem mentem vele - mert ez utolsó nap történt.
A tenger hínáros és algás ott, ahol sokan vannak - ez a templom elõtti és utáni helyeket jelenti - mi összesen egyszer voltunk ott, inkább mentünk vagy a Cocus felé vagy a kikötõ felé. Mindkét helyen szép a part, tiszta a víz, a parton lehet kagylókat gyûjteni. Tehát érdemes vagy egyik vagy másik irányba menni s nem a központnál maradni.
Napágyra ha lefekszik az ember, jönnek hogy mit fogyasztasz. Majdnem minden 3 euro a parton, de ezzel 4-5 órát kint lehet lenni. De érdemesebb itthonról vinni napernyõt, vagy kint venni 4 euróért s 1 euróért gyékényt s meg van oldva.
A fánkot ami árulnak a parton, kóstoljátok meg, finom. Átlagban 1,5 euro / darab.
Az árakról...nem tudom kit mi érdekel.
Másfél literes üdítõk 0,72 - 1,6 euro.
6 db másfél literes víz - 1,5 euro.
Sajt, felvágott, tejtermék drága de van mindenféle nekik.
Érdemes akciókat keresni, nekem pl 2 db 1 literes üdítõhöz adtak egy porcelán öntetes tányért. Vagy 2 nagy dobozos Nescafehoz adtak egy frappé-készítõ gépet, rendes Nescafe márkájú a gép, nem valami gagyi.
Kifli és zsömle - 6 darabos csomagban 1,5 euro.
Péksütemény átlagban 1,5 euro / darab.
Cukrász-süti, baklava, stb mindenhol 2 euro, de nagyok és finomak. Max egyet lehet megenni belõlük, annyira édesek. Mindenhol adnak hozzá vizet (ingyen).
Frappé - 1,5 eurotol 3 euroig, vizet adnak hozzá, van ahol ajándék sütit is.
Gyümölcs olcsó, nektarin 1 euro / kg, görögdinnye 0,3 euro/kg. Szilva 1 euro, sárgadinnye 1,2 euro.
Sajnálom, hogy így alakult az utazásotok. De errõl nem Paralia és a görögök tehetnek. Tavaly is volt panasz itt az Ibuszra és a Németh travelre. Szerintem ezek a kellemetlenségek miatt választják egyre többen ha tehetik az autóval való kiutazást. Nálunk is 7 család volt kint kocsival az Atlantisba a 16 szobából.
Én a Grand tourssal idén ismét meg voltam elégedve. A szállásaik igényesek, és abusszal utazóknak írom, hogy Magyarország legfiatalabb buszparkjával rendelkezik. Öröm volt látni ahogy jöttek utánunk Szerbiába.
Fagyi szinte mindenhol 1 euro, de a Fradis étteremnél 3 gombócot adnak 1,8 euroert. Legjobb a fagyi az Omilos diszkó elõtti alfa fagyizóban.
Gyros ára 1,3 - 3 euro, minõségük változó, nekem a templom elõtti Gyros-mania nevû helyen volt a legjobb. Értenek magyarul is ott
Ebédelni érdemes a templom környéki étteremben, egy nagy szekér áll elõtte, ott finom, bõséges s nem drága.
Voltunk a magyar étteremben is - Józsi étterme - nekünk nem jött be. Sem a kiszolgálás, sem az árak, sem az idõ amit várni kellett az ételre.
Az ezüst olcsó, érdemes venni, vannak szépek. Átlagban 5 euro a karlánc s bokalánc s 10 euro a nyaklánc. Egy helyen láttam akciót, ahol 10 euro volt szettben.
Ruhanemû aránylag olcsó, pólók 3 eurotol felfelé, nyári ruhák 7 - 12 euro, törölközõ 4 euro. Választék van.
Finom a sült kukoricájuk, érdemes megkóstolni, az utcán több helyen árulják, 1 - 1,5 euro s kis görög zászlót tûznek bele, hangulatos!
Voltunk Kateriniben is, egy fél napos kirándulást megér. Szép a fõtér, van szökõkút és sétálóutca. Boltok kicsivel olcsóbbak, mint Paralián. Busz indul Paralia fõterérõl.
Kisvonattal el lehet menni Olympic Beach-re, 2 euro oda-vissza, 40 perces út, este hangulatos, kivilágítva minden, a part mentén visz az út. De át is lehet sétálni.
Szia Kriszta, persze hogy nem Paralia tehet errõl, csak az érkezés hangulatát el tudja venni kissé. Visszafelé egyébként nem volt gond az úttal, délután 2-kor indultunk onnan s reggel 6-ra Pesten voltunk.
Omilos diszkóban nem voltam, a Gold kívülrõl tetszett, de ott sem voltunk. Cocus - hm, tulajdonképp hangulatos s jó a világítás, de nekem nem jött be. Minden 4 euro, ez még nem baj, mert itthon is drágább minden. Viszont elterjedt hír az, hogy aki oda megy, az egy-éjszakás kalandokat keresi. Ezt beszélik a magyar és a lengyel lányokról. Ezt több embertõl is hallottam. Némelyik Hölgy - ittasan - teljesen nekivetkõve, mezítláb táncol, miközben az albán és lengyel férfiak csorgatják a nyálukat rájuk - bocsánat, de én ezt láttam ott. S elég 1-2 szép szó, fõleg angolul, s már mennek is "arrébb" a párok. Biztosan mi voltunk rosszkor, de végig ez ment.
Gönczi Gábor csapata is adott mûsort, Õk jók voltak, sokan is táncoltak, akkor még normális volt a hangulat s nem olyan, mint egy vásáron, ahol a férfiak kinézik a megszerzendõ "árut".
Tényleg bocsánat mindenkitõl, én a saját tapasztalatomat írom csak.
Szia Mona, én sem a Németh Travel-lel szerettem volna utazni, én az Ibusz-nál fizettem be s indulás elõtti héten mikor adták a papírokat, akkor szembesültem a ténnyel.
De visszafelé nem volt gond az úttal