Rebi nagyon guszta a kép, de a polipot akkor se tudom megenni, borzalmas látvány nekem itt a képen. Nem tudom miért vannak fentartásaim, pedig még nem is kóstoltam. De a tintahal, az jöhet mármilyen mennyiségben! nyami!!!
Bármilyen szépen el van rendezve a polip a tányéron, a tapadókorongjai láttán kirázott a hideg. Azt hiszen idén sem leszek hajlandó megkostolni. Ha ránézek rögtön eszembe jut hogyan trancsírozták Spanyolországban.
Igazából értem én az írtózásotokat, annak ellenére hogy a polipot konkrétan én szeretem. (Ma is az készült ebédre ) Én a csigával vagyok így, még akkor is ha már konyhakészen, töltve kerül az asztalra. Fõistenem mindent megeszik, kipróbál, nekem viszont akadnak fenntartásaim. De mint tudjuk, eme házas jószág nem görög specialitás, így nem gond. Anno nekem is sok fenntartásom volt. Az elsõ még gyermekként Bulgáriában, mikor is az apró halat kifogva szinte azonnal sütötték. Nem értettem hogy lehet megenni belezés nélkül. Késõbb a kagylóval is hasonlóan jártam, ma is csak rántva szeretem. Sokszor inkább nem is vagyok kíváncsi mi mibõl készül, lényeg hogy jó ízû legyen.
Most megyünk negyedszer Görögországba, Pefkohori, Makrigialos, Stavros, most pedig Sarti a cél.
Stavrosban érdemes megkóstolni a lukumádét /kicsi fánkok mézes szirupban/, ezen kivül mindenképpen érdemes felsétálni a hegy tetején lévõ vendéglõhöz, páratlan kilátás nyílik az egész falura.
Tapasztalat, hogy nem érdemes bedõlni a sétányon lévõ flancos vendéglõk invitálásának, éppen itt történt, hogy magyar lány hívta be a vendégeket az utcáról, és volt pofája a vacsora után egy gombóc fagyit kihozni grátisznak.
Aki szereti a borokat, mindenképpen érdemes megkóstolni a Malamatinát,
/gyantás hordóban érlelt bor/, nekünk nagyon bejött.
Várom a Sartis tapasztalatokat, hol, mit érdemes enni, inni stb.
Az évek során, lassan, nekem is az lett a tapasztalatom, hogy inkább eldugott utcákban, nem turistáktól hemzsegõ tavernákban érdemes enni. Nem csak olcsóbbak, hanem bõségesebb adagot is adnak az ételbõl, és általában sokkal közvetlenebben, barátságosak.
Nekem az édességek általában nem jönnek be kinn, az én gusztusomnak túl édesek. De a fánk az igen, az jöhet. Bár kicsit drágának találom, de hát egyszer élünk! Vajon Makrigialoszban kapható lesz-e?
Igen elég drága. Úgy tudom O. Beach-en vettek fõleg egy cukrászdában de majd megkérdezem volt e Makrigialoson.
Mikor pár éve Stavrosban nyaraltunk az utcán végig árulták. Aztán 2 éve Korfun sehol és most alig várom. Azt hiszem Paralián nincs is! Mintha azt mondták volna! Akár átsétálok mindennap OB-re!
Holnapra megkérdezem!
Hogyne lenne! Ki sem tudod kerülni a fánkárusokat a parton! Nálunk csak az a gond, hogy a gyereket kell meggyõzni arról, hogy több nap mint kolbász! Meg aztán mi is szeretjük.
Megnyugodtam! Biztos az elõszezon miatt nem árultak vagy csak kikerülték?
Norbi biztos 120-as kódot adna rá, de hát most ez van! Itthon ilyen úgysincs...
Nincs meg valakinek ennek a fánknak a receptje? Mi is vettünk ilyet tavaly Korfuvárosban. Hmmm isteni volt! Norbi meg elhúzhat délre mint a vadlibák! Egy hétig nuku diéta, torna s egyéb állatkínzás! Azt a néhány kilót bevállalom!
Ha a loukumades-re gondolsz akkor az nekem meg van!
Mert van még egy fánk amit állítólag a strandon árulnak. A loukumades az a sok pici fánk golyó mézzel!
Erre gondolsz?
Keverjük össze a vajat, vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan kevergetve, míg a tészte el nem válik az edény falától. Vegyük le a tûzrõl és hütsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatott fánkokat bõ olajban süssük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatós papírra majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével kb 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.
A fahéjat és a narancshéjat el lehet hagyni és szirup helyett mézzel is lehet tálalni.
Én még nem próbáltam! De biztos jó lehet! Én is imádom!!