A görög emberek
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 46
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1894 Üzenet linkje2005-09-15 19:03:20 

Kriszta35 kérdésére a választ és az ehez tartozó (nem pont ebbe a topikba való) hozzászólásokat áthelyeztem ide:
http://www.hellasz.hu/forum/viewtopic.php?t=60

# 47
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#1996 Üzenet linkje2005-09-20 12:20:19  Vendégszeretet

Sziasztok!
A görög vendégszeretet (vendégszeretet= filoxenia egy oximoron, azaz két ellentétes értelmû elem összetétele, amennyiben a filia "barátságot", a xenosz pedig egyszerre "idegent" és "vendéget" jelent) állítólag onnan ered, hogy Zeusz szeretett inkognitóban utazni, mert így könnyebben el tudta csábítani a halandó asszonyokat, lányokat. Az általa meghirdetett vendégbarátság intézménye tehát leginkább neki kedvezett. A xenoszt, mondta, fejedelmi fogadtatásban kell részesíteni, hisz ki tudja, ki az idegen, talán õ maga, az istenek atyja. A vendégszeretet tovább él, sõt a görögök hite szerint ez a tulajdonságuk különbözteti meg õket más népektõl.

# 48
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2001 Üzenet linkje2005-09-20 14:07:38  :-)

# 49
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2003 Üzenet linkje2005-09-20 14:21:28 

Szeretem ezeket a görög isteneket! Bár ismereteim elég hiányosak, de annyira emberiek, hogy tulajdonképpen néha csodálkozom, hogy vallásukban annak idején feladták õket. Senki hitét nem szeretném megbántani, távol álljon tõlem. De ezek élték a maguk misztikus, mégis oly ismerõs életüket, bár néha feladja a leckét, hogy akkor ki kinek a gyereke, felesége, szeretõje......
# 50
Hadnagy
Aktív fórumos
Aktív fórumos
144 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2005 Üzenet linkje2005-09-20 14:52:27  ..

Mindenki mindenkinek és mindenki mindenkivel. (Igazi gruppen...) icon_wink.gif
# 51
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2278 Üzenet linkje2005-09-25 16:42:03 

Ma hallottam egy érdekes történetet, a Keresztfiaméktól akik szerdán érkeztek vissza Paraliáról.
Hozatni akartam velük, egy görögnyelvû újságot, az összeolvasások gyakorlása végett.
Kateriniben, az elsõ újságárushoz odamentek, és angolul elmondták, hogy mit szeretnének. A görög újságárus, közölte velük, hogy nem ad nekik újságot, vegyenek olyan nyelvût amit el is tudnak olvasni.
Gondolták, biztos valamit nem jól mondtak, így a következõ árushoz mentek. Ott már kicsit ügyesebben csinálták a dolgot, és angol újság alá tették az enyémet. Furcsán nézett az árus, de annyi idõt adott nekik, hogy elmondhatták miért kellene ez. Nagy nehezen engedte hogy kifizessék.
Én áradoztam a görög emberek kedvességérõl, és vendégszerettérõl. Õk ezt nem tapasztalták sok helyen. icon_cry.gif

Úgy gondolom, hogy szegény görög vendéglátóink, így a szezon végére, lehet, hogy türelmüket veszik már a túristákkal szemben? Ezen nem csodálkozom. icon_redface.gif

A történt vége, az újságom a buszon maradt, így péntken Hollandiából hozták meg nekem.

Kriszta

# 52
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2284 Üzenet linkje2005-09-25 17:58:07 

Szia Kriszta!
Látod. minden jó, ha jó a vége!

# 53
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2397 Üzenet linkje2005-09-27 19:00:07 

Nem tudom ki látott már temetõt Görögországban. Nem vagyok nagyon járatos a dologban, én csak egyet láttam. Gondolkodom fel tegyem-e a képet.
Nos ami megragadott: minden síron ott a fénykép, a csodaszép mécsesek, fényképtartók csak fel vannak rakva a síremlékekre. Bár a kapu be volt zárva a kerítés nem volt egy méter sem. Mégis senki nem nyúlt hozzá semmihez, pedig értékeket helyeztek el.
Én nem szeretem ezt a helyet, mindig szomorú leszek tõle. De sajnos ez nálunk nem mûködne, itt ahol a virág is eltünik mire a látogató a kapuhoz ért.
És megint csak a görög embereket dicsõítettük, még ha nem is adnak görög újságot. Azt vajon miért nem?

# 54
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2398 Üzenet linkje2005-09-27 19:03:55 

Képzeld a Keresztfiamék is érthetetlenül álltak a dolgok elõtt, és én is ahogy a történetet hallottam. Ilyet én nem tapasztaltam.

icon_wink.gif

# 55
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2409 Üzenet linkje2005-09-28 16:02:36 

Ugye most az újságos történetre gondolsz. Most már sajnálom, hogy nem próbáltam meg, de legközelebb kipróbálom. Kíváncsi vagyok ez mennyire általános és mi az oka.
# 56
Kriszta35
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1383 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2410 Üzenet linkje2005-09-28 17:28:24 

Igen arra.

Szerintem nem tetszett, hogy angolul beszéltek, és úgy kérték.
Vagy érthetetlenül állt a görög, hogy minek, ha egy szót se beszélnek ezen a nyelven.

Majd jövõre megnézzük, rendben? icon_lol.gif

Puszillak

Kriszta

# 57
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2721 Üzenet linkje2005-10-09 19:42:57 

foxi írta:
Nekem elsõsorban azért tetszik, mert ugy érzem, hogy lelassult minden mikor ott vagyok.

Bocs, ezt egy mások topicból hoztam át, de a mondanivalóm nem oda illik.
Az élet valóban lassubb kinn mint itthon, és ez nekünk jó. De a görög embereket sem lehet siettetni, ez az ügyintézésnél problémát jelenthet. Daxi, mondja a görög és ezzel elintézettnek tekint mindent, de ilyenkor érdemes rájuk nézni kicsit késõbb és számon kérni rajtuk, amit ígértek, mert könnyen felejtenek. Nos ez a mindennapokban azért nagyon bosszantana.

# 58
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2722 Üzenet linkje2005-10-09 22:38:15 

Lenyûgözõ az a nyugalom, ami árad az emberekbõl. nekünk ez furcsa, mert mi rohanunk, kapkodunk, idegesek vagyunk.
Az a jó, hogy ott ránk is ragad ez a nyugalom. Ránk is fér évente ez az egy-két hét nyugalom.

# 59
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2778 Üzenet linkje2005-10-11 14:30:13  Munkamoral Gorogo.-ban

Mindenkitol elnezest kerek, ha ismetlek, de nincs sok idom netezni, ezert nem tudtam vegigolvasni az eddigi hozzaszolasokat.

Azt hiszem, aki volt mar Gorogorszagban, egyetert azzal, hogy meger par szot a gorogok munkamoralja is.icon_smile.gif Az Erasmusos koordinatorom irodaja naponta 11-1 kozott van nyitva, es meg sok egyetemi irodat lattam hasonlo munkaidovel, tobbnyire ugyanebben az idointervallumban. (Vagyis ha valaki ugyet intez, akkor tul kell rajta esni 11-1 kozott, de ha sor van az egyik helyen, akkor a kovetkezore aznap valoszinuleg mar nem er at.) A boltok tobbsege hetvegen nincs nyitva, pl. elelmiszert nem lehet vasarnap venni, csak chipset meg Colat nehany butikban (de szerintem szombaton is csak egy-ket munkamanias helyen). A bankok (h-p) 14:30-kor zarnak. Nehany lelemenyes spanyol diak mindennek tudataban mar tervezi, hogy Gorogorszagban fog dolgozni… icon_smile.gif Persze a fizetesekrol nem sokat tudok, csak egy hirdetest lattam az egyetem falan, ami a kozepiskolai tanarok fizeteserol panaszkodott (ki volt irva, hogy melyik EU-tagallamban mennyi, es hat a gorogok igen pocsek helyen voltak – a magyarok nem szerepeltek).

A nyitva tartashoz es a lassabb munkatempohoz hozza kell tenni, hogy talan nyugisabbak is az emberek. Nem tudom, mindez mennyivel jelent kevesebb stresszt, de az biztos, hogy az otthoni CBA-s boltosokat mar sajnalom sokszor, hogy vasarnap este is dolgozniuk kell.

# 60
Albatrosz
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#2779 Üzenet linkje2005-10-11 14:32:46  Dohanyzas

Bocs, hogy egyedul tomom tele a forumot, csak nem tudom, legkozelebb mikor lesz lehetosegem.icon_smile.gif

A dohanyzasnak valahogy nincs meg a kulturaja Gorogorszagban. Nem szabjak meg ugyanis, hogy hol lehet fustolni, amibol az kovetkezik, hogy az egyetemen mindenhol budositenek. De nemcsak ott. Bementem peldaul egy konyvesboltba, ahol vagni lehetett a fustot. A netcafekban egyenesen odarakjak a hamutartot a billentyuzet melle! Legutobb bementem egy ilyen netcafeba, es a vegen mar fullaszto volt a fust. Remelem, elobb-utobb szabalyozzak ezt valahogy.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5 ... 15 16 17   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu