Sziasztok!
A görög vendégszeretet (vendégszeretet= filoxenia egy oximoron, azaz két ellentétes értelmû elem összetétele, amennyiben a filia "barátságot", a xenosz pedig egyszerre "idegent" és "vendéget" jelent) állítólag onnan ered, hogy Zeusz szeretett inkognitóban utazni, mert így könnyebben el tudta csábítani a halandó asszonyokat, lányokat. Az általa meghirdetett vendégbarátság intézménye tehát leginkább neki kedvezett. A xenoszt, mondta, fejedelmi fogadtatásban kell részesíteni, hisz ki tudja, ki az idegen, talán õ maga, az istenek atyja. A vendégszeretet tovább él, sõt a görögök hite szerint ez a tulajdonságuk különbözteti meg õket más népektõl.
Szeretem ezeket a görög isteneket! Bár ismereteim elég hiányosak, de annyira emberiek, hogy tulajdonképpen néha csodálkozom, hogy vallásukban annak idején feladták õket. Senki hitét nem szeretném megbántani, távol álljon tõlem. De ezek élték a maguk misztikus, mégis oly ismerõs életüket, bár néha feladja a leckét, hogy akkor ki kinek a gyereke, felesége, szeretõje......
Ma hallottam egy érdekes történetet, a Keresztfiaméktól akik szerdán érkeztek vissza Paraliáról.
Hozatni akartam velük, egy görögnyelvû újságot, az összeolvasások gyakorlása végett.
Kateriniben, az elsõ újságárushoz odamentek, és angolul elmondták, hogy mit szeretnének. A görög újságárus, közölte velük, hogy nem ad nekik újságot, vegyenek olyan nyelvût amit el is tudnak olvasni.
Gondolták, biztos valamit nem jól mondtak, így a következõ árushoz mentek. Ott már kicsit ügyesebben csinálták a dolgot, és angol újság alá tették az enyémet. Furcsán nézett az árus, de annyi idõt adott nekik, hogy elmondhatták miért kellene ez. Nagy nehezen engedte hogy kifizessék.
Én áradoztam a görög emberek kedvességérõl, és vendégszerettérõl. Õk ezt nem tapasztalták sok helyen.
Úgy gondolom, hogy szegény görög vendéglátóink, így a szezon végére, lehet, hogy türelmüket veszik már a túristákkal szemben? Ezen nem csodálkozom.
A történt vége, az újságom a buszon maradt, így péntken Hollandiából hozták meg nekem.
Nem tudom ki látott már temetõt Görögországban. Nem vagyok nagyon járatos a dologban, én csak egyet láttam. Gondolkodom fel tegyem-e a képet.
Nos ami megragadott: minden síron ott a fénykép, a csodaszép mécsesek, fényképtartók csak fel vannak rakva a síremlékekre. Bár a kapu be volt zárva a kerítés nem volt egy méter sem. Mégis senki nem nyúlt hozzá semmihez, pedig értékeket helyeztek el.
Én nem szeretem ezt a helyet, mindig szomorú leszek tõle. De sajnos ez nálunk nem mûködne, itt ahol a virág is eltünik mire a látogató a kapuhoz ért.
És megint csak a görög embereket dicsõítettük, még ha nem is adnak görög újságot. Azt vajon miért nem?
Ugye most az újságos történetre gondolsz. Most már sajnálom, hogy nem próbáltam meg, de legközelebb kipróbálom. Kíváncsi vagyok ez mennyire általános és mi az oka.
Nekem elsõsorban azért tetszik, mert ugy érzem, hogy lelassult minden mikor ott vagyok.
Bocs, ezt egy mások topicból hoztam át, de a mondanivalóm nem oda illik.
Az élet valóban lassubb kinn mint itthon, és ez nekünk jó. De a görög embereket sem lehet siettetni, ez az ügyintézésnél problémát jelenthet. Daxi, mondja a görög és ezzel elintézettnek tekint mindent, de ilyenkor érdemes rájuk nézni kicsit késõbb és számon kérni rajtuk, amit ígértek, mert könnyen felejtenek. Nos ez a mindennapokban azért nagyon bosszantana.
Lenyûgözõ az a nyugalom, ami árad az emberekbõl. nekünk ez furcsa, mert mi rohanunk, kapkodunk, idegesek vagyunk.
Az a jó, hogy ott ránk is ragad ez a nyugalom. Ránk is fér évente ez az egy-két hét nyugalom.
Mindenkitol elnezest kerek, ha ismetlek, de nincs sok idom netezni, ezert nem tudtam vegigolvasni az eddigi hozzaszolasokat.
Azt hiszem, aki volt mar Gorogorszagban, egyetert azzal, hogy meger par szot a gorogok munkamoralja is. Az Erasmusos koordinatorom irodaja naponta 11-1 kozott van nyitva, es meg sok egyetemi irodat lattam hasonlo munkaidovel, tobbnyire ugyanebben az idointervallumban. (Vagyis ha valaki ugyet intez, akkor tul kell rajta esni 11-1 kozott, de ha sor van az egyik helyen, akkor a kovetkezore aznap valoszinuleg mar nem er at.) A boltok tobbsege hetvegen nincs nyitva, pl. elelmiszert nem lehet vasarnap venni, csak chipset meg Colat nehany butikban (de szerintem szombaton is csak egy-ket munkamanias helyen). A bankok (h-p) 14:30-kor zarnak. Nehany lelemenyes spanyol diak mindennek tudataban mar tervezi, hogy Gorogorszagban fog dolgozni… Persze a fizetesekrol nem sokat tudok, csak egy hirdetest lattam az egyetem falan, ami a kozepiskolai tanarok fizeteserol panaszkodott (ki volt irva, hogy melyik EU-tagallamban mennyi, es hat a gorogok igen pocsek helyen voltak – a magyarok nem szerepeltek).
A nyitva tartashoz es a lassabb munkatempohoz hozza kell tenni, hogy talan nyugisabbak is az emberek. Nem tudom, mindez mennyivel jelent kevesebb stresszt, de az biztos, hogy az otthoni CBA-s boltosokat mar sajnalom sokszor, hogy vasarnap este is dolgozniuk kell.
Bocs, hogy egyedul tomom tele a forumot, csak nem tudom, legkozelebb mikor lesz lehetosegem.
A dohanyzasnak valahogy nincs meg a kulturaja Gorogorszagban. Nem szabjak meg ugyanis, hogy hol lehet fustolni, amibol az kovetkezik, hogy az egyetemen mindenhol budositenek. De nemcsak ott. Bementem peldaul egy konyvesboltba, ahol vagni lehetett a fustot. A netcafekban egyenesen odarakjak a hamutartot a billentyuzet melle! Legutobb bementem egy ilyen netcafeba, es a vegen mar fullaszto volt a fust. Remelem, elobb-utobb szabalyozzak ezt valahogy.