Szia!
A nagy strand környékén kevesebb taverna van, többségük a központban van inkább. Ilyen egyszerű gyros-ozót se láttam nagyon arrafelé, azok is inkább beljebb vannak, de ha tévedek, javítsatok ki! Ha jól tudom a Tsiros-nál és az O Iliasnál adnak elvitelre is, de mi mindig helyben ettük meg. A polipról és a tintahalról nem igazán tudok nyilatkozni, azokban a tavernákban, ahol mi ettünk, nem volt. A drágább halaknak kb 40 euro volt kilója, és kb egy 20-25 dekás adagot hoztak ki. Kriszta említett a tájékoztatón egy jó halas tavernát, de nem emlékszem a nevére, ott biztos vannak ilyen ételek, de talán majd megerősít vagy megcáfol. Mi inkább csak strandoltunk az általad említett részen, így azt annyira nem ismerem, de biztos van olyan ember, aki több infoval tud szolgálni.
Képekkel azért vagyok bajban, mert több mint 2000 készült, szóval beletelik egy kis időbe, mire kiválogatjuk!
Igen, én is úgy vettem észre a fórumon olvasottak alapján,hogy itt Tolóban az Észak-Görög.o.-ban megszokott
ételek hiányoznak,inkább tradícionálisabb a konyha. A tintahalat, "kézi" gyrost nagyon hiányolnám. A sima halat sajnos nem szeretem. Még életemben nem ültem be gyrost enni tányéron, bevallom,sajnálom rá a pénzt. Napi 1-2 kézit megszoktam enni,sokszor akár a strandon is vagy az erkélyen,de hogy 12-15 eutókat fizessek 2 főre 4 helyett, az nekem túlzás.
A központban semmiféleképpen nem szeretnék lakni,mert az iszonyat messze van (főleg melegben) a nagystrandtól,
a kishajók között pedig tuti,hogy nem szeretnék fürdeni.
Nézegettem képeket a Panoramión, nagyon szép a nagystrand és környéke, de én is csak 1-2 étteremről láttam feltöltött képet azon a környéken.
Lehet,hogy újra kell gondolnom ezt a Tolós dolgot,mert úgí érzem,hogy pont azok a dolgok hiányoznak innen,amik számomra egy nyaralást teljessé tesznek.
Köszi mégegyszer!
#1528302010-10-06 10:21:59 Válasz a #152805. hsz-ra
Szia hella!
Nem tudom negatívan vagy pozitívan foglak-e befolyásolni - igazából egyik sem szándékom, inkább a szubjektív tapasztalatomat írom le - de leírnám a véleményemet.
Először is kérdés: mi alapján kerestek görög települést, ahová mennétek?.Szerintem minden attól függ, hogy nektek mi az elengedhetetlen egy görög nyaraláshoz. A tökéletes tengerpart, az érintetlen csöndes vidék, az, hogy magyar legyen az étlap, az hogy közel legyen a szállás a parthoz, az hogy a környéken sok látnivaló legyen vagy egyszerűen csak pihenni mentek.
Én a következőket tudom elmondani Tolóról - idei az élmény, még elég friss - a saját szempontomból.
Mi Tolót leginkább a környék miatt választottuk. Egyáltalán nem bántuk meg. De ha csak helyben szerettünk volna lenni, akkor nem jött volna annyira be. Engem zavart, hogy a part annyira be van építve, ráadásul az eddig megszokottakhoz képest magasabb hotelekkel. Itt tényleg csak egy nyugágy fér el, ami általában az adott szálláshoz tartozóknak jár.
Mi, csakúgy mint barbeszka, a Polydorban voltunk. Hát nem tudom mit értesz azon, hogy iszonyat messze, de szerintem egy ilyen településen nincsenek iszonyat messze távolságok. Pedig a Polydor magasan is, s pont az ellekező oldalon volt, mint a nagy strand, de mikor voltunk strandolni, akkor oda mentünk. Olyan jó húsz perc volt, s tökéletesen kibírtuk nyári hőségben is a lecsattogást De tény: ez nem amolyan "hazaugrom valamiért" távolság. Viszont azért a központ mégközelebb van. De természetesen Ti tudjátok, hogy mi a lényeg a nyaralásnál. Valóban nem jellemző a kézi gyros, sőt ha például csirkéset szeretnétek - ami ugye nem autentikus görög változat - akkor a Tsirosnál olyat adnak, hogy a csirkesouvlaki van betekerve pitában. De nagyon-nagyon finom, jól lehet lakni vele és elvihetős. Ha jól emlékszem 2,2 EUR volt. De az tényleg a központ. Ha viszont a nagy strandra mentek, ott van egy pékség, ott például lehet kapni mindenféle töltött sütiket - spenótos-juhtúrós leveles dolgok, pizzaszelet (na nem a tradicíonális, hanem a vastag tészta). Mi ezzel oldottuk meg. De a barátaink mindig elmentek Tsiroshoz ebédelni.
Mi - remélem nem szentségtörés ezt ideírni - nem szerettünk bele Tolóba. Viszont a lehető legjobb kiindulópont a környék felfedezéséhez, nagyon-nagyon jól éreztük magunkat: pont azt kaptuk, amit vártunk. Beosztottuk a pihenés-fürdést a túrázással, s tökéletes nyaralás lett belőle hála a kedves többi topictársnak, akik segítettek dönteni a kérdésben (én is hezitáltam). Örültem, hogy végre eljutok Athénba, Nafplion egyszerűen lenyűgözött, Hydra-Spetses meg... Hát erről biztos olvastál már bővebben. S persze még csomó mindent nem láttunk a környéken, de nálunk a nyaralásban átalában fele pihenés-fele barangolás az arány
Bocsánat, ha kicsit hosszabb lettem, de jómagam is mindig keresem az ideális célpontot, hiszen sajnos mindenhová nem juthatunk el, s igyekszem mindig nagyon felkészülni.
Ha konkrét kérdésed van, szívesen segítek.
zsokri
Úgy néz ki,hogy 1 hétre mennénk,mert így belefér még egy nyaralás.
Szeretném látni Nafpliót,mert abba már képek alapján beleszerettem. Erre mindenképp szánnánk 1 teljes napot.
Hydrában azért nem vagyok biztos,mert olyan csodálatos az a sziget,félek,hogy megszakadna a szívem,hogy csak 3 órát lehetek ott,abba nem fér bele sok minden. Főleg,mert én olyan vagyok,ha látok valami szépet,azt képes vagyok
órákig bámulni és gyönyörködni benne. Szerintem már a kikötőben leragádnák.
Athénnal ia hasonló a helyzet,de azt hiszem,azt nem fogom kihagyni...
A többi nap a fő szempont,hogy henyéljünk a parton, ha unjuk már a vizet,csak felugorjunk pihenni egyet,aztán irány vissza! Ebből a szempontból a Yannis apartman megfelelő. A nagystrand a képek alapján nagyon tetszik. Fontos,hogy homokos legyen a part.
Nézegettem képeket itt a hellaszon,láttam ám finom kajcsikat!
Igazából az ebéd az,ami kicsit aggaszt,mert nincs nagy kedvem főzőcskézni,de a sok kirándulás mellett erőm se lesz délben becsörtetni a városba.
A péksütiket nagyon szeretjük,abból biztosan be fogunk lakmározni.
Magyar étlapra nem vágyunk,szeretjük mi a görögkonyhát, de nagyon, általában minden este ilyeneket szoktunk enni ill. tengeri ételeket.
Csak anyagilag kicsit megerőltető lenne,ha még ebédre is ki kellene adni azt 20-25 eurót, az 5-6 helyett.
Mi is már azért mennénk más irányba,mert Észak-Görögo.-ban már jártunk többször, már a programokat is kiveséztük. Még Parga irányában nem jártunk,de oda annyira nem is vágyom.
#1528332010-10-06 12:21:42 Válasz a #152832. hsz-ra
Szia hella!
Gyros témában annyit tudok segíteni, hogy a már sokat emlegetett Tsiros nevezetű étteremben lehet kapni pitában is és tálként is.
Igaz, mi ott csak muszakát ettünk, ami nagyon finom és nagy adag volt, tehát azt nem tudom, hogy milyen a gyrosuk.
Viszont mi felfedeztünk egy nagyon jó gyrosost és mi csak ott ettünk.
Ha Tolo utcáját nézzük, akkor az S kanyarnál van egy Grill House nevezetű étterem. Ők motoros futárral házhosz is szállítanak ételt.
Itt volt a legolcsóbb, a legnagyobb és legfinomabb gyros.
1.80 volt pitában, amit az asztalnál ülve is megehettetek, de kérheted elvitelre is.
Tengeri herkentyű ügyben nem tudok segíteni, mert én nem szeretem ezeket az állatkákat, így az árát se néztem meg.
Az s kanyar azért nincs annyira messze a nagystrandtól,mint a többi!
Ez akár még gyalog is bevállalható.
A Tsiros az még feljebb van,ugye, a kikötő felé?
Az s kanyar azért nincs annyira messze a nagystrandtól,mint a többi!
Ez akár még gyalog is bevállalható.
A Tsiros az még feljebb van,ugye, a kikötő felé?
Üdv: Helga
Szia.
Tobb gyros-ozo is van a faluban, Tsiros (kicsit feljebb a kikoto fele), Ilias, stb., es van a nagy strandhoz kozel is a Christina szallo mellett, mas olyan helyek is vannak, ahol a tobbi etel melett gyrost is arulnak pitaban.
Udv. Agi, Tolo
#1528372010-10-06 14:21:18 Válasz a #152834. hsz-ra
Egyébként akartam is írni, hogy Ágival és Kriszta "gondoskodik" az utasokról, mindenféle remek tippet adnak (én listát is kaptam a vega ételekről-azok görög nevéről) szóval nincs esély az éhenhalásra És komolyan mondom: imádom a hasam, meg a görög kajákat, az is kétségtelen, hogy itt nem ettem annyi halat-polipot-rákot, mint máshol, de nem ez alapján minősítek. Szerintem kár volna kihagyani
Ezek nagyon jó hírek!
Bár az Apollónnal utazunk,így nem hozzátok kerülünk,de Athénba mindenképp Veletek szeretnénk menni!
Abban tudnál még nekem segíteni,hogy a feketekagyló és az apró halak milyen néven futnak kint?
A tintahal: squid, garnéla: shrimp, polip: octopus... ezek oké.
Köszike
Szia Zsokri!
Sajnos nem ők lesznek hivatalosan az id. vezetőink.
Most néztem 1-2 olyan képet (köszi Ajken!, a keresőben akadtam a galériádra), ahol étlapok voltak lefényképezve.
Sok tengeri dolgot láttam,picivel drágább igaz,mint északon,de nem olyan vészes.
Sztem ne hagyjátok ki Tolo-t semmiképpen!!! Biztos meg lehet oldani azt az ebéd dolgot is valahogy, ez nem szabad, hogy akadály legyen, különben nem ismeritek meg ezt a gyönyörű helyet!
Mi a Polydorból, majdnem mindennap 4szer megtettük az utat a nagy strandig, de megérte.
Én is osztom Zsokri véleményét abban, hogy maga a hely miatt mi sem választottuk volna tolot, de a kirándulásokhoz tökéletes kiindulópont!
Mi jövőre Parga-ra szeretnénk eljutni!
#1528512010-10-06 20:02:37 Válasz a #152833. hsz-ra
Hella, az elvivős gyrost én is jó szívvel ajánlom a Grill House-ból (a nagy kanyarnál). Ha nem nagyon akartok főzőcskézni, akkor viszont szerintem nyugodtan válasszátok a Hotel Electrát (szintén Apollon), ahol az árban benne van a reggeli. Igaz, messzebb van a homokos parttól, de Toloban nincsenek távolságok, majd meglátjátok.
Bár nem dilemmáztál rajta, a kirándulásba én belekotyognék: inkább Hydra, mint Athén - szerintem.
Zsokri, érdekes, amit írtál, én is úgy éreztem, hogy örülök, hogy voltam Toloban, de nem éreztem, hogy egyszer nagyon szeretnék visszatérni.
Szerintem is inkább Hydra, mint Athén! Tolóból Hydra könnyen elérhető hajóval, Athént viszont máshonnan is el lehet érni, így azt a kirándulást egy következő nyaralás programjába építeném be. Egyébként is Athén megismerésére sem elég pár óra.