Jenike gondolatai igen csak elgondolkoztattak, így most erõsen foglalkoztat ez a téma.
Azt muszáj ide írnom, - mert Magyarországról is ejtettetek pár szót összehasonlítás képp - hogy én sosem találtam Magyarországon rossznak a helyzetet ilyen szemét és egyéb szempontból. Benne éltem, megszoktam, ez volt a természetes. A görögök is hasonlóképp lehetnek ezzel. Amúgy meg nagyon jellemzõ a mentalitásukra a nem törõdömség, magyarul inkább lustaság. Az lehet, hogy nincs pénz sok mindenre és ezért vannak adott dolgok olyan állapotban, de szerintem nagy szerepet játszik az is, hogy fütyülnek rá. Mióta Németországban élek, azóta tûnik fel nekem elõször, hogy micsoda kosz van Budapesten.
De a görög dologgal kapcsolatban szeretnék ide pár idézetet beírni. Az elsõ újságcikkbõl származik az Akropolisszal kapcsolatban (páran már biztosan olvasták az Athén c. leíráson belül):
"Athén háborúban áll a szmoggal (görögül „nefosz“ – inkább egy isten nevéhez hasonlít, mintsem ilyen kártékony gázfelhõ nevéhez). Különbözõ kormányszervek már sokféle rendelkezést bocsátottak ki, hogy csökkentsék a szmogot. Így pl. volt egy idõszak, amikor mindig csak a gépjármûvek fele lehetett Athénban úton (rendszám szerint választották ki, melyikek). A görögök viszont nagyon alkalmazkodóak és rendkívül okosak! Sokan beszereztek egy második autót, és egy kis kenõpénzzel a hivatalnoknak, máris megkapták a passzoló rendszámot (így volt egy autójuk páros és egy pártalan számú rendszámmal is). Így ezt a rendeletet hamar meg is változtatták. Most egyszer a rendszám végén lévõ számok 1-4-ig, máskor 5-9-ig utazhatnak. Akit a belvárosban elcsípnek téves rendszámmal való közlekedéskor, annak nagyon magas bírságot kell fizetnie. De szerencsére ez a turistákra nem vonatkozik.
A rossz levegõtõl persze maguk az athéni lakosok is szenvednek, de legkárosabb hatása az Akropoliszra van a szmognak. Amit a szélnek, idõjárásnak, földrengésnek, törököknek, világháborúnak több száz év alatt sem sikerült tönkretenniük, azt az athéni levegõ pillanatok alatt elintézi: szétrombolja az amúgyis inogó márványt. És bár a restaurátorok teljes gõzzel dolgoznak, ki tudja van-e egyáltalán esélyük a szmoggal szemben?
Mit tesz egy athéni, hogy túlélje ezt a légköri ártalmat? Nem túl sokat. Szünet nélkül szitkozódik, panaszkodik, nyavalyog, kerüli a városközpontot, de ha mégis oda kell mennie, természetesen ezt autóval teszi. Hát ilyenek õk, a Görögök. Azért általában elmondható, hogy az Athéni minden nyavalygás ellenére is szereti a városát! Ezt csak az értheti meg, aki pár évet ebben az isteni pokolban él."
mindjárt írok még valamit, ha megtalálom....
Vojandi | #13797 | 2006-08-12 20:46:05 | Általános tapasztalatok
Mivel nem találtzam a helyét, hova írjuk ezeket az élményeket, inkább benyomásokat, véleményeket, általános dolgokról, ezért megnyitottam ezt az új topikot.
A téma most a Makrigialos topikból indult. Jenike gondolataira szeretnék reagálni:
Jenike nagyon jól megfogalmazta azokat a dolgokat, amik sajnos egész Görögországra jellemzõk:
"de a szemét között több helyen elveszti a varázsát még a mûemlék is. A Görög népnek akkora lehetõségei vannak az idegenforgalom területén, hogy az csak kevés nációnak adatik meg. Én úgy látom ezekkel az értékekkel elég mostohán bánnak, sõt mondhatni felelõtlenül."
Én is azt tapasztaltam a tavalyi körutazásunk során, hogy gyönyörû strandok vésznek el a koszban, és a strandon álló egykori bárok épületei romosan, elhagyatottan állnak, mert nem fektetnek be semmit sem abba, hogy egy ideális, jó tulajdonságokkal bíró helyet kicsit feltunningoljanak...Vagy nagyon jó példa a Akrokorinthosz vára, ami valami fenomenális építmény és csak most kezdték el pár éve EU-s segéllyel felpofozgatni, de amikor ott jártunk, kb. négy munkás dolgozott összesen, két szamár hortda fela hatalmas cementes zsákokat a hegyre. Ilyen mentalitással azt hiszem, kb. száz évig tart majd, míg érdemessé válik a turisták általi látogatása is. Kár érte pedig.